ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:158/345)

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 310

jajka 16 g cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru pudru  200 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l. mleka 2 budynie śmietankowe  z cukrem Ponadto :  słoik prażonych jabłek 700ml Wykonanie: Z podanych na ciasto składników zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie części. Włożyć do lodówki, w tym czasie przygotować budyń wg opisu

Walijskie Pichcenie
Pączki sylwestrowe 218

zeszłym roku mój mąż smażył budyniowe pączki , tym razem usmażył tradycyjne drożdżowe pączki z wiśniowym nadzieniem. Cóż to już chyba zostanie naszą rodzinną tradycją, że w karnawale tata smaży pączki. Mnie to się zresztą bardzo podoba, zwłaszcza, że pączki wychodzą mu rewelacyjnie. Składniki: 1 kg mąki 100 g drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 150 g masła 1 opakowanie(...)odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Jajko i żółtka utrzeć z cukrem, Mąkę przesiać do miski. Do mąki dodać utarte jajka, cukier waniliowy, sól, spirytus i rozczyn drożdży. Ciasto wyrabiać najpierw drewnianą łyżką, a później rękami do momentu aż będzie lśniące i będzie odchodzić od ręki. Czym dłużej wyrabiamy ciasto drożdżowe tym jest lepsze. Masło rozpuścić i ostudzić

Mama Gotuje
Przesyt. I zielone ciasto z czerwonymi pomarańczami 190

wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Zmieniłam więc nieco sposób przygotowania, sięgnęłam po jasny cukier, i jest. Idealnie wiosenne ciasto.  Przepis znalazłam u Ani , jednak zgodnie z sugestią z bloga  Somewhere over the kitchen  przygotowałam również sos. Lekko budyniowy, ale niezbyt gęsty, kremowy, słodki i mocno waniliowy, idealnie pasuje do wyrazistego smaku matchy. Całość smakuje obłędnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kruche ciasto z pianką i truskawkami 360

białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Do ubitych białek podczas ubijania wsypywać powoli cukier, następnie dodać powoli wsypując proszek budyniowy. Na sam koniec ciągle ubijając wlewać bardzo małym strumieniem olej. Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na nim truskawki, wylać pianę. na górze pokruszyć mniejszą część ciasta.   Pieczenie – wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Pokoleń
Pączki budyniowe z marmoladą 172

zostawić do ostudzenia. Jajko i żółtka roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać pozostałe mleko, dodać cukier, sól, jajko z żółtkami, proszek budyniowy, alkohol, zaczyn i odrobinę masła. Wymieszać, po czym zacząć wyrabiać ciasto. Stopniowo wlewać masło, aż całe się zużyje. Z wyrobionego ciasta uformować kulę i przykryć miskę ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na godzinę

Passions hobbies life
JAGIELNIK KOKOSOWY wegańskie ciasto 271

Latem mój zapał do pieczenia ciast zanika, ale apetyt na słodkości pozostaje taki sam! Dlatego częściej decyduję się na przygotowywanie ciast, które wcale nie wymagają pieczenia. Masa jaglana smakowo bliska jest budyniowi, lekkiemu serkowi. Tzw. wegański "sernik". Czytaj więcej

Kasia Sarna
CIASTO Z WAFELKOWĄ PRZEKŁADKĄ 200

Długo szukałam idealnego ciasta z użyciem wafelków i orzechów. Bo kto z nas nie lubi wykorzystywać gotowych słodyczy do wypieków? Dokładniej opisując ciasto składa się z biszkoptu kakaowego nasączonego kawą i amaretto, puszystego budyniowego kremu, wafelków, orzechów i aksamitnego kremu śmietanowego. Nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała jednocześnie kilku przepisów, gdyż uwielbiam eksperymentować i modyfikować już popularne przepisy . Ciemny biszkopt

Słodki Zakątek
Truskawowe conieco 189

serniki na zimno. Ciasta i desery bez pieczenia to zdecydowanie oszczędność czasu, a w letnią pogodę idealny sposób na orzeźwienie.  Dzisiaj zamiast klasycznego ciasta na zimno postanowiliśmy przygotować przepyszne muffinki z truskawkowym musem i budyniową masą. Tak przygotowany deser to doskonała alternatywa dla lodów! :) SKŁADNIKI (24 foremki): paczka okrągłych biszkoptów 2 budynie na 0,5 l każdy

Kuchnia od dwojga
bananowiec z kremem karpatkowym 951

masłem.  Galaretki rozpuścić jak poprzednio w 750 ml wrzątku, połowę  szklanki odlać i nasączyć górny biszkopt. Resztę odstawić. Wyłożyć na ciasto krem karpatkowy.  Banany pokroić w plasterki i ułożyć na kremie, budyniowym. Od razu zalać tężejącą galaretką, inaczej banany zrobią się ciemne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pani Walewska 140

wielu książkach kucharskich, a także w rodzinnych zeszytach z przepisami. Ten jest połączeniem kilku z nich. Efekt jest naprawdę zadowalający i pyszny. Wspaniale kruche ciasto doskonale współgra z warstwą bezową, czarnymi porzeczkami i kremową masą budyniową. Istna pychotka

Milion Smaków
Pianka 210

koniec ubijania dodać letnią żelatynę z galaretką. Piankę należy natychmiast wykładać, gdyż szybko tężeje. Dodatki: 1 puszka ananasów; 3-4 kostki czekolady; Przełożenie ciasta: Ciasto biszkoptowe (można delikatnie naponczować sokiem z ananasów)-połowa masy budyniowej-owoce ananasa-pozostała część masy budyniowej-pianka-starta czekolada. Uwagi ode mnie: Do masy budyniowej można dodać troszeczkę spirytusu, żeby "zaostrzyć" smak masy. Zanim wybijemy

In my kitchen
Ciasto "Żądło" 418

mieszać, aby nie przypalić. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części. Przełożyć  masą budyniową. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Rurki z bitą śmietaną 197

zdjęciach. Można nadziać je ulubionym kremem. Mi najlepiej smakują ze śnieżką z proszku - są wtedy bardzo lekkie a z prawdziwą bitą śmietaną lub kremem budyniowym są ciężkie, zbyt przytłaczające. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Ciasto jest tak idealne, że nigdy nie miałam chęci eksperymentować z innym. :-) 500g mąki pszennej 250g masła 250g kwaśnej śmietany szczypta soli 1. Wszystkie składniki

Szefowa kuchni
Wiosna / Lato 2017: Placek truskawkowo-borówkowy 165

Białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodaj proszek budyniowy oraz olej i całość delikatnie połącz. Po 20 minutach pieczenia blachę wyjmij z piekarnika. Na ciasto wyłóż przygotowaną pianę. Na niej rozłóż pozostałe owoce. Pozostałe ciasto kruche pokrusz w palcach i rozłóż na wierzchu ciasta. Blachę ponownie wstaw

blog.moje-pasje.info
Sernik królewski 486

masła  1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego bez cukru szczypta soli *można także użyć z wiaderka, jednak najlepiej dobrej jakości, o zawartości tłuszczu min 10%,  wtedy można zmniejszyć ilość masła nawet do 100 g. Przygotowanie: Kruche ciasto: Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto(...)łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać proszek budyniowy. Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć. Okrągłą formę o średnicy  24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.  Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą połowę zamrożonego ciasta. Spód podpiec około 15 min. w temp

My sweet a life