Kiedy zastanawiamy się do czego wykorzystać niezużyte białka, możemy skorzystać z bardzo prostego przepisu na ten oto placek do kawy. Składniki: Na blachę 24x36cm: Biszkopt kakaowy
Kuchnia w czekoladzie13 lat temu na świat przyszedł mój pierwszy wyczekiwany Skarbuś. Jeszcze niedawno był moim małym synkiem...Ale czas tak szybko płynie...Nie zdziwiłam się w ogóle
Z Majeczką w kuchnilanguage:EN-US;} Wiecie jak bardzo lubię eksperymentować z wyglądem moich przekładańców? 😊 Każdy przekładaniec musi kusić swoją stroną wizualną. Ma być kolorowo , ciekawie i słodkooo.. Koletka to ciasto kremowe z musem z brzoskwiń ukrytym w dziurkach. Najpierw jest lekko waniliowo, potem brzoskwiniowy mus przenosi nas w lekko czekoladowe klimaty. Całość najlepiej smakuje mocno schłodzona. *blacha : 25cm(...)drugiej dodajemy kakao i 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego: mieszamy. dodatkowo : nasączenie : sok z cytryny + 3 łyżki cukru + 1 szklanka przegotowanej wody polewa czekoladowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie krem jasny blat z dziurkami + nasączenie mus brzoskwiniowy krążki biszkoptowe krem kakaowy blat biszkoptowy polewa +okruszki biszkoptowe lub pomarańczowe wiórki waflowe Całość schładzamy
Domowe ciastatortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem(...)trawką) Krem powinien być jednolity. Jeśli jest za rzadki włóżcie na kilka minut do lodówki. Tort nasączony jest lemoniadą. Wykonanie Na grubej podstawce umieśćcie pierwszy blat biszkoptowy i nasączcie( nie za dużo będzie naszą podstawą więc musi być stabilny.) Posmarujcie kremem malinowy z frużeliną. Przykryjcie kolejnym biszkoptem. Nasączcie, posmarujcie kremem waniliowym i poukładajcie maliny. Przykryjcie kolejną warstwą
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Mały biszkopt pieczony w tortownicy o rozmiarze 16cm . Papierem(...)trawką) Krem powinien być jednolity. Jeśli jest za rzadki włóżcie na kilka minut do lodówki. Tort nasączony jest lemoniadą. Wykonanie Na grubej podstawce umieśćcie pierwszy blat biszkoptowy i nasączcie( nie za dużo będzie naszą podstawą więc musi być stabilny.) Posmarujcie kremem malinowy z frużeliną. Przykryjcie kolejnym biszkoptem. Nasączcie, posmarujcie kremem waniliowym i poukładajcie maliny. Przykryjcie kolejną warstwą
Piekarz-Kucharz-Garkotłukblaty. Na pierwszym z nich rozsmarowałam krem z mascarpone, konfitury jagodowej, białej czekolady i soku z cytryny, a na drugim taki sam krem z konfiturą truskawkową. Przełożone i schłodzone ciasto przekroiłam pionowo na 2 połówki, a następnie każdą połówkę przekroiłam skośnie. Przekrojony tort wygląda jak pacyfka ;) Zamieniając połówki miejscami (prawą na lewą stronę, lewą na prawą stronę) i lekko rozsuwając(...)który zanurzamy w płytkim garnku z gotującą się wodą na 2-3 minuty. Po tym czasie mieszamy czekoladę i dodajemy ją do kremu dobrze wszystko miksując. Krem przekładamy na biszkoptowy blat i przykładamy drugim blatem. Składniki na krem truskawkowy – 1 warstwa do tortu o średnicy 24 cm: 250 g serka mascarpone 200 g konfitury truskawkowej 1 łyżka cukru pudru
Trzeci talerzOstatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli
Słodki sentymentOstatnio zrobił się u mnie taki tort – z czekoladą, orzechową bezą i musem owocowym. Wszystkie smaki rewelacyjnie zagrały i efekt końcowy jest naprawdę godny polecenia. Jeśli
Słodki sentymentdżemu malinowego i choć smakowo dużo on tutaj nie wnosi ( cytrynowy smak kremu jednak dominuje ), to nie rezygnowałabym z niego, choćby ze względów wizualnych :), poza tym dżem dodatkowo nawilża biszkoptowe blaty. Tort smakował bez wyjątku wszystkim, którzy go kosztowali :). Bardzo polecam, zwłaszcza amatorom cytrynowych klimatów :). Biszkopt:* 5 jajek ( najlepiej dość dużych ) 125 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej(...)posmarowania wierzchu i boków tortu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze/tacy/talerzu. Nasączyć go jedną częścią ponczu, następnie rozsmarować połowę dżemu. Na to wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Przykryć kolejnym blatem ciasta, nasączyć kolejną częścią ponczu i rozsmarować drugą połowę dżemu. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Przykryć trzecim blatem biszkoptu i nasączyć ostatnią częścią ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem. Boki
Opowieści z piekarnikaPierwsze miesiące roku to bez wątpienia czas bardzo napięty. Czas pełen radości i okazji do świętowania. Ledwo zdążymy odpocząć po małym świątecznym obżarstwie, a już
Zapiski Młodej ŻonyO to tort! Tort jakich mało, pyszny, wyjątkowy o smaku Pinacolady! Wyjątkowa okazja to i tort musiał być wyjątkowy, taki smakołyk dla ukochanego na urodziny ;-). Puszysty
SMYKWKUCHNIWitajcie kochani. Dzisiejszy post poświęcony jest zielonym, drobnym jabłuszkom. Kwaskowate papierówki są bezdyskusyjnie wspaniałym darem lata, a co najważniejsze wszędzie jest ich pełno.. Wspaniaje zdobyć
Symfonia SmakówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciastaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciasta