Wiem, wiem...zaniedbałam ostatnio akcję "Czekoladowa niedziela", ale jakoś wzięłam się za pieczenie z bardziej sezonowymi produktami - jabłkami, dynią etc. Czekoladowy deficyt uzupełniam w mroźne wieczory ;) Ostatnio naszła mnie ochota na dyniowy sernik. Widziałam go już na wielu blogach i za każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne połączenie(...)wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie zmielonego twarogu ~400g puree z dyni
chili & sugarłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao olejek arakowy Krem: 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 budyń waniliowy sok z 1 cytryny 1 margaryna Dodatkowo: polewa czekoladowa perełki cukrowe WYKONANIE Ciasto: Oba ciasta robimy podobnie: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, olej i pozostałe składniki. Pieczemy w 2 osobnych blaszkach (wym. 11x40 cm). Pieczemy ok. 40 min. w temp
słodki bratekO tym, że wiśnie i czekolada to połączanie doskonałe nie trzeba chyba nikogo przekonywać, a że sezon na wiśnie mamy w pełni, warto więc przygotować
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanajlepszych ciast na przyjęcie! Morze Czarne Przepis tutaj (KLIK) Efektowne i przepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Sernik Twix Przepis tutaj (KLIK) Jest przepyszny, delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach…! A do tego
Blog z Apetytemciasto kruche 2 szklanki mąki Basia 1 margaryna 3 łyżki wody odrobina soli Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, potem dajemy na godzinę do lodówki. Przygotować foremkę na tarte potem rozwałkować ciasto i wyłożyć nim blaszkę. Pieczemy w piekarniku 180 st ok 30 min . potem potrzebujemy 1 czekoladę mleczną roztopić i posmarować podpieczony spód(...)tarty. Następnie przygotowujemy: Budyń waniliowy 1 opakowanie. 1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką syropu z mandarynek i na tym gotujemy budyń. Ugotowany budyń wyłożyć na polewę czekoladową która jest na cieście . Teraz będziemy potrzebować 2 puszki mandarynek, odsączyć je przez sitko i układać na budyniu . Możemy też użyć budyniu firmy Delekta który się zalewa wrzącą wodą i trzeba tylko
Moje Wyrobymnie bajka, ale przyznaję, że nie jestem obiektywna, bo od lat karpatka jest moim ulubionym ciastem. A Ty którą wersję wolisz? Tradycyjną czy w nowej, czekoladowej odsłonie? Przepis na tradycyjną karpatkę znajdziesz tutaj . Składniki: Ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła lub margaryny 5 jajek 1 szklanka mąki (odjąć 2 łyżki) 2 łyżki kakao (razem z mąką będzie 1 szklanka
Domowa Cookierenka AgiDzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty 20 g szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie po odcedzeniu, należy dodać później do masy serowej. 4. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady rozpuść i wymieszaj
Powiedz dietom niemasła, ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki syropu migdałowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: gotowe kruche ciasto (można pominąć), polewa czekoladowa WYKONANIE Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie masę makową, jabłka, orzechy, mannę, proszek do pieczenia
słodki bratekserka mascarpone ok 200g mąki pszennej + mąka do podsypania Dodatkowo: Nadzienie np. konfitura, krem czekoladowy 1 jajko do posmarowania rogalików cukier puder do oprószenia *** Do miski wsypujemy mąkę i dokładamy serek mascarpone *** *** Całość mieszamy widelcem *** *** Następnie całość zagniatamy ręcznie, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie się mocno kleić można dodać trochę więcej mąki. Ciasto dzielimy na 4 części, owijamy
Blog z Apetytemspód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella(...)dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy przez 70 minut. Pod koniec pieczenia
VioletoweKucharzenieWalentynkowe ciasto bez pieczenia Proste i mega smaczne piankowe ciasto z czerwonymi serduszkami oraz chrupiącym czekoladowym spodem. Jest bardzo efektowne i pięknie prezentuje się na stole. Idealne na dzień zakochanych oraz jako deser do każdej romantycznej kolacji Ciasto nie wymaga pieczenia, więc jest w miarę łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki: Spód: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram(...)stężeć tylko całkowicie wystygnąć) *** *** Śmietankę ubijamy na sztywno *** *** Do ubitej śmietanki dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników. Masa nie będzie sztywna, będzie płynna *** *** Masę przelewamy na czekoladowy spód i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby stężała *** *** Po tym czasie ze stężałej galaretki wycinamy foremkami do ciastek serduszka (mogą być różnej wielkości) i układamy
Blog z Apetytemabym wykonał jakieś ciasto z kremem orzechowym, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam torcik z biszkoptami czekoladowymi, są one posmarowane konfiturą z czarnej porzeczki, a każda warstwa przełożona jest kremem z dodatkiem masła orzechowego i wanilii. Tort czekoladowy z masłem orzechowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikabym wykonał jakieś ciasto z kremem orzechowym, dlatego dzisiaj przedstawiam Wam torcik z biszkoptami czekoladowymi, są one posmarowane konfiturą z czarnej porzeczki, a każda warstwa przełożona jest kremem z dodatkiem masła orzechowego i wanilii. Tort czekoladowy z masłem orzechowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikCiasto brownie z wiśniami i kremem śmietankowym Wilgotne, ekstra czekoladowe biszkopty brownie, przełożone żelką z wiśniami i delikatnym kremem śmietankowym. Temu ciastu naprawdę ciężko się oprzeć. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli(...)Zdejmujemy z ognia *** *** Dodajemy cukier, mieszamy *** *** Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy jogurt *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową *** *** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ( moja foremka ma wymiary 21 x 26cm ) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego
Blog z Apetytemcukru pudru 1 jajko 150 g masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Wierzch: 220 g konfitury różanej 3 łyżki soku z cytryny płatki migdałowe czekoladowe łezki Składniki na ciasto szybko zagniatamy ze sobą i formujemy w kulę, chowamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, przenosimy
sama złodycz