ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:388/1072)

Pączki jogurtowe 1583

Pączki jogurtowe przygotowane są z ciasta drożdżowego, do którego zrobienia zamiast mleka lub wody, wykorzystałam jogurt naturalny. Pączuszki są puszyste i lekkie, najlepiej usmażyć je bez nadzienia, które mogłoby je niepotrzebnie obciążyć, i nadziać je już gotowe. Zamiast oprószenia cukrem pudrem, można je polukrować, nie należy jednak rezygnować z dekoracji, gdyż samo ciasto nie jest zbyt słodkie. Pączuszki przyrządza się

Smakołyki Bereniki
Ciasto na pizzę 182

polecam sos czosnkowy lub pomidorowy. Jeśli jak ja, lubicie eksperymentować, zachęcam do dodawania do ciasta na pizzę różnych przypraw. Zacznijcie od moich ulubionych ziół prowansalskich, czynią z każdym ciastem drożdżowym cuda O ile nie uważam, żebyśmy musieli zwracać szczególną uwagę na to co dajemy na wierzch pizzy, o tyle nie dawajcie tam jajka. To już naprawdę profanacja pizzy. Pizzę

Mieszam w Garnku
137. Chaczapuri z serkiem feta 151

można je kupić w sklepach z żywnością arabską. Nie mając jednak do nich  dostępu, zrobiłam chaczapuri z serkiem feta. Pycha. Porcja na 5-6 osób Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej 1/4 kostki drożdży 150 ml ciepłego mleka płaska łyżeczka soli Masa z serka 100 g masła 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka

Jadło i czytadło
Jogurtowe bułeczki maślane / Fluffy Yogurt Rolls 1098

mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne ) albo tradycyjnie w ciepłym miejscu - wtedy wystarczy im 60-90 minut. Możecie zagniatać je ręcznie lub przy pomocy miksera. Jogurtowe ciasto drożdżowe jest bardzo przyjemne w dotyku, wspaniale się z nim pracuje. Śniadaniowe bułki mleczne upieczecie w dowolnej blaszce - ważne, by po wyrośnięciu wypełniały całą formę, wtedy po upieczeniu będą pięknie(...)cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki

Lekcje w kuchni
makowiec 191

Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia

mojej kuchni
makowiec 232

Makowiec to jeden z tych wypieków, bez których nie ma świąt  Bożego Narodzenia. Najczęściej spotyka się go w formie strucli makowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto.  Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury.  Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak  zapewnia

w mojej kuchni
Jagodzianki, wersja 2 256

szczególnie nie muszę reklamować jagodzianek, bo każdy je zna i lubi. Po wczorajszej wyprawie na borówki mam ręce pełne roboty i to ręce w kolorze borówkowym :). Pyszne jagodzianki z drożdżowego ciasta, ulepszony przepis z przed roku, polecam Wam Kochani, zróbcie sami, takie są najlepsze!. Z tej porcji wyszło mi 18 sztuk. Ciasto: - 65 dag mąki pszennej, u mnie

Apetyczna babeczka
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 158

piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione po brzegi fantastycznym serem i aromatycznym szpinakiem z dodatkiem prawdziwego masła z czosnkiem. Całość wyszła fenomenalnie, a bułeczki nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie wyglądały! Było pysznie(...)sól, pieprz gałka muszkatołowa, czarnuszka * masło * jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ: Rozgrzewamy masło, przesmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę

Ostra na Słodko
Drożdżówki z mlecznym budyniem, porzeczkami i migdałami 168

proporcje na połowę składników. Porzeczek możecie użyć dowolnych. Ja akurat wymieszałam czarne z czerwonymi, ale możecie też dodać żółte czy wybrać tylko jeden rodzaj.  Dodam, że przepis na ciasto drożdżowe, które wykorzystałam do tych drożdżówek, już jest na blogu ( klik ) i zawsze lubię do niego wracać, ponieważ dobrze mi się z nim pracuje a bułeczki wychodzą mięciutkie i pyszne

My simple kitchen
SŁODKIE BUŁECZKI 162

Mogę z czystym sumieniem powiedzieć , że w wypieku zwykłych bułek doszłam już do wprawy :) Ale trzeba było w końcu spróbować zrobić je w wersji na słodko ! Delikatne i lekkie ciasto drożdżowe za sprawą dodatku mąki krupczatki z niespodzianką Ja zrobiłam je w dwóch wersjach, jedne z czekoladą , drugie z borówkami, ale myślę że śmiało można kombinować z różnymi dodatkami ! SKŁADNIKI(...)mleka PRZYGOTOWANIE : W miseczce robimy zaczyn drożdżowy. Kruszymy drożdże , zasypujemy je cukrem i dolewamy ok. 100 ml ciepłej wody. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą , nakrywamy ściereczką i dajemy im zacząć pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól , następnie po ok. 15 min wlewamy spieniony zaczyn, oraz pozostałe składniki . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na równe części

Marcepanowa kuchnia
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 193

smakołyków. W tamtym roku na pierwszy ogień poszła zupa – krem , kluseczki dyniowe i sernik dyniowy , a teraz postawiłam na Focaccię , kierując się myślami w kierunku ukochanych Włoch. Delikatne ciasto drożdżowe ( u mnie z dodatkiem oleju Carotino – stąd ten kolor ) nadziewane pieczoną dynią i zamarynowanym na ostro kurczakiem smakuje fantastycznie. Jest to świetny zamiennik pizzy, pizzerinek czy też drożdżówek(...)piekarnika. Polecam! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( wielkość ok. 20×25 ) ZACZYN: * świeże drożdże – 15 g * cukier -1 łyżeczka * mąka pszenna – 1 łyżka * ciepłe mleko – 60 ml CIASTO: * mąka pszenna – 180 g * sól – 0,5 łyżeczki * letnia woda – 50 ml * oliwa z oliwek ( u mnie olej Carotino – dla koloru ) – 1 łyżka DODATKOWO: * dynia

Ostra na Słodko
Jesienne chałki z dynią 244

mnie solidna ulewa daleko od domu), w ogóle najchętniej wcale bym nie wychodziła. Dużo czytam, oglądam zaległe seriale, czas płynie powoli, w jesiennym rytmie opadających z drzew liści. Zagniatanie ciasta drożdżowego, obserwowanie, jak wyrasta, a później pieczenie to cudowny rytuał. W domu pięknie pachnie, robi się jakoś tak przytulniej. Później siedzę na kanapie, owinięta w koc, na parapecie migocą płomienie(...)wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić i przestudzić. Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza na Świecie Historia i Pochodzenie 90

produkty premium i włoskie oryginałyAby stworzyć idealną pizzę, warto postawić na składniki najwyższej jakości. Oto lista kluczowych produktów wraz z rekomendacjami: Ciasto (L’impasto)1. Mąka (La farina)Typ „00” – kluczowa dla lekkiego i elastycznego ciasta. Marki : Caputo (Pizzeria, Nuvola), Divella. Drożdże (Il lievito)Świeże drożdże: Lievito di Birra. Marki : Paneangeli, Molino Rossetto. Oliwa z oliwek(...)warzywami. 5. Focaccia – Miękkie, puszyste ciasto z oliwą, rozmarynem i grubą solą. 6. Pizza alla Pala – Prostokątna pizza pieczona na łopacie, serwowana na kawałki. Rodzaje pizzy ze świata Bliski Wschód 1. Manakeesh (Liban) Lokalna „pizza” z cienkiego ciasta, z zaatarem, serem akawi lub mielonym mięsem. Grecja 1. Peinirli Grecka łódeczka z ciasta drożdżowego, nadziewana serem feta, żółtym serem

RafalCook
Rogaliki drożdżowe 223

Składniki: 280 g mąki pszennej 250 g płatków owsianych 2 jajka 1/2 szklanki cukru (u mnie erytrytol) 1 szklanka mleka 50 g drożdży + 1/4 szkl mleka

czarrna od kuchni