ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:34/508)

Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna 156

jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Babka cytrynowa z cukinią Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła(...)ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź. Utrzyj lukier i polej nim ciasto. Posyp pistacjami.   The post Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 181

zastanawiać się nie myślałem. Tort jest elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta(...)ciasto ułóż pierwszy blat. Pokryj go równomiernie połową kremu cytrynowego. Następnie ułóż drugi blat ciasta i pokryj kremem czekoladowym. Kolejno ułóż trzeci blat i polej pozostałym kremem cytrynowym. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki (przynajmniej 3). Po tym czasie przygotuj polewę. Polewa czekoladowa Nad kąpielą wodną w misie rozpuść posiekaną drobno czekoladę i pokrojone

Food Square
Babka cytrynowa 710

kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie(...)puszyste, delikatnie wilgotne w środku. Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto

Smakołyki Bereniki
Ciasto makowe z nutą cytrynową (makowa panienka). 171

Ciasto mocno zainspirowane z blogu "gotowanie cieszy". Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy. Składniki:    Ciasto 200 g maku  100 g wiórków kokosowych  100 g mielonych migdałów  100 g cukru  8 białek  4 żółtka  Krem  3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT  150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn(...)Krem rozsmarowujemy na placku  i przykrywamy go drugim ciastem. Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny). Smacznego

Symfonia smakowa
Ciasto cytrynowe 134

Przepis ten mam już od bardzo dawna, dostałam od koleżanki i bardzo często ciasto to piekę. Placek cytrynowy jest ciastem winnym, lekkim i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonny.   Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Białka z jajek ubić na sztywną(...)żółtka i delikatnie wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180 o C. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę cytrynową: 3/4 kostki masła; 2 żółtka; 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); 1 szklanka cukru kryształu

In my kitchen
Tarta cytrynowa 117

Dziś tarta cytrynowa – idealna do popołudniowej kawy! Na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i delikatną bezą. Co powiecie na taki deser? :) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)przepisu porcji (resztę można przechować) Składniki na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru Tarta cytrynowa – jak to zrobić? Krem cytrynowy przygotowujemy według przepisu , można zrobić go dużo wcześniej i przechować w lodówce około tygodnia. Masło i margarynę na ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto w misce lub na stolnicy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy

Ciastkozercy
Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów 150

łatwe w przygotowaniu. W publikacji „Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów” znajdziesz mnóstwo inspiracji na pyszne i efektowne ciasta, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich i gości. ZOBACZ EBOOK Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia Poniżej przedstawiam każdy z 15 przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia, które znajdziesz w eBooku „Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów(...)Dokładny przepis znajdziesz tutaj . 7. Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną to przepis na wspaniałe, orzeźwiające i kuszące ciasto, które sprawi, że twoje podniebienie zatańczy z radości. Ten przepis zawiera kilka prostych składników i łatwe kroki, które pozwolą ci przygotować to pyszne ciasto w domu. Aby rozpocząć przygotowywanie malinowego ciasta z kwaśną śmietaną, należy rozpuścić żelatynę

Via Gusto
Szarlotka z cytrynową pianką 159

Już prawie weekend, jeśli nie macie pomysłu na niedzielne ciacho to przychodzę z pomocą i polecam szarlotkę na półkruchym cieście z cytrynową, orzeźwiającą pianką bezową. Pychota! Dodam, że jest prosta w wykonaniu, szybko też znika - nie ma znaczenia czy podamy ją na ciepło czy zimno, z gałką lodów czy też z bitą śmietaną - żadnej wersji nie można się oprzeć. Spróbujcie(...)masła 5 żółtek Nadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Pianka cytrynowa: 5 białek pół szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło starte na tarce o grubych oczkach i żółtka. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce

Domowa Cookierenka Agi
Babka Cytrynowa Lukrowana 240

łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Babka cytrynowa Przygotowanie : Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję(...)cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem. Pieczenie babki cytrynowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym

Uwaga Babcia Gotuje
Cytrynowa babka piaskowa 159

tymi starszymi i tymi młodszymi ) więc pewnie dlatego tak zawsze mnie ciągnie w tym kierunku i na moim blacie pojawiła się jedna z moich ulubienic czyli cytrynowa babka piaskowa   Składniki: Ciasto: - 60g mąki ziemniaczanej - 115g mąki pszennej - 135g cukru - 150g margaryny do wypieków (np. taka Kasia) - 3 jajka - sok wyciśnięty z 1 cytryny - skórka starta z 1 cytryny(...)łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z cytryny Dodatkowo do posypania: - 2 łyżeczki cytrynowego cukru pudru - skórka starta z jednej cytryny   Najpierw roztapiamy margarynę i zostawiamy na chwilkę aby ostygła. Następnie miksujemy jajka z cukrem na gładka masę. Do ubitych jajek dodajemy zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Kiedy składniki się połączą to wlewamy

Kuchenne Wariacje
Cytrynowe babeczki z malinami 177

babeczki zawsze wychodzą i są niesamowicie wilgotne w środku i chrupiące z zewnątrz. Ten przepis na ciasto dopracowałam kilka lat temu i sprawdza się on w każdym przypadku. Zajrzyjcie także do przepisów na czekoladowe muffinki czy też muffinki z czekoladą i skórką pomarańczy . Cytrynowe(...)babeczki z malinami zachwycą każdego, a dzieci (dorośli też!) będą prosić o więcej. Słodki smak ciasta idealnie komponuje się z lekką kwasowością malin oraz aromatem cytryny – w cieście jest skórka cytrynowa. Oczywiście zamiast malin możecie użyć innych czerwonych owoców, jak na przykład truskawki, porzeczki czy wiśnie. Zobacz też: Ciasteczka owsiane z żurawiną Proste ciasto bananowe Przepis na cytrynowe babeczki

Kuchnia Bazylii
CYTRYNOWA BABKA PIASKOWA (keto, bez glutenu, redukcja) 66

mąki łubinowej (plus odrobina do posypania foremki) 80 g izolatu białek (90%) 15 g proszku do pieczenia 10 g otartej skórki z cytryny kilka kropli aromatu cytrynowego Lukier cytrynowy 30 g soku z cytryny 100 g erytrolu Przygotowanie Formę na babkę (polecam silikonową) posmarować odrobiną masła klarowanego a następnie oprószyć mąką łubinową. Cytrynę sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę(...)minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawić w nim ciasto na 10 minut a następnie na kolejne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia. Babka dość mocno rośnie i wybrzusza się, dlatego można odciąć tę część by wyrównać podstawę ciasta. Babka piaskowa doskonale komponuje się z lukrem cytrynowym na bazie soku z cytryny i erytrolu

Ola la LCHF
Ciasto marchewkowe z kremem cytrynowym bez masła (kawałek (100 g) ok. 255 kcal) 275

opakowania (150 g) 35 g cukru pudru (3,5 łyżki) 10 g soku z cytryny (2 łyżki) - lub więcej, tak żeby było czuć cytrynowy smak kilka kropel aromatu cytrynowego Przygotowanie:  Ciasto:  1. Marchewki ścieramy na drobnych oczkach (paski), zostawiamy na pół godziny w lodówce. 2. Ze starter marchii odciskamy sok (możemy to robić nad miseczką i potem(...)ostygnie śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu śmietan-fixu (używamy 2 saszetek). 2. Dodajemy serek, sok z cytryny i jeszcze miksujemy. Próbujemy czy jest wystarczająco słodkie i cytrynowe. Dalej:  1. Gdy ciasto ostygnie przecinamy je jak na zdjęciu, tworząc dwa blaty. 2. Z górnej części ścinamy przypieczoną warstwę, tak aby blat był mniej wypukły, ścinki kruszymy/tniemy drobno. 3. Blaty

Malowane smakiem
Ciasto jabłkowo-kajmakowe 352

Warstwowe ciasto na klasycznym biszkopcie nasączone ponczem cytrynowym, masa z winnych jabłek i galaretki, przełamana maślanym kremem kajmakowo-kawowym z orzechami włoskimi duet doskonały i bardzo smaczny(...)stałe zagości w moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz; 250 ml chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa: 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania