pełnej foremki na śliwki dać ciasto wierzch ciasta posypać po łyżeczce kawy rozpuszczalnej na każdą muffinkę piec w 200C około 35 minut i wyjąć dopiero z foremek wystudzone cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na niezbyt gęsty lukier i łyżeczką nakładać lukier na muffinki muffinki są pysznie śliwkowe z nutą cytrynowego lukru............SMACZNEGO!!! we wspólnym pieczeniu udział biorą
W Mojej Kuchni Lubięilości skrobi, tłuszcze roślinne, kwas jabłkowy i cytrynowy, bogactwo witamin – B1, B2, PP i P, dużo soli mineralnych – łatwo przyswajalne żelazo, jod, cynk, nikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane
Moje domowe kucharzeniepyszną całość. Polecam Wam gorąco zrobić to ciasto, jest idealne na wszelkie okazje, spotkania rodzinne czy po prostu wypiek do kawy. Zapraszam na film z pokazanym przygotowaniem tego ciasta krok po kroku SKŁADNIKI ***proporcje są na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT -6 jajek -2 białka (z masy) -3/4 szkl mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej -4 czubate łyżki mąki pszennej tortowej -750ml mleka -250g masła MASA JABŁKOWA -2 łyżki masła -1,5 kg jabłek -2 galaretki cytrynowe -łyżeczka żelatyny POLEWA -100g czekolady deserowej -50g masła -3 łyżki mleka Na początek zrobimy bazę kremu-do garnka dajmy 2 żółtka (białka odkładamy) 8g cukru waniliowego i 3/4 szkl
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuodstawiamy już do wyrośnięcia (rosło w piekarniku w temp. ok. 25 – 30°C) na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość, choć u mnie chyba nawet potroiło). Wyrośniete ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wałkujemy placek grubości ok. 2 cm i foremką w kształcie okręgu o średnicy 8 cm wykrawamy kółka. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie… to już można jeść. R A D Y: - W ostateczności można użyć tylko
mojewypiekiinietylkołyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)cukier i cukier z wanilią, miksować około minuty, następnie dodać żółtka, połączyć, wsypać resztę składników, zmiksować na średnich obrotach. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piec do suchego patyczka (u mnie około 17 minut). Wyjąc z foremki wraz z papierem, czynność powtórzyć, czyli upiec dwa takie blaty
Na Ciasteczkowych Papierachmąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżki kakao 150 g zmielonych orzechów 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g wiórków kokosowych 250 ml mleka dodatkowo: sok z cytryny cukier puder Przygotowane: Miękkie masło, cukier i jajka ucieramy mikserem na puszystą masę. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą(...)końcu dodajemy mleko. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy masę na blachę tą piekarnika. Jeśli chcemy niski piernik to wyjdzie nam cała blacha, jeśli wyższy o np. pół blachy. Ciasto jest gęste więc trzyma formę. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach
Życie zaczyna się w kuchniJest progres, zrobiłam się aktywna i tak na poważnie. Ostatnio wyciągnęłam rower i zaczynam realizować swoje postanowienia. Co ciekawe, postaram się przetrwać przez jakiś czas bez
Niezły MłynekBożym Narodzeniem, ale coś czuję, że babka piaskowa z makiem i lukrem, udekorowana oszronioną żurawiną będzie w naszym domu gwiazdkowym hitem! Przygotowałam ją na bazie przepisu na babkę piaskową cytrynową , dodałam odrobinę mleka i mak oraz esencję migdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę(...)migdałową (u mnie pół łyżeczki) i wszystko dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wyłożyć ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto. Nie przejmujcie
Kulinarne Inspiracjektórej masa będzie miała pomarańczowy kolor. Możemy użyć też innego soku przecieranego, warto jednak, by składał się w około 50% z przecierów i soków z marchwi i owoców. Ciasto Kubuś Składniki: masa kubusiowa 1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce) 150g masła 3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 3 łyżki cukru masa śmietankowa 500ml śmietanki(...)szklanki cukru pudru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody 10 herbatników na spód 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia (formę smaruję tłuszczem tak, by papier przywarł do niej) łącznie z jej brzegami tak, by papier wystawał trochę ponad
Smakołyki Berenikisłońca. Na zewnątrz trochę o nie ciężko, dlatego polecam sprawić je sobie na talerzu! :) Potrzebujemy: Warstwa cukiniowa: 1 średnia cukinia (600 ml zblendowanej cukinii) 5 łyżek cukru 2 galaretki cytrynowe sok z 1 cytryny Warstwa jogurtowa: 400 g jogurtu greckiego 5 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny + odrobina wody Spód: paluszki francuskie Brześć Cukinię obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę(...)puszystości i wykładamy ją na spód z ciasteczek. Blachę wkładamy do lodówki, aby masa jogurtowa całkowicie stężała. Na stężałą masę jogurtową wykładamy masę cukiniową, wygładzamy i wkładamy do lodówki. Ciasto po 24 godzinach jest bardzo łatwe do pokrojenia i co najważniejsze - pyszne! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkaciasto jest wyśmienite i nie wiadomo kiedy znika cała blacha:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 6 jajek L 3/4 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml ) 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki zmielonego maku 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pozostałe składniki: 1 litr mleka 3 budynie śmietankowe bez cukru 1 galaretka cytrynowa(...)biszkopt z blaszki, przekrawamy go na pół i jedną połówkę ponownie umieszczamy w blasze wyłożonej papierem do pieczenia, gotową, gorącą masę budyniową rozprowadzamy po biszkopcie i przykrywamy drugą połówką ciasta, lekko dociskając. Ciasto wstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje., czekoladę rozkruszamy do miseczki, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy aż powstanie jednolita polewa. Gotową polewę rozprowadzamy
Blog kulinarny S9.PLinternecie pojawiło się sporo zdjęć tego ciasta i jak to zawsze bywa jednym smakowało i się zachwycali ale były też i negatywne komentarze. Ja zainspirowałam się samym wyglądem i resztę zrobiłam ze swoich wypróbowanych przepisów. Zrobiłam według mnie najlepszą masę na sernik na zimno i upiekłam biszkopt. Muszę powiedzieć, że według mnie wyszło smacznie i bardzo efektownie. Porcelana Bogucice(...)jajka M 4 łyżki cukru 4 kopiaste łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1,5 szkl wody 5 łyżeczek żelatyny 0,5 l kremówki 30% Dodatkowo: 2 galaretki bezbarwne 850 ml wrzątku morele w puszce Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić
Ala piecze i gotujebędzie już naprawdę ciepło. Ale od strony kulinarnej można już pomyśleć nad wypiekami i wypróbować kilka przepisów, żeby wybrać ten najsmakowitszy. Na pierwszy ogień polecam prostą, ucieraną babkę cytrynową. Jest aromatyczna, mięciutka i wilgotna, a polana kwaskowatym lukrem smakuje przepysznie. Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 2 płaskie(...)żółtek. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Białka ubić ze szczypta soli, delikatnie łyżką wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowyodstawiamy już do wyrośnięcia (rosło w piekarniku w temp. ok. 25 – 30°C) na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość, choć u mnie chyba nawet potroiło). Wyrośniete ciasto przekładamy na stolnicę lekko oprószoną mąką. Wałkujemy placek grubości ok. 2 cm i foremką w kształcie okręgu o średnicy 8 cm wykrawamy kółka. Układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Gotowe wyjmujemy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek tłuszczu. Gorące szprycujemy dżemem malinowym, konfiturą różaną, powidłami, lub czym kto lubi. Z cukru pudru, wrzątku, esencji pomarańczowej i soku cytrynowego robimy gęsty lukier. Pączki zanurzamy w lukrze (tylko wierzch) i odstawiamy do zastygnięcia, ale w zasadzie… to już można jeść. R A D Y: - W ostateczności można użyć tylko
mojewypiekiinietylko