ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:390/1072)

Rogaliki drożdżowe 204

Składniki: 280 g mąki pszennej 250 g płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru (u mnie erytrytol) 1 szklanka mleka 50 g drożdży + 1/4 szkl mleka

czarrna od kuchni
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą 163

dużej misce wymieszaj obie mąki z ksylitolem, dodaj wyrośnięty zaczyn, masło i 2 jajka. 3. Dobrze wyrób ciasto - możesz zrobić to ręcznie lub za pomocą robota z końcówką do ciasta drożdżowego, po czym zostaw do wyrośnięcia. 4. Obierz gruszki, wytnij im gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli gruszki są bardzo soczyste odsącz sok - u mnie było

Z notatnika dietetyka
Świąteczne przepisy z makiem – 7 pomysłów – Blogmas 2019 #18 143

makiem – to nie tylko ciasta, ale też nowe odsłony tradycyjnych potraw wigilijnych. Ciasteczka też się znalazły Świąteczne przepisy z makiem Świąteczny makowiec orkiszowy Ciasto drożdżowe z makowym nadzieniem – orzechowym, ze skórką pomarańczową, posłodzony ksylitolem, miodem i daktylami, a więc bez dodatku białego cukru. Makowiec japoński bezglutenowy(...)cukru Japoński makowiec w bezglutenowej wersji – z budyniem jaglanym i mąką kukurydzianą. Z dodatkiem słodkich bakalii Domowa masa makowa z bakaliami bez cukru Baza ciast, kutii i klusek z makiem. Słodka, domowa masa makowa bez dodatku sztucznych aromatów. Serowe kluski z makiem i bakaliami Proste danie wigilijne na słodko

Fitkot
Wegańskie oponki z tofu 162

się to udało. Początkowo miały być zwykłe pączki, jednak zrezygnowałam z tego pomysłu na rzecz tych poniższych cudeniek z dziurką w środku – szybsza wersja z pominięciem czekania, aż ciasto drożdżowe wyrośnie. Takie oponki pamiętam z dzieciństwa, jednak tamte robione były na bazie białego sera, który oczywiście można zastąpić – a jakże by inaczej – zwykłym naturalnym tofu, a jajka w ogóle pominąć

Roślinna - blog wegański
ZAWIJANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE! 173

Zawijane, puszyste ślimaki z ciasta drożdżowego z brązowym cukrem, konfiturą z malin i posiekanymi migdałami, kubek gorącego kakao. Czy wyobrażacie sobie tak poranek w weekend? Ja zdecydowanie tak! Uwielbiam takie dni, uwielbiam takie śniadania i właśnie jutro postanowiłam przygotować takie śniadanko.  I wcale nie zraża mnie fakt, ze będę musiała wcześniej wstać, zagnieść ciasto, potem czekać i patrzeć

SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 174

posmarowania pasztecików Farsz: ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty ) ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne ) 1-2 marchewki Sól Pieprz Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę ( startą na tarce o dużych oczkach ), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą

Smaki Ewy
Bułeczki drożdżowe na słodko 413

Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam  SKŁADNIKI  1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno jako

W kuchennym oknie Ewy
Warkocz drożdżowy 198

Kochani, jakaś mgła nas spowiła. Dodatkowo pada deszcz ..ale całe szczęście, na oczach mgły już nie mam i wyszperałam u Marzenki smaczną drożdżówkę, bo na drożdżowe ciasto ochotę wielką miałam. Wielką to mało powiedziane! Drożdżówka jest fantastyczna i chyba już nie kupię żadnej w sklepie, bo samemu sobie można taką poczynić bez wychodzenia z domu, a jak! Podparłam się przepisem(...)jeden koniec nie rozcięty. Przenieść ciasto do keksówki na około godzinkę do wyrośnięcia. Po czym posmarować rozkłóconym jajem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekranika góra i dół, około 180 stopni. Ja pieklam 45 minut. Gdy migdały zaczną się lekko rumienić, wyłączyć górną grzałkę i piec dolną, obserwujcie. Odłożyć do wystygnięcia. Warkocz drożdżowy gotowy, smaczny i pachnący ! Smacznego! Dziekuję

Z Kuchni Do Kuchni
Jesienne drożdżówki z jeżynami i białą czekoladą 199

masła 50 g cukru 1 op,suchych drożdży 1/3 łyżeczki soli białko do posmarownia około 400 g jeżyn 60 g białej czekolady+1-2 łyżyki śmietany kremówki Wykonanie: przygotować ciasto drożdżowe.W garnuszku lekko podgrzać mleko.Pod koniec dorzucić masło pokrojone w małe kawałki.Zestawic z palnika do misy miksera odważyć suche składniki,dodać mleko z masłem i żółtka.Przy pomocy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cynamonowe drożdżówki zawijane 93

zawsze aktualny. Pierwszym po przyjeździe wypiekiem nie były drożdżówki, a piernik.  Chłód powrotu wzbudził tęsknotę za ciepłymi zapachami goździków i miodu. Bułeczki były drugie. Ale z korzennym akcentem. Ciasto drożdżowe, które jeszcze ciepłe jest puchem,  ale przez kilka dni pozostaje przyjemnie zjadliwe. Drożdżówki cynamonowe.  Do kawki w chłodny poranek, niestety wciąż ciemny. Dwa tygodnie temu, o zbliżonej

Kronika Piekarnika
Pizza dla leniwych – bez zagniatania 86

zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się

Niedzielny kucharz
Mikser kuchenny ręczny – przyda się w każdej kuchni 87

Podstawowa różnica tkwi w: – liczbie końcówek (mikser planetarny w podstawowej wersji ma ich cztery – do mieszania, ubijania, mieszania i „zgarniania” masy z brzegów miski oraz hak do wyrabiania ciastadrożdżowego, chlebowego, na makaron, na pierogi itp., – sposobie, w jaki obracają się mieszadła; w przypadku miksera planetarnego ruch ten odbywa się w trzy strony (nazwa „planetarny” to nawiązanie

Żyję by jeść
Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką 164

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką wg przepisu mojej mamy. U nas dziś z dodatkiem sezonowych świeżych wiśni :). Mi najlepiej smakuje jeszcze ciepłe do popicia z zimnym mlekiem… Mniam!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na rozczyn: 50 gram świeżych drożdży 4 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki pszennej składniki na ciasto: 3/4 szklanki ciepłego mleka ( zawsze używam szklanki

Blog kulinarny S9.PL
Bułki pszenne z makiem / Poppyseed Wheat Rolls 141

bułeczki będą świetnym dodatkiem do hamburgerów. Jeśli nie macie mąki pełnoziarnistej, zastąpcie ją taką samą ilością jasnej mąki pszennej. W przepisie na bułki sprawdzi się też mąką orkiszowa.  Ciasto drożdżowe na bułki możecie przygotować dzień wcześniej i odstawić do wyrastania do lodówki na noc (jak bułki nocne ) albo przygotować metodą tradycyjną z krótszym wyrastaniem w ciepłym miejscu. Domowe bułeczki(...)moje puszyste jak chmurka drożdżowe bułeczki jogurtowe : Przepis na bułki pszenne z makiem, składniki: na 10-12 bułek: 2 szklanki* ciepłej wody, 3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 6 łyżek oliwy lub oleju, 2 i 1/2  szklanki mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło

Lekcje w kuchni
Pizza na zakwasie ze szparagami 186

Przyznam się, że od kiedy pierwszy raz upiekłam pizzę na zakwasie, zrezygnowałam z przygotowywania do niej ciasta drożdżowego. Owszem czekanie na wyrastanie trwa dłużej, ale za to smak - moim zdaniem - jest o wiele lepszy. Podobnie do blatu drożdżowego - ten na zakwasie również można mrozić. W sytuacji, kiedy drożdże są towarem reglamentowanym, upieczenie tego placka na zakwasie wydaje się doskonałym rozwiązaniem

Weekendy w domu i ogrodzie
Czwartek: Pizza dla leniwych 236

zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się

Niedzielny kucharz
Pizza bez zagniatania 189

zrobić, żeby się nie narobić”. Wystarczy wymieszać łyżką suche składniki z mokrymi, odstawić. I tyle. Żeby wyszła z tego pyszna pizza kluczowe są proporcje składników. Jedni uważają zagniatanie drożdżowego ciasta za rodzaj relaksującego, przyjemnego zajęcia – niecodzienna możliwość obserwowania jak surowa, ziarnista, mokra i lepka masa z czasem zmienia się w plastyczną, połyskliwą, aksamitną formę, która zaczyna odklejać się

Niedzielny kucharz
Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem 170

smakowitości wieniec dziś przedstawiam. Smak jest nieziemski a dodatek ziół w postaci oregano i tymianku idealnie aromatyzuje nie tylko wieniec ale cały dom, podczas pieczenia pachnie w całym domu. Ciasto drożdżowe jest puchate i leciutkie, idealne do tego nadzienia z boczku. Polecam gorąco. Drożdżowy wieniec z porami, goudą i boczkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowy Koszyczek Wielkanocny 257

Składniki:  2,5 dag świeżych drożdży 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki oliwy 4 szklanki

Świat Ciasta
"Wsiąść do pociągu byle jakiego..." - mam pociąg do pieczenia; pizzugette/pizzeryjki, czyli wariacje na temat pizzy. 177

eskapady przygotowujemy sobie niekłopotliwy prowiant, który pozwoli nam pozostawać dalej od cywilizacji. Tym razem przygotowałam zainspirowane "internetami" pizzugi (mariaż pizzy z maczugą), to znaczy ukryte w cieście drożdżowym, nadającym się także na tradycyjna pizzę, tradycyjne dodatki jak salami, sos pomidorowy i ser. Oczywiście miała być mozzarella, ale złe Tesco 30 kwietnia ulokowało na swoich półkach paczkę(...)skończyło się na goudzie, na szczęście obecnej w domu. Trochę gorzej przez to się zwijało, powinnam ją zetrzeć, ale kostki też mogą być. Najpierw trzeba zająć się ciastem. Biorę: - 600g mąki pszennej  typ 650 - 32g świeżych drożdży - 1 łyżeczkę cukru - 2 płaskie łyżeczki soli -350g ciepłej wody - 3-4 łyżki oliwy - 1 jajko Przesiewam mąkę do naczynia

I tu będę miała takie te
Pizza z papryczkami peperoni 183

spotkaniach z przyjaciółmi czy podczas sylwestrowej domówki. Oczywiście kwestię dodatków zostawiam Wam, ale warto czasem spróbować czegoś innego. A papryczki peperoni zdecydowanie dodają charakteru takiej domowej pizzy Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej do pizzy typ 00 TOTA pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 200 ml ciepłej wody 3 łyżki oleju lub oliwy(...)suche drożdże, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!). Wyrabiamy ciasto dłonią tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Warto je wyrabiać ciut dłużej. W razie potrzeby można podsypać rękę delikatnie mąką. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce (u mnie w specjalnej misce do ciast drożdżowych z przykrywką) na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie

Słodkie okruszki
Rogale z białym makiem-świętomarcińskie 212

Tradycyjne rogale z ciasta drożdżowego półfrancuskiego-mięciutkie z warstwą pełną białego maku, orzechów, mielonych migdałów i skórki pomarańczowej, choć u nas nie ma tej tradycji ja pokusiłam się o zrobienie swojej wersji, zredukowałam troszkę ilość masła,  bo w oryginale wg mnie było go stanowczo za dużo, te rozpływają się wręcz w ustach, choć ciasto zrobiło mi trochę psikusa albo

Wanilia i Kardamon
Tarta drożdżowa z bobem 258

pomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe  to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula

MarciochaKucharzy
Rogaliki z różą mamy Majki 196

konfiturę z róży. Na jeden trójkąt dajemy około 1/4 łyżeczki- ważne, żeby nie dać za dużo nadzienia bo wypłynie, a rogaliki nie będą takie smaczne (nadzienie zdominuje łagodny smak drożdżowego ciasta). Zwijamy rogaliki, układamy na blasze wyłożonej papierem (nie za blisko bo trochę rosną), smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem, orzechami lub kokosem. Pieczemy około 15 minut, aż będą złote

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania