ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:153/345)

Jabłecznik inaczej z ciasteczkami i masą z kisielem jabłkowym 163

budyniowy i cynamon.Jeśli nie lubicie z cynamonem możecie go pominąć. Zagotować jabłka w soku i wlać rozmieszany proszek budyniowy. Zagotować cały czas mieszając, masa powinna zgęstnieć. Lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier waniliowy. Układanie ciasta – na płaski duży talerz do ciasta położyć pierwszą warstwę ciasta i rozłożyć 1/3 masy jabłkowej, natychmiast położyć drugą

Kuchnia Pokoleń
Jabłkowa Fantazja 1785

porą bardzo często mamy ochotę na "coś słodkiego". Dziś polecam przepis na pyszne ciasto z musem jabłkowym. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Każdemu przypadnie do gustu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ½ szklanki mąki, 2 łyżeczki kakao, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 3 łyżki cukru pudru(...)przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładam na blaszkę o wymiarach 24 cm x 32 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta śliwkowa z budyniową pianką 130

Bardzo smaczna tarta z lekko kwaśnym posmakiem śliwek, który doskonale łączy się z pianką budyniową. Tartę piekłam w formie o średnicy 29 cm. SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 270 g mąki tortowej 130 g masła 65 g cukru (u mnie trzcinowy) 3 żółtka 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 kg śliwek 3 białka + szczypta soli 1 łyżka cukru (u mnie(...)lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 10 minut na środkowym poziomie piekarnika. Jeżeli formę do tarty wylepiacie ręcznie, to należy włożyć ją ponownie na 10 minut do lodówki, a dopiero później włożyć do piekarnika

Passions hobbies life
Szarlotka róża z migdałami 213

Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i śmietanę. Migdały zmielić połączyć z maką i proszkiem i wsypać do jajek. Zagmieść ciasto w kulę i umieśćić w lodówce na 2-3 godziny. W międzyczasie przygotować masę budyniową...W garnuszku połączyć mleko z mąką, żółtkami i cukrem. Zagotować ciągle mieszając by nie powstały grudki, lekko przestudzić i dodać starte jabłka

Gosia gotuje
piernik przekładany masą budyniową oraz powidłem 288

składniki na ciasto piernikow e: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g cukru 2 jajka 250 ml mleka 125 g margaryny 4 łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 100 g orzechów włoskich 400 g powideł śliwkowych wykonanie: Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Do rozpuszczonej, wystudzonej margaryny dodajemy mleko, jajka, powidło i mieszamy. W osobnym(...)upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego polewa i dekoracja biała Helio polewa czekoladowa ciemna składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 80 g cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego) wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik truflowy 139

przesiać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, zagnieść jednolite ciasto.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowanym ciastem wylepić dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 250 g "Trufli" 1/4 szkl. mleka 2 łyżki kakao 3/4 kostki masła 7 jaj 12 dag cukru pudru budyń waniliowy(...)miksować 10 minut. Następnie mieszając masę stopniowo dodawać rozpuszczone i wystudzone trufle.  W momencie, gdy składniki będą ze sobą dobrze połączone, dodać proszek budyniowy, mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę serową wylać na wyłożoną ciastem tortownicę, piec w temperaturze

Kuchenne aromaty
CYTRYNOWIEC Z KREMEM 148

wyciśnięty z 1 cytryny 1 olejek cytrynowy  Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: posypka waflowa żółta białe perełki cukrowe pastelowe serduszka cukrowe (różowe, fioletowe, białe) Przygotowanie: Ciasto cytrynowe - mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia(...)dodać przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć

Ciastka - domowe słodkości
Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem 346

szklanki (400g) Masło 200g Cukier 1 szklanka Sól 1/3 łyżeczki Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki Jajka 3 sztuki Masa budyniowa: Budyń 2 opak. Cukier waniliowy 16g Cukier 4 łyżki Mleko 1 litr […] The post Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Szarlotka z bezą i kruszonką 253

schować do lodówki na pół godziny. JABŁKA: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać sok z cytryny, proszek budyniowy i cynamon. Wymieszać i odstawić. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.  Ciasto wyjąć z lodówki, 1/3 ponownie zawinąć w folię i schować do lodówki. Z 2/3 ciasta formujemy kulę i kroimy na cienkie plastry, układamy

Gotuj z Mąką
Pychotka orzechowa (bez pieczenia) 177

mną tradycyjna Pychotka (Pani Walewska) ale jakoś nie było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące orzeszki. Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (forma 25x35(...)ostatnią warstwę herbatników, na nich rozsmarować pozostałą masę budyniową.  5. Na wierzch rozkruszyć (w rękach) bezy, posypać orzechami. Czekoladę rozpuścić (ja łamię ją na kawałki, wkładam do szklanej miseczki i podgrzewam w mikrofali, ale można położyć miseczkę po prostu na rondelku z gotującą się wodą). Przy pomocy łyżki polewać wierzch ciasta czekoaldą tworząc dowolne "mazaje" ;) Ciasto schłodzić w lodówce

Kto ugości moich gości?
Tartaletki z kremem budyniowo-czekoladowym i żurawiną 188

łyżki cukru pudru - kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej 30 minut. Teraz czas na krem - 1,5 szklanki mleka zagotowujemy z czekoladą i cukrem. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gdy mleko zacznie wrzeć, należy zacząć stopniowo wlewać budyń, dokładnie mieszając(...)Schłodzone ciasto wałkujemy na placek i szklanką wycinamy koła, którymi wykładamy natłuszczone wcześniej foremki do tartaletek. Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12-15 minut do złotego koloru. Gotowe babeczki ostudzić, wyłożyć z foremek, napełnić kremem budyniowym i ozdobić suszoną żurawiną. Smacznego

Kuchnia Ellie
Ciasto piernikowe z masą budyniową 207

coś , co chcecie szczególnie zobaczyć? Jeżeli tylko czas mi pozwoli, postaram się zamieścić je na blogu. Na pierwszy rzut poszło ciasto, które jest świetnym urozmaiceniem od tradycyjnego piernika. Pięknie pachnie korzennymi przyprawami, a całość dodatkowo przełamuje krem  budyniowy i powidła śliwkowe.  Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Inspiracja: Marta-gotuje oraz Malinowa-Kawiarenka   Składniki

Fabryka pomysłów
Karpatka 98

Karpatka to znane i lubiane ciasto z kremem. Są to dwa blaty ciasta parzonego (które podczas pieczenia pięknie wyrasta tworząc pagórki) przełożonego kremem budyniowym oprószonego dużą ilością cukru pudru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 23x38cm. Składniki: 8 jajek 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 kostki margaryny szczypta soli Na krem: 2 szklanki(...)wsypywać mąkę z solą. Mieszać, aż powstanie szklista masa odstająca od garnka. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części. 3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 25 minut. Następnie upiec drugą

Danka Pichci
Bananowa krówka bez pieczenia 119

Bananowa krówka bez pieczenia – szybkie i bardzo proste ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach! Kruche herbatniki, krem budyniowy, banany i kajmakowa pianka – brzmi pysznie? I tak jest! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymi The post Bananowa krówka bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto balowe 136

Ciasto balowe – pyszne, proste i słodkie ciasto, które przypadnie na pewno wszystkim wielbicielom masy krówkowej. Ciasto to najlepiej przygotować dzień wcześniej wieczorem i na noc

Kulinarne Przeboje
Ciasto kapitańskie 244

Ciasto to robiłam już dość dawno temu i szkic trochę się u mnie przeleżał, ale… co się odwlecze, to nie uciecze, więc…. publikuję;) Do

Smaki Na Talerzu
Ciasto Mikado 1049

Mikado to ciasto dla słodyczowych łasuchów. Słodkie, intensywne w smaku, aromatyczne i polane warstwą czekolady. Idealnie sprawdza się w warunkach świątecznych, ale również do kawy. Placki

ChilliJemy
Rafaello bez pieczenia 295

Ręka do góry kto lubi kokos? Dla wszystkich zgłoszonych mam coś super pysznego. Fantastyczne ciasto bez pieczenia, przygotowane z dodatkiem kokosowego mleka, dużej ilości kokosu i

Smaki Na Talerzu
Chwilo trwaj, czyli sezon na jagody w pełni! :) 170

Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego (400 ml) - 1 budyń waniliowy - 3 łyżki cukru Do szklanki odlewam rzadką część mleczka kokosowego i dodaję trochę wody, tak aby było

Receptura smaku
Ciasteczka śmietanowe 166

cukru cukier z wanilią (łyżka) 1 jajko 1/8 l śmietany 18% Jajko rozkłócić, wymieszać ze śmietaną. Masło posiekać z mąką, proszkiem i proszkiem budyniowym. Dodać jajko ze śmietaną, cukier, cukier z wanilią. Zagnieść ciasto. Podzielić na części, wałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 1/2 cm. Wykrawać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

Słodkie inspiracje
Pijak, słodki przekładaniec z amaretto 152

szklana amaretto, połączyć do moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone w amaretto, a na wierzch polewa kakaowa

Apetyczna babeczka
Puszysty Sernik Świąteczny z owocami! 255

płaska łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli - 1 łyżka śmietany Z w/w składników zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. MASA SEROWA: - 750 gram sera z wiadereczka dobrej jakości (sprawdź skład! ) - 250 g białego sera tłustego - 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego - 1 paczka cukru waniliowego bądź ziarenka z laski wanilii - 130 g masła - niepełna szklanka(...)się skończy. W osobnej misce ubij białka na sztywno zresztą cukru pudru i dodaj je do masy serowej, dodaj też proszek budyniowy i mąkę pszenną. Całość delikatnie wymieszaj. ponadto:  3 łyżeczki kakao Formę do pieczenia wylep ciastem, posyp kakao i wylej masę serową, na wierzch poukładaj owoce mrożone. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę. Grzanie to bardzo

SMYKWKUCHNI
KLASYCZNE PTYSIE ZE ŚMIETANĄ 152

słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło :)  SKŁADNIKI: Ciasto: woda 1 szkl. ( 250 ml.) mąką 1 szkl. ( szklanka poj. 250 ml.)  masło

Kuchnia Paulettes
Krem malinowo - kakaowy z czekoladą i bitą śmietaną 257

Przepis na deser o delikatnym smaku z kremu przygotowanego z budyniu i żółtek. Krem jest zrobiony podobnie jak w deserze śmietankowo - kakaowym , jednak tylko jego smak

Przepisy Kulinarne
Profiteroles czyli ptysie w wersji mini 207

Blueberry Corner by "jagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub … Przeczytaj cały artykuł Post Profiteroles czyli ptysie w wersji mini pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciemny snickers wg Siostry Anastazji 7078

mlekiem i cukrem i gotować, cały czas mieszając (powstanie coś na kształt budyniu). Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając wystudzoną masę żółtkową. Przełożenie ciasta od dołu: 1. połowa biszkoptu kakaowego 2. 3/4 masy budyniowej 3. biszkopt orzechowy 4. masa kajmakowa 5. połowa biszkoptu kakaowego 6. 1/4 masy budyniowej 7. posypka   PS. Kto mnie widzi w łyżeczce

Mania Wypiekania
Ciasto "Lion" 367

lubi bitej śmietany i karmelu??? I w końcu  ciasto bardzo ładnie wygląda, jest lekkie i ja zapisuję je w kategorii ciast świątecznych:) Przepis znalazłam na blogu CYNAMONOWE SZCZĘŚCIE. Zamieniłam krem budyniowy na śmietanę kremówkę. Polecam bardzo.   Biszkopt na blaszkę o wym. 33x25 cm: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 szklanka mąki tortowej 1 łyża mąki

Maślane ciasteczko
Ciasto"Delicja" 143

Ciasto"Delicja" Kwaskowata masa jabłkowa na puszystym biszkopcie, do tego budyniowa masa i czekoladowa polewa. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem, delikatnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec ok 30 minut. Masa Jabłkowa: 4 duże jabłka

Słodka Kraina Wypieków

Proponowane wyszukiwania