kojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej ręki :) Drożdżowe zajączki są naprawdę łatwe do zrobienia. Lepimy małe(...)rodzynek. Lub mój ostatni pomysł...z czerwonej fasoli. Ale takie zające wyglądają dość gro ź nie. Jak wojownicy. A dla urozmaicenia możesz dodać odrobinę cynamonu do białego sera, kropelki czekoladowe lub rodzynki. Posypać płatkami kokosowymi, tylko ostrożnie, żeby nie wyszły....baranki. Ewentualnie zrobić nadzienie z warzyw, ale wtedy na oczy trzeba wziąć np. fasolę. Lub zrobić małe, śpiące powieki
dolcevitainmykitchenZaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem – dzięki zaparzaniu mleka, baba jest dłużej świeża od tradycyjnych drożdżowych babek. Z czekoladą ciasto drożdżowe smakuje wybornie! Aby uzyskać waniliowy smak ciasta, użyłam naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon z Madagaskaru. Zaparzana babka jest nieco pracochłonna, ale zdecydowanie warto przygotować ją na Święta. Polecam w wersji z farszem, jak i pustą z dodatkiem(...)mleka (3/4 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii Bourbon (Dr. Oetkera) 4 żółtka ekologicznych jaj 1/2 szklanki cukru szczypta soli Farsz czekoladowo-cynamonowy: 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka) 80 g miękkiego masła 1 opakowanie cukru trzcinowego z cynamonem z Cejlonu (Dr. Oetkera) 1 łyżka gorzkiego kakao listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
Poezja smakukształcie rolki papieru toaletowego: 3 mięciutkie, grube biszkopty przełożone przepysznym kremem na bazie kaszy manny oraz dżemem malinowym... A do tego mega czekoladowe babeczki Poop Emoji z równie mocno czekoladowym kremem z kremówki, mascarpone i kakao... Internet zalały memy z ludźmi wykupującymi w ilościach hurtowych papier toaletowy ze sklepów... Hmmm... Niby śmieszne, ale jednak(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane suche składniki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownic. Piecz je w temperaturze 160 stopni C przez około 30 - 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące biszkopty wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilonyprzygotowywania słodkości to wiśnie. Przepis polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym Składniki: Biszkopt: 5 jajek – osobno żółtka i białka 40g kakao bez cukru 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120ml oleju(...)żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej Dodatkowo do dekoracji: ubita śmietanka (tak około 250-300ml schłodzonej śmietanki 30%, posłodzonej 1 łyżką cukru pudru) starta czekolada lub wiórki czekoladowe wiśnie Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie
Mała CukierenkaPrzepyszne jest to ciasto ! Kruchy spód z ciasteczek maślanych pełnoziarnistych, krem z mascarpone i białej czekolady oraz ta przepyszna frużelina z jakże wspaniałych i słodziutkich truskawek :) Oczywiście do frużeliny możecie użyć dowolnych owoców świeżych lub mrożonych lub nawet pomieszać je, a smak będzie za każdym razem inny. Do spodu możecie również wykorzystać przeróżne ciasteczka aby i on nie był monotonny(...)smaku :) Składniki na tortownicę 22 cm Spód: 180 g ciasteczek maślanych lub pełnoziarnistych lub czekoladowych 80 g masła Masa: 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30-36 % 100 g białej czekolady Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek, mogą być mrożone (mogą być inne owoce) 4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 1 płaska łyżeczka żelatyny Spód 1. Ciastka
Gotowanie...to proste !Weekendu Bei, oraz mojego prywatnego projektu, "52 tygodnie", przy czym jak sami pewnie zauważyliście, w tytule posta "włączyłam" już odliczanie w dół. Życzę Wam bardzo smakowitej i czekoladowej niedzieli! Czekoladowe cr ê pes z kremem chantilly 100g mąki pszennej 20g kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 łyżka cukru pudru 2 lekko roztrzepane jajka 1 łyżka roztopionego i schłodzonego masła 300ml(...)nawet wstawić na 5-10 minut do zamrażarki. Ubić ją na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt waniliowy bądź zapach. Przykryć i wstawić do lodówki. Kiedy ciasto odstoi już swoje, rozgrzać dobrze patelnię z odrobiną oliwy z oliwek bądź kawałkiem masełka. Na rozgrzaną patelnię wlewać po 3/4 chochli, rozlać na całą jej powierzchnię i smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkoubijana piana z białek, czy widok ciasta rosnącego w piekarniku. Chyba jedno i drugie. Biszkopt kakaowy (tradycyjny) rośnie dzięki pęcherzykom powietrza zamkniętym w pianie z białek . O tym rozpisywałam się już pisząc przepis na biszkopt waniliowy. Również w dziale porad znajdziesz wiele artykułów opisujących „ Dlaczego ciasto rośnie? „. Dlaczego ciasto rośnie? Jak ubijać pianę z białek? – Aspekt chemiczny(...)woda dodana do biszkoptu rozrzedza ciasto, dzięki czemu uwalniaja się piana łatwiej unosi ciężką masę ciasta. Ponadto część wody została również związana przez białka , które potrzebują wody, aby wytworzyć sztywny szkielet proteinowy. Kolejną prawdopodobną przyczyną, dlaczego biszkopt z wodą rośnie ładniej jest fakt, iż parowanie wody też przyczynia się do podniesienia mas ciasta. (patrz ciasto parzone ). Pewnie wszystkie te czynniki
SmartBake.plPoza tym, jest wiele sposobów na uproszczenie przygotowań więc warto zadbać żeby pojawił się na świątecznym stole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie(...)może mieć wiele twarzy. W tym przepisie biała czekolada z serkiem mascarpone. Jak ktoś lubi dużo słodyczy może spod posmarować ulubioną konfiturą i dopiero na nią wylać masę czekoladowo-serową. Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie Składniki: Spód: 175 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 20 g cukru pudru różanego lub zwykłego, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno posiekanej
SzczyptaSmaQoprószonej kaszą manną keksówki (ok.35 cm długości). Pieczemy w 180st. C przez ok. 50-60 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Polewamy polewą czekoladową. składniki: 60 g masła lub margaryny 1 i 1/2 łyżki kakao, kopiate 2 i 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki żelatyny 1 łyżka wody, ciepłej 2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany wykonanie(...)mieszamy i chwilkę jeszcze podgrzewamy do połączenia się, nie doprowadzamy do zagotowania. Następnie zestawiamy z ognia i stopniowo dodajemy po łyżce śmietanę, za każdym razem mieszamy. Gotową polewą polewamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniawiem jakich słów użyć, by określić smak tego cuda. Mogę napisać tylko, że warto! Śmietankowo-czekoladowy smak, karmel ze słoną nutą, chrupiące orzeszki… Co nam trzeba? na spód: 250 g pokruszonych drobno herbatników ( u mnie kakaowe, pełnoziarniste) 100g masła na sernik: 1 kg białego sera 200 ml śmietanki 36% 1 budyń waniliowy 2 tabliczki białej czekolady 6 średnich(...)przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy wszystko raz jeszcze. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie szpatułką Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową
Latosiowydomwiem jakich słów użyć, by określić smak tego cuda. Mogę napisać tylko, że warto! Śmietankowo-czekoladowy smak, karmel ze słoną nutą, chrupiące orzeszki… Co nam trzeba? na spód: 250 g pokruszonych drobno herbatników ( u mnie kakaowe, pełnoziarniste) 100g masła na sernik: 1 kg białego sera 200 ml śmietanki 36% 1 budyń waniliowy 2 tabliczki białej czekolady 6 średnich(...)przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy wszystko raz jeszcze. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie szpatułką Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową
LatosiowydomProsta i pyszna propozycja bez pieczenia! Co nam trzeba? około 60 sztuk herbatników Petit Beurre 1 litr mleka 200g masła 200 g kaszy manny 2 łyżki
LatosiowydomSkładniki: Masa serowa: 750 g sera białego sera 0,5 szklanki cukru 300 ml mleka 330 ml śmietanki 30% 5 łyżek żelatyny sok wyciśnięty z połowy
Ciastka - domowe słodkościMini pączki budyniowe to ekspresowe słodkości na jeden kęs. Wilgotne w środku za sprawą jogurtu naturalnego, z zewnątrz chrupiące. Budyniu nie trzeba wcześniej robić, wystarczy wsypać do ciasta proszek. Dzięki niemu pączusie pięknie pachną… Warto spróbować! Składniki: 2 szklanki mąki 300 g jogurtu naturalnego 3 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku(...)Łyżeczką nakładać ciasto (wielkości małego orzecha włoskiego) na rozgrzany olej. Nie większe bo w trakcie smażenia pączusie znacznie urosną. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie wykładać na papierowe ręczniki i posypać cukrem pudrem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Szybkie mini pączki serowe → Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym → Churros → Pączki pieczone
Oryginalny smak