ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:520/1038)

Pączki dyniowe z marmoladą 169

Dzięki niej nabierają one wspaniałego żółtego koloru. Pączki nadziałam pyszną marmoladą wieloowocową od Jamar . Doskonale nadaje się do wszelkich słodkich wypieków. Nie tylko do pączków ale również do ciast kruchych, drożdżowych, rogalików i wielu, wielu innych. Warto mieć pudełeczko w lodówce aby dodać ją choćby do śniadaniowych tostów. Pączki: 600 g mąki pszennej op. drożdży instant (7g) 4 łyżki domowego(...)temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do większej miski. dodać cukier, drożdże i sól, wymieszać. Wlać ciepłe mleko, olej, jajka i puree z dyni. wszystko dokładnie wyrobić aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby ciasto było trochę za luźne można dosypać odrobinę mąki. Trzeba jednak uważać aby nie było zbyt twarde. Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce

Smakołyki Asi
Pizza w 6 min. / 250 st. C 918

Dobra domowa pizza, to nic wielkiego tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić. Ciasto klasyczne drożdżowe, takie jak na chleb: 1 kg mąki typ 650, 50 g drożdży, łyżka cukru,  łyżka soli, dwie szklanki bardzo ciepłej wody. Zaczyn: do wody rozkruszamy drożdże, dodajemy  cukier i 4 łyżki mąki, przykrywamy i czekamy 10-15 min. jak wyrośnie, potem dolewamy

chleba naszego
MARGARYTKOWA PIZZA NA DROŻDŻOWYM SPODZIE 203

robię spód drożdżowy. Tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki  na pizzę domową . Z połowy porcji podanych przez Asię wyszła mi mała blaszka + tortownica (22cm). Pizza wyszła bardzo smaczna, tylko jak zwykle ... przeholowałam z ilością nadzienia i spód nie wyrósł mi zbyt mocno.  Na szczęście nie miało to najmniejszego wpływu na smak pizzy :)) Składniki na ciasto: 500g mąki pszennej

Walijskie Pichcenie
Focaccia z nocnego ciasta na winie, z pomidorkami i rozmarynem 77

Focaccia to rodzaj pieczywa, które pochodzi z włoskiej Ligurii. Stolicą focacci jest Genua, a znana “focaccia genovese” to tradycja miejscowej kuchni. Focaccię możemy piec

Tajemnice Smaku
BŁYSKAWICZNE JAGODZIANKI 182

   Szybkie, wręcz błyskawiczne, puszyste i pyszne jagodzianki. Takie cuda stworzyłam wykorzystując chwilowe ochłodzenie po ostatnich upałach... Pracy przy nich naprawdę niewiele, dosłownie chwila i

Smaczne Zdrowe
Paluchy śniadaniowe 124

700 g mąki pszennej 25 gram drożdży 1,5 szklanki wody czyli 300 ml 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju W 1/2 szklance wody o temp

Gotowanie jest łatwe
ciasto drożdżowe na żółtkach z kisielowym nadzieniem... 165

Składniki: ZACZYN: drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, mąka tortowa 2 łyżki NADZIENIE KISIELOWE: dżem 300 ml, konfitura niskosłodzona 200 ml

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżówka z białym makiem 68

marzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki. Składniki na ciasto

moj przepis na
Drożdżówka z białym makiem 79

marzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki. Składniki na ciasto

moj przepis na
Drożdżówka z białym makiem 78

marzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki. Składniki na ciasto

moj przepis na
Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 164

kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:) Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka - ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, " wreszcie nie było suche " jak ujął to mój Mąż:) Jak to się robi? Zapraszam do przeczytania:) P.s. Cocę zrobiłam specjalnie na moją(...)oraz na Balearach . Można ją dostać w prawie każdej piekarni w regionie, miejscowi podobno rzadko pieką ją samodzielnie. Znana jako "hiszpańska pizza", różni się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci ), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz

Chilli Czosnek i Oliwa
OBWARZANKI Z MAKIEM PARZONE 136

 Jak na pierwszy raz ,muszę przyznać , że wypiek mi się udał ,choć z tym parzeniem do końca nie byłam pewna.Obwarzanki wyszły pyszne , pulchniutkie i wypieczone.Naprawde

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pączki z budyniem 185

Nie może być Tłustego Czwartku bez pączków. No, nie do końca, ale dlaczego miało by ich nie być. Staropolskie przysłowie mówi : „ Powiedział Bartek, że dziś

mojewypiekiinietylko
pierożki ołpińskie 156

mieszamy z budyniem i rodzynkami. Cukier miksujemy z żółtkiem. Zmiksowane dodajemy do sera, mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białko, dodajemy do sera i mieszamy do połączenia. składniki na ciasto krucho drożdżowe: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 1/4 szkl śmietany, kwaśnej 125 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru 1 szczypta soli dodatkowo białko cukier kryształ wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Włoska wyprawa – pizza 189

płaskie placki drożdżowe doprawione serem i ziołami. Pizza z pomidorami pojawiła się dopiero w XVIII wieku. Pizza swoją popularność zawdzięcza włoskim emigrantom, którzy w poszukiwaniu lepszego życia przenosili się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!