czas na przygotowywanie rzeczy wyjątkowych! Takich, których nie robimy na co dzień i na które nie zawsze możemy sobie pozwolić. Taka jest właśnie kostka alpejska – jedno z najsmaczniejszych ciast. Owszem, jest kaloryczna i słodka, lecz wyjątkowo pyszna. Delikatność bitej śmietany, słodycz kajmaku i bezy, kwaśność dżemu oraz delikatność biszkoptu – całość niesamowicie ze sobą współgra. Nic dziwnego, że każdy prosi(...)dodatkowo: 200 g kwaśnego dżemu (u mnie niesłodzona czarna porzeczka) dodatkowo: 4 łyżeczki kawy Inka klasyczna rozpuszczonej w połowie szklanki wrzątku dodatkowo: 1 łyżka soku z cytryny Krem kajmakowo-bezowy: 200 g miękkiego masła 400 g kajmaku 2 łyżki zaparzonej kawy Inki klasycznej 180 g suchych bezików Wierzch: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 40 g gorzkiej czekolady
Poezja smakudoskonale gasi pragnienie, a w połączeniu z cytryną i miętą dodatkowo orzeźwia. Nasiona są doskonałym dodatkiem do lekkich sałatek. Wykorzystywane są w dietach odchudzających. Kwaśne odmiany używane są w ciastach oraz jako dodatek do lodów. Z owoców produkuje się Grenadinę, która stosowana jest jako syrop barmański do wszelkiego rodzaju drinków i koktajli. W kuchni indyjskiej suszone owoce(...)syrop z granatu (na przykład jako polewę do babeczek) i galaretkę, jednak ze świeżego owocu także można przyrządzić coś pysznego. Naszym gościom możemy zaproponować na przykład urodzinowy tort bezowy z serkiem mascarpone i granatem. Sos z owocu granatu doskonale pasuje do kurczaka oraz białej ryby, bardzo dobra jest także kaczka z ziarenkami granatu. Na gorące letnie dni idealny będzie
potrawyregionalneCelebrujmy wolny dzień. Celebrujmy niedzielę, a że owoce teraz na czasie koniecznie celebrujmy owocami. A owoce wrzućmy na pyszną bezę i masę kremówki ;) To nic, że
Z Majeczką w kuchnipowstało ciasto tortowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ciasto wychodzi bardzo wysokie jednak zdjęcia były robione na drugi dzień kiedy beza już zmiękła od masy... Ciasto Rysiowe Składniki : biszkopt: 5 dużych jaj 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 cukier wanilinowy szczypta(...)białka ubijamy na sztywno z solą. Dosypujemy cukier i miksujemy aż się rozpuści (ja aż tak długo nie miksowałam... ale beza wyszła pyszna ;-)) na koniec dodajemy ocet winny. Masę bezową wykładamy na papier do pieczenia z którego wycięliśmy okręg wielkości biszkoptu - 24 cm średnicy. Pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie 90 minut w 150 stopniach
sierotka maRysia w kuchniprzygotować krem i złożyć tort. Zapraszam na przepis. Polecam Wam także przepisy: – tort czekoladowy z owocami – tort wiśniowy – tort bezowy z malinami – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami TORT PIERNIKOWY Przygotowanie : 2,5 h + chłodzenie Składniki: 150 ml mleka 3 łyżki płynnego miodu 400 g mąki pszennej 300 g drobnego cukru do wypieków(...)jajka, olej, likier amaretto lub rum. Dodaj przestudzone mleko z miodem. Teraz przelej składniki płynne do miski z składnikami sypkimi i za pomocą miksera wszystko połącz do uzyskania gładkiego ciasta. Miksowanie zajmie dosłownie 2-3 minuty. Ciasto podziel na 3 równe części. Wlej pierwszą część do blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz
nietylkopasta.plpięć swoich wypieków, wszystkie zamieszczam poniżej wraz z linkami do przepisów, które były inspiracją (wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę przepisu). Ciasto na Pizzę Tort jednorożec Kruche ciasteczka Ciasto leśny mech Tort śmietankowy 1 wyróżnienie Ciastkowa paczka niespodzianka trafia do Moniki Janoty, która wraz ze swoim dzielnym pomocnikiem upiekła walentynkowy tort truskawkowy :) Tort truskawkowy 2. wyróżnienie Kolejna ciastkowa paczka niespodzianka(...)spodach upieczony z przepisu na kruche ciasteczka :) Kruche ciasteczka maślane 3. wyróżnienie Trzecia ciastkowa paczka niespodzianka wędruje do Weroniki Rumińskiej, która przesłała cały wybór swoich przepięknych wypieków z tortami bezowymi na czele :) Pavlova Biszkopt Babeczki z piłkami Ciasteczka owsiane Babeczki czekoladowe Dane do wysyłki nagród bardzo proszę wysłać na mojego maila: kontakt@ciastkozercy.pl :) Post Wyniki Walentynkowego Konkursu pojawił się poraz pierwszy
Ciastkozercynajpierw część przesianej mąki następnie drugą część i delikatnie łączyć składniki rózgą , wlać połowę czekolady z masłem - wymieszać rózgą i dolać drugą część - połączyć delikatnie składniki . Uzupełnić foremki ciastem , piec około 7-9 minut - środek ma mieć płynna konsystencję (można zrobić próbę i upiec dwa i wtedy określić ile piec - wszystko zależy w jakiej foremce będą pieczone - chodzi(...)średnicy 4 cm) Wyciągamy z piekarnika odstawimy na dwie minuty po czym delikatnie wyciągamy z foremek obsypujemy gorzkim kakao i podajemy ciepłe z reszta deseru. NA PÓŁKULE BEZOWE 3 białka jajka - te które pozostały z kulek czekoladowych i kruchych 1 szklanka cukru Białka ubijamy razem z cukrem na parze do momentu aż piana zgęstnieje i cukier się rozpuści. nakładamy
na gaziedrobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić(...)dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatyp700). Biszkopty piekę zawsze bez dodatku proszku do pieczenia, podstawą są dobrze ubite białka (nie ma znaczenia ich temperatura, raz mam prosto z lodówki, raz prosto ze sklepu...), wówczas ciasto jest puszyste, i niezbyt długi czas pieczenia- biszkopty nie są wtedy wysuszone. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33,5x23,5cm. Składniki: Biszkopt: - 5 jaj (osobno białka i żółtka) - 5 łyżek(...)pszennej lub orkiszowej (u mnie 100g orkiszowej typ450) Białka ubijamy w misie miksera na dość gęstą masę, następnie dodajemy po łyżce cukier i cały czas ubijamy. Do sztywnej masy bezowej dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy partiami mąkę i delikatnie mieszamy (można łopatką lub na najniższych obrotach miksera). Masę biszkoptową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Smaczne Zdrowedrobną kostkę masło, a następnie szybko zagnieść i wyrobić jednolite ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić(...)dość sztywna (nie będzie wypadała z misy miksera po odwróceniu jej dnem do góry), nie przerywając ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru lub innego, ale koniecznie drobnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty Dodatkowo 1 tabliczka białej(...)Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 25 minut (do suchego patyczka). 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy
Kuchnia w czekoladzieZa oknem szaro i smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie
potrawyregionalnePowoli zaklinamy przyjście wiosny w jej pełnej krasie. Znacie może jakieś sztuczki???. Dni są już dłuższe i słońce coraz śmielej świeci... U mnie powoli robi się
Apetyczna babeczkawcale nie są trudne, choć na pewno wymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka(...)Ubijać przez kilka minut. Masa powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Cukier puder połączyć z mielonymi migdałami i kakao. Całość dobrze wymieszać by składniki dokładnie połączyły się. Do bezowej masy stopniowo dodawać mieszankę migdałową, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką, okrągłą końcówką. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem
maniapieczeniaciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru(...)powoli wsypujemy cukier i dalej ubijamy, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Dodajemy do ubitych białek wiórki kokosowe. Całość mieszam łyżką. Do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką przekładamy masę bezową i na wykrojonych ciasteczkach formujemy bezowe krążki z dziurką w środku, które wypełniamy konfiturą z czerwonych borówek lub taką jaką macie. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię