składniki: 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 180 g śmietany kremówki 30% szczypta soli chilli w proszku wg własnego uznania kakao do obtoczenia wykonanie: Śmietankę podgrzewamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 400 g mleka w proszku 200 g masła 120 ml wody 180 g cukru (mniej lub więcej, do smaku) 4 łyżki kakao 100 g pistacji
Domowy Smak JedzeniaPomarańczowe pralinki z białą czekoladą. Pralinki domowej roboty :-) Przepyszne, kremowe pralinki z pomarańczowym nadzieniem i białą czekoladą uzależniają od pierwszego kęsa. Smakiem odrobinę przypominają własnoręcznie robiony
dolcevitainmykitchenskładniki: 1 opakowanie wafli 4 łyżki powideł śliwkowych 200 g masła 50 ml mleka 20 g kakao 175 g cukru 1 łyża mąki 100 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 1 filiżanka naparu kawy 1-2 łyżeczki czekolady w proszku / w zależności od wielkości filiżanki bita śmietana skórka starta z pomarańczy opcjonalnie: cukier wykonanie: 3/4
Domowy Smak JedzeniaNiebo w gębie, a do tego bardzo efektowne i łatwe w wykonaniu ciasto. W 100% wegańskie. P.S. Ocet jabłkowy można zrobić samemu. P.S. 2. Warto dodać
Qlinarnie i QlinarnieDo przygotowania sękacza użyłam marcepanu własnej roboty, który przyrządza się w nie więcej niż 10 minut, ale możecie kupić gotową masę. Ciasto jest dosyć pracochłonne, bo
My Culinary ArtTeraz wyjdzie, że jestem strasznie monotonna ale nie mogłam się powstrzymać. Pierwszy wieniec w przeciągu jednego wieczora wniknął jak kamfora więc musicie mnie zrozumieć, no musiałam
ciastkarnia na kruchym spodzie125 dag margaryny 2 jajka 400 g maki 120 g cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1,5 lyzki kakao 1,5
Klaudynkowa kuchniaskórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać trochę mąki. Ciasto dzielić(...)twardnieją. Miękną ponownie po polukrowaniu lub długim leżakowaniu w zamkniętym pojemniku. Ostudzone pierniki polukrować i posypać orzechami (następnego dnia po upieczeniu lub po kilku dniach). Można również polać polewą czekoladową. Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady
Bulliopieczenia 100 g stopionego masła szczypta soli syrop klonowy Sos czekoladowy: czekolada mleczna śmietanka 30-36% cynamon Przygotowanie: Jajka roztrzepać ze szczyptą soli, a następnie z mlekiem. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajmy płynne masło, a następnie stopniowo mąkę. Gotowe ciasto powinno być dość gęste. Odstawiamy je na około pół godziny(...)stronie. Warto również przed smażeniem posmarować patelnię masłem. Jeszcze na patelni polewamy syropem klonowym i dosmażamy ponownie z każdej stronie po jednej minutce lub dwóch. A co z sosem czekoladowym? Cóż, to po prostu rozpuszczona w śmietance tabliczka czekolady z odrobiną mielonego cynamonu. Coś na wzór hiszpańskich churros maczanych w czekoladzie. Tak mi się zatęskniło za nimi
Karczma Honoriettyłyżeczka cukru waniliowego 100 g kropelek czekoladowych lub 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki Link do filmu z przygotowania: Pyszna babka z kawałkami czekolady Przygotowanie : Babkę z kawałkami czekolady możemy przygotować w makutrze , mikserem lub robotem , proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam . Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Jeżeli używamy czekolady w tabliczce(...)Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do ciasta i delikatnie mieszam łyżką, gdy składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną). Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym
Uwaga Babcia Gotujemalinami z nalewki (także tylko dla dorosłych). Czego potrzebujemy:Ciasto: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej 6 jajek 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 budynie 1/2 szklanki kawy cappuccino czekoladowe 250 g masła 1/2 szklanki cukru słoiczek wiśni i malin(...)ostudzony budyń, ucierać. Biszkopt przekroić na trzy,każdą część smarujemy masą i układamy wiśnie, i maliny ( oczywiście mogą być same wiśnie). Trochę masy i wiśni zostawiamy na wierzch ciasta. Można posypać kakao lub startą czekoladą. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewywiórki kokosowe 1 szklanka, polewa czekoladowa - w opisie jajka, miękką margarynę, aromat waniliowy, cukier w misie robota utrzeć końcówką do ubijania do białości na największych obrotach z 3-4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję, ale ma taka być, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ucierać do połączenia składników na dość gęste ciasto tortownica 24 cm, dno wyłożyć
W Mojej Kuchni Lubięproblemowo. To idealne ciasto na weekend do popołudniowej kawy. No to do pracy :) Szybka babka z łatką idealna na weekend. Składniki: 1 kostka margaryny 4 jajka 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 łyżka kakao zapach migdałowy krojone migdały posypka czekoladowa sok z połowy dużej cytryny
vegetaniedzisiaj tzn. mamy wolny czas i wielką ochotę na coś słodkiego :) W smaku są lekko maślane, bardzo kruchutkie, bardzo smaczne i je z czystym sercem polecam :) Można polać polewą czekoladową ale równie dobrze będą smakować posypane cukrem pudrem albo bez żadnych posypek. Podczas pieczenia z piekarnika wydobywa się piękny zapach, cały dom pachnie jak słodka cukierenka ;) Temperatura pieczenia : 170 stopni(...)folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godz. 4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wycisnąć ciasteczka foremkami jakimi dysponujemy . 5. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 C przez ok. 10 -15 minut. 6.Gotowe ciasteczka można udekorować polewą czekoladową bądź konfiturą. Polewa czekoladowa: - 50 g czekolady deserowej - 4 łyżki mleka Czekoladę
Różne smaki w kuchniBardzo smaczne i efektowne ciasto. Słodycz sernika przełamana lekko kwaskowatą pianką malinową. Przepis na sernik znalazłam w Kuchni Mniam a pianka malinowa to już moja inwencja. sernik gotowany: 1 kg zmielonego twarogu (użyłam z wiaderka) 5 łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru(...)jajka z budyniami,do czekoladowego dodać kakao. Do pierwszego garnka wlać budyń czekoladowy,do drugiego waniliowy. Gotować mieszając aż budynie zgęstnieją. Jako pierwszą wylać na przygotowaną warstwę herbatników masę czekoladową,wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wylać waniliową masę,wyrównać i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Mus malinowy zrobiłam z malin,które zagotowałam z dodatkiem cukru i przetarłam przez
Kolorowa kuchnia Elkiśliwki 20 sztuk, brzoskwinie 2 duże, polewa czekoladowa - w opisie do misy robota dać jajka i z cukrami, szczyptą soli hakiem wymieszać stopić palmę i wlać zimne mleko do palmy i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać, w trakcie dodać aromat cytrynowy, ciasto wyrabiać z 10 minut i zostawić w misie
W Mojej Kuchni Lubiępuder (ilosc wedle uznania, ja dalam 2 lyzki, bo nie lubie zbyt slodkich ciast) 200g gorzkiej czekolady olejek pomaranczowy 1 usztywniacz do smietany w proszku pamarancza do dekoracji 100g gorzkiej czekolady pamarancza Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej. Trzeba uwazac zeby jej nie przegrzac, bo zrobi sie czekoladowa skamielina.Mikserem ubijamy kremowki z cukrem pudrem. Jesli lubimy slodkie kremy dajemy wiecej cukru(...)ukladamy na nim obrana i pokrojona pomarancze. Przykrywamy jeszcze odrobina kremu i wygladzamy. Najlepiej do tego celu uzyc plastikowej lyzki lub szpatulki do nalesnikow. Na krem kladziemy kolejny krazek ciasta i smakujemy go kremem. Po wygladzeniu kladziemy ostani krazek ciasta i znow wykladamy krem.W tym miejscu mozemy zdjac obramowanie tortownicy i kremem ozdobic tez boki tortu.Dekoracje mozemy zrobic w zaleznosci
Przysmaki Karolkigdybym zorganizował sobie sam coś słodkiego, coś prostego, szybkiego... wcześniej. Jak ostatnio - ciastko czekoladowe z konfiturą z czarnej porzeczki i cytryną. Samo zrobienie ciastka jest trochę podobne do czekoladowego fondanta, z tą różnicą, że w czymś innym pieczemy oraz czas nie jest tutaj aż tak ważny. Ingrediencje: 4 jajka, 2 żółtka, 100 g czekolady gorzkiej, 50 g masła (+ łyżka(...)ścieramy skórkę z cytryny. I cóż to, takie ciastko?! A no takie proste ciasto, nie wiem, niektórzy pytają się "czy to brałni?" A kto go tam wie, jak to się nazywa albo jak to ma się nazywać, albo jak powinno się to nazywać... Wiem jedno, jest czekoladowe, odpowiednio słodkie, a kwaśna konfitura z czarnej porzeczki i aromatyczna woń z cytryny
Right Behind The Kitchenłyżki budyniu czekoladowego bez dodatku cukru 1 łyżka odtłuszczonego kakao Krem: 500g serka homogenizowanego 3 torebki herbaty malinowej (lub inne nasze ulubione) 3 łyżeczki żelatyny niecała szklanka wrzątku stewia wg smaku Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze stewią na sztywną pianę pozostałe składniki mieszamy w oddzielnej misce miksując na najmniejszych obrotach powoli dodajemy białka przekładamy ciasto do małej prostokątnej foremki (25x15cm
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość