ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:51/75)

Kostka alpejska 620

czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi(...)dodatkowo: 200 g kwaśnego dżemu (u mnie niesłodzona czarna porzeczka) dodatkowo: 4 łyżeczki kawy Inka klasyczna rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny Krem kajmakowo-bezowy: 200 g miękkiego masła 400 g kajmaku 2 łyżki zaparzonej kawy Inki klasycznej 180 g suchych bezików Wierzch: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 40 g gorzkiej czekolady

Poezja smaku
SAŁATKA Z MANGO GRANATEM I SERKIEM RICOTTA 196

doskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów.  Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański  do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli.  W kuchni indyjskiej suszone owoce(...)syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego.  Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie

potrawyregionalne
BEZA Z OWOCAMI 175

Celebrujmy wolny dzień. Celebrujmy niedzielę, a że owoce teraz na czasie koniecznie celebrujmy owocami. A owoce wrzućmy na pyszną bezę i masę kremówki ;) To nic, że

Z Majeczką w kuchni
Rysiowe ciasto urodzinowe… 284

powstało ciasto tortowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wychodzi bardzo wysokie jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki : biszkopt: 5 dużych jaj 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy szczypta(...)białka ubijamy na sztywno z solą. Dosypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści (ja aż tak długo nie miksowałam... ale beza wyszła pyszna ;-)) na koniec dodajemy ocet winny. Masę bezową wykładamy na papier do pieczenia z którego wycięliśmy okręg wielkości biszkoptu - 24 cm średnicy. Pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie 90 minut w 150 stopniach

sierotka maRysia w kuchni
Tort piernikowy 114

przygotować krem i złożyć tort. Zapraszam na przepis. Polecam Wam także przepisy: – tort czekoladowy z owocami – tort wiśniowy – tort bezowy z malinami – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami TORT PIERNIKOWY Przygotowanie : 2,5 h + chłodzenie Składniki: 150 ml mleka 3 łyżki płynnego miodu 400 g mąki pszennej 300 g drobnego cukru do wypieków(...)jajka, olej, likier amaretto lub rum. Dodaj przestudzone mleko z miodem. Teraz przelej składniki płynne do miski z składnikami sypkimi i za pomocą miksera wszystko połącz do uzyskania gładkiego ciasta. Miksowanie zajmie dosłownie 2-3 minuty. Ciasto podziel na 3 równe części. Wlej pierwszą część do blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz

nietylkopasta.pl
Wyniki Walentynkowego Konkursu 133

pięć swoich wypieków, wszystkie zamieszczam poniżej wraz z linkami do przepisów, które były inspiracją (wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę przepisu). Ciasto na Pizzę Tort jednorożec Kruche ciasteczka Ciasto leśny mech Tort śmietankowy 1 wyróżnienie Ciastkowa paczka niespodzianka trafia do Moniki Janoty, która wraz ze swoim dzielnym pomocnikiem upiekła walentynkowy tort truskawkowy :) Tort truskawkowy 2. wyróżnienie Kolejna ciastkowa paczka niespodzianka(...)spodach upieczony z przepisu na kruche ciasteczka :) Kruche ciasteczka maślane 3. wyróżnienie Trzecia ciastkowa paczka niespodzianka wędruje do Weroniki Rumińskiej, która przesłała cały wybór swoich przepięknych wypieków z tortami bezowymi na czele :) Pavlova Biszkopt Babeczki z piłkami Ciasteczka owsiane Babeczki czekoladowe Dane do wysyłki nagród bardzo proszę wysłać na mojego maila: kontakt@ciastkozercy.pl :) Post Wyniki Walentynkowego Konkursu pojawił się poraz pierwszy

Ciastkozercy
czekoladowy deser 196

najpierw część  przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi(...)średnicy 4 cm) Wyciągamy z piekarnika odstawimy na dwie minuty po czym delikatnie wyciągamy z foremek obsypujemy gorzkim kakao i podajemy ciepłe z reszta deseru. NA PÓŁKULE  BEZOWE 3 białka jajka - te które pozostały z kulek czekoladowych i kruchych 1 szklanka cukru Białka ubijamy razem z cukrem na parze do momentu aż piana zgęstnieje i cukier się rozpuści. nakładamy

na gazie
Ciasteczka maślane z konfiturą 157

drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić(...)dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
CIASTO PIASTOWSKIE NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 143

typ700). Biszkopty piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, podstawą są dobrze ubite białka (nie ma znaczenia ich temperatura, raz mam prosto z lodówki, raz prosto ze sklepu...), wówczas ciasto jest puszyste, i niezbyt długi czas pieczenia- biszkopty nie są wtedy wysuszone. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm. Składniki: Biszkopt: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek(...)pszennej lub orkiszowej (u mnie 100g orkiszowej typ450) Białka ubijamy w misie miksera na dość gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce cukier i cały czas ubijamy. Do sztywnej masy bezowej dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy partiami mąkę i delikatnie mieszamy (można łopatką lub na najniższych obrotach miksera). Masę biszkoptową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Smaczne Zdrowe
Ciasteczka z konfiturą z czarnej morwy i z bezą 168

drobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić(...)dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowe muffinki "Choinki" 178

łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty Dodatkowo 1 tabliczka białej(...)Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI 159

Za oknem szaro i  smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie

potrawyregionalne
Wafel z bezą i orzechami, andrut przekładany 174

Powoli zaklinamy przyjście wiosny w jej pełnej krasie. Znacie może jakieś sztuczki???. Dni są już dłuższe i słońce coraz śmielej świeci... U mnie powoli robi się

Apetyczna babeczka
Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem 252

wcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka(...)Ubijać przez kilka minut. Masa powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Cukier puder połączyć z mielonymi migdałami i kakao. Całość dobrze wymieszać by składniki dokładnie połączyły się. Do bezowej masy stopniowo dodawać mieszankę migdałową, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem

maniapieczenia
Kokosowe ciasteczka z konfiturą. Kruche ciasteczka z kokosową bezą 241

ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru(...)powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy do ubitych białek wiórki kokosowe. Całość mieszam łyżką. Do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką przekładamy masę bezową i na wykrojonych ciasteczkach formujemy bezowe krążki z dziurką w środku, które wypełniamy konfiturą z czerwonych borówek lub taką jaką macie. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię