cieplutko :) Dzisiaj częstuję Was pyszną karpatką. Nie pamiętam już kiedy jadłam to ciasto, chyba wieki temu. A z racji tego, że naszła mnie ochota na kawałek domowej własnoręcznie przygotowanej karpatki to upiekłam. Jaka wyszła pyszna...mówię Wam. Najlepsza jaką do tej pory jadłam. Mocno czekoladowy krem doskonale komponuje się z niesłodkimi chrupiącymi blatami. Nieskromnie napiszę, że wyszła mi taka(...)każdy ) 4 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao 5 dag mlecznej czekolady Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Wykonanie pyszne karpatki z kremem budyniowo-czekoladowym: 1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka
Izabelawkuchniśmietankowo-budyniowy z czekoladą i pysznymi chrupiącymi kulkami w środku. To ciasto to prawdziwy sztos! Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a w dodatku jest szybie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Polecam! Składniki: Użyłam foremki o wymiarach 21x25cm herbatniki – ok 50 sztuk 1 opakowanie kulek czekoladowych np Maltesers 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 0,5 litra(...)gęstego kremu *** *** Krem rozprowadzamy na herbatnikach *** *** Posypujemy kulkami czekoladowymi, wyrównujemy łyżką *** *** Układamy kolejną warstwę herbatników *** *** Przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę, zdejmujemy z ognia, mieszamy do uzyskania jednolitego kremu *** *** W miseczce mieszamy cukier puder z niewielką ilością śmietanki, do uzyskania gęstego ale lejącego lukru *** *** Kremem czekoladowym polewamy ciasto, wyrównujemy łyżką. Lukier przekładamy do woreczka, robimy małą
Blog z ApetytemUwielbiam wszystko co czekoladowe dlatego tak często, właśnie tego typu ciasta u mnie goszczą, to już chyba 3 po Czekoladowym Napoleonie i Czekoleonce , wyglądają podobnie ale smakują zupełnie różnie, które najlepsze ocenić musicie sami :) Ciasto: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 kostki (100 g) masła 1/2 szklanki cukru 1 białko 100 g kwaśnej śmietany
Cynamonowe szczęściecynamonie. Warto wspomnieć, że jest to tradycyjny hiszpański wypiek przygotowywany na Tłusty Czwartek. Taką przekąskę możecie jeść samodzielnie lub podać z sosem czekoladowym (z hiszp. chocolate con churros ). Składniki na porcję dla 3-4 osób: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 szklanka mleka 1/4 kostki masła(...)stron na złoty kolor. Usmażone churros przełożyć na ręcznik kuchenny. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem obtoczyć w cukrze pudrze wraz z dodatkiem cynamonu. Churros podawać z sosem czekoladowym*. Przygotowywanie ciasta parzonego Smażenie i obtaczanie w cukrze pudrze wraz z dodatkiem cynamonu *Sos czekoladowy Do rondelka wlać śmietanę oraz wsypać gorzkie kakao. Całość wymieszać. Kakao musi rozpuścić się w śmietanie
UgotowaćSernik czekoladowy z pistacją ojojoj co to wyszedł za sernik. W zasadzie pistacja jest tu tylko dodatkiem, chodzi głównie o czekoladę. Duuużo czekolady: masa sernikowa i polewa. A w spodzie znajdziemy jeszcze kakao. Sernik wyszedł idealnie kremowy, rozpływający się w ustach. Robiłam w małej foremce ale zdecydowanie z podanych składników można zrobić ciasto w foremce co najmniej(...)szykujemy polewę, a sernik wstawiamy do lodówki. Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Przelewamy na ciasto. Całość to 5180 kcal. Wykroiłam 18 małych porcji. Jedna to około 290 kcal Sernik czekoladowy z pistacją Pyszny mega czekoladowy sernik Czekolada w roli głównej Sernik czekoladowy na ciasteczkowym spodzie Kremowy sernik czekoladowy Smacznego!!! Justyna Źródło przepisu
RelaxtimePrzepis na torcik Kormos , czyli grecki blok czekoladowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi, alkoholem, ciasteczkami, ganache czekoladowym i orzechami włoskimi. Bez pieczenia. Ciacho jest idealne dla smakoszy czekolady i orzechów , a odrobina alkoholu nadaje mu wyjątkowego i wyrazistego smaku. W Grecji słowo kormos oznacza pień drzewa i dlatego ciasto kormos jest robione na kształt rolady przypominającej kłodę drewna(...)składników. Polewa będzie rzadka, ale tak ma być. Pozostawiamy do wystudzenia, po czym przelewamy na schłodzony torcik. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc w lodówce. Na drugi dzień delikatnie za pomocą noża oddzielamy ciasto od brzegów foremki i ostrożnie ściągamy opaskę tortownicy. Dekorujemy orzechami włoskimi. Uwagi: - zamiast likieru śmietankowego można użyć
RITA food channelbyło ciasta, a tortu zwłaszcza, więc zebrałam się wreszcie w sobie i odtworzyłam tort, który upiekłam jakiś czas temu na urodziny koleżanki. Tort, który powstawał bardzo opornie i wydawał się być kompletną katastrofą, a okazał się jednym z najlepszych jakie jadłam od dłuższego czasu. I mówię to ja – osoba, która za… Continue reading Wilgotny tort czekoladowo-kokosowy
brunetkawkuchniCiasto jak zwykle - banalne, szybkie, pyszne, do zrobienia w formie okrągłej lub babeczek, jak kto woli. Znalezione kiedyś na puszce ale oczywiście zmodyfikowane, bo w oryginale było 1,5 szklanki cukru (!) i zmniejszyłam ilość oleju na rzecz mleka. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika (180-200 stopni), bo reszta robi się błyskawicznie. Jeśli chcemy zrobić muffinki, postępujemy wg zasady starej(...)listopada ;) Dla zainteresowanych skład: cukier, orzechy laskowe 42,5%, tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa. Na górę jeszcze obowiązkowo posiekane orzechy laskowe i mamy super muffiny czekoladowo-orzechowe do codziennej kawy albo okrągłe ciasto na 35 urodziny, SMACZNEGO
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECiasto a la milky way – prosty przepis Prosty, pyszny, szybki przepis na ciasto a la milky way. Kakaowe ciasto z pysznym, mocno mlecznym kremem i czekoladową polewą. Idealne na każde przyjęcie, idealne na Sylwestra. To ciasto znika równie szybko, jak się je przygotowuje. Przepisów na tego typu ciasta jest mnóstwo ja dziś dzielę się z Wami moją wersją(...)kremu zamiast skondensowanego mleka. Upieczone ciasto studzimy, a następnie kroimy ostrym dużym nożem na dwa blaty (jak biszkopt). Na spód nakładamy nasz mleczny krem. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość polewamy czekoladową polewą i opcjonalnie zdobimy. Ciasto należy dodatkowo schłodzić w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiBabka „Murzynek” z powidłami Mocno czekoladowa, niesamowicie wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest ta pyszna babeczka „murzynkowa” z dodatkiem powideł śliwkowych, które nadają jej wspaniałego aromatu i dodatkowo nawilżają ciasto. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 16g cukru waniliowego 2 jajka 100g masła (rozpuszczonego i wystudzonego(...)szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 5 łyżek powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej ok 50ml mleka Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania foremki – około 1 łyżka bułka tarta do obsypania formy – około 1/3 szklanki *** Foremkę do babki dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Jajka, mleko, rozpuszczone
Blog z Apetytemzrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu i bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia(...)łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały z puszki karmel honeycomb do posypania Wykonanie: Roladę rozwijamy. Smarujemy ciasto kremem. Zwijamy ponownie w rulon. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 h. Przed podaniem polewamy pozostałym karmelem i posypujemy honeycomb. The post Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami appeared first on Made
Made By Mom And Sonzrobić to jako dodatek do innego ciasta np. ciasto z roladkami . Postanowiłam rzucić sobie roladowe wyzwanie i tym sposobem powstała pyszna czekoladowa, z karmelem, bananami i honeycomb. Ciasto roladowe jest mocno czekoladowe, idealnie współgra z kremem na bazie mascarpone, z dodatkiem karmelu i bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia(...)łyżką do połączenia się składników. Dodatkowo: pozostały z puszki karmel honeycomb do posypania Wykonanie: Roladę rozwijamy. Smarujemy ciasto kremem. Zwijamy ponownie w rulon. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2 h. Przed podaniem polewamy pozostałym karmelem i posypujemy honeycomb. The post Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami appeared first on Made
Made By Mom And Sonliczymy kalorii ;) Składniki na tort węgierski Lekki biszkopt czekoladowy 5 jajek 2,5 łyżki mąki krupczatki 2,5 łyżki kakao 0,5 szklanki cukru pudru Szczypta soli Masa czekoladowa 25 dag miękkiego masła 10 dag cukru pudru 1 żółtko 0,5 tabliczki czekolady (ok. 50 g) Wiśnie w alkoholu lub inne bakalie - według uznania Przygotowanie biszkoptu rozpoczynamy od oddzielenia białek(...)pianę z białek. Wszystko delikatnie mieszamy silikonową łopatka i pieczemu ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Biszkopt jest upieczony gdy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy. Przygotowanie masy czekoladowej rozpoczynamy rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej i wystudzenia masy. Następnie ubijamy miękkie masło na puch. Do utartego masła dodajemy cukier i wszystko ucieramy, a następnie łączymy masę
Gotujemy i jemyuczelnię - sałatkę grecką - przed wyjściem na studia wystarczy, że wszystko pomieszam i gotowe :) Na deser tym razem nie zabiorę nic, ale po powrocie do domu upiekę takie ciasto - a dokładniej Brownie czekoladowe, które zdecydowanie najlepiej smakuje na ciepło, więc lepiej jeść je w domu. Spróbujcie koniecznie! Dosłownie rozpływa się w ustach"Składniki:100 g masła100 g maki5 jaj230 g czekoladyłyżka
Słodkie Przyjemnościminutach, gdy masa jabłkowa wystygnie, na wierzchu drugiego placka rozsmarowujemy krem orzechowy, wyrównując wierzch ciasta. Ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Polewa czekoladowa W międzyczasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy masło oraz kakao. Całość mieszamy i zagotowujemy. Przygotowana polewę(...)odstawiamy do przestygnięcia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, polewamy polewą czekoladową. Dekorujemy posiekaną czekoladą i kawałkami orzechów włoskich. **** PREPARAZIONE Pasta frolla In una ciotola setacciate la farina con il lievito vanigliato, unite lo zucchero a velo e il burro freddo tagliato a pezzettini. Lavorate il tutto fino ad ottenere un composto a briciole. Aggiungete
La grande e la piccola cuoca