ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:33/508)

Makowa panienka 202

Pyszne połączenie makowego ciasta i kremu cytrynowego. Dodatkowo całość przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Nawet biała czekolada, za którą nie przepadam, dobrze tu pasuje. Krem jest mocno cytrynowy i wymaga użycia mleka UHT (z kartonu). Przy mleku jedynie pasteryzowanym (takim prosto od krowy lub kupowanym z lodówki) jest duże prawdopodobieństwo, że całość się zwarzy. Polecam wszystkim, wielbicielom maku oraz(...)Formę 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Piec 15-20 minut w 170C beaz termoobiegu. Wyjąć odłożyć do ostudzenia. W ten sam sposób przygotować drugie ciasto. Krem cytrynowy 450 ml mleka z kartonu (musi być UHT) sok i skórka z 1 dużej cytryny (ok.80-100 ml soku) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka

Pełny talerz
Jabłecznik zaparzany 122

Zaczęła się kalendarzowa jesień, a jak jesień, to obowiązkowo u mnie musi zagościć ciasto z jabłkami. Tym razem nie jest to jednak tradycyjna szarlotka, a szarlotka/jabłecznik zaparzany. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przy tym smaczne i fajnie wygląda. Do tej pory tego typu ciasta robiłam przeważnie z mąki tortowej, a nie z typowej mąki pszennej, ponieważ mąka(...)masy jajecznej wmieszałam jedną szklankę Mąki Szymanowskiej. Następnie, ciągle miksując do ciasta wlałam po łyżce gorące roztopione masło. Gdy składniki się połączyły, wmieszałam do ciasta drugą szklankę Mąki Szymanowskiej, tym razem wymieszanej z proszkiem do pieczenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodałam aromat cytrynowy i ponownie wymieszałam. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm Wyłożyłam papierem do pieczenia. Do blachy

Waniliowe Improwizacje
Ciasto czekoladowo - cytrynowe 246

Pyszne, świeże, orzeźwiające. Jeżeli lubicie smak kremu cytrynowego to ciasto jest dla Was. Przepis znalazłam na tym blogu . Świetny, znany blog z super przepisami. Niestety miałam problem z przygotowaniem budyniu. Był ciągle rzadki, w związku z tym dodałam żelatyny. Dodatkowo użyłam 30% a nie 36% śmietanę kremówkę. Potrzebujemy Ciasto: 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 150g cukru pudru 45g kakao(...)masa jest rzadka to rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do "budyniu". Mieszamy. W osobnej misce ubijamy kremówkę, ubitą dodajemy do masy cytrynowej.  Masę wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( ale u mnie było już gotowe po 4 godzinach przechowywania w lodówce). Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 207

Klasyczny amerykański przysmak. Szczególnie dla fanów cytrynowych smaków. Przepis na tartę cytrynową zaintrygował mnie po obejrzeniu amerykańskiej wersji Master Chefa, gdzie wykonanie tego wypieku było jednym z zadań uczestników.   Ciasto smakowało mi bardzo, ale uważam, że osobą nie lubiących kwaśnych wypieków może nie przypaść(...)gustu. Ciasto jest dość pracochłonne i wbrew pozorom dość skomplikowane. Szczególna trudność może sprawić Wam beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru

Mania Gotowania
Śnieżny Puch – bez pieczenia 366

jedynie zmiksowanie składników, połączenie i wstawienie do lodówki. Dopełnieniem jest posypka z masła, cukru i wiórków kokosowych – wspaniale się komponuje, chrupie i pięknie zdobi ciasto. Do Śnieżnego puchu dodaje się galaretki cytrynowe, lecz nie jest to obowiązkiem, mogą to być galaretki np. o smaku winogronowym lub owoców egzotycznych, także galaretka przezroczysta o smaku cytrynowym. Ja wybrałam mix: cytrynową(...)winogronową. Wyszło pysznie! Śnieżny Puch – ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe (2 x 77 g) 500 ml wody – (2 szklanki od herbaty o pojemności 250 ml) 1/2 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru, u mnie cukier puder ok. 150-200 g herbatników typu “petitki” (ilość zależy od użytej formy

Zasmakuj Kuchni
Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą 192

pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki Wieżyczki z Kremem Cytrynowym i Bezą Składniki na około 12-15 babeczek: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 140g cukru skórka otarta z 1/2 cytryny 2 jajka 60g wiórków kokosowych 200g mąki pszennej (użyłam(...)ostygnięcia. 6. Ostygnięte babeczki można trochę wyrównać z wierzchu ( patrz FILM ) i w babeczkach wydrążyć środek przy pomocy noża lub wykrawacza do muffinów, patrz film (wykrojone ciasto zachować). 7. Środek babeczek napełnić kremem cytrynowym (krem wyjęty w lodówki wymieszać łyżką), nakładać tak około 2 łyżeczki. Wykrojone ciasto przyciąć i nakryć nim nadzianie (patrz FILM). Beza: 8. Do czystej suchej miski

Mała Cukierenka
Drożdżówki z serem 107

pszennej tortowej 80g cukru 250ml mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 25g świeżych drożdży 1 jajko do ciasta + 1 jajko do posmarowania bułek 80g masła 2-3 krople zapachu cytrynowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 500g białego sera w kostce 2 żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na lukier: sok z 1 cytryny(...)resztę cukru, cukier waniliowy i wymieszałam. Masło roztopiłam (najlepiej zrobić to na samym początku), przestudziłam i dolałam do mąki z cukrem. Wbiłam jajko, dodałam wyrośnięty zaczyn, olejek cytrynowy i wyrobiłam jednolite ciasto, miksując je mikserem z hakami. Można też oczywiście wyrobić ciasto ręcznie. Miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gdy ciasto

Waniliowe Improwizacje
CYTRUSKI – KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE 197

przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka! Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku! Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25-30 sztuk) CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * masło – 200 g * cukier puder – 8 łyżek * żółtko(...)cukier puder – 4 łyżki * sok cytrynowy – ok. 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę zagniatamy z zimnym masłem, żółtkami, cukrem pudrem i śmietaną. Dodajemy sok oraz skórkę cytrynową. Wyrobione ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i wycinamy ozdobne słoneczka ( ja użyłam do tego foremek

Ostra na Słodko
Super cytrynowa tarta z gruszkami 130

Dosyć dużo pracy z tym ciastem, ale jest pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą(...)wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, czas 1,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Wykonanie masy cytrynowej Odważyć masę cytrynową, dodać do niej serek homogenizowany, jajka. Dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche. Rozłożyć gruszki. Drugą porcję ciasta rozwałkować i rozłożyć na górze tarty. Górną część ciasta zlepić z dolnym. Nagrzać piekarnik

Kuchnia Pokoleń
Kremowe ciasto cytrynowe 158

Ciasto, w którym rozsmakuje się każdy amator cytrynowych klimatów. Jak dla mnie jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy , bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest(...)wystudzony biszkopt ** wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ). Lukier cytrynowy : W miseczce rozetrzeć cukier puder

Opowieści z piekarnika
Ciasto na oliwie z prażonymi ziarnami pszenicy 146

Ciasto z oliwą z oliwek, do tego cytrynowy krem i prażone ziarna pszenicy - połączenie dość intrygujące(...)smaczne! Sceptycznie podchodziłam do tego ciasta i niepotrzebnie! Ciasto jest pyszne! W smaku trochę przypomina cynamonowego murzynka. Jest puszyste i delikatnie słodkie. Połączenie cytrynowego kremu z tym ciastem jest połączeniem odważnym, ale idealnym strzałem w 10! Jeśli boicie się tego połączenia, lub nie lubicie cytrynowego kremu, omińcie ją, ciasto też będzie dobre. Idealnie smakują z kulką lodów waniliowych. 'ciasto oliwkowe

CookYourself
Wilgotna babka cytrynowa 117

ostygnięcia. Zadbaj o to, aby masło podgrzewać, na bardzo delikatnym, wolnym ogniu. W przeciwnym razie możesz je przypalić. Zostaw kawałek masła do wysmarowania formy, w której będziesz wypiekał babkę cytrynową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmieszaj ze sobą i przesiej przez sitko. Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj płynem do naczyń – cytrynę możesz również wyparzyć. Zetrzyj skórkę(...)dokładnie blaszkę masłem. Następnie oprósz ją bułką tartą – dzięki temu, babka cytrynowa po wypieczeniu nie będzie przywierała do formy. Jeśli twoja blaszka jest gotowa przelej do niej ciasto. Babkę cytrynową piecz w piekarniku w temperaturze 180°C, przez 45 minut. Jak zrobić lukier Przygotuj 1 szklankę cukru pudru. Cukier puder przesiej przez sitko do miseczki. Następnie małą łyżeczką dolewaj

ugotuj-przepis.pl
Rolada makowa z kremem cytrynowym 252

cukru -0,5 szklanki mąki -3 łyżki mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki maku -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji(...)dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Zwijamy ściśle w roladę, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem. --> Smacznego

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania