wielbicieli truskawek i bananow.Spod z dodatkiem podprazonych mielonych orzechow laskowych swietnie komponuje sie z mascarpone i truskawkami.Dla tych co szukaja nowych wyzwan,nowy przepis do wyprobowania. Na drugi dzien ciasto jest jeszcze smaczniejsze niz w dniu przygotowania.Szczegolnie nadaja sie tu dojrzale, nie za twarde owoce. Truskawki prezentuja sie tu niezwykle urodziwie,polane delikatnie Tortengussem,a nie tradycyjnie zatopione w galaretce.Polecam(...)porcji .Uzylam blaszki o wymiarach 27x32 cm. Skladniki na spod ( na 12 porcji) 100g mielonych orzechow laskowych 2 dojrzale banany 200 g masla 200 g cukru 1 lyzka skorki cytrynowej(bio) 4 jajka (wielkosc M) 200 g maki 1/2 paczuszki proszku do pieczenia 4 lyzki soku z cytryny Skladniki na nalozenie: 1 kg truskawek 250 g mascarpone 2 lyzki cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 3-4 porcje Drukuj Zupa z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym By Piotr 8 czerwca 2018 Zupa z ciecierzycą, papryką
Pogotujmy.plWitam Kochani dziś zapraszam na coś baaardzo łatwego i pysznego. Desery z galaretek z owocami i kremem z białą czekoladą :) SKŁADNIKI Mi z tych proporcji wyszło
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenywypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają mąkę migdałową, czyli zmielone migdały oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej
Kuchnia MagdaLenypółtłusty w kawałku i zmielić go 2 razy w maszynce. Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Spód: 1,5 szklanki mąki(...)cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej 3 krople aromatu migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: 1 kg białego mielonego sera twarogowego (ma być prawdziwy ser, a nie coś, co go udaje) 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki kandyzowanej
Kuchcik gotujePrzepis na to ciasto kilka lat temu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka(...)pieczenia na piankę: 50 dag białego sera mielonego 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszamy kilka sekund, wyciągamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w 170C. SERNIK: W misie miksera na delikatnych obrotach ucieramy ricottę z cukrem i skórką cytrynową. Powoli dolewamy sok z cytryny i nie przerywając mieszania wbijamy jajka i dosypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną. Mieszamy krótko – tylko do połączenia składników. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy(...)innego. No i tutaj tak jest – nic nie muszę trzymać, podpierać, pilnować. Duża, wbudowana misa o poj. 5,7 l umożliwia.czemu robienie w nim nawet dużej ilości ciasta bez najmniejszego problemu – serniki, ciasta ucierane i ukochane drożdżówki dla całej rodziny – mieszczą się bez problemu! Plusem jest też Programowany wyłącznik czasowy z funkcją Auto Stop, który zlicza
Ostra na Słodkozwolennikom słodkości. Chałwowy spód z cytrynową masą serową daje wspaniałą kompozycję smaków na naszym podniebieniu. A w święta to jest wskazane! Przepis TUTAJ . Makowy wieniec z makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny wieniec, dlatego zrobiłam
Raj dla Podniebieniaczekoladą Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki z porzeczkami Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie ) Wegańskie babeczki czekoladowo-cytrynowe Składniki (na 12 sztuk): 250g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej(ew ziemniaczanej(...)Wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i skrobią. Osobno wymieszać jogurt, olej, sok z cytryny i cukier. Wsypać mąkę, wymieszać niezbyt dokładnie, zostawiając grudki. Połowę czekolady posiekać. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i posiekaną czekoladę, do drugiej - skórkę z cytryny, wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej nakładać na przemian po łyżeczce jasnego
Obiad gotowyłatwe do zrobienia ciasto wprost rozpływa się w ustach. Puszysty biszkopt przełożony musem jabłkowym z galaretką. Całość wykończona bitą śmietaną. Biszkopt 5 jajek M pół szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia Pół szklanki cukru 1 łyżka octu 1 kg obranych i pokrojonych jabłek 1 galaretka o smaku cytrynowym Opcjonalnie cukier do smaku(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia a najlepiej na noc. Śmietankę ubić z cukrami (można dodać śmietan fix) i wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto. Można dodatkowo posypać startą czekoladą lub oprószyć kakaem. Smacznego :) Ps. do uprażonych jabłek możemy dodać szczyptę cynamonu
Andzia Pichcizimno - mleczną piankę na spodzie herbatnikowym, nadzianą kolorowymi galaretkami i udekorowaną borówkami. Ciasto przygotujecie bez użycia miksera. Uwierzcie mi na słowo, że mało kto zorientuje się, że zajada się ciastem na zimno, które w swoim składzie zawiera zwykłe mleko 😋 Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: 5 szklanek mleka (1,25 l) 4 łyżki zwykłego cukru(...)czubatych łyżeczek żelatyny 2 opakowania śnieżki w proszku (1 opak. = 51 g) 1 galaretka o smaku malinowym 1 galaretka o smaku agrestowym 1 galaretka przezroczysta, np. o smaku cytrynowym ciemne herbatniki (około 100 g) 250 g borówek Mleko wraz z cukrem (zwykłym i wanilinowym) zagotować, zdjąć z ognia i wsypać żelatynę. Gorące mleko mieszać, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Ostudzić
Ugotowaćmąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek) Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Jagodowe nadzienie: przepis na stronie DOMOWE JAGODZIANKI Wykonanie: Zrobić(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki
Walijskie PichcenieCiasto Śnieżny Puch bez pieczenia to pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach deser z serekiem mascarpone, śmietaną kremówką i galaretką, posypany wiórkami kokosowymi. Jest to idealna propozycja na każdą okazję, domowe przyjęcia, czy podwieczorek do kawy. Miłośnicy kokosu i mascarpone będą zachwyceni jego smakiem. składniki na formę 28 x 22 cm 300 g podłużnych biszkoptów 2 galaretki(...)krystaliczne o smaku cytrynowym 330 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 50 g wiórków kokosowych przepis Galaretki krystaliczne rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość gorącej wody do 300 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Do miski wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy
Smakowite Dania