ciasto drożdżowe - 15566 przepisów (strona:149/1038)

Naleśniki pomarańczowe 69

Czas czytania: 2 min Naleśniki bardzo często pojawiają się na naszym stole! Uwielbiane są przez tych małych i dużych zjadaczy, żeby urozmaicić ich skład, kombinuję z

SprawdzonaKuchnia.pl
Makowiec świąteczny 249

Tradycyjny makowiec, a właściwie rolada makowa. Idealna na święta, ale również na niedziele. Przepyszne ciasto do kawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA  200 g maku(...)dnia dodać miękkie masło i mieszamy. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy do maku i mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i delikatnie wymieszać. CIASTO cd. Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką i dzielimy na 2 części,  formujemy kule. Rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, wyłożyć masę makową zostawiając

Gotuj z Mąką
Crepes – naleśniki 87

Czas czytania: 3 min Dziś we Francji obchodzone jest święto naleśnika! Obowiązkowym daniem 2 lutego są właśnie crepes – naleśniki. Nie będę rozpisywała się o samym

SprawdzonaKuchnia.pl
Zapiekanka z kurkami 79

Czas czytania: 2 min Kto lubi kurki, mam na myśli grzyby kurki? Pewnie większość z Was zgodzi i słusznie, bo są to bardzo smaczne grzyby, które

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe 114

Może nie jest tak pyszne jak drożdżowiec mojej Babci, ale smak ma podobny. Obiecuję, że jak dojdę do perfekcji i w końcu uda mi się upiec drożdżowe ciasto takie jak piekła moja Babcia, podzielę się z Wami przepisem. Podczas pieczenia w domu unosił się tak boski zapach, że myślałam, że zjem ciasto przez okienko od piekarnika ;) Ahhh ta kruszonka :) 'ciasto(...)drożdżowe' Składniki: - 6 szklanek mąki pszennej + 2-3 łyżki na kruszonkę - 4 jajka - 1-1,5 szklanki cukru + 2-3 łyżki na kruszonkę - 200g masła + 100g na kruszonkę (zimnego masła) - 60g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka Z mleka, 1 łyżki mąki, 1 łyżki cukru i drożdży zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył". Do miski przesiać mąkę, dodać cukier

CookYourself
Ravioli ze szpinakiem i grzybami 83

Czas czytania: 3 min Ravioli ze szpinakiem i grzybami Choć tytuł mógłby wskazywać na to, że dzisiejsze ravioli będą ze szpinakiem wymieszanym z grzybami to, są

SprawdzonaKuchnia.pl
Bawarska pizza na grubym cieście 183

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet(...)kiełbaski śląskie 1 łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Puszyste bułeczki 61

Czas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem 72

Czas czytania: 2 min Takie bagietki pełnoziarniste ze słonecznikiem to marzenie, pięknie wyglądają, ale co ważniejsze jeszcze lepiej smakują. Bagietka powstała przez przypadek i muszę powiedzieć

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki owsiane 186

szklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków do ciasta drożdżowego. Ciasto umieszczamy na godzinę w ciepłym miejscu i przykrywamy ścierką. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

KasiekGotuje
Ruskie pierogi 69

Czas czytania: 3 min Ruskie pierogi to w zasadzie nasz narodowy specjał, choć nazwa może zmylić. Mimo że to nasz klasyczny przepis to niestety, żeby zjeść

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z płatkami i ziarnami 71

Czas czytania: 3 min Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłam do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka z kruszonką 62

Dobra na śniadanie, podwieczorek, albo na piknik, sama albo z dodatkami miodem lub konfiturą :) Do środka możecie dodać rodzynki albo wiśnie (to nasza ulubiona wersja).  Chałka z kruszonką Składniki: Ciasto 1)      500 g mąki pszennej 2)      40 g drożdży 3)      50 g cukru(...)stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, jako, żółtka, miękkie masło, łyżkę skórki pomarańczowej oraz zaczyn i wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto (ciasto można też wyrobić przy pomocy miksera z odpowiednią końcówką do ciasta drożdżowego). Ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 3.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie

Na kulinarnym poligonie
Turecki chlebek pita 58

Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. Pomieści ona sporo naszego ulubionego farszu z warzyw, mięsa albo sera. Oto jak należy przygotować turecki chlebek pita (krok po kroku). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Turecki chlebek pita 5 z 1 głos Autor: przepisy użytkowników Danie: Pieczywo Kuchnia: Turecka Trudność(...)Łatwe Porcje 12 porcje Przygotowanie 2 godz.  Pieczenie 15 min. Kalorie 210 kcal Jest wprost stworzony do nadziewania. Piecze się go z prostego drożdżowego ciasta, które w piekarniku rośnie w oczach, tworząc kieszonkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli (płaska) 10 g suszonych drożdży 300 ml ciepłej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

ProstePesto.pl
Chrupiące ciasteczka kokosowe 82

Czas czytania: 2 min Chrupiące ciasteczka kokosowe Dziś zaproponuję Wam fantastyczne ciasteczka kokosowe, ale nie będą to kokosanki. Ciastka są rewelacyjne! Cieniutkie, bardzo chrupiące i niesamowicie

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry z cukinii 81

Czas czytania: 2 min Najlepszy sezon na potrawy z cukinii właśnie się zaczyna! Postanowiłam przygotować bardzo lubiane przez nas placuszki z dodatkiem sera koziego, ale dziś

SprawdzonaKuchnia.pl
CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI 111

Ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis autorski // blacha 30x32 ~48g świeżych drożdży ~ 1 szklanka ciepłego(nie gorącego!) mleka ~3,5 szklanki mąki (450g) ~1/2 do 3/4 szklanki cukru (zależy jak słodkie są śliwki) ~60g masła, rozpuszczonego ~1 jajko + 1 żółtko ~ok.700-800g śliwek  Robimy zaczyn: drożdże łączmy z 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki mąki pszennej i 1/4 łyżeczki cukru, mieszamy(...)zostawiamy do podwojenia objętości pod przykryciem. Po wyrośnięciu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Śliwki przekrawamy na cztery części.  Blachę o wym. 30 x 32 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto i układamy na wierzchu śliwki, stroną rozcięta do góry. Odstawiamy

chili & sugar