ciasto czekoladowe - 21638 przepisów (strona:991/1443)

TORT AUTA ZYGZAK MCQUEEN 182

dzieciaki chciały osobne torty, więc nie musiałam kombinować jak połączyć ich zainteresowania na jednym torcie. Chłopiec bardzo lubi zygzaka Mcqueen'a, więc wykonałam tort w stylu angielskim, biszkopt, czekoladowy krem, krem maślany do otynkowania i dekoracja z lukru plastycznego. Przyznam, że robiłam już kilka tortów z lukrem, jednak za każdym razem mam kłopot z jego położeniem na tort, aby było(...)Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Biszkopt wyjąć z piekarnika i zrzucić na podłogę z wysokości kolan, następnie włożyć ponownie do piekarnika (już wyłączonego) i pozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi.  Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Biszkopt rozkroić na 3 części. Krem czekoladowy: * 500 ml śmietany kremówki

Zrób to smacznie
Babeczki baranki wielkanocne 86

Pyszne czekoladowe babeczki, I karmelowy popcorn-doskonałe do koszyczka i dekoracji stołu Wielkanocnego.Super zabawa dla najmłodszych przy przygotowaniu. Przy okazji podaje przepis na czekoladę plastyczną, z której wykonałam główki baranków. Na 16 dużych babeczek: 2 szkl mąki (200 ml) 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 1 szkl mleka 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)posiekać ostrym nożem. Mąkę wymieszać z cukrami kakao i mąką. Do mąki dodać jaja, mleko i masło, dokładnie wymieszać szpatułką. Na samy końcu wmieszać w ciasto czekoladę. Nakładać do papilotek po czubatej łyżce( stołowej) ciasta. Piec w nagrzanym do 180 st piekarniku przez 18 min. Po upieczeniu babeczki ostudzić. Czekolada plastyczna Rozpuszczamy 200 g mlecznej czekolady na parze, kiedy się

Krylowa Kuchnia
Domowe Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) 551

dobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 50 g masła łyżka wódki Pączki z Czekoladą (z Masą Czekoladowo-Budyniową i Polewą Czekoladową) - Sposób przygotowania: Żółtka, jajko, cukier i cukier waniliowy ubijamy, a następnie podgrzewamy w rondelku nie przestając energicznie mieszać (najlepiej rózgą cukierniczą) do momentu zgęstnienia (nie za długo aby nie powstała nam "jajecznica(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.  "Masę jajeczną" oraz rozczyn łączymy z mąką, lekko ciepłym mlekiem, roztopionym (lub miękkim) masłem oraz alkoholem i solą. Ciasto dobrze wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość luźne dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości

Słodka Strona
Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym 149

zupełnie przez przypadek, w wyniku nieudanego, czekoladowego biszkoptu, który po tym jak wyrósł, zwyczajnie opadł Miał iść do kosza, ale po spróbowaniu okazał się tak smaczny i tak mocno czekoladowy, że było mi go żal i od razu pomyslałam o truflach. Dodałam jedynie masło orzechowe, za którym ostatnio bardziej niż mniej przepadam. Trufle, jak się okazało wyszły genialne. Z racji(...)boki natłuszczamy. Wykładamy po równo ciasto, wygładzamy, wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte biszkopty kruszmy. Do pokruszonych biszkoptów dodajemy masło orzechowe, całość zagniatamy lekko dłonią. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w zmielonych orzeszkach ziemnych. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Trufle Czekoladowe z Masłem Orzechowym appeared first

Made By Mom And Son
Snikers wegański 137

Tradycyjny snikers na pewno smaczniejszy, ale Ci którzy nie mogą jeść ciast tradycyjnych wypróbują ten przepis. Przepis pochodzi z Ervegan Składniki na formę 15 cm : spód : 1 szklanka migdałów ok. 5–7 sztuk suszonych daktyli 2 łyżki tahini (lub masła orzechowego) 1 łyżka wody 1 łyżka kakao (opcjonalnie) 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) masa: ½ szklanki suchej kaszy jaglanej(...)przez noc lub kilka godzin góra: szklanka suszonych daktyli (około 25 sztuk) 2 łyżki masła orzechowego , można go zrobić z orzechów archaidowych, laskowych i nerkowców dodatki: orzeszki, ewentualnie wiórki czekoladowe Przygotowanie  spodu: Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a migdały zmiel na grube wióry (malakser, młynek) Namoczone daktyle zmiksuj na gładką pastę i połącz z migdałami, dodaj tahini

Proste Potrawy
Czekoladowa wieża ptysiowa z pierniczkami i nutą pomarańczy 170

wspólnego z dzisiejszym przepisem? Ta czekoladowa wieża ptysiowa z pierniczkami i nutą pomarańczy to moja własna 60-cio centymetrowa wieża Eiffla, która od tej chwili walczy w konkursie "Apetyt na Kopernika" . Trzymajcie kciuki! Kto wie, może za jakiś czas wyślę Wam pozdrowienia z Paryża...?  :D #appetytnakopernika #fckopernik Składniki: Ciasto ptysiowe: 250 ml mleka 250 ml wody 200 g masła(...)ujednolici).   Piekarnik rozgrzać na 200 st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na dużą płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe okrągłe porcje ciasta, zachowując odległości pomiędzy ptysiami.  Ptysie posypać z góry piernikową posypką. Gdy wyciśniemy pierwszą blaszkę ptysi, należy wstawić je do piekarnika i upiec w 200 st.C przez

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowo wiśniowe 19

Warstwa wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone 500 g,  Galaretka wiśniowa 3 szt,  woda gorąca 3,5 szklanki,  Krem: mleko 500 ml, cukier 7 łyżek,  budyń czekoladowy 1 opakowanie,  masło 200 g,  Polewa: śmietanka 36% 100 ml, czekolada mleczna 50 g, czekolada gorzka 50 g, płatki migdałowe 1 garść,  Do nasączenia: kawa rozpuszczalna(...)żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku. Suche składniki przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st C przez 30 min. Biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie przekroić na dwie części. Pierwszą część biszkoptu umieścić

kulinarne odsłony pati
Piernik mocno orzechowy 126

kilku dniach robi się bardziej suchy. Jem go przez cały rok, ale szczególnie smakuje w okresie świątecznym. Moja ulubiona polewa to serek mascarpone z cytryną, taki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki(...)Inki po 1 łyżeczce mielonych goździków, cynamonu, pieprzu i łyżeczka przyprawy do piernika Delecta masło do posmarowania foremki polewa: pół opakowania serka mascarpone + 3 łyżki soku z cytryny Kamyczki czekoladowe Decorada do posypania polewy Przygotowanie: Jajka ubijamy mikserem z cukrem i łączymy z mokrymi składnikami, czyli miodem, mlekiem i olejem. W drugiej misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę, sodę

Ugotowane pozamiatane
Ciasto z owocami i galaretką 2140

fajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana: 1 litr zimnej kremówki 30% 5 łyżek cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szkl  wody  200 g kamyczków czekoladowych 3 galaretki krystaliczne(...)chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką. Na biszkopcie rozsmarować 3/4 bitej śmietany, przyłożyć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki

Ala piecze i gotuje
pyszne ciasto bananowa chmurka 237

czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach ok. 21×32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C. przez ok 15 min., aż ciasto się zrumieni. Po upieczeniu cisto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a najlepiej upiec je dzień wcześniej. składniki na galaretkę z bananami: 3 galaretki o smaku cytrynowym 750 ml gorącej wody ok. 10 bananów(...)Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej 150 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Owsiane ciasteczka czekoladowe 50

Przepis na owsiane ciasteczka czekoladowe dostałam od mojego kolegi Bartka (Pozdrawiam i dziękuję ;)). Ciasteczka są znakomite:) Jak to ja przepis nie co zmodyfikowałam, ale smak pozostał niezmienny. Numer 1. na mojej ciasteczkowej liście:) Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 34 sztuk Składniki: 70 g płatków owsianych 50 g masła 50 g cukru jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g mąki(...)Uwaga! Ciasto wykładać małą łyżeczką w odstępach minimum 3 cm od siebie, ponieważ podczas pieczenia ciasteczka rosną. Smacznego Krok po kroku: 1. Posiekać czekoladę i orzechy 2. Zmielić płatki owsiane 3. Zmiksować masło z cukrem i jajkiem 4. Połączyć masło z wszystkimi składnikami 5. Wyłożyć ciastka na papier do pieczenia Pobierz wersję do druku: Pobierz Owsiane ciasteczka czekoladowe Artykuł Owsiane

KuchniaWeDwoje.pl
Domowe lody bez maszynki 178

Zrobiłam je na bazie czekoladowego ganachu, czyli po prostu śmietany kremówki z ciemną czekoladą i muszę Wam powiedzieć, że na prawdę jestem zadowolona z tego przepisu – tylko kilka składników mamy pyszne domowe lody bez maszynki! Jest zbyt gorąco na włączanie piekarnika, a macie ochotę na coś dobrego? Zapraszam Was do zajrzenia do przepisów na ciasta bez pieczenia :) Sernik(...)zimno z truskawkami i sernik Snickers , ciasto 3 Bit na herbatnikach lub Raffaello na krakersach . Składniki: 400 g śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 3 żółtka Jak zrobić domowe lody bez maszynki? W garnuszku zagotowujemy śmietanę kremówkę, zestawiamy z ognia i dodajemy 150 g połamanej na kawałki czekolady. Odstawiamy pod przykryciem na około

Ciastkozercy
Ciasteczka z drażami 19

waniliowej 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej ok 100 g kolorowych cukierków czekoladowych Masło ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Mąkę mieszamy z sodą i dodajemy do masy maślanej. Miksujemy do połączenia. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w zamrażalniku przez

Cynamonowe szczęście
Pyszna babka gotowana 1658

pianę i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i zamykamy formę. Wstawiamy do garnka z gotującą wodą. Gotujemy pod przykryciem 1 godzinę. Ja do garnka wstawiam jeszcze słoik z wodą żeby forma się nie skrzywiła i babka nie wyszła koślawa. Po wystudzeniu oblewamy całą polewą czekoladową. Autor przepisu: Barbara Artykuł Pyszna

Wasze Przepisy
Placuszki z budyniem – śniadanie w 5 minut 234

składniki 250 g twarogu 2 jajka 3 łyżki budyniu śmietankowy 40 ml mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g cukru pudru Jeśli macie ochotę możecie użyć budyń czekoladowy, będziecie mieli wtedy placuszki czekoladowe. Placuszki z budyniem przepis Do tego przepisu nie potrzebujemy miksera, wystarczy Wam widelec, ewentualnie łyżka. Oczywiście urządzenia elektryczne typu mikser czy blender znacznie przyśpieszą nam pracę(...)się połączą. Wasze placuszki mogą być również czekoladowe. Wystarczy, że zastąpicie budyń śmietankowy, budyniem czekoladowym. Placuszki można urozmaicić również poprzez dodanie do środka jednej łyżki kakao. Warto zaznaczyć w tym miejscu aby dodawać prawdziwe, gorzkie kakao, w przeciwnym razie Wasze placuszki z budyniem będą zbyt słodkie. Na suchą patelnię łyżką nakładamy porcję ciasta i smażymy na złoty kolor

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffiny z borówkami 79

formy, czas pieczenia jest podobny, to około 30 minut, aż ciasto popęka i będzie rumiane. Jeśli lubicie wszystko co słodkie, posypcie dodatkowo muffinki cukrem pudrem lub oblejcie lukrem. Smacznego! Takie muffiny będą doskonałe na wycieczkę oraz do pracy i szkoły 🙂 Zobacz też: Muffinki z brzoskwiniami z puszki Muffinki czekoladowe Cytrynowe babeczki z malinami Przepis na muffiny z borówkami Drukuj przepis

Kuchnia Bazylii
Dwukolorowa babka gotowana 134

ziemniaczaną, a następnie wsypałam do ubitych jajek. Dolałam jeszcze olej i dodałam jogurt. Wszystko dokładnie wymieszałam drewnianą łyżką. Część ciasta odlałam do drugiej miski i wymieszałam z kakao. Jasne ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Na nie wyłożyłam ciasto ciemne i przemieszałam widelcem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Formę wstawiłam do dużego garnka. Nalałam do niego tyle wody, aby sięgała(...)czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam na jednolitą polewę. Czekoladą polałam ciasto. Babkę schłodziłam przed podaniem w lodówce, żeby czekolada zastygła.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link

Waniliowe Improwizacje
babka piaskowa – klasyczna 105

proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wąskie formy /keksówki, natłuszczonej i prószonej kaszą manna lub bułką tartą. Pieczemy w 160-170 st. C do tzw suchego patyczka, przez ok. 60 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub polewą czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowa babka z rodzynkami 99

minut do wyrośnięcia. Formę natłuścić, posypać bułką tartą, włożyć ciasto (do połowy wysokości), przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 170 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 30-35 minut. Drożdżową babkę przyozdobić np. lukrem, polewą czekoladową, cukrem pudrem, kandyzowaną skórką pomarańczową lub rodzynkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżowa

niecodziennikpary
Tarta "Reese's" z masłem orzechowym i czekoladą 149

Składniki: Ciasteczkowy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 1 łyżka ciemnego kakao Krem orzechowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 3 pełne łyżki masła orzechowego ( 100% z kawałkami orzechów ) 1 płaska łyżeczka żelatyny szczypta soli Krem czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 250 g serka mascarpone Wykonanie

kolorowotorcikowo
Pieczone warzywa z sosem curry 235

Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
szarlotka pychotka 520

smażymy. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. wykonanie ciasta: Na jeden z biszkoptów wykładamy równomiernie 1/2 cz. masy jabłkowej, a na nią wykładamy 1/2 cz. masy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Wykładamy pozostałą część masy jabłkowej, na nią pozostałą masę budyniową i przykrywamy trzecim blatem. Wierz polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
Kolorowe Muffiny z malinami i białą czekoladą 117

cukru pudru 100 g białej czekolady ulubione batoniki i cukierki czekoladowe kilka malin Wykonanie: W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce wymieszać mleko, olej i jajko. Sypkie składniki wrzucić do mokrych, wymieszać, dodać posiekaną czekoladę i maliny, wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do papilotek. Piec ok 25 minut do efektu suchego patyczka

Trufelkowo
Babeczki z truskawkami 133

łyżki kakao - 2 łyżeczki mleko - 1//2 litra budyń czekoladowy - 1 op cukier - 2 łyżeczki truskawki cukier perlisty Mąkę pszenna przesiać z kakao na stolnicę, dodać margarynę, cukier puder i razem posiekać, dodać żółtka oraz wodę zimną. Wszystkie składniki wyrobić szybko by połączyły się na jednolita masę. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować na 30 minut do lodówki. Ciasto

Camilla w kuchni
Babeczki brownies z masłem orzechowym i dwukolorowym kremem 130

łyżki ciasta, układać po 1 łyżeczce masła orzechowego i dopełniać ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Wystudzić i udekorować kremami. Krem z masła orzechowego 150 g masła orzechowego gładkiego 60 g cukru pudru Zmiksować na jednolitą masę. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 200 ml kremówki, schłodzonej 2 łyżki kakao

Słodkie inspiracje
Gofry z bitą śmietaną i owocami 213

Kto z nas nie pamięta wyjazdów nad polskie morze i tych pysznych chrupiących gofrów z bitą śmietaną i owocami. Obecnie już nawet nie musimy jechać nad

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!