Przedstawiam urocze ciasteczka cytrynowe, które poprzez pęknięcia, nabierają uroku. Wyglądają z wierzchu na twarde, ale nic bardziej mylnego, posiadają bardzo miękkie i aromatyczne wnętrze. Bardzo przypadły mi do gustu, choć już myślę jak by smakowały w wersji pomarańczowej :) Z pewnością niedługo się przekonam ;) SKŁADNIKI: na 12 sztuk 50g białej czekolady 2 łyżki masła 180g mąki 80g białego cukru(...)czekoladą, sok i skórkę z cytryny, cały czas miksując miksując. Zmniejszyć obroty miksera i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie dość "zwarte". Gotową masę wstawić na godzinę do lodówki. Gdy masa stężeje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem
Kuchnia w opałachWszyscy w ciszy stanęli przy stole. Wzięli w swe dłonie opłatki i ze łzami w oczach podzielili się między sobą. Spory zostały zażegnane wspólnym milczeniem, uściskiem
W kuchni Karmel-itkiGrecki sos tzatziki, czyli jogurt, ogórek, czosnek, koperek i oliwa Kocham tzatziki i gdy tylko jestem w Grecji, jako pierwsze danie zamawiam tę cudowną przystawkę + grillowane
Korniszonkidziś dla Was żadnej babki ani mazurka ( chociaż tym co szukają babki polecam bardzo przepis na najlepszą babkę cytrynową ) ale mam przepis na pyszne ciasteczka brownie z kawą. Mocno czekoladowe ( 3 tabliczki czekolady!), lekko słonawe z posmakiem kawy. Idealne połączenie. Ciastka podczas pieczenia się spłaszcza więc mają, fajną, popękaną strukturę. Do kawy idealne. Ciastka brownie z kawą Składniki(...)misce zmiksować jajko i cukier na puszystą, jasną masę (ok 5 minut). Powoli dodać rozpuszczoną czekoladę miksując na wolnych obrotach. Dodać mąkę i wodę i delikatnie zmiksować, zdejmując ciasto ze ścianek miski. Odstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenie wyłożyć papierem. Z ciasta za pomocą łyżki formować kulki ( powinno ich wyjść
Smaczny zeszytProsta, szybka, mocno cytrynowa i bardzo smaczna :) Puszysta, chociaż dość ścisła. Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników. Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok. Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco! Składniki: 2 szkl. mąk i pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 220 g masła(...)cukier puder, żółtka, sok wyciśnięty z 1 cytryny, skórkę otartą ze sparzonych wcześniej cytryn, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ubijać chwilę do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu
Walijskie PichcenieTorcik bezowy - z jabłkami w cynamonie i kremem śmietankowym z makiem (orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent) Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny
Gotuj Z MuzykąLato to taki okres, kiedy z dużo większą przyjemnością sięgamy po serniki na zimno czy desery bez pieczenia. Najchętniej lekkie , orzeźwiające , często o lekko kwaskowatym smaku
Ostra na Słodkonawet bez okazji. Od czasu do czasu warto umilić i osłodzić sobie dzień A taki sernik pinacolada jest do tego idealny. Polecam A co na Walentynki poza pysznym ciastem… Ja polecam ceramiczne kubki dla pary ze wspaniałym napisem – mój mąż jest nim zachwycony W końcu na jego kubku widnieje napis: „Pan i Władca Wszechświata Łukasz(...)sera na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty)* 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 500 ml wody 1 galaretka o smaku cytrynowym Wodzisław 1 galaretka pastelowa o smaku pinacolada Wodzisław Do ozdoby: cukier cynamonowy , różowe cukrowe serduszka i kilka listków świeżej mięty *używam Wieluń Mój Ulubiony Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy w 500 m wody, odstawiamy
Słodkie okruszkidodać pierwsze jajko. Połączyć składniki mikserem i dodać kolejne jajko. Dopiero teraz dodajemy sok z cytryny lub limonki (resztę użyjemy do lukru). Wyrabiać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i formować okręgi na papierze do pieczenia. Papier pociąć na kawałki, tak aby każde kółeczko było oddzielnie. Olej rozgrzać i smażyć do uzyskania złotego koloru(...)pierwsze dwie łyżeczki i wymieszacie dokładnie, będziecie wiedzieć czy jeszcze dolewać, czy już zostawić tak jak jest. Cukier szybko się rozpuści w soku z cytrusów. Ja bardzo lubię wersję cytrynową i limonkową. Gotowym lukrem polewamy gniazdka, można tak jak to robi Hońka, czyli tuż nad zlewem. Nadmiar sam ścieknie i będzie łatwiej go posprzątać. Gniazdka równie smaczne są z samym
Karczma HonoriettyDomyślam się, że większość osób (tak, jak ja :)), ma dość słodkości i innych ciężkostrawnych rzeczy po świąteczno-noworocznym maratonie przy stole. Dlatego moja propozycja na dziś to muffinki cytrynowe - nie za słodkie, orzeźwiające i dodatkowo ze zdrową wkładką - nasionami chia. Więcej o tych nasionach można przeczytać np. tutaj . Ale uwaga: zalecana dawka dziennego ich spożycia nie powinna przekraczać 1 łyżki(...)mąka, cukier, proszek do pieczenia, soda, sól, budyń, nasiona chia). W drugim naczyniu wymieszać jajka, mleko, masło, sok i skórkę z cytryny. Suche składniki dodać do mokrych, krótko miksować. Ciasto przełożyć do foremek silikonowych, nakładać do ¾ wysokości. Piec około 15 minut w temperaturze 190 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Po ostudzeniu można polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku
Domowa Cookierenka AgiNiedawno była niesamowicie puszysta babka cytrynowa, teraz nieco inna babka. Mniej puszysta, bardziej zbita. Na kefirze. A z wierzchu przyozdobiona powidłami wiśniowymi. Idealna na drugie śniadanie, do pracy na przykład. Albo w weekend do kawy zamiast normalnego śniadania. Na tyle ciekawie to wyszło, że pewnie jeszcze kiedyś zagości u nas w domu. Dodam jeszcze, że to Madzia była taka zdolna(...)powoli wlewamy). Następnie dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kefir, kilka kropli aromatu waniliowego i mieszamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników, na najniższych obrotach miksera. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 90 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno popękać od wierzchu. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie. Wtedy smarujemy
Marder&Marder ManufactureDawno nie publikowaliśmy na blogu przepisów na potrawy z wolnowaru, więc przyszła pora aby te zaległości nadrobić. Zwłaszcza, że od kilku lat jest to drugi, zaraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŁosoś to coraz to popularniejsza w Polsce ryba jeśli chodzi o ryby świeże. Znajdziemy ją już niemal w większości marketów więc na pewno kiedyś skusicie się
Kuchnia PROzdrowotnababeczki, który możecie dowolnie modyfikować, dodając np. wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę, suszone owoce, tarte orzechy, skórkę z cytrusów, kakao. Muffinki można udekorować polewą czekoladową: jasną lub ciemną, lukrem, np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz mini wypieki polecam Ci także jedne z moich przepisów na muffinki kokosowe z rodzynkami , muffinki z kawałkami czekolady oraz muffinki kokosowe z malinami . Muffinki(...)połączenia rózgą kuchenną do połączenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Formę na muffinki wykładam papierowymi foremkami, wypełniam je do 2/3 ciastem. Wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę do złotego koloru przez 20-25 minut. Gotowe wystudzone muffinki posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą czekoladową lub lukrem. Muffinki idealne do popołudniowej
Zasmakuj Kuchnisosem chimichurri przygotowanym z bazylii, natki pietruszki,papryczek jalapeño oraz czosnku. Serwowany z cytrynowym sosem aioli, plastrami bekonu, cebulą: marynowaną i świeżą, sałatą, plastrami pomidora, ogórkiem korniszonem oraz dodatkowym cytrynowym sosem Aioli. Texas chili cheeseburger, to b urger przyprawiony chili zapiekany z serem cheddar serwowany z pikantnym mięsem wołowym, chrupiącą tortillą, naszym domowym ketchupem z papryczkami jalapeño, serowym sosem(...)ciemnej czekolady oraz świeżo parzonego espresso, serwowane na ciepło z lodami waniliowymi, ciepłą polewą czekoladową i karmelową oraz kruszonymi orzechami New York cheescake - kremowy, domowy sernik na słodkim, kruchym cieście polany musem truskawkowym Moca mud pie - mrożony mus czekoladowo – migdałowy z lodami kawowymi w czekoladowym kruszonym cieście. Całość polana ciepłą polewą czekoladą i posypana prażonymi płatkami migdałów Na koniec
Kulinarne przygody GatityMuffinki ostatnio to jedne z popularniejszych babeczek. I wcale się nie dziwię, bo pracy przy nich dużo nie ma, są proste do zrobienia, a przy tym
dobra gospodyni dom wesołym czyniPogoda znów mało wakacyjna, szkoda. Dzisiaj idę do koleżanki mojej mamy, by zaprezentować jej, jak w prosty sposób przerzucić się na zdrowy tryb życia nie zmieniając
Be Fit Be StrongTorciki na zimno to bardzo popularny deser – z masą twarogową, na biszkopcie, na herbatnikach. Ten przepis jest jednak inny, a jest w mojej rodzinie odkąd pamiętam
Trzeci talerzłyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 800 g obranych jabłek 1 łyżka masła 150 ml cydru 0,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa cukier puder Przygotowanie: Biszkopt z białek: Zimne białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Do ubitych białek wlewać po łyżce oleju i miksować na średnich obrotach. Wyłączyć mikser(...)około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, do gorących jabłek wsypać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Jabłka odłożyć na około 10 minut i ciepłymi przełożyć biszkopty z białek. Ciasto odłożyć w zimne miejsce najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Źródło przepisu Daktyle w czekoladzie z moimi modyfikacjami
Ala piecze i gotujeMagdalenki to małe francuskie ciasteczka o charakterystycznym muszelkowym kształcie, a właściwie bliżej wg mnie im do biszkoptowych babeczek niż ciasteczek. Tradycyjne magdalenki pieczone są na cytrynową nutę, ja miałam ochotę na migdały, więc wykorzystałam do ich przygotowania mielone migdały, które otrzymałyśmy od SKWORCU. Babeczki te wyszły mięciutkie i delikatne w smaku, zdecydowanie godne polecenia. Magdalenki z mielonymi migdałami(...)dosypuję mąkę do jajek i mieszam. Na koniec dodaję roztopione masło, mieszam i wstawiam na 20 minut do lodówki. Foremki natłuszczam i oprószam mąką. Do foremek nakładam porcje ciasta i piekę ok 8 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ja mam małe foremki, jeśli są duże czas pieczenia należy wydłużyć do 15 minut. Gotowe oprószam cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpieczenie alfajores "chodziło" za mną od dłuższego czasu, a ostatecznie postanowiłam je upiec po kupieniu ślicznych króliczkowych foremek do ciastek (na zbliżającą się Wielkanoc
Przepisy AleksandryLekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku
Smaczne Zdrowe