ciasto biszkoptowe - 2947 przepisów (strona:161/197)

Ciasto Piña colada 137

Ciasto Pina Colada to połączenie soczystego smaku ananasa i słodkiego kokosa. Pyszne, deserowe ciasto przekładane z kawałkami owoców, miękkie i delikatne. Przepis podaję na mniejszą blachę: 22 x 25 cm. Polecam na osłodę tych trudnych dni… Trzymajmy się razem chociaż wirtualnie, a realnie: #zostańwdomu. Buziaki dla Wszystkich! Składniki na biszkopt: 4 jaja L ¾ szklanki cukru cukier waniliowy ½ szklanki mąki pszennej(...)łyżeczki cukru waniliowego) Wierzch: 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka masła 2 łyżki cukru Kokos prażymy na maśle. Pod koniec prażenia wsypujemy cukier. Mieszamy i studzimy. WYKONANIE blat biszkoptowy+ ½ nasączenia 1/2 masy ananasowej blat biszkoptowy + ½ nasączenia+ 1/2 masy ananasowej posypujemy prażonym kokosem Schładzamy w lodówce ok. 2-3 godziny ( a najlepiej całą noc) Smacznego

Domowe ciasta
Tort czekoladowy z kremem kawowym i granatem 181

theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Witajcie! Była okazja- to pojawił się i tort. Sto lat dla mojego kochanego Brata!   A jest on połączeniem dwóch ciast: tortu z kremem kawowym i leśnego mchu. Bardzo, bardzo deserowo czekoladowy- miłośnicy gorzkiej będą wniebowzięci 😊 A i kawosze znajda coś dla siebie- mocno alkoholowe nasączenie o bazowej, kawowej nucie(...)Śmietanę ubijamy ze śnieżką i cukrem pudrem na piankę. Następnie stopniowo dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie. . Ubijamy aż masa stężeje.   Dodatkowo: pestki z 1 owocu granatu wykonanie: blat biszkoptowy +nasączenie ½ kremu kawowego blat + nasączenie    + ½ kremu kawowego   blat + nasączenie   krem śmietankowy   owoce granatu   Całość schładzamy w lodówce około 2- 3 godzin

Domowe ciasta
Ciasto Korsarz 139

wspominałam, uwielbiam modyfikować przepisy na ciasta. Czasem niewielka zmiana w doborze składników czy nawet proporcjach potrafi diametralnie odmienić ich smak. A kiedy w domu mamy konkretne składniki, nie chcemy dokupować nowych i nie mamy chęci powtarzać kolejny raz tego samego wypieku- modyfikacja przepisu jest dobrym rozwiązaniem. Tak powstał „Korsarz”- biszkopt nasączony obficie nakropkiem cytrynowo- alkoholowym, masą kokosową oraz wykończeniem czekoladowym(...)masłem,  stopniowo wlewając malibu Składniki na nasączenie: 150 ml wódki+ sok z cytryny+ łyżka cukru+ 4 łyżki przegotowanej wody Dodatkowo: 1 kieliszek malibu ok. tabliczka czekolady WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie   ¾ masy kokosowej   blat biszkoptowy+ nasączenie   ¼ masy kokosowej   skrapiamy malibu+ posypujemy wiórkami   posypujemy kawałeczkami czekoladowymi   Schładzamy w lodówce min. 2 godziny. Smacznego

Domowe ciasta
Komunijny tort truskawkowy 162

później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 20 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić.  Po wystudzeniu(...)się nie przesuwał). Bardzo delikatnie nasączamy, będzie to podstawa naszego tortu. Smarujemy częścią kremu. Na krem poukładajcie część truskawek, lekko wciśnijcie je w krem. Nakładamy kolejny blat biszkoptowy. Nasączamy, smarujemy kremem i układamy truskawki delikatnie wciskając je w krem, przekładamy trzecim blatem. Odstawiamy do lodówki Mniejszy biszkopt Układamy pierwszy blat na podstawce ( podstawka powinna być dokładnie rozmiaru toru

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 250

natychmiast energicznie upuścić tortownice z wysokości ok 50 cm na blat lub na podłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Każdy z biszkoptów przekroić na 3 równe części. Krem kokosowy: 400 ml mleka kokosowego 250 ml mleka 125 g cukru 50 g mąki kukurydzianej 5 żółtek(...)koktajlowych 250 g czekoladek typu Merci 200 g czekoladek wyższych niż Merci 100 g płatków z białej czekolady do dekoracji: 170 cm szerokiej ozdobnej wstążki Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Nasączyć ponczem. Posmarować kremem czekoladowym. W masę równomiernie powciskać połowę wiśni. Przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem. Rozsmarować połowę kremu kokosowego. Przykryć trzecim blatem, nasączyć ponczem. Posmarować kremem czekoladowym, powciskać

maniapieczenia
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 210

przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około 60 cm upuścić je w formie(...)blaty. Jeden z blatów ułożyć na paterze i nasączyć go 1/3 części przygotowanej zalewy alkoholowej. Wyłożyć połowę kremu czekoladowego, wyrównać. W krem powciskać połowę ilości wiśni. Przykryć drugim blatem biszkoptowym, nasączyć połową pozostałego alkoholu, wyłożyć resztę kremu, wyrównać. W krem powciskać pozostałe wiśnie. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym alkoholem. Boki i wierzch posmarować odłożonym kremem.  UWAGA

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowo - chałwowy 222

Moja siostrzenica złożyła bardzo dokładnie zamówienie, co do swojego urodzinowego tortu.  Miała być czekolada, mały być różyczki oraz napis.  Dostałam nawet rysunek jak tort

Sto kolorów kuchni
Torcik jogurtowy 141

przygotowania, a jedyne czego wymaga, to trochę czasu w lodówce. Mnie osobiście podobają się pofałdowane jogurtowe brzegi, które powstały dzięki wyłożeniu boków tortownicy folią spożywczą na etapie przekładania gotowego ciasta masą jogurtową. Składniki na okrągłą foremkę (tortownicę) o średnicy 21 cm: Biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżka kakao 1 płaska(...)kuchennej z 2 łyżkami cukru pudru i słoiczkiem dżemu wiśniowego. Do masy cieniutkim strumieniem wlewamy chłodną żelatynę i bardzo dobrze mieszamy. Mieszamy aż masa lekko zacznie tężeć. Przelewamy na biszkoptowy spód. Całość wkładamy do lodówki na czas przygotowywaniu drugiej masy. Jagodowa masa jogurtowa 400 ml gęstego jogurtu mieszamy mikserem lub za pomocą rózgi kuchennej z 2 łyżkami cukru pudru

Trzeci talerz
Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami 281

Biszkopt zawsze robię według zasady na jedno jajko 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Ilość składników zależy od wielkości blachy. W poniższym przepisie użyłam składników

Niebieski kubek z kawa
Miętowy sernik z sosem malinowym 177

Serniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten

Kuchenne Wariacje
Tort orzechowo- czekoladowy 114

Torty to fajna bajka jeśli chodzi o komponowanie ostatecznego smaku- zmieniając rodzaj nasączenia, czy nawet wprowadzając niewielkie zmiany do baz kremów, możemy tworzyć słodkie cudeńka, które

Domowe ciasta
Omlet z pieczarkami 164

Omlet z pieczarkami to klasyczny omlet połączony z grzybami.. Nada się przede wszystkim w dniach gdzie potrzebne jest nam pożywne śniadanie w krótkim czasie. Przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Łowickie 166

minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Moje wypieki na Wielkanoc oprócz dobrego smaku muszą także wyglądać naprawdę świątecznie i wiosennie 😊 Przed Wami pierwszy z moich autorskich przekładańców wielkanocnych: Ciasto Łowickie. To czekoladowy biszkopt nasączony nakropkiem czekoladowo-kawowym. Paski białe to ... sernik , a kolorowe pasy to galaretka owocowa. Całość zamknięta deserową polewą- bardzo orzeźwiający, wilgotny serniczek. Lekki – na tyle(...)wody 3-4 łyżki masła 3 łyżki kakao Puder rozpuszczamy w gorącej wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia. Przez sitko przesiewamy kakao i dokładnie roztrzepujemy widelcem. WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie   1/3 sernika       galaretka agrestowa   1/3 sernika     galaretka truskawkowa   1/3 sernika biszkopt + nasączenie+polewa   Smacznego

Domowe ciasta
Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki (na 1 urodziny Natalii) 170

smakował. Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, a i w trakcie uroczystości - jak na złość wyładowała się bateria w aparacie. Pozostało mi jedynie kilka fotografii z telefonu oraz kawałek ciasta, które jest widoczne powyżej. Jednak na końcu postu dołączyłam kiepskiej jakości zdjęcia i filmik, aby pokazać jak prezentowała się całość. Zresztą tak naprawdę to nie zamierzałam tworzyć wpisu z tortem(...)pewności dałam 2 opakowania.)   Całość schłodzić w lodówce przez około 10-15 minut. Tort. Odrobinę kremówki pozostawić do posmarowania wierzchu i boków. Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć oraz posmarować dżemem, warstwą bitej śmietany, położyć kolejny spód - nasączyć oraz umieścić na nim pozostałą ubitą kremówkę. Ostatni blat biszkoptu od spodu posmarować dżemem i posmarowaną stroną ułożyć na warstwie

Di gotuje
Warstwowy torcik ala Szarlotka 263

uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy do nagrzanego do 180° C piekarnika [funkcja pieczenia: góra/dół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego(...)kolejny wkładamy do lodówki- przynajmniej na 20 min, aż polewa zgęstnieje i przylgnie do torcika. ZDOBIENIE: Zastygnięte warstwy utworzą zwartą całość. Za pomocą noża- oddzielamy delikatnie boki i podstawę ciasta od tortownicy i wykładamy torcik na paterę. Śmietanę ubijamy. Bitą śmietanę umieszczamy w rękawie do zdobienia tortów, z końcówką typu zamknięta gwiazda. Robimy śmietanowe zdobienia- jedno, obok drugiego u podstawy

Domowe Torty