Pyszne Ciasto Michałek – Nowe, kremowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Wspaniale smakuje, jest ze sporą ilością kremu i czekoladowymi cukierkami, których kawałeczki przyjemnie trafiają się w kremie. Jest wilgotne, waniliowe, czekoladowe. W przygotowaniu jest proste, pamiętajmy tylko, aby budyń był dobrze ostudzony. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony przyslijprzepis.pl ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM
Mała Cukierenkałyżki cukru szczypta soli + 1 łyżeczka kakao na czekoladowy wzorek Naleśniki – jak to zrobić? Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok). Do suchych składników dodajemy jajka, przestudzone masło i wodę. Mleko zostawiamy na później. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze. Mieszamy drucianą trzepaczką(...)Naleśniki smażymy ok. 30-40 sekund, przewracamy kiedy całe ciasto się zetnie. Smażenie na drugiej stronie trwa krócej niż na pierwszej. Czekoladowy wzorek – jak to zrobić? Przygotowane wcześniej czekoladowe ciasto wyciskamy na patelnię bezpośrednio z woreczka. Ja zdecydowałam się na prosty wzór buzi misia. Kiedy ciasto się zetnie wylewamy na nie jasne ciasto naleśnikowe i smażymy jak wcześniej. Moje
Ciastkozercyłyżka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa czekoladowa : 2 opakowania budyni czekoladowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 100 g gorzkiej czekolady Biała polewa: 130 g białej czekolady 55 g masła 140 g cukru pudru 3 łyżki mleka Dodatkowo: garść płatków czekoladowych lub ok. 50 g startej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kakaowy(...)czekoladowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostałym kremem czekoladowym. Na koniec na górze od środka rozprowadzamy białą polewę, tak aby spływała ona po powierzchni ciasta. Na koniec wierzch ciasta posypujemy płatkami czekoladowymi
Ciastka - domowe słodkościpyszne ciasto, które naprawdę nie tylko wygląda ale i smakuje! Na spodzie umieściłam krakersy z nutellą, następnie mus czekoladowy z dobrą czekoladą mleczną, a wierzch udekorowałam jeżynami i polewą czekoladową. Ciasto słodkie - idealne do gorzkiej herbaty lub mocnego espresso. Kto się skusi? :-) Składniki na małą tortownicę: Spód: 200 g krakersów 250 ml kremu czekoladowego o smaku orzechowym (np. nutella(...)czekoladowy: 250 g mlecznej czekolady o dużej zawartości kakao (im więcej, tym lepiej) 1 łyżka koniaku albo brandy 4 ekologiczne jajka (białka i żółtka osobno) 4 łyżki cukru 250 ml kremówki 30% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 80 ml wody (przygotować wg opisu na opakowaniu) Wierzch: 50 g mlecznej czekolady łyżka mleka kubek jeżyn Wykonanie: Krakersy pokruszyć na mak. Dołożyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyKakaowe ciasto z kremem czekoladowym, a w nim duża ilość kawałków jabłek i bakalii. Wilgotne i bardzo smaczne ciasto, które przypomina trochę keks. 700 g słodkich miękkich jabłek 1/2 szklanki cukru 100 g suszonej całej żurawiny 50 g orzechów laskowych 3 jajka 3 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
https:KKuchniaMniamminut Są przepyszne! Dobrze wyrośnięte, nie za słodkie, mocno czekoladowe, a dodatkowo nadziane czekoladą z orzechami. Mam nadzieję, że już cieknie Wam ślinka Jak wiecie, moje receptury są łatwe w przygotowaniu i taki jest także ten przepis. Zawsze używam tych samych proporcji składników do muffinek, co sprawia, że ciasto jest lekkie oraz pulchne. Z tego przepisu wyjdzie(...)malutkich, albo 6 dużych muffinek – w zależności, w jakiej formie będziecie je piec. Tym razem, w przygotowaniu muffinek pomógł mi KENWOOD Chef XL Titanium , który idealnie wyrobił moje czekoladowe ciasto. Jeżeli posiadacie podobnego robota, pamiętajcie o doborze odpowiednich końcówek. Do muffinek najlepiej się sprawdzi ta w kształcie K, która przeznaczona jest do ucierania ciast. Zobacz też: Ciasteczka owsiane
Kuchnia BazyliiDacie się uwieść niepozornemu serniczkowi z czekoladą? Ja się w nim zakochałam, bo co może być lepszego od sernika? Tylko sernik z czekoladą :D Ciasto czekoladowe: 20 dag czekolady 25 dag masła 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia W rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, mieszając by się nie przypaliły. Jajka ubijamy z cukrem(...)białości, dodajemy lekko przestudzony sos czekoladowy i miksujemy całość. Wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Ciasto powinno być dość gęste, ale spływać z łyżki, jeśli nie spływa dolewamy odrobinę mleka i mieszamy. Ser: 50 dag sera 1/2 szklanki cukru 3 jaja 1 łyżeczka cukru z wanilią, lub kilka ziarenek wanilii Wszystkie składniki ubijamy na gładki krem. Blaszkę (23x33
Cynamonowe szczęścieDziś mam nastrój na kubek gorącej herbaty, koc i dobre ciasto. Herbata i koc są w domu zawsze, pora zatem na pyszne czekoladowe ciasto. A dlaczego ciasto jest Partycji? Bo od niej dostałam przepis i pod takim tytłem został uwieczniony w zeszycie, a co w zeszycie musi się znaleźc też na blogu;) Składniki 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady
Kulinarne Inspiracjemasę kokosową: Szklanka mleka kokosowego ½ szklanki mleka tłustego 200g wiórków kokosowych 3 łyżeczki żelatyny 400ml śmietany kremówki 3-4 łyżki cukru pudru Na czekoladowy ganache: 100g czekolady gorzkiej 50g czekolady mlecznej 100ml śmietany kremówki Sposób wykonania: Ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz(...)kokosowe podgrzać, dodać żelatynę. Gdy się całkowicie rozpuści dodać wiórki kokosowe. Masę schłodzić Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mieszaninę kokosową. Tężejącą masę wyłożyć na ciasto. Czekoladowy ganache: Śmietankę podgrzać w garnku do zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać połamane w kostki czekolady. Pozostawić na 5 minut a następnie wymieszać. Masę czekoladową wyłożyć na warstwę kokosową
Pyry na GazPołączenie mokrego czekoladowego ciasta z kremowym sernikiem to duet idealny. Ciasto trochę pracochłonne, ale łatwe do wykonania, a efekt wizualny gwarantowany. Smaczku dodae polewa czekoladowa i truskawki. To był sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa ? 500 g sera białego mielonego ? 250 g sera mascarpone ? 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego ? 4 jajka ? 1 budyń śmietankowy(...)masy czekoladowej i rozsmarować na dnie. ? Wstawić do piekarnika na 3 minuty. ? Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i nalać masę serową w takiej samej ilości jak czekoladową. Należy starać się, aby warstwy były jak najcieńsze. ? Znów wstawić do piekarnika na 3 minuty i tak aż do wyczerpania obu mas. ? Po nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa, zmiejszyć
To co kochamPołączenie mokrego czekoladowego ciasta z kremowym sernikiem to duet idealny. Ciasto trochę pracochłonne, ale łatwe do wykonania, a efekt wizualny gwarantowany. Smaczku dodae polewa czekoladowa i truskawki. To był sernik imieninowy dla Mamy Sławka, pyszny i dekoracyjny. Składniki: Masa serowa • 500 g sera białego mielonego • 250 g sera mascarpone • 1 puszka(...)nalaniu ostatniej masy, którą powinna być czekoladowa, zmiejszyć temperaturę do 120 st.C. Ja otwieram piekarnik z tortownicą w środku i czekam, aż spadnie temperatura, po czym ustawiam czas na 20 minut. • Na koniec otworzyć piekarnik i zostawić ciasto do wystygnięcia. • Wstawić do lodówki na kilka godzin. • Czekoladę rozpuścić
To co kochamCiasto czekoladowe 😍😍😍 Któż go nie lubi??? Ja bardzo lubię, ale jedynie to z dodatkiem roztopionej czekolady, a nie kakao. Takie ciasto jest ciąższe, bardziej wilgotne, ale smak ma nieporównywalnie lepszy! Polecam wszystkim miłośnikom czekolady, i ... nie tylko 😍 S kładniki: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 16g 3 jajka 400 ml mleka 150 g masła(...)przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Do przesianej mąki wlewamy zawartość rondelka. Mieszamy. Otrzymamy bardzo gęstą czekoladową masę, którą dodajemy po łyżkę do ubitych jajek ... ubijając ciągle na małych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat lub otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Walijskie PichcenieMięciutkie, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z coca-colą. Idealny deser dla osób lubiących ten popularny napój. Składniki Produkty suche: 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao szczypta soli Produkty mokre: 200g masła (roztopić i wystudzić) 200 ml coca coli 1/3 szklanki mleka (75 ml) 2 jajka Przygotowanie Składniki suche wymieszać
Wasze Przepisyzimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie, wiem, ale już tłumaczę. Latem, ciężkie czekoladowe i korzenne smaki omijam duuużym łukiem, jednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam po kawałek pysznego ciasta. Zimą rzadziej jest to coś owocowego, no chyba, że z nutką egzotyki, wtedy się
Słodkie PrzyjemnościOdwzorowane na czekoladowym cieście bez jajek, mleka i masła , które znacie już doskonale! Fajny składnik w postaci cukinii, niewyczuwalny, choć nadający babeczkom trochę zdrowego akcentu. Ile potrzeba czasu? Zaledwie 30 minut. Już po pół godzince będziecie mogli delektować się smakiem tych oryginalnych łakoci. Ja swoje posypałam cukrem pudrem. Jeśli wolicie czekoladową polewę lub lukier... nic nie stoi na przeszkodzie ;). Składniki(...)sztuk) Ciasto: 1/2 cukinii 3/4 szkl wody 1/4 szkl oleju rzepakowego 1 płaska łyżka powideł śliwkowych 1/2 łyżki octu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego) 3/4 szkl cukru 220 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 łyżki naturalnego kakao 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Dodatkowo: cukier puder
Nastoletnie Wypiekaniekajmak, orzechy i kawa. Mogliście już widzieć to ciasto, bo robiłam je wcześniej w postaci tortu, postanowiłam jej jednak upiec w blaszce i nieco zmodyfikowałam oryginalny przepis, bo zdecydowanie ilość cukru była zbyt duża. Przyznam, że trzeba się trochę napracować, ale naprawdę warto, bo ciasto smakuje po prostu obłędnie. Ciasto czekoladowe: 1 szklanka cukru 6 jaj 6 łyżek mąki(...)alkohol. Poncz: 1/3 szkl. gorącej wody 3 łyżki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Dodatkowo: puszka gotowej masy kajmakowej Biszkopt czekoladowy przekrawamy na pół i zwilżamy ponczem. Wykładamy 2/3 masy kawowej, przykrywamy ciastem orzechowym, na którym rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem kawowym. Dekorujemy dowolnie, można polać czekoladą
Cynamonowe szczęście