śmietan fix-y 4- 5 łyżek cukru pudru 50-75 ml likieru śmietankowego Da lkowski Ponadto: delicje wiśniowe 2 galaretki wiśniowe 50 ml likieru śmietankow ego Dalkowski do nasączania ciasta i biszkoptów 1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć. 2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując(...)likier i szybko zmiksować na małych obrotach do połączenia składników. 4. Likier wymieszać pół na pół z pr zegotowaną wodą. Ok 2/3 tak przygotowanego ponczu n asączyć s pód biszkoptowy , n a to rozsmarować krem , a następnie ułożyć delicje maczane stroną z biszkoptem w pozostałym ponczu (układać należy je czekoladą do dołu) . Całość zalać tężejącą galaretką
Kto ugości moich gości?każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto. Tym razem mam dla Was przepis na ciasto biszkoptowe z galaretką i kremem budyniowym, doskonałe na każdą okazję. SKŁADNIKI: Biszkopt jasny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu. Biszkopt ciemny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki(...)tabliczka gorzkiej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt ciemny : Białka ubijam
Tradycyjna kuchnia Kasinadzieję, że Wam jakoś pomogłam i Król Julian zagości także na Waszych stołach :) Opis jest dość długi, ale nie zrażajcie się tym, chciałam żeby było jak najbardziej szczegółowo. Ciasto biszkoptowe, kolorowe: 9 jajek 2¼ szklanki cukru 2¼ szklanki mąki 2¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Czerwony barwnik spożywczy + 1 szklanka soku (np. pozostałego z ananasa) lub alkoholu Krem(...)dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Po dodaniu ostatniego żółtka miksujemy jeszcze 5 minut. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto można upiec w jednym kolorze, ale idąc dalej zgodnie z przepisem dzielmy go na 3 równe części. Najlepiej użyć trzech jednakowych pojemników. Jedną część pozostawiamy w kolorze naturalnym. Do drugiej
Smakowy RajCiasto biszkoptowe Camargo 2 Składniki : 50 dkg żółtek 1 całe jajko 25 dkg cukru 22 dkg margaryny roztopionej 25 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na parze ( lub niewielkim ogniu ) z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić(...)czas przy tym mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Wylać na blaszkę lub tortownicę , włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec na złoty kolor. Jest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję. Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach
Przepisy i porady kulinarnechcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno temu i dziwię się, że do tej pory jeszcze go nie opublikowałam. Niewielkie (ok. 20 cm śr.), zakręcone biszkoptowe ciasto z serowo-cynamonowym nadzieniem. Odrobinę cynamonu dodałam również do lukru. Wyszło bardzo fajnie. Ciasto jest szybkie do przygotowania. Jedyną „trudność” jaką mi sprawiło było pokrojenie równych pasów
Smaki Na TalerzuBezbolesne Usuwanie Cukru z Diety . Dziewczyny jak zwykle wykonały mnóstwo pracy i stworzyły zbiór świetnych inspiracji w klimacie świątecznym. W aktualnym numerze znajdziecie też moją propozycję - przepis na lekkie, biszkoptowe ciasto z malinową nutą :) Bardzo mi miło być częścią tego wspaniałego projektu! :) Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową tortownica 26 cm Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki
FitKotżółtek, ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy porcjami cukier stale miksując,następnie żółtka. Maki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Wylewamy ciasto biszkoptowe do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170-180 stopni wkładając biszkopt do zimnego piekarnika - pieczemy około 25 minut do suchego patyczka (koniecznie pilnujmy). Biszkopt wyciągamy, rzucamy dwukrotnie(...)zimny krem kokosowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Krem kawowy : Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i fix do śmietany - miksujemy kilka chwil dodając mieloną kawę. Wierzch ciasta delikatnie smarujemy kremem, dekorujemy pozostałym przy pomocy rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitartą gorzką czekoladą. Wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko od święta. Dobrze podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi. SKŁADNIKI: Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Dodatkowo: 10 dag gorzkiej czekolady 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 duża paczka herbatników maślanych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru
Wanilia i Kardamondzieciństwie ;) Jadałam go najczęściej na kolację, posmarowany ulubionym dżemem. Bardzo puszysty, mięciutki, po prostu pyszny. Sekretem udanego omletu jest bardzo delikatne połączenie masy jajecznej z ubitymi białkami ( to przecież ciasto biszkoptowe ) i nieśpieszne jego smażenie ;) Taki omlet może być Waszym śniadaniem, podwieczorkiem, kolacją, a nawet deserem :) Poznajcie mój sprawdzony przepis ;) :) Składniki na 1 omlet: 2 jajka 2 łyżki mąki(...)śmietana itp. Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem ( i ewentualnie cukrem wanilinowym ) na puszystą masę ( ja to robię zwykłą drewnianą łyżką lub pałką do ucierania ciast ). Do utartych żółtek wsypać mąkę i proszek do pieczenia ( jeśli używacie; ja tym razem dodałam ), dobrze wymieszać ( najlepiej przy pomocy rózgi kuchennej ), aby nie było grudek. Wlać mleko oraz ekstrakt
Opowieści z piekarnikaZapraszam na klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne(...)białka ubijam, pod koniec dodaję po łyżce cukier, gdy piana będzie sztywna dodaję po jednym żółtku, miksuję na wolnych obrotach dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką. ciasto przekładam do papilotek, piekę 10 -12 minut. studzę w piekarnik przy otwartych drzwiczkach. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: 500 g. truskawek pokrojonych na kawałki 1 łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie
Upiecz sobie babeczkęjest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko, a kto raz spróbuje zrobić biszkopt z budyniu, ten już na stale wprowadzi go do swoich kulinarnych poczynań. Pyszne ciasto! Spróbujcie i Wy! Ps. Śmiało możecie zrobić inną piankę do środka – malinowa, truskawkowa albo o smaku owoców leśnych! Działajcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy(...)rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, posypujemy „końcówką” pokruszonego biszkoptu. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha
Ostra na SłodkoSkładniki : Ciasto biszkoptowe : Upiec dwa cienkie biszkoptowe placki ( z 4 jajek ) lub jeden grubszy i przekrój go na dwie równe części Masa serowa : 35 dkg tłustego sera 1 kostka miękkiego masła 25 dkg cukru pudru 2 żółtka 1 całe jajko cukier waniliowy 2 łyżki ciemnego kakao Przygotuj również : 2 galaretki owocowe np. cytrynowe owoce do dekoracji np, świeże truskawki(...)dalej ucieraj, aby wszystkie składniki się dokładnie połączyły. Gotową masę serową podziel na dwie równe części. Do jednej z nich wsyp przesiane kakao i dokładnie wymieszaj. Przełożenie ciasta : Na spód nie dużej blaszki lub dużej tortownicy połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż masę serową ciemną ( z kakao ), równo rozsmaruj po całej powierzchni. Teraz połóż drugi biszkopt. Następnie wyłóż jasną
Przepisy i porady kulinarnepostanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję! Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT(...)rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha
Ostra na Słodkopostanowiliśmy na bazie tego samego budyniowego biszkoptu przygotować inną wersję – tym razem truskawkowa! Lekki budyniowy biszkopt z budyniu przykryty orzeźwiającą truskawkową pianką jest genialnym pomysłem na każdą okazję! Ciasto jest bardzo lekkie i delikatne – wręcz takie „niebiańskie” bym nazwala! Gwarantuje ze zakochacie się zarówno w cytrynowej , jak i truskawkowej wersji. Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT(...)rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki Danio i wlewamy zimną, lekko tężejącą galaretkę. CAŁOŚĆ: 2/3 kremy wykładamy na blat biszkoptowy, przykrywamy drugim blatem. Smarujemy resztą kremu, układamy biszkopciki. Odstawiamy na noc do lodówki. Pycha
Ostra na SłodkoCiasto biszkoptowe z truskawkową pianką to jedno z pyszniejszych i wprawdzie moje ulubione. Nie jest skąplikowane w przygotowaniu. Na wierzchu polane sezonowymi, mielonymi truskawkami z galaretką. Nic tylko zajadać. BISZKOPT : 3 duże jajka 1/3 szklanka cukru 1/3 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej PIANKA TRUSKAWKOWA : 200 ml śmietanki(...)wrzątku DODATKOWO : truskawki do dekoracji listki mięty PRZYGOTOWANIE : Całe jajka bijamy robotem aż będą puszyste jak piana, następnie delikatnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 % C. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno
Kulinarne Fantazje Marioli