ciasto czekoladowe - 22635 przepisów (strona:295/1509)

Czekoladowe ciasto z cynamonem i gruszkami 838

Mocno czekoladowe i bardzo puszyste ciasto z dodatkiem cynamonu i soczystych gruszek :). Bajecznie proste i szybkie w wykonaniu. W związku z tym, że zostało mi jeszcze trochę ciemnego rumu, postanowiłam wykorzystać go do tego ciasta i pokrojone w kostkę gruszki zalałam właśnie tym alkoholem, zostawiając je tak na godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest(...)konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej 3 duże jajka 200 g masła 220 g brązowego cukru

Opowieści z piekarnika
Miodownik z masą budyniową i powidłami 77

ciasto. Kulę ciasta dzielę na 4 równe części, wkładam do woreczka śniadaniowego i schładzam w lodówce przez 60 minut. Możesz też włożyć do zamrażalki na 20 minut . Istnieje też możliwość pominięcia chłodzenia ciasta w lodówce , ale wówczas trzeba do składników na ciasto dodać zimne masło, wszystko posiekać nożem i zagnieść ciasto. Krok 2 – piekę 4 blaty kruchego ciasta Piekarnik(...)ciasta miodowego i też lekko dociskam. Smaruję go cienką warstwą powideł i wykładam pozostały krem budyniowy. Powierzchnię wyrównuję. Ostrożnie kładę ostatni blat ciasta i lekko dociskam . Jeśli któryś blat pęknie, nie przejmuję się za bardzo. Nic nie będzie widać po złożeniu ciasta i przykryciu kremem. Ciasto wstawiam do lodówki, aby masa budyniowo maślana zastygła . Krok 5 – dekoruję polewą czekoladową

Ania gotuje
Miodownik z masą grysikową 166

kostki masła składniki na krem: 5 łyżek kaszy manny 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 łyżka cukru pudru do posypania wiórki czekoladowe. Sposób wykonania ciasta: Masło rozpuścić z miodem i cukrem pudrem na małym ogniu cały czas mieszając a następnie odstawić do wystudzenia. Do rozpuszczonej i wystudzonej masy dodać mąkę, jajko, śmietanę, sodę(...)dodać stopniowo kaszę mannę po uprzednim zdjęciu zastygniętego kożucha z wierzchu. Upieczone placki smarować kolejno gotowym kremem w równych proporcjach. Część kremu pozostawić na wierzch. Posypać całość wiórkami czekoladowymi. Gotowe ciasto   przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Murzynek orzechowy od serca 218

Walentynki tuż tuż....a własnoręcznie  przygotowane ciasto będzie idealne dla ukochanej osoby. Polecam przepyszny czekoladowy murzynek z nutką orzechów włoskich. Jeśli ciasto przygotujecie w pięknej silikonowej formie od   SMAK KUCHNI  w kształcie serca Walentynki z pewnością będą bardzo udane!.  Składniki: 2 szklanki mąki  2 szklanki mąki  kostka margaryny 1/2 szklanka wody 2 łyżeczki proszku

Apetyczna babeczka
Brownie 677

Brownie to propozycja dla prawdziwych fanów czekolady. Ciasto jest niezwykle bogate w smaku, gęste i cudownie czekoladowe. Składniki Ciasto: 250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 70%) 150 g masła 200 g cukru 150 g mąki pszennej 250 ml mleka 6 jajek Polewa czekoladowa : 200 g śmietanki kremówki 30% 150 g gorzkiej czekolady (również użyłam z zawartością 70% kakao) Przygotowanie Połamaną(...)czekoladową. Mieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia o średnicy 26 cm, a następnie zacisnąć obręcz. Wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 minut obserwując ciasto. Piekarnik ustawić na opcję „góra-dol” na 200 stopni. Przygotować polewę czekoladową – połamaną w kostkę czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Ostudzone ciasto polać polewą. Autor przepisu

Wasze Przepisy
Brownie z musem malinowym 134

innym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę i mieszamy z dokładnie wystudzonym musem malinowym. Teraz możemy wylać tężejący mus na wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników, powinny być(...)rózgą, tylko do połączenia się składników. Formę o wymiarach 23x32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać wierch, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić. Przygotowanie musu, wykończenia ciasta Maliny włożyć od rondla, rozgotować, a następnie przetrzeć przez sito w ten sposób pozbędziemy się pestek

KUCHNIA POLSKA
Ciasto korzenne 137

jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!  Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto czekoladowo-kawowe (przepis  TU ). Ciasto korzenne - przepis: Składniki: 2 jajka 100 g masła 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ ) 2 łyżeczki kakao(...)łączymy między sobą, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min. Po upieczeniu ciasto studzimy i dekorujemy wg. uznania. Ja polałem polewą czekoladową (przepis na polewę znajdziecie w tym przepisie ). Smacznego

Kuchnia Łukasza
Czekoladowy tort piętrowy z malinami i borówkami 207

przedstawiam Wam mój najpiękniejszy wypiek na tym blogu a zarazem jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Tort przygotowany specjalnie na urodziny mojego ukochanego taty, zatem musiał być wyjątkowy! Pyszne, czekoladowe, mięsiste ciasto przełożone delikatnym kremem czekoladowym z dużą ilością malin i borówek. Od dziś jest to mój ulubiony przepis na blogu, myślę, że przygotuję jeszcze wiele wypieków na podstawie tego przepisu(...)dodajemy mieszankę z majonezem i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, papier wypuszczamy poza obręcz. Przelewamy gotowe ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do suchego patyczka, według podanych powyżej czasów. Krem czekoladowy Śmietankę podrzewam i rozpuszczam w niej czekoladę. Studzę i umieszczam krem w lodówce na całą noc. Po tym czasie wyciągam krem

Mango Papaja
WALENTYNKI 2012:TORT CZEKOLADOWO MALINOWY 171

można przygotować różne pyszne wypieki. Niedługo Walentynki, więc mam nadzieję, że może Was zainspiruję do pieczenia dla ukochanej osoby. Jako pierwszy przygotowałam tort czekoladowy z malinową bitą śmietaną. Ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne. Pięknie wyrasta. Konsystencja ciasta jest bardzo podobna do amerykańskiego: chocolate mud cake. Inspirowałam się amerykańskim ciastem "Mud cake". Jeżeli nie lubicie malin możecie

Przepisy Aleksandry
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 217

siebie dałam kakao do masy), z niesamowitym orzechowym aromatem. Ilość cukru w oryginale - 175 g - wydała mi się nieco przesadzona. Na szczęście zmniejszyłam ją niewiele - ciasto wcale nie jest słodkie, raczej wytrawnie czekoladowe. Nie ma przeciwwskazań, żeby cukru dosypać nieco więcej (szczególnie, jeśli jak ja, zdecydujecie się na dodatek gorzkiego kakao), lub upieczone już ciasto posypać cukrem pudrem. Ja swoje

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z ganaszem i malinami 80

Czas czytania: 2 min Tartaletki z ganaszem i malinami, pyszności! Bazą są tartaletki wypiekane z kruchego ciasta wypełnione ganaszem czekoladowym ze świeżymi malinami, smakowy obłęd! Ganasz z gorzkiej czekolady, śmietany, cukru, masła i bardzo ważnego składnika, jakim jest rum, który nadaje całości niepowtarzalny smak! Koniecznie spróbujcie, tartaletki z takim nadzieniem mogą zagościć na najbardziej wykwintnym przyjęciu! Najlepsze są po schłodzeniu(...)cukru pudru 50 g masła 100 ml rumu świeże maliny dżem malinowy Instructions Ciasto zagnieść, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 1/2 godziny. Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto rozwałkować dość cienko. Wyłożyć ciastem foremki na tartaletki, ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Do rondelka wlać śmietanę

SprawdzonaKuchnia.pl
Brownie z masą serową 175

razem na weekend proponuję prosty czekoladowy przepis. Ciasta typu Brawnie są mokre mocno czekoladowe i bardzo smaczne. Do tego nie jest ono trudne do wykonania. Dodatkiem do ciasta jest masa serowa. Niestety nie mam w asortymencie kuchennym maszynki do mielenia więc nie mogę zaszczycić podniebienia moich łasuchów prawdziwym sernikiem ale na szczęście jest ser ricotta. Bardzo lubię serniki z jego(...)mascarpone również będzie się nadawał. Podsumowując mój wypiek myślę, że najlepiej brawnie smakuje z serem, delikatna puszysta pianka idealnie łączy się z mokrą czekoladową konsystencją. Polecam wszystkie serniko-brawnie, naprawdę warto:)  Składniki: ciasto: 200 g masła 170 g cukru pudru  szczypta soli 3 jajka 4 łyżki miodu 2 tabliczki czekolady gorzkiej masa: 250 ml śmietana 30% serek ricotta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 215

karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam!  Przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem. O ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej(...)wlewać czekoladę, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Masę czekoladową wylać na gruszki. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. W tym czasie przygotować sos karmelowy.  Pozostały sos przelać z powrotem do garnuszka, zagotować. Dodać kremówkę; podgrzewać, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie na 15 minut. Po tym czasie wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania