ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:33/508)

Super cytrynowa tarta z gruszkami 149

Dosyć dużo pracy z tym ciastem, ale jest pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą(...)wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Wykonanie masy cytrynowej Odważyć masę cytrynową, dodać do niej serek homogenizowany, jajka. Dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche. Rozłożyć gruszki. Drugą porcję ciasta rozwałkować i rozłożyć na górze tarty. Górną część ciasta zlepić z dolnym. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Kremowe ciasto cytrynowe 178

Ciasto, w którym rozsmakuje się każdy amator cytrynowych klimatów. Jak dla mnie jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy , bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest(...)wystudzony biszkopt ** wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ). Lukier cytrynowy : W miseczce rozetrzeć cukier puder

Opowieści z piekarnika
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 159

Ciasto z oliwą z oliwek, do tego cytrynowy krem i prażone ziarna pszenicy - połączenie dość intrygujące(...)smaczne! Sceptycznie podchodziłam do tego ciasta i niepotrzebnie! Ciasto jest pyszne! W smaku trochę przypomina cynamonowego murzynka. Jest puszyste i delikatnie słodkie. Połączenie cytrynowego kremu z tym ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe

CookYourself
Wilgotna babka cytrynowa 141

ostygnięcia. Zadbaj o to, aby masło podgrzewać, na bardzo delikatnym, wolnym ogniu. W przeciwnym razie możesz je przypalić. Zostaw kawałek masła do wysmarowania formy, w której będziesz wypiekał babkę cytrynową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmieszaj ze sobą i przesiej przez sitko. Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj płynem do naczyń – cytrynę możesz również wyparzyć. Zetrzyj skórkę(...)dokładnie blaszkę masłem. Następnie oprósz ją bułką tartą – dzięki temu, babka cytrynowa po wypieczeniu nie będzie przywierała do formy. Jeśli twoja blaszka jest gotowa przelej do niej ciasto. Babkę cytrynową piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 45 minut. Jak zrobić lukier Przygotuj 1 szklankę cukru pudru. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Następnie małą łyżeczką dolewaj

ugotuj-przepis.pl
Rolada makowa z kremem cytrynowym 279

cukru -0,5 szklanki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki maku -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji(...)dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Zwijamy ściśle w roladę, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem. --> Smacznego

Marta Gotuje
Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna 176

jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Babka cytrynowa z cukinią Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła(...)ciasto do natłuszczonej i oprószonej formy. Piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z formy i ostudź. Utrzyj lukier i polej nim ciasto. Posyp pistacjami.   The post Babka cytrynowa z cukinią super wilgotna appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 201

zastanawiać się nie myślałem. Tort jest elegancki, trochę nawet dekadencki. Dominuje w nim wyraźny mocny smak czekolady, przełamany nutką pomarańczy i moją modyfikacją — kremem cytrynowym na bazie lemon curd, którym zastąpiłem dwie warstwy ganache'u . Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta(...)ciasto ułóż pierwszy blat. Pokryj go równomiernie połową kremu cytrynowego. Następnie ułóż drugi blat ciasta i pokryj kremem czekoladowym. Kolejno ułóż trzeci blat i polej pozostałym kremem cytrynowym. Przykryj czwartym kawałkiem ciasta i wstaw na kilka godzin do lodówki (przynajmniej 3). Po tym czasie przygotuj polewę. Polewa czekoladowa Nad kąpielą wodną w misie rozpuść posiekaną drobno czekoladę i pokrojone

Food Square
Babka cytrynowa 740

kolejna propozycja, która obok zebry czy babki herbacianej może zagościć na stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie(...)puszyste, delikatnie wilgotne w środku. Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto

Smakołyki Bereniki
Ciasto makowe z nutą cytrynową (makowa panienka). 193

Ciasto mocno zainspirowane z blogu "gotowanie cieszy". Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie cytrynowy. Składniki:    Ciasto 200 g maku  100 g wiórków kokosowych  100 g mielonych migdałów  100 g cukru  8 białek  4 żółtka  Krem  3 budynie waniliowe 400 ml mleka UHT  150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn(...)Krem rozsmarowujemy na placku  i przykrywamy go drugim ciastem. Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny). Smacznego

Symfonia smakowa
Ciasto cytrynowe 153

Przepis ten mam już od bardzo dawna, dostałam od koleżanki i bardzo często ciasto to piekę. Placek cytrynowy jest ciastem winnym, lekkim i wbrew pozorom wcale nie jest pracochłonny.   Składniki na biszkopt: 4 jajka; 0,5 szklanki cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Wykonanie: Białka z jajek ubić na sztywną(...)żółtka i delikatnie wymieszać. Potem dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (wyłożonej pergaminem) i piec około 25 minut w temperaturze 180 o C. Upieczony biszkopt wystudzić. Składniki na masę cytrynową: 3/4 kostki masła; 2 żółtka; 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); 1 szklanka cukru kryształu

In my kitchen
Tarta cytrynowa 140

Dziś tarta cytrynowa – idealna do popołudniowej kawy! Na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym (lemon curd), który pojawił się na blogu już jakiś czas temu i delikatną bezą. Co powiecie na taki deser? :) Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)przepisu porcji (resztę można przechować) Składniki na bezę: 2 białka 1/2 szklanki cukru Tarta cytrynowa – jak to zrobić? Krem cytrynowy przygotowujemy według przepisu , można zrobić go dużo wcześniej i przechować w lodówce około tygodnia. Masło i margarynę na ciasto wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękły. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto w misce lub na stolnicy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy

Ciastkozercy
Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia! 15 pysznych przepisów 191

łatwe w przygotowaniu. W publikacji „Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów” znajdziesz mnóstwo inspiracji na pyszne i efektowne ciasta, które z pewnością zachwycą Twoich bliskich i gości. ZOBACZ EBOOK Przepisy na szybkie ciasta bez pieczenia Poniżej przedstawiam każdy z 15 przepisów na szybkie ciasta bez pieczenia, które znajdziesz w eBooku „Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów(...)Dokładny przepis znajdziesz tutaj . 7. Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną to przepis na wspaniałe, orzeźwiające i kuszące ciasto, które sprawi, że twoje podniebienie zatańczy z radości. Ten przepis zawiera kilka prostych składników i łatwe kroki, które pozwolą ci przygotować to pyszne ciasto w domu. Aby rozpocząć przygotowywanie malinowego ciasta z kwaśną śmietaną, należy rozpuścić żelatynę

Via Gusto
Szarlotka z cytrynową pianką 176

Już prawie weekend, jeśli nie macie pomysłu na niedzielne ciacho to przychodzę z pomocą i polecam szarlotkę na półkruchym cieście z cytrynową, orzeźwiającą pianką bezową. Pychota! Dodam, że jest prosta w wykonaniu, szybko też znika - nie ma znaczenia czy podamy ją na ciepło czy zimno, z gałką lodów czy też z bitą śmietaną - żadnej wersji nie można się oprzeć. Spróbujcie(...)masła 5 żółtek Nadzienie jabłkowe: 1,5 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Pianka cytrynowa: 5 białek pół szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto: Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło starte na tarce o grubych oczkach i żółtka. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce

Domowa Cookierenka Agi
Babka Cytrynowa Lukrowana 254

łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Babka cytrynowa Przygotowanie : Babkę cytrynową możemy przygotować w makutrze, mikserem lub robotem, proces przygotowania w każdym przypadku jest taki sam. Ja użyłam do przygotowania ciasta na babkę miksera. Do miski daję masło, cukier i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję po jednym żółtku i miksuję(...)cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję do ciasta. Całość jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby piana połączyła się z ciastem. Pieczenie babki cytrynowej: Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem. Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę. Babkę piekłam około 60 minut w piekarniku ogrzewanym

Uwaga Babcia Gotuje