ciasto drożdżowe - 16066 przepisów (strona:158/1072)

Chleb wiejski z otrębami 119

Czas czytania: 3 min Chleb wiejski z otrębami na zaczynie poolish pewnie nie wszyscy wiecie, co oznacza ten termin, więc już wyjaśniam. Nazwa poolish pochodzi od

SprawdzonaKuchnia.pl
Naleśniki szpinakowe wegańskie 171

Czas czytania: 2 min Naleśniki szpinakowe wegańskie na mące z ciecierzycy i odrobinę mąki ryżowej bez dodatku jajek i mleka. Można by pomyśleć, że takie naleśniki

SprawdzonaKuchnia.pl
,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’ 163

powiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 0,5 łyżeczki cukru(...)drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki, obsmażamy przez ok 10 minut. Dodajemy mięso mielone i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego

Podróż w kulinaria
Bułki na parze czyli pampuchy, jako dodatek do mięs i sosów 195

podgrzać gdy nie będziecie mieli wystarczająco dużo czasu na przygotowanie ich. Podgrzać mleko i do letniego dodać pokruszone drożdże. Następnie wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia. Thermomix – wlać mleko, podgrzać 2 minuty 37 C, obroty

Kuchnia Pokoleń
Chleb żytni 95

Czas czytania: 2 min Chleb żytni i to w 100% żytni, upiekłam go specjalnie, aby móc przygotować idealny kwas buraczany. Najlepszy kwas buraczany uda się tylko

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciastka owsiane 125

Czas czytania: 2 min Ciastka owsiane z siekanymi migdałami , żurawiną i dużą ilością cynamonu . Kolejny przepis na świetne domowe owsiane ciasteczka. Pachną tak niesamowicie, że trudno

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb gryczano-orkiszowy 104

Czas czytania: 3 min Dziś mam dla Was wspaniały chleb gryczano-orkiszowy upieczony w garnku żeliwnym, chlebek dzięki temu zyskał wspaniałą, grubą i bardzo chrupiącą skórkę

SprawdzonaKuchnia.pl
Chrust 112

Czas czytania: 3 min Tłusty czwartek! Dla niektórych jest to najwspanialszy dzień w roku, no może zaraz po Bożym Narodzeniu. Co pieczecie w tym dniu pączki

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron jajeczny 106

Czas czytania: 3 min Czy mieliście już okazję spróbować makaronu domowego , ale nie takiego ze sklepu z napisem „domowy”. Chodzi mi o najprawdziwszy makaron

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z nadzieniem orzechowo – rabarbarowym 94

Czas czytania: 3 min Pyszne drożdżówki z nadzieniem z orzechów, sezamu, imbiru i dżemu rabarbarowego. Prosty przepis, który zawsze wychodzi, a nadzienie możecie dowolnie komponować z

SprawdzonaKuchnia.pl
Uszka z grzybami 94

Czas czytania: 3 min Uszka z grzybami, to głównie dodatek do barszczu czerwonego, a najczęściej serwowany jako tradycyjna potrawa Wigilijna, ale nie tylko. Przecież barszcz z

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z malinami 87

Czas czytania: 2 min W kalendarzu jeszcze zima, za oknem wiosna, a ja myślami jestem już przy lecie 🙂 Marzą mi się soczyste maliny, słodkie truskawki, pyszne

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z melasą 115

Czas czytania: 3 min Chleb żytni z melasą Zastanawiacie się jak upiec pyszny domowy chleb, jaki wybrać przepis, pomogę wam w tych dylematach! Na początek kilka

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowe bułeczki 175

Dobre i naturalne pieczywo jest podstawą każdego śniadania. Dlatego dziś pokażę Wam przepis na pyszne, pachnące, domowe bułeczki. Jest to zarazem pierwszy przepis z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Lista zakupów: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody Ma być na tyle ciepła, by nie parzyć po włożeniu do niej palca. ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru ¼ kostki(...)przez ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne na przyjazd gości. Po trzecie – jest przejrzysty. Bez spulchniaczy i polepszaczy

Proste-przepisy.pl
Bagietka orkiszowa 118

Czas czytania: 2 min Bagietka orkiszowa Zdarzyło się pewnie nie raz, że zabieracie się za przygotowanie kolacji, a tu okazuje się, że nie ma pieczywa! I

SprawdzonaKuchnia.pl
Kopytka z sosem grzybowym 106

Czas czytania: 3 min Kopytka Kopytka to klasyczne polskie kluski przygotowywane z gotowanych ziemniaków . Oczywiście tego typu kluski znane są na całym świecie pod różnymi nazwami

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 104

Czas czytania: 3 min Kolejny chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim i prażonymi nasionami słonecznika. Chleb upiekłam w garnku żeliwnym dzięki temu, ma piękną chrupiącą i bardzo

SprawdzonaKuchnia.pl