ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:233/345)

,,Ciasto 3 bit na biszkopcie’’ 339

Przepyszne ciasto idealne do małej czarnej. Ciasto 3 bit na delikatnym biszkopcie sprawdzi się również na przyjęciu dla najmłodszych pociech. biszkopt 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Przygotowanie: Białka jajek ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie do piany dodajemy porcjami cukier. Do sztywnej piany dodajemy(...)powstania gładkiej aksamitnej masy. Tak przygotowaną masę budyniową rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym biszkopcie. Na przygotowanej masie układamy warstwę herbatników, które powinny być ułożone ciasno jeden koło drugiego. Masę kajmakową lekko podgrzewamy. Lejącą się masę kajmakową wylewamy na warstwę herbatników, rozprowadzamy równomiernie i następnie układamy na niej drugą warstwę herbatników. Ostatnią warstwę ciasta stanowi bita śmietana. masa śmietanowa: 600 ml śmietany

Podróż w kulinaria
ciasto "kraina lodu" 150

inaczej niż planowałam to ona i tak była zachwycona. Takie ciasto o lekkiej konsystencji mimo zimowej nazwy będzie idealne także na lato.  *foremka 20*20 cm Składniki: na biszkopt:  2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju na masę budyniową: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżka mąki ziemniaczanej(...)Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało.  Wierzch ciasta udekorować rozetkami z bitej śmietany i cukrowymi ozdobami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik z borówkami 130

Następnie dodajemy do nich proszek budyniowy i proszek do pieczenia - całość miksujemy jeszcze przez chwilę. Dodajemy ser i miksujemy przez ok. 10 minut do całkowitego połączenia wszystkich składników. Do całości dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie herbatniki kruszymy na tzw. "piasek" i wysypujemy do formy o wymiarach 38x24. Następnie przelewamy ciasto sernikowe na herbatniki i całość

Emcia Pichci
RAFAELLO na krakersach (bez pieczenia) 353

względu na łatwość i szybkość wykonania, a przede wszystkim wyjątkowy smak :) Trzy warstwy krakersów przełożone masą rafaello - co powiecie na takie połączenie? Wg mnie idealne, ponieważ dzięki słonym krakersom ciasto nie jest zbyt słodkie. Polecam serdecznie - niebo w gębie, a do tego nie namęczycie się w kuchni :) Składniki: 2 żółtka 16 g cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)masła (ciągle miksując) dodawać stopniowo wystudzoną masę budyniową. Na koniec dodać 150 g wiórków kokosowych, wymieszać. 4. Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć krakersami. Na krakersy wyłożyć 1/3 masy rafaello, na masę - warstwę krakersów, na krakersy ponownie 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać resztą wiórków kokosowych. 5. Gotowe ciasto włożyć do lodówki

Domowa Cookierenka Agi
SERNIK Z JABŁKAMI 84

przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 190 ºC przez(...)masy dodawać po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzeć. Białka (w liczbie 6) ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać je do masy serowej przy pomocy szpatułki kilkoma ruchami. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyłożyć na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową i wyrównać

Calzonella.com
Tarta z malinami i bezą kokosową. 182

żółtka - 1-2 łyżki lodowatej wody - 280 g mąki pszennej W/w zagnieć szybko, wylep formę do tarty i wstaw na kwadrans do lodówki. Po tym czasie wstaw formę z ciastem na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiecz spód. *użyj formy metalowej, jeśli używasz porcelanowej to uważaj bo przy nagłej zmianie temp. forma może pęknąć! MASA(...)białka - 5 płaskich łyżek cukru - 1 łyżka proszku budyniowego o smaku wanilia - dwie garście kokosa ( u mnie prawdziwe chipsy z kokosa) Białka ubij na sztywno, dodaj cukier i budyń nadal ubijaj. Dodaj 3/4 ilości kokosa, wymieszaj. Resztę kokosa posyp już na wyłożoną bezę, ładnie się zrumieni i przyozdobi ciasto. Bezę nakładam na ciasto około 20 minut przed końcem pieczenia. Uchylam

SMYKWKUCHNI
Wiosenny torcik z kiwi 161

tylko za pomocą łopatki.   Gotowe ciasto przelać do tortownicy o śr. 24 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem do pieczenia.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut bez używania termoobiegu.  Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. Budyń rozpuścić w 200 ml soku,resztę soku zagotować. Rozrobiony proszek budyniowy wlać do wrzącego soku,energicznie mieszając(...)przełożyć na zieloną warstwę z budyniu. 250 ml śmietanki ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Za pomocą rękawa cukierniczego ubitą masą ozdobić torcik.  Tak przygotowane ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem torcik udekorować kwiatkami z kiwi. Kiwi obrać,pokroić na plasterki,foremką w kształcie kwiatka powycinać kwiatki i ułożyć na torciku

Kolorowa kuchnia Elki
pyszne ciasto cappuccino 1277

ciasto kokosowe: 200 g wiórek kokosowych 1 szkl cukru 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy (35x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 min. w 160 – 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 1 budyń waniliowy(...)masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń oraz kawę, cały czas ucieramy. dodatkowo: 1 szkl mocnego naparu kawy wymieszana z 50 ml wódki wiórka kokosowe do posypania wykonanie ciasta: Jedną część ciasta kakaowego ponczujemy i smarujemy masą, przykrywamy ciastem kokosowym. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy i przykrywamy drugim ciastem kakaowym, ponczujemy. Całość polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Zielono mi, szmaragdowo,-ciasto 3 kolory 132

cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do powstałej wcześniej masy razem ze szczyptą soli. Ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy żółty  barwnik, do drugiej zielonyk, natomiast trzecią część łączymy z kakao. Każdą część pieczemy w tortownicy(...)suchego patyczka. Każdy płat studzimy. Masło, ser biały, mascarpone, przesiany cukier puder przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy rozpuszczony w mleku proszek budyniowy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia masy. Pod koniec łączymy z wanilią oraz sokiem z cytryny. Na kakaowy blat ułożony w tortownicy wylewamy

w mojej kuchni
Biedronka 150

kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować dżemem truskawkowym. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowego, wyrównać. W drugim blacie za pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki.  Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Babka budyniowo – cytrynowa 171

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl To już kolejna propozycja na babkę Wielkanocną na moim blogu. Tym razem upiekłam babkę z proszkiem budyniowym i

Marta Gotuje
ciasto truskawkowe 154

Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 25 dag

Darcia w kuchni
Chałwowiec z brzoskwiniami 176

Chciałam zrobić jakieś dobre, inne niż zwykle ciasto na 1 listopada, ponieważ w ten dzień zwykle mamy gości. Podczas porządków w "cukierniczej spiżarni" znalazłam kilogramowy baton pysznej chałwy, więc wybór był prosty. Wyszło pyszne, mocno chałwowe, z ciekawym przełamaniem smaków galaretką z brzoskwinią. Polecam! :) Składniki: (na blaszkę 24x32cm) BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)cukrem zagotować, w pozostałej szklance rozmieszać proszek budyniowy, do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie, zagotować. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę, dokładnie zmiksować. We wrzątku rozpuścić galaretki, wystudzić. Brzoskwinie posiekać, dodać do galaretki, wymieszać, odstawić, aż będą tężejące. SKŁADANIE: Pierwszy blat ciasta włożyć do blaszki w którym się piekło, nasączyć zalewą

Cakes By Kejt
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową 148

przede wszystkim bardzo smaczny tort chałwowy! Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik

Proponowane wyszukiwania