ciasto bezowe - 1112 przepisów (strona:32/75)

Pani Walewska 461

Składniki :Placki (ciasto kruche): - 2 pełne szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 torebka cukru wanilinowego-  0,5 szklanki cukru pudru -  200 g masła -  4 żółtka -  1 słoik dżemu z czarnej porzeczkiMasa bezowa:- białka z 6 jaj - 2 szklanki cukru pudru - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)masło )Przygotowanie :Placki Mąkę przesiewamy na stolnicy razem z proszkiem do pieczenia.  Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki. Dodać żółtka. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części,  następnie rozwałkowujemy na prostokątne placki (ja robiłam w dużej blaszce i rozwałkowywałam bezpośrednio na papierze do pieczenia ). Ciasto wraz z papierem wkładamy

charlotte gotuje
Lekki sernik z truskawkami i pianką bez cukru 153

wierzchu wyłożyć truskawki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Białka ubić z erytrytolem i liofilizowanymi truskawkami na bezową piankę. Wyłożyć na podpieczony sernik, na wierzchu zetrzeć na tarce drugą część ciasta w formie kruszonki i piec jeszcze 30-35 minut w 180 stopniach (wierzch można przykryć folią aluminiową pod koniec pieczenia).   Artykuł Lekki sernik

Fitkot
WIŚNIOWA CHMURKA 238

tężeć w momencie dodawania do wiśni. Tężejącą masę owocową wylewamy na schłodzony kruchy spód, równo rozprowadzamy, wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Osobiście uważam, że super sprawdzają się w tym cieście owoce mrożone, zdecydowanie łatwiej uchwycić dobry moment wylewania galaretek (gdy masa będzie zbyt płynna, wypłynie nam pod kruchy spód, dlatego tak ważne jest, by uchwycić ten właściwy moment). Masa śmietanowa(...)powinna być chrupka i wypieczona. Po upieczeniu wystawiamy blaszkę z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Na schłodzoną masę śmietanową zsuwamy delikatnie masę bezową, uważając by się nie rozsypała. Całość schładzamy w lodówce. Najlepiej przygotować ciasto dzień wcześniej. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Podwójna Pavlova z nektarynami i śmietaną 180

śmietany wyłożyć na dolny bezowy blat. Na śmietanę przelać przecier z nektarynek.  Ułożyć na nim drugi bezowy blat, a na nim równomiernie rozprowadzić pozostałą śmietanę. Na wierzchu ułożyć cząstki nektarynek. Całość można oprószyć cukrem pudrem. ----- Podobne: Pavlova z truskawkami i śmietaną Ciasto szpinakowe z porzeczkami Powidła z moreli

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 192

Serniki, moje ulubione ciasta. Wbrew pozorom nie wszystkie robi się dłuuugo i mozolnie. Ten przepis pozwoli Wam na uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej

MamaOskarka
Zimowa szarlotka z bezą 160

rożnych przepisów, ale ta, niezmiennie od wielu lat pozostaje tą number one ! Jest o tyle wdzięczna, że można troszkę zmieniać, modyfikować czy też urozmaicać jej składniki. Poza tym bezowa skorupka na górze dodaje jej lekkości i kruchości. Szarlotka zaczyna znikać z formy, gdy tylko lekko przestygnie i da się ją jeść ! Tę dzisiejszą upiekłam w wersji zimowej, czyli z pomarańczami(...)pomarańczowe. Zimowa szarlotka z bezą Proporcje na formę 30 x 24 cmCzas przygotowania: 120 minut Składniki:Na ciasto 1 kostka masła 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Na piankę bezową: 5 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Nadzienie:5 średnich jabłek2 czubate łyżki rodzynek2 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
ŚWIĄTECZNY TORT BEZOWY 147

 Nie wyobrażam sobie świąt bez tortu bezowego. Mega słodki z nutką soczystej maliny i orzeźwiającą miętą. Mmm uwielbiam...  Składniki na bezę: 6 białek 1

Słodki Zakątek
Beza malinowo jeżynowa 126

Słodki deser do kawy bezowy z dużą ilością malin, jeżyn i kremami z tych owoców. Krem nie słodzony, kwaśne jeżyny równoważą słodycz bezy. Znikła bardzo szybko

wesoła kuchnia
Lodowy torcik czekoladowy 201

Torcik czekoladowy na bezowym spodzie z dodatkiem wafelków o smaku cappuccino- w domu deser dostał trzy razy "tak". Wafelki i słodki spód idealnie współgrają z niezbyt

Wrzosowa Polana
Sernik jagodowy pod bezową chmurką 243

mojprzepisna.pl | Sernik jagodowy z bezową chmurką Wszyscy pieką serniki jagodowe, więc upiekłam i ja. Dla mnie jagody są troszkę kwaśne dlatego świetnie komponują się ze słodką

moj przepis na
KETO MALINOWA CHMURKA (keto, LCHF, bez glutenu) 355

Piec w temperaturze 190 0 C do momentu zrumienienia, czyli ok 10-15 minut. Przygotowanie bezy wg przepisu na tort bezowy , ale z użyciem erytrolu: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować dno formy, w której pieczone było kruche ciasto. Użyć zimnych białek, które zostały z przygotowywania ciasta kruchego. Erytrol zmielić na cukier puder. Do białek dodać szczyptę soli

Ola la LCHF
Kruchy placek migdałowy z agrestem i pianką 169

szykują się na swój debiut tego lata w Kuchni :) Wylądują na kruchym, migdałowym spodzie i nakryją swoje zielone, pękate brzuszki słodką pianką. Chrupiące ciasto, wypełnione soczystym, lekko kwaśnym agrestowym nadzieniem przeplata się ze słodkim akcentem bezowej pianki i równomiernym biciem deszczowych kropli o parapet. Pozostaje tylko zaparzyć kawę i odpłynąć na agrestowej chmurce :) W końcu właśnie rozpoczął się weekend! Kruchy(...)łyżki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Sposób przyrządzenia: Kruchy spód: 1. Masło pokrój na mniejsze kawałki. 2. Szybkimi ruchami zagnieć ze wszystkich składników gładkie ciasto. 3. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15min 4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim tortownicę lub keksówkę (spód i boki) i obficie ponakłuwaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KUCHENNA APTEKA #37 - GRUSZKI 134

zamrożenia ze względu na "kobiecy" kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków ekstrakt z gruszek wykorzystywany jest w kosmetyce Przepisy z gruszkami 1) TORT BEZOWY Z GRUSZKAMI I KARMELEM 2) GRUSZKI W KONFITURZE 3) KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BEZĄ 4) ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z GRUSZKĄ PRAŻONĄ 5) PIZZERINKI FRANCUSKIE Z AWOKADO I GRUSZKĄ

Kuchnia MagdaLeny
Ptysie w trzech odsłonach 93

będą one wysuszone. Upieczone ptysie łatwo wysychają więc należy je przechowywać w zamkniętym pudełku. Nadzienie do ptysi Masa budyniowa. Nie za słodka, o waniliowym posmaku, idealnie komponuje się z ciastem parzonym. Składniki: 100g cukru pudru + cukier wanilinowy lub esencja waniliowa miksujemy na puszystą, jasną masę z 6 żółtkami następnie dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz(...)metoda gwarantuje, że masa się nie zwarzy. Jeśli chcecie dodać mascarpone, najlepiej już na początku umieścić serek i kremówkę w jednym naczyniu, po czym ubić na sztywno. Krem bezowy. To nic innego jak ubita na sztywno beza zaparzona syropem cukrowym, w moim przypadku na bazie soku z jagód. 2 białka ubić na sztywno dodając pod koniec 20g cukru 120g cukru

Słodki Blog
Ciasta 439

śliwkowymi Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Mikołaj z piernika Flan kokosowo gruszkowy Torcik cukiniowy Szarlotka na kruchym spodzie Rolada bezowa z mandarynkami Czekoladowe z gruszkami i żurawiną Marcepanowo orzechowe z śliwkami Marchwiowe z lukrem królewskim Ciasto makowo gruszkowe Czekoladowe ciasto z malinami Ciasto odwracane z mirabelkami Kruche z pianką i borówkami Clafoutis z czereśniami i borówką Kruche

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania