ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:91/508)

muffinki owsiane z dynią kisielową... 182

Składniki: 2 szklanki dynia starta, 2 łyżki cukier, 1 opakowania kisiel cytrynowy,, 1/2 szklanki woda CIASTO: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1,5 szklanki mleko, 1,5 szklanki mąka tortowa Basia, 3/4 szklanki płatki owsiane, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukier, 1 opakowanie czekolada z orzechami startą dynię na grubszych oczkach tarki w garnuszku zalać wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka - pieczarki 179

krople aromatu cytrynowego.   Przygotowanie Mąkę pszenną oraz 240g mąki ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto.  Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru.  W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z miłości do słodkości
Zalewajka - ciasto z kremem i owocami 184

Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy. Wierzch:  6 połówek brzoskwiń z puszki,  słoik wypestkowanych wiśni,  2 galaretki cytrynowe.   Owoce odsączyć, rozłożyć na cieście. Galaretki rozpuścić w 800ml wrzątku, ostudzić. Tężejące wylać na ciasto. Schłodzić

Z miłości do słodkości
Babeczki z lemon curd 181

Wielkanoc za pasem, pewnie każdy z was myśli już o świątecznych wypiekach. Ja proponuje tym razem mini babeczki, o delikatnym cieście z pysznym kremem cytrynowym lemon curd. Takim babeczkom żaden łasuch się w święta wielkanocne nie oprze. Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem... 117

krem karpatkowy: 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawki z ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek żadnym tłuszczem piec około(...)wystudzić na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2% pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić dodać masło, żółtka i np. aromat cytrynowy lub inny i zmiksować na gęsty krem na babeczki nakładać szprycką krem i na wierzchu układać truskawkę pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem.....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania na noc 225

ciasto dobrze wyrośnie? Te i inne wątpliwości co do sposobu przygotowania tego ciasta rozwiewają się natychmiast po ukrojeniu pierwszego kawałka. Środek bajecznie miękki i wilgotny , choć dość zwarty . Całość solidnie wyrośnięta z apetyczną skórką z wierzchu. Wnęt rze najeżone kandyzowanymi owocami. Rozchodzący się po całym domu cytrynowy aromat podczas pieczenia i przyjemnie cytrynowy smak po dobraniu się do wnętrza(...)Ciacho piekłam w ramach fejsbukowej akcji Słodkości z bakaliami organizowanej przez Ciasto na niedzielę .   Składniki na 1 dużą keksówkę o wymiarach LxWxH 30x10x7cm:   CIASTO: 50g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1 cytrynowy cukier wanilinowy DELECTA [15g] 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1 aromat cytrynowy 1/3 szkl. zimnego mleka 2 szkl. mąki 2 g arście skórki kandyzowanej - u mnie

Grunt to przepis!
PLACEK Z TRUSKAWKAMI 103

całkowitego rozpuszczenia się cukru, aż powstanie puszysta i jasna masa. Cienkim strumieniem wlewamy roztopione i wystudzone masło, ekstrakt cytrynowy, krótko miksujemy i wyłączamy mikser .  Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie szpatułką , aż składniki dobrze się połączą.  Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wysmarowanej od wewnątrz masłem oraz posypanej grysikiem(...)czasie uchylamy piekarnik do połowy i po krótkiej chwili wyciągamy.  Ciasto wyciągamy z tortownicy i pozostawiamy na kratce do wystudzenia .  Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.  Uwagi: - masło można zastąpić olejem roślinnym. - zamiast ekstraktu cytrynowego można dać waniliowy, rumowy lub śmietankowy) -  dajemy od 800 g do 1 kg. owoców i oczywiście można dać dowolne owoce np: brzoskwinie

Rita creative
CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO 174

Przepyszne ciasto przepełnione aromatem bananów, przełamane cytrynową pianką Składniki: (forma 32 x 22cm) Biszkopt 2 jajka 0,5  szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa Bananowa 4 banany 2 galaretki cytrynowe Pianka cytrynowa Galaretka cytrynowa 2 białka Wierzch 1 banan 2 galaretki cytrynowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich(...)przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa Banany . zblędować, . i . dodać . 2 . tężejące . galaretki . cytrynowe . rozpuszczone . w 2 szklankach wrzącej wody

RAROSSA
Tarta cytrynowa z bezą 198

średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 100 g cukru • skórka otarta z 2 cytryn • 125 ml soku

KUCHNIA POLSKA
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 163

Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: świąteczna strucla z makiem , struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie. , makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z truskawkami 188

Ciasto z truskawkami. Chyba ostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo

Praktyczna pl
Tarta sernikowa z lemon curd 98

jest, ale za jaka pyszna! :) Kruche ciasto wypełnione sernikowym nadzieniem i polane lemon curd, wspaniałości!!! Ja byłam zachwycona kombinacją tych smaków, a mój Smakosz, jako miłośnik cytryn, delektował się kremem na wierzchu. Lekkie, orzeźwiające ciasto, które pogodzi fanów tart, sernika i ciast owocowych. Tarta sernikowa z lemon curd Składniki: Ciasto: 1)       180 g mąki(...)zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą 2.    Twaróg mielimy, następnie dodajemy do niego cukier, budyń, jajko i kilka kropli aromatu cytrynowego i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. 3.     Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy, następnie przekładamy do formy do tarty, odcinamy wystające brzegi, spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową i obciążamy grochem

Na kulinarnym poligonie
Biszkopt z cytrynowym kremem 152

nikt nie miał ochoty spożywać. Postanowiłam w końcu wykorzystać je i upiec biszkopt przekładany cytrynowym kremem i z dodatkiem kiwi. Pamiętam jak byłam młodsza to kiwi było zawsze atrakcją moich urodzinowych deserów, za którymi jednak nie przepadałam, bo była tam też galaretka. Dziś jednak ciasto bez galaretki, za to z pysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto(...)masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej 4 szt kiwi pianka 100 g śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób przygotowania biszkoptu Biszkopt – z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej

Pink Envelope
Babka cytrynowa w 5 minut! 44

cytrynowa – idealna na Wielkanoc lub po prostu do popołudniowej kawy. Banalnie proste ciasto ucierane, wystarczy tylko wymieszać składniki, upiec i gotowe! 5 minut – tyle potrzeba na przygotowanie tego ciasta. Potem tylko dowolnie udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na babkę cytrynową w 5 minut: 250 g masła 4 jajka 1,5 szklanki cukru(...)składniki były w temperaturze pokojowej). Następnie cały czas miksując, dodajemy po jednym jajku. Stopniowo dodajemy składniki sypkie, czyli przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec do ciasta dodajemy startą skórkę z cytryny oraz wyciskamy sok. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Formę do babki smarujemy margaryną oraz posypujemy bułką tartą, następnie wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Babkę

Gotuj z Prezesem