ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:5/75)

Bezowy torcik czarny las 158

Uwielbiamy bezy i bardzo często je robimy dlatego też kolejna nasza propozycja musiała zagościć na naszym blogu. Tym razem to torcik bezowy czarny las, którego smak

Kuchenne Wariacje
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 161

Pleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę. Do tego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Biskup 1051

Ciasto Biskup to pyszne, warstwowe ciasto, które idealnie sprawdzi się na święta lub urodziny. Jest tak pyszne, że znika z talerzy w mgnieniu oka. Tak więc jeśli lubicie bezowe ciasta z makiem, to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu na ciast The post Ciasto Biskup appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
gruszkowa rolada bezowa z kremem budyniowym 180

Dotąd beza kojarzyła mi się raczej z latem, bitą śmietaną i świeżymi owocami; postanowiłam przełamać ten stereotyp. Przygotowałam ciasto bezowe w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie, z pachnącym cynamonem dżemem z gruszek i dyni , przełożone gęstym ale lekkim kremem budyniowym. W przeciwieństwie do tradycyjnych, czasochłonnych bez, to ciasto przygotowuje się niemal błyskawicznie! Pianę z białek piecze się bardzo krótko, przekłada gotowym

6niebo
ROLADA BEZOWA Z MALINAMI 314

To już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się

Pieguskowa Kuchnia
Beza z kremem cytrynowym 167

kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową Pavlovę

Pieguskowa Kuchnia
Wyśmienite ciasto porzeczkowo-bezowe 141

niższe. U mnie tortownica miała średnicę około 28 cm.  Wyjąć ciasto z lodówki. Wylepić dno formy ciastem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Podpiec ciasto przez ok. 25 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić.  Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów(...)mielone migdały. Kilka łyżek masy bezowej odłożyć. Do pozostałej bezy wsypać porzeczki i bardzo delikatnie wymieszać. Masę porzeczkową przełożyć na podpieczony kruchy spód. Na wierzchu rozsmarować pozostałą masę bezową. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec około 50 minut. Wyjąć, pozostawić w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

maniapieczenia
Ciasto bezowe, czyli sto lat! 209

Ciasto zostało już skonsumowane i mam nadzieję, że smakowało solenizantowi ;) Bardzo lubię bezy. Bardzo lubię ciasta bezowe. A ze śmietaną, owocami i karmelem, to już moim zdaniem niebo w gębie :) Składniki (na 3 blaty): 7 białek z dużych jajek 1/4 łyżeczki soli 400 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczka soku z cytryny Krem(...)trochę żółtka - jeśli tak się stanie - beza może nie wyjść. Do białek dodać sól i dodając po łyżeczce cukru pudru - cały czas miksować. Beza to wymagające i kapryśne ciasto, trzeba bardzo dokładnie i długo ubijać białka, a jako, ze bezy nie da się przebić, to czasem lepiej ubijać dłużej niż mogłoby się wydawać. Na koniec dodać sok z cytryny

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką 138

wysuszenie. Swoją pierwszą bezę – tort Pavlovej – upiekłam dla jednej z krakowskich kawiarni. Byłam z tego wypieku bardzo dumna, bo wbrew pozorom, nie jest łatwo upiec idealne bezowe ciasto – z zewnątrz chrupkie, zaś w środku lekko ciągnące. Dzisiejszy deser, a w zasadzie mini deser, mini torcik Pavlovej, to niezwykle lekka, letnia propozycja. Specjalnie przygotowałam takie maleńkie porcje(...)marakui i wanilią. Gotowym, wysuszonym bezikom ścinamy górną część, którą rozkruszamy na drobne części. Na beziki wykładamy łyżeczką porcję kremu marakujowego, zdobimy porzeczką i na sam koniec posypujemy kruszonką bezową. Do ozdoby można użyć także kwiatów lawendy. Smacznego!   Artykuł Mini Pavlova z kremem z marakui i czerwoną porzeczką pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
bezowy jagodowy przekładaniec 121

bezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka(...)całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Garnek z jagodami zostawiamy do ostygnięcia a następnie dodajemy do niego jogurt i całość wstawiamy do lodówki aby stężała ( ok 1,5 godziny)  Przestudzony bezowy spód kładziemy na płaskim naczyniu ( paterze lub dnie od tortownicy), nakładamy na niego stężałą masę jagodową, nakrywamy drugą bezą, całość wstawiamy jeszcze na godzinę do lodówki, po czym podajemy

Miód i pieprz
Bananowa chmurka 109

Cieniutkie ciasto kruche, galaretka z bananani i ananasami, krem z mascarpone i chrupiąca, czekoladowa beza to właśnie jest bananowa chmurka . Pyszne ciacho idealne na upalne dni

Pieguskowa Kuchnia
Sernik z brzoskwiniami 1583

Sernik z brzoskwiniami to jeden z moich ulubionych serników. Pyszne kruche ciasto, bezowa pianka i ta masa serowa, która wręcz rozpływa się w ustach! Prawda że brzmi pysznie? Ten sernik na kruchym spodzie głównie kojarzy mi się ze świętami, ale lubię The post Sernik z brzoskwiniami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kostka alpejska 425

Kostka alpejska Czekoladowe ciasto przełożone pyszną i słodką masą kajmakową z chrupiącymi bezikami oraz delikatną śmietanką i lekko kwaskowym dżemem. Całość zwieńczona jest tartą gorzką czekoladą

Blog z Apetytem