Wilgotne i mocno czekoladowe ciasto, które przygotowuje się w mgnieniu oka. Idealne na każdą okazję! Składniki 3 jajka pół szklanki cukru 2 szkl mąki 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki pół szkl mleka pół szkl oliwy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie Jajka zmiksować z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i ponownie całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy(...)Ciasto przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec 30 min w temp. 200 st. Autor przepisu: Barbara The post Murzynek z polewą czekoladową first appeared on Wasze Przepisy
Wasze Przepisywymówek, że się nie chce, bo ciemno i zimno. Coraz cieplej, coraz jaśniej... Wiosna...?I właśnie na takie wiosenne brownie chciałabym Was dzisiaj zaprosić. Połączenie cytryny i bazylii w czekoladowym cieście zaciekawiło mnie od chwili, gdy zobaczyłam je u Pomidorowej Ani. Już sama cytryna z czekoladą jest na tyle interesująca, że warto spróbować. Dwa smaki, które królują w mojej(...)bazylię z cytryną, połączyć.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 175 st. C. przez 30 minut bez termoobiegu.Ostudzić.Smacznego!To idealne ciasto na Walentynki. Szybkie i proste w przygotowaniu, bardzo czekoladowe, zaskakujące i niesamowicie pyszne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na piątkowy deser, ten jest idealny. I już
Pożeraczka, czyli raz adobrzetajemnica jego wyjątkowego, opływającego w czekoladę smaku- tkwi w podstawie: dwóch czekoladowych blatach, upieczonych według przepisu inspirowanego recepturą na Old Fashioned Chocolate Cake- uwielbianego i bardzo popularnego w Anglii ciasta czekoladowego ( i trzeba przyznać, że obok osławionego Carrot Cake- to jedno z najpyszniejszych angielskich wypieków). Zatem zamiast biszkoptu, znajdziecie w środku wilgotne, ciągnące czekoladowe ciacho- podane na talerzu w pysznej(...)czekoladowej oprawie …to nie może nie smakować! Jedyną wadą tego tortu jest to, że ciasto dzielimy na pół i każdy blat pieczemy osobno- co oznacza, że przydatne będą aż dwie tortownice ( chociaż przy odpowiedniej organizacji- można poradzić sobie z jedną …a reszta to już same zalety ! Jedną z nich jest to, że możecie trochę ‘pobawić’ się
Domowe TortyCiasta z dodatkiem warzyw potrafią zrobić furorę na rodzinnym stole. Pewnie każdy z Was słyszał już o cieście lub muffinkach marchewkowych . Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli . Dzisiaj zachęcam do przygotowania brownie ze startymi, ugotowanymi burakami. Jestem przekonana, że goście nie zorientują się, że jedzą buraczki :) Poniższe ciasto jest miękkie, puszyste, lekko wilgotne(...)bardzo czekoladowe. Dodatkowo do jego przygotowania nie potrzebujecie miksera! Składniki na blaszkę 20 x 30 cm: 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (250 g) 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka drobnego cukru (200 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/4 kostki masła (250 g) 4 mniejsze podłużne buraki (250 g) 3 duże jajka Buraki upiec
UgotowaćPyszny sernik na czekoladowym cieście . Przepis mam dzięki Ewie z bloga : revolucjawkuchni . Sernik mnie zafascynował i musiałam zrobić i ja ;) W przepisie Ewa podała , żeby użyć sera białego . Masę serową zrobiłam z sera z wiaderka . Ilość żelatyny nieco zwiększyłam . Sernik był i to dość ważna uwaga , mięciutki , rozpływający się w ustach. Na początku bałam się , że masa mi się(...)jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek ) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt : 6 jaj 1 szkl. cukru 2 budynie czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio ) 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania :Biszkopt : Całe
Słodkości i nie tylkoDobrze przeczytaliście, to ciasto jest z fasoli czerwonej albo białej, takiej z puszki albo świeżo ugotowanej, to jest obojętne. Jest mega pyszne, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach(...)Nikt nie zgadł że składnikiem głównym jest fasola, czyli sukces a do tego tak zdrowego ciasta dawno nie jadłam. Warto upiec na świąteczny stół, posmakuje gościom i domownikom. Mega czekoladowe ciasto z fasoli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNiedziela od zawsze kojarzy mi się z domowym ciastem. A teraz jak pytam się Młodej jakie ciasto robimy to odpowiedź zawsze jest ta sama: czekoladowe :) Nasz dom jest domem, w którym nawet czekolada potrafi się zepsuć - no może czekolady się nie psują tradycyjnie, ale jednak smak lekko się zmienia. Nie wiem jak to się stało, ale kinder czekoladki były(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia - u mnie była okrągła o średnicy 20 cm (ale ciasto uciekło podczas pieczenia więc polecam kwadratowa 25*25) pieczemy przez ok 45 min w piekarniku rozgrzanym do 175 st(lub do suchego patyczka) Można polać polewą czekoladową, ale to już sobie podarowałam :) Smacznego
Gotowanie z pasjąformy silikonowej. Piec przez ok. 30 min. w 180 stopniach C. Polewa czekoladowa: Pół szklanki słodkiej śmietanki 1 czekolada deserowa W czasie pieczenia przygotować polewę czekoladową – rozgrzać śmietankę i rozpuścić w niej czekoladę. Ciasto wyjąć z formy i polać roztopioną czekoladą. Przed polaniem można w ciepłym cieście zrobić otwory w które wpłynie gorąca polewa. Mniammmm
Gotujemy i jemycukru waniliowego, sok z cytryny do smaku, krem czekoladowy: 2 szklanki mleka, 1 budyń czekoladowy z cukrem, 50 g mlecznej czekolady, 200 g miękkiego masła, warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek, 1 galaretka pomarańczowa, cukier do smaku, ponadto: wiórki czekolady mlecznej i gorzkiej do ozdoby, Sposób przygotowania: Ciasto makowe: Mak zalać gorącą wodą i gotować przez 30 minut. Następnie odcedzić(...)żółtek i wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i dodać do ciasta. Całość delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Krem czekoladowy: 1 szklankę mleka nastawić w rondelku na palnik. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy
kulinarne odsłony patimokre i zacząć wyrabiać ciasto przy pomocy końcówki typu hak, ciasto wyrabiamy przez około 4 minuty na średnich obrotach, ręcznie potrwa to trochę dłużej. Ciasto powinno odchodzić od boków miski (lub ręki). Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej ciasto powinno potroić swoją objętość. Przygotowanie nadzienia czekoladowego Czekoladę połamać i umieścić(...)pieczenia. Na tak przygotowaną formę kładziemy pierwszy placek drożdżowy, rozsmarowujemy połowę masy czekoladowej, zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu ciasta. Brzeg ciasta smarujemy białkiem wymieszanym z mlekiem, nakładamy drugi placek ciasta, i zlepiamy brzeg. Placek smarujemy resztą kremu czekoladowego, również zostawiając centymetrowy czysty pasek na brzegu, który smarujemy białkiem i nakładamy ostatni placek, zlepiamy dokładnie brzegi. Na środku placka układamy
SprawdzonaKuchnia.plramach rekompensaty zamieszczam dzisiaj najbardziej efektowne wizualnie tarteletki na świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto
Życie zamknięte w smakuMocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto. Jest ono świetną(...)propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :) Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :) Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest
Jedzeniomaniawersje bez dodatków (ci którzy oglądali wiedzą o czym mówię).Przepis znalazłam na blogu „From movie to the kitchen”. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam. Tarta wyszła pyszna, bardzo czekoladowa z chrupiącym spodem. Ciasto jest idealne jako deser na romantyczną kolację :) Następnym razem do masy dodam odrobinę wiśni. Polecam wszystkim czekoholikomJ Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy
Mania GotowaniaCiasto czekoladowe bez jajek Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szk. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao 2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju opcjonalnie: cukier puder/ polewa czekoladowa Sposób wykonania: W jednej misce łączymy suche składniki w drugiej mokre. Zawartość(...)misek łączymy i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do formy (może być to zarówno zwykła keksówka, jak i tortownica) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Polecam
Smaki NataliiPyszne czekoladowe ciasto z mąki dyniowej odpowiednie dla osób na diecie bez glutenu, bez laktozy oraz FODMAP ( więcej o diecie FODMAP dowiesz się TUTAJ ). Przepis znalazłam na stronie Trawka cytrynowa . Zapraszam do przygotowań! Składniki na blaszkę 20x25 cm: 100 g masła bez laktozy + trochę do wysmarowania formy 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 jajka, oddzielone żółtka od białek(...)przestygnięcia. 2. Do przestudzonej, ale ciągle płynnej masy czekoladowej, dodajemy rozbełtane żółtka i mąkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Białka ubijamy na pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca jak na bezę. 4. Do ciasta dodajemy białka w 3 porcjach, za każdym razem delikatnie mieszając drewnianą łyżką
My Culinary Art