Nie wiem dlaczego, ale z Świętami Bożego Narodzenia kojarzą mi się najbardziej orzechy. Nawet bardziej niż mak, czy piernik. Może dlatego, że budzą we mnie miłe
Passions hobbies lifecałą „skórkę” z góry i z boków. Dużym nożem podważ spód, aby móc zrolować ciasto. Posmaruj wierzch kremem czekoladowym i zroluj ciasto jak sushi. Całość zwieńcz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego Artykuł Biszkoptowa rolada z domowej roboty nutellą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfRolada biszkoptowa z bitą śmietaną o cytrynowym smaku to klasyk - proste smaki, które nigdy nie zawodzą. Nie trzeba wielu produktów, a możesz wyczarować pyszne ciacho. Biszkopt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!różowego wina, ok.6-7. Tort Biszkopt podzielić na 3 blaty, każdy z nich mocno naponczować. Blat posmarować konfiturą,wyłożyć masę kremową, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć, ponownie blat posmarować konfiturą, wyłożyć krem, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem. Schłodzić przed podaniem. Artykuł Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym
Raj dla Podniebieniabiałek, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe. masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać
Amatorka kuchennaKuchnie Świata: Japonia Uwielbiany nie tylko przez Japończyków Strawberry Sponge Cake. Jest tortem biszkoptowym z kremem z bitej śmietany i dużą ilością świeżych, pysznych truskawek. Ciasto: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) 2 jajka 75 g mąki pszennej 15g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Krem
KreatywnePinysię połączyć, ale nie na gładko - niech zostaną widoczne drobinki galaretki. Masę wstawić do lodówki i zaczekać aż zacznie tężeć. Przygotowane krążki ciasta przekładać masą. Boki również dokładnie wysmarować masą i obtaczać w posypce biszkoptowej. Na górę nakładać owoce - ja użyłam jagód w cukrze. Dostałam kilka słoiczków od mojej ukochanej babci :) Część ciasteczek udekorowałam
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisy się nie gubiły:-) Sernik z kawowymi biszkoptami troszkę trudne (czy ja kiedyś odważę się napisać ,,trudne"?) bez pieczenia biszkoptu ok 20 minut duża blacha - 25/35 Składniki: * gotowy blat biszkoptowy (ja upiekłam sama: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia) * 5 jaj * 25 dag serka homogenizowanego - waniliowego * 250 ml śmietany kremówki * cukier waniliowy * 5 łyżek żelatyny(...)ułożyć biszkopty maczane w kawie, przykryć resztą masy. Wyrównać powierzchnię i poukładać na niej suche, pozostałe biszkopty - ja zarówno blat biszkoptowy jak i drugą część biszkoptów delikatnie nasączyłam kawą przy pomocy pędzelka. Polać jeszcze ciepłą (nie gorącą!) czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki. Smacznego!!! Uwaga! Masa serowa po dodaniu żelatyny bardzo szybko tężeje więc trzeba się bardzo śpieszyć z układaniem biszkoptów
sierotka maRysia w kuchniBardzo atrakcyjne, kuszące ciasto, przyznacie, że wygląda świetnie, a równie wspaniale smakuje! Połączenie smaku wiśni i czekolady daje wspaniały efekt, a jeszcze wzmocniony nutą użytego cynamonu, po prostu - poezja smaku! Skł adniki: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia M us czekoladowy 1 czekolada deserowa (mleczna(...)trzech partiach z kremem czekoladowym delikatnie mieszając. Dolny biszkopt posypać cynamonem, skropić amaretto, rozsmarować 3/4 musu czekoladowego, posypać sitkiem kakao, przykryć drugim biszkoptowym blatem, na wierzchu rozłożyć resztę musu czekoladowego, udekorować wiśniami, posypać czekoladową posypką. Ciasto przygotowała Janeczka Smacznego
kgwjanczewoPonownie mamy całe wiadro jagód. Przyjemność ich wykorzystania w znacznym stopniu przysługuje nam, oczywiście nie z racji tego, że prowadzimy bloga, ale że smacznie gotujemy i
niecodziennikparyKolejny pyszny przepis na babę Wielkanocną. Ta baba jest na dużo szybsza w przygotowaniu niż babka maślana lub drożdżowe, ale to nie oznacza, że prostsza w
Kuchnia Łukaszabiszkopt z owocami i kokosowo-cytrynową pianką stworzyłam zupełnie niechcący… Najpierw chciałam zrobić biszkoptową roladę, ale później pomyślałam, że może zrobię biszkopt z kilkoma kremowymi warstwami. Zaczęłam zastanawiać się nad tym, jakie warstwy chciałabym, żeby były w tym cieście i korciło mnie, żeby jedna warstwa była czekoladowa, ale…. zmieniłam zdanie. Do takiej masy kokosowo-cytrynowej bardzo pasowało
UgotujmyTo.plwyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdjąć papier. Gdy ciasto całkowicie wystygnie przeciąć je na pół. Sok z cytryny, cukier i wodę wymieszać ze sobą. Naponczować oba biszkoptowe blaty. Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu (ja do suchej galaretki dodaję jeszcze po łyżeczce żelatyny i potem wszystko razem wsypuje
My simple kitchenbaranka wielkanocnego (waga 120 gram). Baranek ten idealnie nadaje się do koszyczka wielkanocnego. Stanowić może też elegancką dekoracje wielkanocnego stołu. Biszkoptowy baranek obficie posypany cukrem pudrem na pewno znajdzie się tego roku w moim koszyczku ;) Babka marmurkowa to pyszne ciasto o smaku waniliowo- kakaowym, pieczone w formie do babek z kominkiem. Babki o takim kształcie bardzo ładnie prezentują się
Zrób to smaczniecoś lekkiego, orzeźwiającego jednak aby był to sernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto jest delikatne, puszyste i wspaniale orzeźwia - niemal rozpuszcza się w ustach. Jednocześnie dzięki biszkoptowi i prawdziwemu serowi możemy odszukać nutę tradycyjnego sernika :) Składniki Biszkopt - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 3 łyżki mąki - 1,5 łyżki kakao - ¼ łyżeczki(...)łyżce cukru a potem po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitych białek. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 15 minut, wyjąć odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinię osączyć z syropu. Dwie połówki odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Jedną
Świat Smaku