ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:76/508)

Babka cytrynowa 196

Bardzo dobra puszysta babeczka o smaku cytrynowym. Przepis na thermomix na dole. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, musi zwiększyć swoją objętość. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać do masy jajecznej na przemian mąki i olejem, cały czas mieszać. Na koniec dodać sok z cytryny i skórkę, wymieszać. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec(...)minut. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Jak po wyjęciu z ciasta będzie suchy to oznacza, że jest upieczona. Polać zimną babkę lukrem. Smacznego Thermomix 1. założyć motylek, nie wyciągać go do końca, dodać jajka i cukier, ubijać 5 minut, obroty 3 2 przesiać mąki i proszek do pieczenia przez sitko 3 podczas ubijanie dodawać na przemian mąki

Kuchnia Pokoleń
Rustykalna tarta z jabłkami o smaku cytrynowym 159

ukrywam, że ta tarta wyszła mi pyszna. Idealnie kruche ciasto i obłędne w smaku nadzienie. Ciasto jest słodkie, a nadzienie kwaśne. Wszystko do siebie doskonale pasuje. Tarta pachnie obłędnie cytrynowo. Z soku które puściły jabłka po zastygnięciu zrobiła się galaretka. Smakuje na ciepło jak i na zimno. I do tego pięknie wygląda. Polecam. Potrzebujemy: Na ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej(...)oprószenia stolnicy kasza manna do oprószenia ciasta Wykonanie pysznej tarty z jabłkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2. Do pieczenia: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną, wałkujemy je na koło o średnicy około 27 cm i przekładamy na blaszkę od tortownicy o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną. Jabłka myjemy, osuszamy

Izabelawkuchni
Bajeczna tarta z sezonowymi owocami 196

już ze mną jest...  Smacznego łasuchy! P.S. Dziękuję mojej mamusi za pomoc w przygotowaniu ciasta, a tacie za pożyczenie obiektywu  :) Tarta z cytrynowym kremem i sezonowymi owocami Na ciasto:  - 3 żółtka jaja  - 150g masła 82% tłuszczu - 2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią  - pół łyżeczki soli Na krem: - 250ml śmietany

Sajkofanka smaku
Babka cytrynowa 145

babkę, ta właśnie wydaje mi się najlepsza. Dzisiaj sprawdzony przepis na babkę cytrynową polaną lukrem cytrynowym. Puszysta, wilgotna babka cytrynowa. Pachnie cudnie i smakuje wybornie. Idealna babka WIELKANOCNA. Możecie ją upiec w tradycyjnej formie lub keksówce. Zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Babka cytrynowa Składniki Składniki na ciasto: 250 g mąki 5 jajek 250 g masła 150 g cukru 2 łyżeczki(...)mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, dodajemy kurkumę dla uzyskania żółtego koloru. Lukier nie może być ani za rzadki ani za gęsty. To_co_lubie_gotuje_i_polecam_Babka_cytrynowa Artykuł Babka cytrynowa pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto z figami 81

owocami. Ciasto z figami Puszyste, wilgotne i obsypane kruszonką… Takie proste i klasyczne ciasta lubię najbardziej. Dzisiaj zrobiłem kruszonkę na mące pszennej, ale miałem okazję robić ją również na mące migdałowej… Jedna i druga smakuje i pasuje do tego ciasta wspaniale! Lubisz takie proste ucierane ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z borówkami oraz babkę cytrynową

Blendman
Kuchnia Lidla: Puszysty placek borówkowy 1065

Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy Ciasto jest pyszne - kruche, lekko cytrynowe, z owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła  4 łyżki cukry pudru 6 żółtek 2 łyżeczki proszku

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Śnieżny Puch 314

łatwiejszych ciast jakie robiłam. Nie wymaga włączania piekarnika, nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, a całość przygotujecie w jakieś 20 minut. W konsystencji przypomina delikatny i puszysty cytrynowy sernik na zimno z kokosową nutą. Ciasto robiłam w blaszce o wymiarach 35×24 cm. Jeśli szukacie inspiracji na inne desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia tych wpisów . Składniki na masę(...)cukru + ok. 100 g herbatników na spód (ciasto można zrobić także na biszkoptach lub samemu upiec kruche ciasto np. z tego przepisu) Śnieżny puch – jak to zrobić? Zaczynamy od przygotowania galaretki, ponieważ potrzebuje czasu na przestygnięcie. Do gorącej wody wsypujemy galaretki cytrynowe i żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Blaszkę wykładamy herbatnikami. Ubijamy mocno schłodzoną śmietanę

Ciastkozercy
Szarlotka królewska 147

Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną  Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną to pyszne, orzeźwiające ciasto. Taki jabłecznik na zimno z galaretką cytrynową smakuje zupełnie wyjątkowo, to łatwy całoroczny wypiek, do którego możecie użyć jabłek sezonowych lub musu jabłkowego ze słoika. Zobacz przygotowanie ciasta na poniższym filmie: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Szarlotka(...)przygotuję ją na moim najprostszym biszkopcie dla początkujących bez rozdzielania żółtek od białek - zawsze się udaje. Do jabłek możecie użyć galaretki cytrynowej lub pomarańczowej, spotkałam również wersję agrestową i malinową, ale wtedy bardziej zmieni się wygląd i smak ciasta. Jabłecznik na zimno ze śmietaną na pewno posmakuje Waszym gościom. Polecam, smacznego :) Szarlotka królewska na biszkopcie z bitą śmietaną, składniki

Lekcje w kuchni
Wianuszki i zajączki wielkanocne 173

ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania. Przed formowaniem obejrzyj filmik: stąd , a ułatwi Ci pracę. Bułeczki mają wyraźny cytrynowy posmak, są pyszne. Ciasto możesz przygotować wieczorem i do wyrastania pozostawić na noc w lodówce. Rano, po ociepleniu ciasta postępować wg przepisu. Składniki: 500 g mąki orkiszowej 630 200 ml mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierwszy mazurek 173

Poza babą cytrynową nie piekłam nic innego na Wielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od  Kaś , i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy;) Składniki  na spód 60 g orzechów włoskich 60 g cukru

pink envelope
Mazurek cytrynowo - mleczny 87

należy zmiksować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodatkowo smak można podkręcić odrobiną soku z cytryny. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego patyczka tj, znacznie krócej niż wskazuje producent ( przy użyciu formy na babę z kominem ). Upieczone ciasto studzimy i kroimy na dwa idealnie równe blaty. Wersja dla ambitnych: Składniki biszkopta: 3 jajka(...)niej wymyślne wzory. Nie można ich zdrapać, nad czym bardzo ubolewałam. Pocieszające, że po pokrojeniu w kwadraciki, efekt mój wątpliwej urody i tak się zatarł. Smak cytrynowej masy w puchatym cieście, pokrytym lepką, bardzo słodką polewa mleczną.. zestawienie ciekawe i naprawdę trafione. Polecam z czystym sumieniem

Kronika Piekarnika
3 BIT 189

Troszkę inna wersja 3 bita jakiego znamy. Przepis wynalazłam w magazynie kropka i parę razy go piekłam, domownikom bardzo smakował. Placek składa się z miodowych ciast przełożony krówką oraz budyniową masą z dodatkiem cytrynowych galaretek, oblany polewą czekoladową. Więc jak tu się na niego nie skusić?   Smacznego :) SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki 4 żółt ka kostka margaryny 4 łyżki(...)Wlewamy na mleko i chwilkę gotujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie dość gęsty.  SKŁADANIE CIASTA : Na jeden placek wykładamy masę krówkową i przykrywamy drugim, następnie smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy trzecim ciastem. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki  oprócz żelatyny

Pani na deser
Mazurek jabłkowo-cytrusowy 185

Ciasto szklanka mąki krupczatki jajko skórka starta z limonki łyżeczka miodu 1/4 kostki masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa 150 ml (pół słoika) wekowanych jabłek galaretka cytrynowa (ok. łyżki) Zagnieść ciasto z przeznaczonych na to składników. Wyłożyć do formy (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto palcami (jest miękkie, więc się poddaje), pamiętając o zrobieniu

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką 180

wedle smaku) 250 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka śmietana (ile zabierze ciasto) Budyń rabarbarowy: 1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru 30 dag cukru kryształu 1 opakowanie budyniu waniliowego Pianka: 3 białka 2-3 łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą(...)odlewamy 1 i niecałe pół szklanki soku. Na soku gotujemy budyń. Gorący budyń mieszamy z rabarbarem. 4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy. 5. Ciastem wylepiamy blaszkę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto

Kuchnia domowa Ani