ciasto drożdżowe - 16067 przepisów (strona:256/1072)

Wytrawne racuchy z pieczarkami 274

Wytrawne racuchy z pieczarkami... Drożdżowe, puszyste, wyrośnięte racuchy. Przekrojone i pysznie nadziane. Pieczarkami, papryką i cebulą. Podane z sosem hamburgerowym . Pyszna odmiana - polecam! Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej; 25 g świeżych drożdży; 250 ml ciepłej wody; 1/2 łyżeczki soli; Olej do smażenia. Nadzienie: 500 g pieczarek; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia cebula; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 łyżeczki przyprawy(...)przygotowania: Do miski (u mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę i pokruszyć drożdże. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam mikserem, przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Tak przygotowane ciasto przykryć czystą, suchą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją ilość). Wyrośnięte ciasto ponownie, krótko wyrobić i formować placuszki (mi wyszło

Gospodyni Miejska
Drożdżowe ślimaczki z kruszonką i lukrem 117

puszyste drożdżowe ślimaczki z kruszonką i cytrynowym lukrem. Mój Smakosz jest miłośnikiem cytryny i kwaśnych smaków, więc cytrynowy lukier musi być ;) Drożdżowe ślimaki z lukrem i kruszonką Składniki: Zaczyn: 1)       50 g drożdży 2)       70 g cukru 3)       250 ml ciepłego mleka Ciasto(...)minut. 2.     Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 4 żółtka oraz masło i zaczyn i wszystko mieszamy najpierw łyżką, a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto można także wyrobić przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego. Tak przygotowane ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Na kulinarnym poligonie
Tradycyjne drożdżowe 153

Dobrze wszystkim znane ciasto drożdżowe. Ja tym ciastem rozpoczęłam sezon pieczenia w piecu chlebowym. Zimą nie używałam pieca, w ten weekend postanowiłam go rozgrzać i upiec tradycyjny placek drożdżowy. W piekarniku oczywiście też można upiec, nie co inny smak ma z pieca chlebowego, przypomina smak babcinych wypieków. Składniki 600 g mąki pszennej 2 jajka … Czytaj dalej Tradycyjne drożdżowe

gotuj ze mną
Drożdżowa babka z rodzynkami 212

Wielkanocna babka drożdżowa z rodzynkami i skórką z cytryny. Mięciutka i pachnąca, o pięknym żółtym kolorze. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki: 300 g mąki pszennej 20 g drożdży świeżych 100 g cukru 4 żółtka 200 ml mleka (lekko ciepłego) 80 g masła skórka otarta z cytryny 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta(...)wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać szczyptę soli, przesianą mąkę, rozczyn z drożdży, skórę z cytryny i resztę mleka. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, dolewając w trakcie wyrabiania ostudzone masło. Wyrabiać tak długo, aż powstanie gładkie, dość luźne i klejące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać odsączone rodzynki. Przykryć miskę lnianą ściereczką lub folią

wyzwania kuchenne
Drożdżowe ślimaczki 413

podważa ich autorytetu w tej kwestii :) Dzisiejszy przepis to wariacja na temat popisowego ciasta mojej Babci - drożdżowego placka, przekładanego ciepłym budyniem z kawałkami migdałów w domowym karmelu na górze. Drożdżowe ciasto postanowiłam zawinąć w małe ślimaczki, tak żeby każdy mógł sobie oderwać jednego "na drogę", a że dziwnym trafem nigdzie w pobliskich sklepach nie było migdałów, wykorzystałam orzechy laskowe. Składniki

Ciastkozercy
Szafranowe ciasto Lussekatter – wieniec na dzień świętej Łucji 226

Hygge, scandi, nordi… A jedliście coś naprawdę skandynawskiego? Ten wieniec zrobiłam z ciasta drożdżowego z szafranem i kardamonem – z dokładnie takiego ciasta Szwedzi robią Lussekatter – tradycyjne bułeczki podawane na śniadanie w dzień świętej Łucji. Wieniec nadziany jest masłem z dodatkiem cynamonu, imbiru, mielonego kardamonu i skórki startej z klementynki. Nie wyszłam z kuchni do czasu aż nie skończyło się piec

Karo in the Kitchen
Ciasto na wakacje – moje ulubione przepisy 291

tempie. Nie znam osoby, która by nie lubiła puszyste drożdżowe z owocami i kruszonką. Drożdżowe z owocami to prawdziwy hit lata. Obok drożdżowego często wypiekam kruche z owocami . W zeszłym roku był niesamowity wysyp owoców, więc ciasta owocowe pojawiały się na blogu jedno po drugim. Ciasto ze śliwkami i bezą piekłam chyba z 3 razy! Wczesne śliwki są bardzo smaczne(...)obie babcie miały te jabłonie w ogrodzie. Kiedy więc piekę szarlotkę latem to jest to na ogół szarlotka z pierwszymi tegorocznymi papierówkami. Praktycznie z każdym owocem można upiec ciasto drożdżowe, kruche czy też ucierane. Próbowaliście piec ciasto z brzoskwiniami? Ja tak! W zeszłym roku tak nam obrodziły brzoskwinie, że ciasto z brzoskwiniami piekłam jedno za drugim. Ciasto z owocami

codojedzenia
150. Letnie, drożdżowo - maślane jagodzianki, czyli: cynamonowe bułeczki z jagodami i truskawkami 160

bułeczki wypełnione truskawkami i boskimi jagodami posypane cukrem i cynamonem.. Istny obłęd naprawdę! Przepis nie jest trudny, ale jak to wiadomo potrzebne jest nam trochę więcej czasu, bo ciasto drożdżowe lubi wyrastać powolutku, nigdzie się nie spiesząc. W przepisie nie szczędziłam na cukrze, ale tylko takie wypieki kojarzą mi się z dzieciństwem, z wakacjami u babci, z beztroską(...)takich chwil grzech nie powracać! Zapraszam :) Julia Składniki: (na 16 bułeczek) ciasto maślano-drożdżowe:  - 600g mąki pszennej + do podsypywania - 7g drożdży suchych - 250ml mleka  -75g masła 82%tłuszczu  - 100g cukru -szczypta soli  - 3 żółtka  -1 całe jajo  nadzienie:  -garść truskawek - około pół litra leśnych jagód - cukier do podsypywania owoców posypka cynamonowa

Symfonia Smaków
Drożdżówki z jabłkami i rabarbarem 177

pomyśleć, że jeszcze kilka lat temu bałam się piec cokolwiek na drożdżach. Nawet ciasto na pizzę mnie przerażało, o drożdżówkach i cieście drożdżowym nie wspominając ;) I nie piekłam do momentu zainspirowania ciastem szafranowym , a potem rogalikami krucho-drożdżowymi. Teraz drożdżowe wypieki goszczą w mieszkaniu kilkanaście razy w miesiącu :) Składniki : Ciasto 500 g mąki pszennej typu 750 (chlebowa) saszetka(...)Doprawić do smaku cukrem i przyprawami. Ciasto podzielić na 10 części. Każdą część rozgnieść na dłoni, formować jakby koszyczek, do którego potem należy włożyć ok. łyżki farszu. Skleić brzegi ciasta, a końce podwinąć pod spód. Formować podłużne bułeczki. Układać je na sklejonych brzegach. Przy dzisiejszej temperaturze bułeczek nie trzeba było odkładać do wyrośnięcia. Kiedy indziej sugeruję dać im ok. pół

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 180

Wypiekania na śniadanie . Pomysł na przepis podrzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka . Oryginalny przepis na  muffiny znajdziecie   tutaj . Jak dla mnie jabłka, cynamon plus puchate drożdżowe ciasto to idealne połączenie. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem Czas przygotowania: 140 minut Proporcje na 12 sztuk Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 15 g drożdży

Kulinarne przygody Gatity
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami 109

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami to pyszna przekąska do barszczu czerwonego. Czy u was pojawiają się na świątecznym stole? Są bardzo proste do przygotowania i jeśli mamy gotowe ciasto francuskie, przygotujemy je w kilka chwil. Do tych pasztecików używam farszu tego(...)samego, którego używam do pierogów z kapustą i grzybami , więc przed świętami od razu szykuję podwójną porcję (dodam też, że dobrze się mrozi, więc można wcześniej). Jeśli jednak wolicie drożdżowe ciasto podrzucam wam przepis na drożdżowe paszteciki z kapustą . PRZEPIS PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego farsz: pół kg kiszonej kapusty

Dorota Smakuje
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kokosową kruszonką 159

sekret tkwi w okruszynach, które po upieczeniu są bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach. Kruszonka pochodzi ze śląskiego kołacza , tak zasmakowała całej rodzinie, że robimy ją również do ciasta drożdżowego.  Przepis na dużą blachę piekarniczą.  Ciasto 3 jaja 0,5 kostki margaryny 7 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 7 dag świeżych drożdży 1,5 szkl. mleka

Kuchenne aromaty
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 393

Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą(...)kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe roladki z kremem orzechowym 116

roladki zaskoczyły smakiem nie tylko mnie;) Mimo że są z ciasta drożdżowego, nie smakują jak typowe drożdżówki. Są bardziej kruche i mocno orzechowe. I co najważniejsze - są w pełni wegańskie. Wzorowałam się na przepisie Ottolenghi, jednak już na etapie zagniatania ciasta musiałam skorygować ilość mąki, żeby nie były zbyt twarde.  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Orzechowe bułeczki(...)laskowych (lub innych, np włoskich, pekan) 20g sezamu skórka otarta z pomarańczy  olej do posmarowania ciasta Drożdże wymieszać z cukrem i płynem (wodą lub napojem roślinnym), wsypać mąkę, sól, zagnieść ciasto, pod koniec dodając olej. Ciasto będzie nieco twardsze, nić tradycyjne drożdżowe. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok 1,5h. Orzechy podprażyć na patelni

Obiad gotowy