masę wykorzystywałam do różnych wypieków i nie ukrywam, że jej smak i konsystencja najlepiej mi odpowiadają. Przekładałam nią tort makowo-kawowy , wykorzystałam ją również do tortu bezowego. Jest pyszna. Taka, jaka powinna być. Polecam. Składniki: • 20 dkg cukru • 4 żółtka • 1 kopiata łyżka mąki pszennej • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 40 dkg masła • 2 łyżki spirytusu Sposób przygotowania: 1. Żółtka zmiksować(...)cały czas mieszając, ugotować krem. Wystudzić. 5. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce wystudzony krem kawowy. 6. Na końcu dodać do masy 2 łyżki spirytusu. Zmiksować. 7. Blaty ciasta przekładać masą kawową. Smacznego. Dodaję do akcji
W mojej kuchniżeby nie była zbyt kwaśna. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Polecam rozłożenie galaretki do kilku mniejszych pojemników - szybciej nam się wtedy zsiądzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto (fot.2) , wyrównać i schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Beza. Białka umieścić w misie miksera. Ubijać, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej piany. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka(...)otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąką ziemniaczaną. Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałów. Piec w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużyć
Świat CiastaWiosenna Pavlowa, w nowej odsłonie. Zawsze przygotowywałam ją z dwóch blatów bezowych, tak się u nas przyjęło i było dobrze. Ostatnio zauroczyła mnie gdzieś
Smaczne ZdroweT ruskawkowy szał czas zacząć! A dla wszystkich świętujących dziś dzieciaków mam nie lada gratkę - tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie
Food SquareNajlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami(...)buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Bulion warzywny Uszka z grzybami Pierogi z wędzonym twarogiem Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Tradycyjna sałatka jarzynowa Suszone grzyby w cieście piwnym Aromatyczny pasztet z Kotlety z kalafiora
Codziennik Kuchennymasy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji(...)mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować
W garach u Gosimasy. Tak przygotowane ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę ( tylko dno) 25x36cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji(...)mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować
W garach u Gosistawia opór, bo np. ma w sobie sporo masła, możemy poratować się piekarnikiem, Nastawiamy go wtedy na 40 stopni, na dolną blachę wlewamy wodę i wstawiamy nasze naczynie z ciastem. Wtedy jest szansa wspomóc wzrost naszego drożdżowego wypieku. BEZA – KRÓLOWĄ DESERÓW! “Beza nie chce się ubić”, “beza nie schnie”, “beza nie odkleja się od papieru”, “beza jest za twarda(...)przestrzeganie powyższych wskazówek sprawi, że będziemy móc cieszyć się tylko udanymi bezowymi wypiekami! PERFEKCYJNE PIEROGI Na Pani blogu, poza pysznymi przepisami na wypieki, znajdują się również sposoby na miękkie i smakowite pierogi w różnych postaciach. Czy ma Pani porady dla tych, którym pomimo starań, nie wychodzi idealne ciasto – jest za twarde lub po prostu nie chce się lepić? Ciasto
Raj dla Podniebieniaodstawić do wystudzenia.Składniki na warstwę bezowo - kokosową:4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej 4 łyżki cukru kryształu 10 dag kokosu Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy razem z masą z białek. Masę bezową rozsmarowujemy na podpieczony sernik
Apetyczna babeczkawięc warstwę wierzchnią wieńczy beza. Tort jest aromatyczny i wilgotny. Nie jest pracochłonny, lecz…czasochłonny z racji długiego pieczenia się bezy. Jeżeli podoba Wam się przepis, spróbujcie! SKŁADNIKI ciasto orzechowe 6 jajek 1 szkl cukru pudru 100 g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl mąki tortowej 50 g czekolady mlecznej (ja użyłam mlecznej z nadzieniem(...)formujemy na nim okrągły (24cm) kształt z piany bezowej. Powinien być zbliżony kształtem do formy, w której będziemy piec blaty orzechowe. Bezę wstawiamy do piekarnik nagrzanego do 130c i w tej temperaturze pieczemy przez 20min, a następnie zmniejszamy do 100C i pieczemy przez 2h. Upieczoną bezę studzimy w uchylonym piekarniku. ciasto Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy je z cukrem
Raj dla Podniebieniaskładniki na ciasto: 8 białek 150 g cukru 4 żółtka 150 g maku, suchego 100 g zmielonych migdałów 100 g wiórek kokosowych 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając. Gdy powstanie gęsta piana bezowe dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy wymieszane z makiem wiórka kokosowe oraz zmielone migdały(...)soku z cytryny wymieszany z 50 ml wody) ok. 1/2 słoiczka konfitury z czarnej porzeczki lub żurawiny 1/2 szkl wiórek kokosowych (delikatnie uprażonych na suchej patelni, i wystudzonych) wykonanie ciasta: Jeden z blatów nasączamy 1/2 ponczu. Smarujemy równomiernie konfiturą. Wykładamy ok. 2/3 kremu. Układamy drugi blat, ponczujemy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Całość schładzamy i przechowujemy
Domowy Smak Jedzeniaciasto. Uformowane w kulę wstawiamy na co najmniej 30-45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka na bezę ubijamy na sztywno zwiększając obroty miksera. Stopniowo(...)pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim, wolne miejsca
Smaki Na Talerzuwycinamy kółeczka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy. Ciasteczka kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każde ciasteczko za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nakładamy bezę.* Pieczemy w rozgrzanym do 169 stopni piekarniku, około 15-20 minut. Odkładamy do ostygnięcia a następnie przekładamy konfiturą. * Ja kładłam bezę na każde ciasteczko i zlepiałam dwoma ciasteczkami bezowymi. Możecie również połowę
Made By Mom And Son