ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:83/508)

Rurki francuskie z kremem cytrynowym 191

foremek, dzięki którym wykonanie takich rurek byłoby możliwe. Niezmiernie się ucieszyłam, gdy zobaczyłam w jakimś programie kulinarnym, że rurki z ciasta francuskiego przetrwają na zwiniętym papierze do pieczenia W lodówce nadal miałam lemon curd, który posłużył za nadzienie cytrynowe, ale jeżeli nie macie go pod ręką możecie wykorzystać do tego celu po prostu bitą śmietanę. Orzeszki podprażyłam na patelni(...)końca. Składniki na około 6 rurek, myślę że można by pokroić ciasto w cieńsze paski i wyszłoby 8 porcji: – 1 ciasto francuskie mrożone – 100 ml śmietanki kremówki 36% + łyżeczka cukru pudru – około 4 łyżki kremu cytrynowego lemon curd (opcjonalnie możecie nadziać rurki samą bitą śmietaną lub wymieszaną np. z mascarpone) – garść drobno posiekanych migdałów – papier

Relaxtime
Biszkopt czekoladowy, najprostszy 48

upiec biszkopt czekoladowy? Nie będę oszukiwać – biszkopt czekoladowy (kakaowy) nie jest najprostszym ciastem z możliwych. To nie jest jeden z tych wypieków, które można szybko wymieszać łyżką, trochę pomylić składniki, a i tak wyjdzie przepysznie (co mogłoby się udać np. w przypadku przepisu na ciasto czekoladowe z gruszkami ). Biszkopt wymaga trzymania się kilku zasad, ale na szczęście(...)masy jajecznej powoli i delikatnie, by zachować puszystość uzyskaną dzięki ubiciu białek. Gdy zrobicie to zbyt gwałtownie, biszkopt opadnie. Sprawdź też inne pomysły na słodkie wypieki: Sernik cytrynowy z lemon curd Ciasto marchewkowe – prosty przepis Bomboloni – włoskie pączki z kremem Sernik królewski Metrowiec Drukuj Biszkopt czekoladowy (kakaowy) #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill

Na-talerzu.pl
Mazurek z kremem cytrynowym i truskawkami 186

Mazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 1212

owocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem budyniowy: 2 torebki budyniu waniliowego(...)masła Dodatkowo: ok. 15 truskawek ok. 150-200 g borówek amerykańskich mała kiść jasnych winogron (bez pestek) mała kiść ciemnych winogron (bez pestek) 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa Wykonanie: Ciasto kruche: Mąkę wraz z solą przesiewamy przez sito. Dodajemy margarynę i siekamy ją razem z mąką. Następnie dodajemy cukier puder oraz 2 żółtka i dokładnie zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta

MyCookBook.pl
WINOGRONOWIEC 98

Składniki: Ciasto: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru cytrynowego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki proszku do pieczenia 250 g margaryny 400 g jogurtu naturalnego 1 olejek spirytusowy cytrynowy Kruszonka cytrynowa: 100 mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru cytrynowego otarta skórka z 1 cytryny Dodatkowo: 1 kg winogrona bez pestkowego Przygotowanie: Winogron - oczyszczamy, płuczemy(...)cukrem i cukrem cytrynowym ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę, lekko wymieszać, dodać jogurt naturalny i olejek spirytusowy cytrynowy - wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać na gładką masę. Do ciasta dodać 3/4 części winogrona i za pomocą łyżki delikatnie wymieszać. Spód tortownicy o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki

Ciastka - domowe słodkości
Ciasteczka kocie języczki 121

orzechów włoskich lub laskowych, papier do pieczenia. Wykonanie: Masło utrzeć na krem i ucierając dodawać po jednym jajku, po łyżce cukru i na koniec kilka kropli aromatu cytrynowego i mąkę. Gdy ciasto będzie zupełnie gładkie kłaść  łyżką na przygotowaną wyłożoną papierem do pieczenia formę podłużne ciasteczka. Na każdym ułożyć paseczek skórki z cytryny i posypać orzechami. Rozgrzać piekarnik

Tradycyjna Kuchnia
Cytrynowy tort bezglutenowy „Lemoniada” 86

dzieci , które właśnie takie wyraźne smaki lubią, to dobrze jest przełamać jego słodki smak kwaśnym i tym samym nadać mu wyrazistości. Przygotowałam dzisiaj przepis na tort bezglutenowy o smaku cytrynowym, który nie zawiera żadnych owoców. Owoce w torcie właśnie przełamują słodycz, ale w tym przypadku nie jest to konieczne, bo sam tort jest kwaskowaty. Jest to więc dobra opcja również(...)mące pszennej. Wierzch tortu ozdobiłam mini piankami marshmallow oraz białą czekoladą, którą również umieściłam w kremie, w jednej warstwie. Bardzo dobrze wkomponowały się w smak tortu. BEZGLUTENOWY TORT CYTRYNOWY „LEMONIADA” Składniki: na biszkopt bezglutenowy: 4 jajka 2 łyżki mąki ryżowej (ok. 35 g) 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 czubate łyżki cukru pudru

Wiszniówka
Szarlotka na kruchym cieście 145

szarej renety 150 g cukru cytryna łyżeczka cynamonu Przygotowanie   Cytrynę sparzamy ,skórkę ścieramy. Mąkę łączymy z cukrem pudrem ,szczyptą soli i połową skórki cytrynowej. Dodajemy zimne masło ,siekamy ,dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części ( 2/3 i 1/3). Każdą część owijamy w folię spożywczą i wkładamy(...)lodówki. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 10 min. Dodajemy pozostałą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy. Dużą porcję ciasta wyciągamy z lodówki ,rozwałkowujemy i przekładamy do małej blaszki robiąc 2 cm rant z ciasta ,małą przekładamy do zamrażalnika. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez

R'n'G Kitchen
Szrlotka moja ulubiona 218

przygotowane nadzienie i przykryć pozostałym ciastem. Piec  45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć(...)przez 45 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,pulchna_szarlotka Copyright © Smaczny.pl Składniki: Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 1 kisiel cytrynowy 3 łyżki cukru Do dekoracji: cukier puder Sposób wykonania: Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Smażyć

Praktyczna pl
Cytrynowiec 275

Cytrynowiec Ciasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe. Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków. Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej  w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 1 szklanka soku z cytryny 2 budynie waniliowe

My sweet a life
Torcik makowy bez mąki 308

jest tak rodzinnie, gwarno i pełna chata. Składniki: 150 g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 białka 200 g zmielonego maku 45 g posiekanej skórki cytrynowej  kandyzowanej cukier puder do oprószenia ciasta Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać kolejno cały czas ucierając po jednym żółtku. Dodać mak, skórkę cytrynową

O kuchni z uczuciem
Ciasto na Dzień Mamy, nie tylko dla Mamy 329

wyłożyć masę na truskawki.  Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą. Smacznego! Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne(...)twarda. Do warstwy jogurtowej dałam więcej kawy, a jej smak i tak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Całość komponuje się świetnie - gwarantuję, że nie tylko mamy zakochają się w tym cieście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto cytrynowe 192

początek roku mam dla Was przepis na bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które pomimo swojej prosty jest niezwykle smaczne :). To puszysty biszkopt przełożony masą cytrynową, którą robi się błyskawicznie i bezproblemowo, nie ma tu konieczności żadnego miksowania czy ucierania z masłem, a to dobra wiadomość dla tych, którym masy budyniowo - maślane lubią spłatać figla i np. zwarzyć się(...)mleka ( pół szklanki ) 100 g masła sok z 1 cytryny ( można dodać też skórkę ) 3 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z 1 cytryny Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia

Opowieści z piekarnika
Cytrynowo - limonkowa tarta z bitą śmietaną i borówkami. 158

papier wysypujemy kulki ceramiczne lub np ryż. Zapiekamy ciasto w 180 st ok 15 min. Zdejmujemy papier z obciążeniem i zapiekamy kolejne 5 min do delikatnego zezłocenia ciasta. Wszystkie składniki na masę cytrynowo - limonkową mieszamy razem do połączenia się składników i wylewamy na podpieczony spód tarty. Pieczemy 30 min w 180 stopniach. Masa musi być ścięta. Wyjmujemy. Czekamy, aż wystygnie

Malinowe Pocałunki
Cytrynowy sernik z galaretką mango 135

Delikatny i kremowy sernik z nutą cytrynową jest znakomitym pomysłem na świąteczne ciasto. Pieczony w kąpieli wodnej jest aksamitny i rozpływający się w ustach. Całość dopełnia pyszna galaretka z mango. Sernik nie jest przesłodzony. Sernik sposobem przygotowania przypomina znany sernik nowojorski. Spód: 1 opakowanie ciastek hit lub podobnych czekoladowych 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka(...)gęstej śmietany 18% Skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Wierzch: 250 g mango ¼ szklanki wody 1 galaretka cytrynowa Spód: Ciastka blendujemy na gładki pył. Wlewamy do nich rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Masą wylepiamy spód tortownicy o wymiarach 24 cm. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania

VioletoweKucharzenie

Proponowane wyszukiwania