ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:151/1038)

Sernik z polewą jagodową 155

Czas czytania: 2 min Jaki będzie najlepszy sernik pod koniec lata, oczywiście sernik z polewą jagodową! Jagody najczęściej wykorzystuję do jagodzianek , ale po co się tak

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki hamburgerowe z zakwasem 72

Czas czytania: 2 min Banalnie proste bułki hamburgerowe z zakwasem nadającym im delikatnie kwaśnego smaku, który wspaniale komponuje się z wegetariańskimi burgerami. Pieczywo jest fantastyczne nie

SprawdzonaKuchnia.pl
Bomboloni alla crema - włoskie pączki z budyniem 172

uzyskują ozdobny kleksik budyniowej masy na wierzchu. Naprawdę proste w przygotowaniu i o przepięknie pachnącym cieście. A potem…potem to już czysta poezja i przyjemność brylowania między teksturami miękkiego ciasta drożdżowego, leciutko chrupiącego wierzchu i kremowego, budyniowego nadzienia z wyraźną waniliowo-śmietankową nutą. Gdzieś z tyłu głowy majaczą przydrożne cyprysy z toskańskich pocztówek. Na kremowej chmurce budyniu można daleko odpłynąć(...)letnim mleku z cukrem. 2. Żółtka ubij z jajkiem na puszystą masę i połącz z zaczynem drożdżowym. 3. W dużej misce umieść mąkę i dodaj masę jajeczno-drożdżową - zagnieć ciasto o jednolitej konsystencji. 4. Dodaj do ciasta masło, skórkę otartą z owoców i aromat - zagnieć bardzo dokładnie, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 40 min. do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Hot – dogi w trochę innej wersji 65

Domowe hot-dogi to idealny pomysł na kolację bądź przekąskę podczas imprezy ze znajomymi. Wykorzystanie do tego ciasta drożdżowego to strzał w dziesiątkę. Lista zakupów ( na 6 sztuk) 45 g mleka 20 g cukru 30 g masła 10 g drożdży 2 jajka 150 g mąki pszennej 6 parówek sól Krok pierwszy: mleko umieścić w garnku, dodać do niego cukier(...)wyrośnięcia. Krok trzeci: wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na kształt prostokąta i pokroić na paski. Krok czwarty: każdą parówkę owinąć spiralnie paskiem ciasta. Ułożyć na blaszce do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Można też posypać sezamem. Piec 8-10 minut w 230 stopniach. Smacznego! Mimo, że do przepisu wykorzystuje się ciasto drożdżowe to samo przygotowanie dania

Proste-przepisy.pl
Bułki pszenne z ziarnami 105

Czas czytania: 3 min Bułki pszenne z ziarnami przygotowałam z mieszanki mąki pszennej oraz ciemnej orkiszowej. Moim zdaniem wyszły idealne bułki na śniadaniowe. Bułeczki mogą być

SprawdzonaKuchnia.pl
Naan-chlebek indyjski 85

Czas czytania: 3 min Naan-chlebek indyjski, ale można spotkać go na całym świecie, a co najważniejsze można zrobić go samodzielnie w domu. Baza chlebka naan

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegeburgery 73

Czas czytania: 3 min Wczoraj nie bez powodu był wpis z bułkami do hamburgerów , bo dziś mam do nich fantastyczne Wegeburgery na bazie kaszy jaglanej. Kasza

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta ze szpinakiem i łososiem 84

Czas czytania: 3 min Macie czasami lenia, któremu nic, ale to dosłownie nic nie chce się robić? Ja tak, no ale leń leniem, a jeść trzeba

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z wiśniami, maślaną kruszonką i lukrem 58

wyobrażam sobie lata bez tych puszystych i pachnących wiśniami drożdżówek, mięciutkie drożdżowe ciasto, kwaśne nadzienie z wiśni, słodziutka kruszonka i lukier, choć lukier można spokojnie tutaj pominąć.   Wypełnione owocami po brzegi J Idealne na słodki podwieczorek z kubkiem zimnego mleka czy do zabrania na piknik. Nadzienie możemy dobierać w zależności od upodobania, nadają się zarówno truskawki, maliny czy jagody(...)Jeden przepis, możliwości wiele, zachęcam do upieczenia ;) Składniki na 20 dużych bułeczek:   Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej typ 500 ½ litra mleka 14 g suszonych drożdży Dr.Oetker 20 dag cukru 20 dag masła 16 g cukru waniliowego 2 jajka Duża szczypta soli   Nadzienie: 1 litr wydrylowanych z pestek wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej na każdą bułeczkę 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka migdałowe 78

Czas czytania: 2 min Ciasteczka migdałowe są bardzo, bardzo dobre z chrupiącą skórką i miękkim migdałowym środkiem. W towarzystwie kawy smakują wprost rewelacja! Poza tym, że

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z orzechami 72

Czas czytania: 3 min Chleb z orzechami włoskimi to pieczywo, którego koniecznie trzeba spróbować! Upieczony w garnku żeliwnym ma wspaniałą grubą i chrupiącą skórę. Bardzo smaczny

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki z nadzieniem jabłkowym 95

Pączki bardziej FIT! Pączki z nadzieniem jabłkowym to w zasadzie pierożki drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu. Do ciasta na pączki nie dodajemy tłuszczu, przez co w rezultacie otrzymujemy puszysty, aczkolwiek nieco inny rodzaj ciasta niż na tradycyjne pączki jedzone zwłaszcza w tłusty czwartek. Najważniejsze jest jednak to, że są to odchudzone pączki , które nie mają aż tylu kalorii co tradycyjne(...)zagłębienie i wlewamy drożdże z cukrem, mlekiem i żółtkami. Dodajemy również odrobinę alkoholu dla pewności, że pączki nie nasączą się tłuszczem podczas smażenia. Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lekko oprószony mąką i wałkujemy na placek o grubości około

MamaOskarka
Liebster Blog Award 138

się obejść? - *Bez książek. 7. Kto jest Twoim ulubionym kucharzem? - *Jest kilku, których lubię, ale na ulubionego… dalej czekam. 8. Co jest Twoim największym kulinarnym wyzwaniem? - *Kiedyś, było ciasto drożdżowe i beza. Ciągle szukam nowych wyzwań. 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki(...)popisowe danie? Dla moich Rodziców. 7. Ulubiona kuchnia (włoska, chińska, itp)? Chińska. 8. Największa kuchenna klapa? Kruche ciasteczka, twarde jak kamienie. Miałam wtedy 8 lat. 9. Największy kuchenny sukces? Ciasto drożdżowe. 10. Najprostsze danie z ziemniaka? Frytki. 11. Przepisy z internetu czy poplamiona książka kucharska? Co wybierasz?:) Oczywiście, że poplamiona książka kucharska. III. Blogi nominowane przeze mnie: http://pocztowkizirlandii.wordpress.com

mojewypiekiinietylko
Chleb ziołowo-czosnkowy 69

Czas czytania: 2 min Chleb ziołowo-czosnkowy to biały pszenny chleb przygotowany na drożdżach. Chleb jest bardzo miękki i delikatny, niewiarygodnie pięknie pachnie ziołami i czosnkiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciabatta z oliwą 81

Czas czytania: 2 min Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam świeżą ciabattę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierogi bezglutenowe 87

Czas czytania: 2 min Mam nadzieję, że przepis na pierogi bezglutenowe przyda się tym, którzy mają uczulenie na gluten. Wiele osób na takiej diecie często rezygnuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Sernik z borówkami – Raw 87

Czas czytania: 4 min Sernik z borówkami – raw, czy to możliwe, żeby przygotować dobry deser wegański i to w wersji surowej? Surowy bez pieczenia, prażenia

SprawdzonaKuchnia.pl