ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:327/508)

KOKOSANKI CYTRYNOWE 149

zachęcam Was, do przygotowania ich cytrynowej wersji. SKŁADNIKI: 2 białka 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych  sok i skórka z 1 cytryny A jak to zrobić: Białka   ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Wsypać wiórki, otartą skórkę z cytryny i wlać sok. Całość delikatnie wymieszać, przy pomocy łyżki. Z powstałego ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego

Kuchnia w opałach
Bananowiec 243

pisałam, ale dziś mam dla Was ciasto bananowe. Zbliża się lato więc to idealny czas na nie. Jest idealnym towarzyszem przy każdej imprezie :) Ja wybieram banany nie te zielone lecz nawet z brązowymi plamkami, są dużo słodsze. Składniki warstwa bananowa: 200 g masła w temp. pokojowej 1 szklanka cukru brązowego 2 galaretki cytrynowe 1 kg bananów, bez skórki Składniki

Panda i jej świat
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 361

musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi

Ostra na Słodko
Bułeczki drożdżowe z serem i porzeczkami 159

masę porzeczkową wymieszać z twarożkiem. Bułeczki Ciasto podzielić na 12 kulek. Każdą spłaszczyć, na środek nałożyć łyżkę nadzienia. Zlepić brzegi formując bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut w 200 ° C (termoobieg 180). Lukier 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki wody Wodę z sokiem cytrynowym zagrzać, dodać cukier puder i utrzeć

Pełny talerz
Szarlotka z bitą śmietaną 742

wybrednych smakoszy! Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych … Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka – 5 szt - sól – 1 szczypta - mąka pszenna – 3 łyżki - mąka ziemniaczana – 2 łyżki - cukier – 3 łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: - jabłka – 2 kg - galaretka cytrynowa

Ostra na Słodko
Ziołami pachnące pyszności 114

mięta, rozmaryn, rzeżucha, szczypiorek, bazylia, melisa cytrynowa (z którą jeszcze nie wiem, co zrobić) i tymianek pysznią się różnymi odcieniami zieleni. Pachną tak cudownie i nęcą okrutnie, więc ciągle tylko myślę o tym, gdzie by je dodać. I kiedy przyszedł czas na pieczenie weekendowych bułeczek, pomyślałam, że ziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
ŚMIETANOWIEC Z GALARETKAMI 912

Ciasto którego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut, dłuzszy jest czas oczekiwania na tężenie galaretek. Ale je możemy odstawic do stężenia dzień wcześniej, by potem w kilka chwil zrobić pyszny deser   Składniki: 2 kubki po 330 ml każdy smietany 18% 3 galaretki: pomarańczowa, zielona, czerwona 2 galaretki zólte cytrynowe 5 szklanek wody wrzącej Wykonanie: 3 galaretki pomarańczową, zieloną i czerwoną rozpuszczamy

Z Majeczką w kuchni
Piegowate babeczki 171

połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym (function

Kuchnia Danusi
Dżem malinowy jak u babci ;-D 198

dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie soku z cytryny

SMYKWKUCHNI
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 136

przerwie ponownie słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa(...)przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie

Nie tylko w kuchni
Bezglutenowe oponki serowe 189

bezglutenowa, wychodzą również z mąki pszennej, tylko ja po prostu lubię poeksperymentować :) Są mięciutkie, lekko słodkie, delikatne i lekko wilgotne, sera w nich nie czuć, za to czuć skórkę cytrynową, co jest świetne. Bardzo, bardzo polecam, robi się je ekspresowo i są bardzo smaczne. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na około 15-20 oponek o średnicy 7 cm i grubości około(...)dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części

moj przepis na
Bezglutenowe oponki serowe 209

bezglutenowa, wychodzą również z mąki pszennej, tylko ja po prostu lubię poeksperymentować Są mięciutkie, lekko słodkie, delikatne i lekko wilgotne, sera w nich nie czuć, za to czuć skórkę cytrynową, co jest świetne. Bardzo, bardzo polecam, robi się je ekspresowo i są bardzo smaczne. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na około 15-20 oponek o średnicy 7 cm i grubości około(...)dajemy 300 g) umieścić w misie malaksera, zmielić na dość jednolitą masę, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Jeżeli nie macie malaksera można wymieszać mikserem z mieszadłami do drożdżowego. Ciasto będzie się kleić, można dodać trochę mąki, ale nie należy dosypywać za dużo, bo ciasto wyjdzie za twarde. Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Podzielić na dwie części

moj przepis na
Ciasto przekładane z herbatnikami 626

kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje.  Porcelana  Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru  3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe b/c 3 łyżki cukru 0,5 l mleka    200 g masła Masa ze śmietany: 400 ml śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 350 ml przegotowanej gorącej wody 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie 400 g masy krówkowej w puszce kakao do dekoracji  Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka

Ala piecze i gotuje
Seromakowiec bez spodu 297

jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Składniki: (duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka(...)szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier

Kuchcik gotuje
Babki wielkanocne - inspiracje 130

Przed nami Wielkanoc - w tym roku zupełnie inna niż zawsze niestety - ale możemy sobie umilić ten czas słodką babką :)  Przepisy tu:  KLIK! KLIK! KLIK

Moje Kuchenne Rewelacje