ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:390/1072)

Mikser kuchenny ręczny – przyda się w każdej kuchni 102

Podstawowa różnica tkwi w: – liczbie końcówek (mikser planetarny w podstawowej wersji ma ich cztery – do mieszania, ubijania, mieszania i „zgarniania” masy z brzegów miski oraz hak do wyrabiania ciastadrożdżowego, chlebowego, na makaron, na pierogi itp., – sposobie, w jaki obracają się mieszadła; w przypadku miksera planetarnego ruch ten odbywa się w trzy strony (nazwa „planetarny” to nawiązanie

Żyję by jeść
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 181

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką wg przepisu mojej mamy. U nas dziś z dodatkiem sezonowych świeżych wiśni :). Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe do popicia z zimnym mlekiem… Mniam!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej składniki na ciasto: 3/4 szklanki ciepłego mleka ( zawsze używam szklanki

Blog kulinarny S9.PL
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 158

bułeczki będą świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa.  Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne ) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu. Domowe bułeczki(...)moje puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki jogurtowe : Przepis na bułki pszenne z makiem, składniki: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek oliwy lub oleju, 2 i 1/2  szklanki mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło

Lekcje w kuchni
Pizza na zakwasie ze szparagami 201

Przyznam się, że od kiedy pierwszy raz upiekłam pizzę na zakwasie, zrezygnowałam z przygotowywania do niej ciasta drożdżowego. Owszem czekanie na wyrastanie trwa dłużej, ale za to smak - moim zdaniem - jest o wiele lepszy. Podobnie do blatu drożdżowego - ten na zakwasie również można mrozić. W sytuacji, kiedy drożdże są towarem reglamentowanym, upieczenie tego placka na zakwasie wydaje się doskonałym rozwiązaniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Czwartek: Pizza dla leniwych 252

zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się

Niedzielny kucharz
Pizza bez zagniatania 216

zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się

Niedzielny kucharz
Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 188

smakowitości wieniec dziś przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny 275

Składniki:  2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki

Świat Ciasta
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 190

eskapady przygotowujemy sobie niekłopotliwy prowiant, który pozwoli nam pozostawać dalej od cywilizacji. Tym razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę(...)skończyło się na goudzie, na szczęście obecnej w domu. Trochę gorzej przez to się zwijało, powinnam ją zetrzeć, ale kostki też mogą być. Najpierw trzeba zająć się ciastem. Biorę: - 600g mąki pszennej  typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Przesiewam mąkę do naczynia

I tu będę miała takie te
Pizza z papryczkami peperoni 213

spotkaniach z przyjaciółmi czy podczas sylwestrowej domówki. Oczywiście kwestię dodatków zostawiam Wam, ale warto czasem spróbować czegoś innego. A papryczki peperoni zdecydowanie dodają charakteru takiej domowej pizzy Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej do pizzy typ 00 TOTA pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy(...)suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką) na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie

Słodkie okruszki
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 230

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo

Wanilia i Kardamon
Tarta drożdżowa z bobem 270

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula

MarciochaKucharzy
Rogaliki z różą mamy Majki 209

konfiturę z róży. Na jeden trójkąt dajemy około 1/4 łyżeczki- ważne, żeby nie dać za dużo nadzienia bo wypłynie, a rogaliki nie będą takie smaczne (nadzienie zdominuje łagodny smak drożdżowego ciasta). Zwijamy rogaliki, układamy na blasze wyłożonej papierem (nie za blisko bo trochę rosną), smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem, orzechami lub kokosem. Pieczemy około 15 minut, aż będą złote

les mirabelles
Cinnamon rolls, czyli bułeczki cynamonowe 217

ponieważ nic tak bardzo nie kojarzy mi się z jesienią jak one. Co w nich takiego jesiennego ? Zawierają ogromną ilość cynamonu, który jest przyprawą silnie rozgrzewającą. Dodatkowo to ciasto drożdżowe, które dla mnie jest znakiem jesieni. Cinnamon rolls to dobry dodatek do jesiennego wieczoru z książką, czy też sesji z ulubionymi serialami lub programami . Uwielbiam zajadać się nimi siedząc(...)wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Do miski przesiej mąkę orkiszową, dodaj wyrośnięte drożdże, jajko i ciepłe mleko (podgrzej je z dodatkiem miodu). Wyrób elastyczne ciasto, przełóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 1h w ciepłe miejsce. Olej kokosowy rozpuść, możesz dodać do niego ksylitol w ilości według upodobań. Jeśli chcesz, aby bułeczki

365 dni dookoła kuchni
Czosnkowo – ziołowy chlebek 130

oregano Czosnkowo – ziołowy chlebek – przepis Składniki na ciasto mieszamy i przez chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, a my w tym czasie przygotowujemy masło czosnkowo- ziołowe. W misce mieszamy masło, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startą na drobnych oczkach cebulą i ziołami. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm kroimy w podłużne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buchty z rabarbarem i truskawkami 175

popękają, to nie ma znaczenia, wyglądają i tak pięknie i są naprawdę pyszne. Buchty na Śląsku (ale nie tylko) to słodkie bułeczki sklejone ze sobą bokami bułeczki wypiekane z ciasta drożdżowego, najczęściej z owocowym nadzieniem. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzienim makowym 182

Uwielbiam domowe wypieki drożdżowe, nie tylko za smak i i zapach, ale to najzdrowsze słodkości jakie możesz przygotować w domowym zaciszu. O tej porze roku dodatek dyni narzuca się sam, a ponieważ chlebki i chałki gościły już na blogu dziś zapraszam na dyniową drożdżówkę z makowym nadzieniem. Pycha, to trzeba koniecznie skosztować! Składniki na ciasto: 350 g mąki orkiszowej jasnej(...)proponuję mój patent. Na płycie ceramicznej układam kratkę do studzenia wypieków, na kratce zamrożone kawałki chałki i nastawiam bardzo niską moc. Za około 5-10 minut mam świeżutkie, pachnące ciasto drożdżowe jak z piekarnika. Tak samo rozmrażam wszystkie bułeczki, są chrupiące i pyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
przekąski z kiełbasą 177

drogę, w podróż, na piknik... :) dobra przekąska  Jak widać niewiele potrzeba żeby przygotować sobie fajną przekąskę :) Ciasto drożdżowe wałkujemy na grubość 6-8 mm ... Wycinamy krążki... Wałkujemy i dodajemy kiełbasę, cebulę, szpinak i ser... Zawijamy boki i zakręcamy jak krokiety... Dla niecierpliwych jest wersja maxi :) Taki "krokiet", to już słuszna porcja :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem, nacinamy i wstawiamy

chleba naszego
Mini chlebki z oliwkami 238

przykryj i zostaw na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piecz w temp. 200-210 C około 20 minut na środkowej półce piekarnika, i UWAGA: bez termoobiegu (to powoduje wysychanie drożdżowego ciasta!). Smacznego! ps. Następnym razem zrobię z podwójnej ilości, bo wciągnęliśmy z Miśkiem je wszystkie w 10 minut

greenscarf
Grzebyki Marysi 197

mąki pszennej luksusowej od Młynomag T550 . Mąka już na pierwszy rzut oka wydaje się być bardziej puszysta niż ta, którą zwykle używałam. Ta najlepiej nadaje się do wypieku ciast drożdżowych, ucieranych oraz do naleśników czy pierogów. Dodatkowym jej atutem jest to, że pochodzi ze zbóż najwyższej jakości. Polecam :) 500g mąki pszennej Młynomag t550 + do podsypania 250g margaryny 1/3 kostki(...)grzebyczki nie muszą być w temp. pokojowej. Moje były prosto z lodówki. Mąkę, margarynę i smalec posiekać. Żółtka utrzeć z drożdżami i dodać do pozostałych składników. Zacząć zagniatać ciasto. Gdyby okazało się, że będzie za twarde należy dodawać stopniowo po trochę śmietany. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na pół (będzie

Smakołyki Asi