Lekki i puszysty tort o intensywnym smaku masła orzechowego i ciemnej czekolady. Całość przełamana kwaśnym, cytrynowym ponczem i nutą konfitury pomarańczowej. Tort jest raczej łatwy w wykonaniu, chociaż dosyć czasochłonny, jak to tort... Masa fistaszkowa i mus czekoladowy nie mogą się nie udać, o ile utrzyma się proporcje. Składniki: 3 blaty biszkoptowe - z dużej tortownicy, u mnie(...)sztywną masę. Dodać olej i ubić jeszcze trochę. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao i miksować na najniższych obrotach. Wylać na średnią tortownicę i dokładnie rozprowadzić ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piec 20 minut. Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej, żeby odpowiednio wystygły i stężały. Poncz. Wymieszać podane składniki do rozpuszczenia
Ze smakiem bez glutenuTorcik ten był zrobiony w szale weekendowego gotowania, kiedy to czułam nieodpartą potrzebę upichcenia czegoś a nie miałam prawie nic w lodówce. Nie chciało mi
Bon Appetit Małgorzatycytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko... U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje o połowę w obawie, że wyjdzie mi całe gigantyczne stado . Okazało się(...)byłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna , Maggie i Siankoo . Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały! Babeczki szpinakowe z cytrynową nutą Składniki: (na 6 sztuk) 150 g mrożonego, siekanego szpinaku 2 jajka 65 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 ml oleju 170 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas czytania: 2 min Kurki w pomidorach. Kilka sosów i dań z kurkami już poznaliście, można znaleźć je na moim blogu, jest to, na przykład sos
SprawdzonaKuchnia.plformy takie jak pokruszona lub starta czekolada, kolorowe cukiereczki czekoladowe, czekoladowe groszki, polewa czekoladowa. Do czekolady pasuje każdy rodzaj lodów Bracia Koral- czy to lody śmietankowe, czy bakaliowe, cytrynowe, miętowe czy makowe- wszystkie będą smakować wyśmienicie. Ciekawym rozwiązaniem będzie także podanie dobrze zmrożonych lodów z dodatkiem cieplej czekolady. Polewę czekoladową można przygotować własnoręcznie, roztapiając tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Jest(...)gałki lodów- najlepiej sprawdzą się tu lody caffe latte Bracia Koral. Na wierzch dodać można bitą śmietanę, syropy smakowe do kawy, posypać cynamonem lub przyprawą do kawy. Lody i ciasto Lody warto łączyć także z innymi słodkościami w postaci ciasta. Oczywiście najlepiej sprawdzi się tu klasyczna szarlotka podana na ciepło z gałką dobrze zmrożonych lodów ale równie dobrze będzie smakował
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na szybki torcik bezowy z kremem borówkowo-jagodowym. Pyszny, prosty w przygotowaniu, idealny na każdą okazję. Dziś polecam Wam wersję z kremem borówkowo
Słodkie okruszkimomentu spienienia się masy i rozpuszczenia słodzika. W drugiej misce umieszczamy oba sery, wlewamy ekstrakt waniliowy, dodajemy sól, pełną łyżkę proszku budyniowego, sok i skórkę cytrynową. Miksujemy do dokładnego połączenia. Wlewamy kwaśną śmietanę i ubite jajka. Miksujemy całość na niskich obrotach, krótko - tylko do połączenia. Jeżeli w Waszym odczuciu masa będzie za mało słodka, dodajcie(...)dodajemy krem orzeszkowy, łyżkę erytrytolu i miksujemy całość na wysokich obrotach, tylko do momentu odpowiedniego zgęstnienia, nie dłużej. Powstały mus wykładamy na masę serową, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Nabierze idealnej konsystencji. Serniczek jest delikatny i trwały - równie pyszny w pierwszy dzień, jak w kolejne. U mnie wytrwał dni cztery
Kronika Piekarnikazimno, podnosi ten poziom dużo mniej. Pamiętam jak w dzieciństwie moja mama często powtarzała mi, "nie jedz ciepłego chleba"! I dlatego właśnie nie powinno się jeść ciepłego chleba lub ciasta. Podany przepis jest wiec na kotleciki, które można podać jako przekąskę na zimno. Oczywiście na ciepło może trafić na stół i sobie spokojnie tam stygnąć. Zresztą nie ma co stawiać(...)osolonej wodzie przez ok. 20 min. Odcedzić na sicie a następnie razem ugnieść na puree Do lekko przecedzonego puree dodać jajko, posiekany szczypiorek, odcedzonego z zalewy łososia i skórkę cytrynową (bez soku). Doprawić solą i pieprzem. Masę wymieszać i uformować z niej 12 równych kulek Każdą kulkę obtoczyć w mące, spłaszczyć w dłoniach formując kotleciki i otrzepać nadmiar maki. Kotleciki
Sztuka gotowania w/g SamiryBrzoskwiniowa świeżość to deser idealny na upalne dni, ponieważ jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut . Czyli po prostu ideał. Jeśli jesteście miłośnikami
Słodki sentymentBrzoskwiniowa świeżość to deser idealny na upalne dni, ponieważ jest niezwykle lekki, owocowy, a przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut . Czyli po prostu ideał. Jeśli jesteście miłośnikami
Słodki sentymentSałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną
Cztery FajeryZa oknem temperatury jak w tropikach, a ja siedzę z anginą. Świetnie, prawda? Niemniej post dzisiaj kieruję do wszystkich, którzy w
W kuchni Karmel-itkiZielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wkładam do lodówki. Pozostawioną część rozwałkowuję, wylepiam spód tortownicy i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 20-25 minut, aż spód się zezłoci. Z drugą kulą ciasta czynię tak samo. Obydwa spody zostawiam do wystudzenia. masa serowa: 1 kg twarogu (u mnie wiejski, od gospodarza) 200 g masła 1 pełna szklanka cukru kryształu 3 duże jajka (temperatura(...)połowę masy, przykrywam drugim kruchym spodem i wykładam resztę sera. Zostawiam, aż tortownica z gorącej, zrobi się letnia. Wtedy dekoruję malinami i wkładam do lodówki. galaretka: dwie paczki galaretki cytrynowej / malinowej / jagodowej 2 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania: Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Pozostawiam do wystudzenia. Gdy lekko stężeje, ale nadal będzie płynna, wylewam na sernik z malinami. Całość chowam
W kuchni Karmel-itki