ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:258/1072)

Wegański placek drożdżowy - Mmmmniam! Jednogarnkowy ;) 246

według upodobań :) Mam 2 ulubione ekspresowe ciasta. Ciasto czekoladowe i właśnie drożdżowe. Najlepsze w nich jest to, że właściwie same się robią i nie ma po nich dużo zmywania ;) Ciasto drożdżowe jest właściwie jednogarnkowe. Pod warunkiem że dysponujemy wagą elektroniczną. Składniki: 200 ml mleka roślinnego 300 g mąki (ja staram się wmieszać zawsze chociaż 50 g pełnoziarnistej, ale zwykła biała(...)owoce. 3. Znów kładziemy garnek na wagę i dodajemy mąkę i olej. Mieszamy i wykładamy na formę. Układamy owoce. 4. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. W tym czasie nasze ciasto może jeszcze sobie powyrastać, ale czasem gdy się spieszę, nagrzewam piekarnik wcześniej i wkładam ciasto od razu. 5. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Możemy zrobić kruszonkę, polać ciasto lukrem

Mama z Motylem
Drożdżówki z dżemem w kształcie serc 171

dzień, a kształt serc może być miłą niespodzianką w śniadaniówce dzieciaków. Drożdżówki zrobiły furorę wśród rodziny! Dla kogo: dla chcących zaskoczyć walentynkowo rodzinę dla zakochanych dla lubiących kombinować z ciastem drożdżowym Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 160g mleka 15g świeżych drożdży 60g masła jajko szczypta soli łyżka cukru waniliowego Składniki na nadzienie: 250g twardej marmolady żółtko łyżka mleka Wykonanie

Mania Wypiekania
Drożdżowe bułeczki odrywane z pieczarkami 179

Ulubione ciasto, ulubiony farsz z pieczarkami i cebulką, ale tym razem nie w formie pasztecików , tylko w formie puszystych bułeczek do odrywania. Paluszki lizać :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45 g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych(...)Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić

Kocham..lubię..gotuję..
Babka drożdżowa 350

czegoś więcej od baby drożdżowej? :) No może tylko tego, że mogłoby być jej więcej. ;) Jedna z lepszych jakie jadłam. Już kombinuję co mogłabym dobrego wyczarować z tego przepisu na ciasto drożdżowe... Babka następnego dnia jest równie dobra! Baaaaardzo polecam. :-) Babka drożdżowa PRZEPIS /forma z kominem/ Temperatura pieczenia:  180 o C Czas pieczenia: ok. 40 min. Ciasto 50 dkg mąki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 263

dzisiejszym wpisie rabarbar pojawia się w towarzystwie  karmelu, puchatych drożdżowych bułeczek i imbirowej kruszonki. Niebo w gębie, najlepsze jeszcze lekko ciepłe :-).  Inspiracja   Matka wariatka  i  Moje wypieki Na blogu znajdziecie również inne słodkie rabarbarowe propozycje:  jogurtowe ciasto z rabarbarem ,  kruche ciasto rabarbarowe  i   lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem . Drożdżówki

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 178

tylko odkrawam końcówki), wsypuję pół szkl. cukru i zapełniam garnek wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję 5 minut. Ewentualnie można dosypać jeszcze ćwierć szklanki cukru. Studzę kompot w garnku. Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką blacha prostokątna 35 x 28 cm 30 g świeżych drożdży 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 400 g mąki pszennej(...)centymetrowe kawałki.  Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, jajka, wanilię i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Masła na razie nie dodawać. Wszystko wyrobić (ja to robię mikserem) na gładką masę. Dodać letnie masło i jeszcze raz wyrobić, aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz. Blachę wysmarować masłem

Posadzone i zjedzone
Wieniec drożdżowy z jabłkami 125

duże ułatwienie, kiedy mogę mieć posiłek raz dwa gotowy albo kiedy dzieci same zapakują sobie śniadaniówkę wyjmując ze „swojej” szuflady z zamrażarki jej składniki. Zobacz poradnik Jak mrozić ciasta . PRZEPIS WIENIEC DROŻDŻOWY Z JABŁKAMI Składniki: 600g mąki pszennej 175g masła roślinnego lub krowiego 2 jajka 0,5 szkl cukru trzcinowego 1 aromat waniliowy 5 dag drożdży świeżych 150 ml ciepłego(...)zaczyn, olej, wszystkie pozostałe składniki. Następnie mieszamy wszystko i wyrabiamy ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem. W kolejnym kroku miskę z ciastem przykrywamy talerzem lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę. Potem kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze minutkę. Teraz składanie wieńców. Najpierw ciasto dzielimy na 2 części na dwa wieńce. Potem każdą lekko

Dorota Smakuje
Bułeczki cynamonowe 233

Jeśli szukacie pomysłu na coś dobrego na podwieczorek mam dla Was puszyste aromatyczne bułeczki drożdżowe z cynamonem. Ciasto drożdżowe wymaga nieco cierpliwości, ale naprawdę opłaca się z nim nie śpieszyć, jeśli dacie mu dużo czasu na wyrośnięcie w ciepłym miejscu na pewno wyjdzie wspaniale :) Z podanych składników zrobiłam 9 bułeczek w kwadratowej foremce o wymiarach 25×25 cm. Składniki(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. W tym czasie rozpuszczamy masło i mieszamy cynamon z brązowym cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Ciastkozercy
Świderki drożdżowe ze szpinakiem. 108

Miękkie ciasto drożdżowe i szpinak z dodatkiem sera feta. Połączenie idealne.  Efektem tego połączenia są pyszne świderki. Idealne na kolację, ale świetnie  się sprawdzą również jako przekąska. Do tego obowiązkowo sos czosnkowy  i nic więcej mi nie trzeba.  Składniki: 150 g. ciepłej wody 15 g. drożdży szczypta cukru 280 g. mąki pszennej + mąka do podsypywania(...)pieprz Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać.  Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.  Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zwiędnie wyłączyć gaz.  Przestudzony szpinak drobno pokroić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę

Agusiowe smakołyki
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 159

Drożdżowe wypieki uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej(...)mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone ) – ok. 250 g * duża cebula – 2 szt * ser GOUDA Serenada – 300 g * masło klarowane * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZACZYN: CIASTO: Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn

Ostra na Słodko
Drożdżówki z serkiem 207

tutaj ..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę ..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie]. Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70 g masła 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka szczypta(...)wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia. Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny. Wyrośnięte ciasto  rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć  na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem .W dołki

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki jogurtowe 131

soli 1 jajo Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. W misie miksera umieścić mąkę, jogurt, miód, olej, sól, jajko i rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto - wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych. Misę z ciastem przykryć ściereczką i zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu na około 1,5 h. Po tym czasie ciasto wyjąc z miski, odgazować - zagnieść krótko ręcznie

Kocham..lubię..gotuję..
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 191

słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec!  Składniki: Ciasto drożdżowe: 750 g mąki pszennej 300 ml ciepłego mleka 1 opakowanie suszonych drożdży 1 jajko 3 żółtka 100 g masła 90 g cukru 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker Duża szczypta(...)śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić

Wanilia i Kardamon
BABKA BOŻONARODZENIOWA 179

Babka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale w wersji  uproszczonej i innym kształcie, trochę tak po polsku. Tradycyjna włoska babka wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły, a jej przygotowanie jest dość długie i skomplikowane, a trwa 2 dni. Moja babka(...)ciepłym miejscu na około 15 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto około 10 min., aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto

Kuchnia MagdaLeny