ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:76/508)

Sernik cytrynowy z Wiśniami 222

kaszy manny 2 galaretki wiśniowe 1 mały aromat cytrynowy  2 łyżki ciemnego kakao  500 g wiśni WYKONANIE:  1. Mąkę mieszamy z 75 g cukru, przesianym kakao i szczyptą soli. Do mieszanki dodajemy miękkie masło oraz 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ciasto zagniatamy na kruszonkę. Spód tortownicy (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą(...)rozkładamy równomiernie dociskając do spodu tortownicy.  2. Twaróg utrzeć na gładką masę ze pozostały cukrem, startą skórką cytrynową, 3 jajkami, kremówką, aromatem cytrynowym oraz kaszą manną. Tak przygotowaną masę serową rozłożyć na przygotowanym spodzie, Ciasto piec 50-60 min w temperaturze 175 o C ( z termo obiegiem 150 o C). Po 30 min pieczenia wierzch ciasta przykryć pergaminem

vaniliowoczekoladowa
Lemon curd 156

Klasyczny krem cytrynowy lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka(...)małym ogniu. Cały czas mieszając, gotować lemon curd, aż zacznie gęstnieć. Gotowy lemon curd przelać do słoiczka. Używać do polewania ciast ( serników ), wypełniania kruchych korpusów tart lub babeczek, jako baza do kremów lub zajadać wprost ze słoiczka. SERNIK CYTRYNOWY Z LEMION CURD - przepis             Smacznego

kolorowotorcikowo
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 171

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego

Kuchnia MagdaLeny
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 171

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowa babka z bakaliami 122

znajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami  Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Drożdżowa babka  z bakaliami Drożdżowa babka(...)żółtka, bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, Znowu odstawiamy do wyrośnięcia  na  ok. pół godziny

Kulinarne przygody Gatity
Kora brzozy 421

Pyszne i pięknie prezentujące się ciasto bakaliowe, przełożone cienką warstwą kremu, nasączonymi w kawie delicjami i zwieńczone brzoskwiniami zalanymi cytrynową galaretką , która dodatkowo ożywia ciasto. Ciasto wydaje się pracochłonne ale przy dobrym rozplanowaniu prac wykonuje się je dość sprawnie. Polecam wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 3/4 szkl cukru 200 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynków 100 g wiórków kokosowych(...)galaretki pomarańczowej ( dałam cytrynową) rozpuścić w 3 szkl wody kawa do nasączenia delicji Wykonanie: Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Odłożyć troszkę kremu do posmarowania wierzchu.Połową masy posmarować jeden płat ciasta  .  Ułożyć delicje

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowa panienka 204

jakiegoś powodu nie było Wam z nim po drodze, to zmieńcie to, a obiecuję, że nie pożałujecie. Osobiście najbardziej przypadła mi do gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów(...)cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku cytrynowego 4 żółtka 200 g cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 100-200 g białej czekolady 2-3 łyżki oleju Białka umieszczamy w misie miksera i razem z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie do gęstej

Smaki Na Talerzu
Biszkopt z owocami i pianką cytrynowo-kokosową 318

jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało mi dodanie owoców i dzięki temu ciasto jest lekkie i lekko kwaskowe. Można oczywiście masę dosłodzić ale dla mnie taka kwaskowa -z owocami- jest idealnym uzupełnieniem tego biszkoptu Zapraszam na pyszny biszkopt

UgotujmyTo.pl
Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską 151

jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser nie jest zbyt kwaśny – wszystko jest idealnie wyważone. Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską 173

jest niezwykle delikatna i rozpływająca się w ustach dzięki dużemu dodatkowi masła, a cały deser nie jest zbyt kwaśny – wszystko jest idealnie wyważone. Półkula cytrynowa z bezą szwajcarską -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tarte au citron Madame de Dumont, czyli tarta cudownie cytrynowa 177

pytają, czy Wielkanoc też będzie pod znakiem tarty. Sama się więc zastanawiam, postawić na sprawdzone baby, mazurki i serniki, czy zaszaleć z ekstrawagancką tartą? Dzisiaj upiekłam tartę cytrynową na pysznym kruchym cieście. Silna wola znowu okazała się bardzo

dolcevitainmykitchen
Babka majonezowa z nutką cytryny 101

tutaj majonezem, dzięki któremu ciasto dłużej pozostaje świeże. Takie ciasto w zwykłej foremce, sprawdzi się jako ciacho do kawy na spotkanie z przyjaciółmi. Bardzo dobrze współgra tutaj cytrynowa nutka, dzięki której ciasto nie jest mdłe. Ciasto w środku jest bardzo puszyste i nie musimy się bać, że babka nam nie wyrośnie lub wyjdzie zakalec. Ważnym aspektem jest też temperatura wszystkich

Mieszam w Garnku
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ 92

wielu ciekawostkach o moim mieście dowiedziałam się dopiero teraz, od tych młodych ludzi. Kochani, oby tak dalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na krem 1 szklanka wody 3 łyżki mąki kukurydzianej sok z 2 cytryn 4 żółtka(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn

Kuchnia w opałach
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3057

Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianych Bananowe . Przepyszny tort Bez pieczenia Placek amerykański Makowiec owocowo-cytrynowy Tyramisu z wiśniami Ciasto z masą jabłkową SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 178

Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami.  Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka

Walijskie Pichcenie