ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:854/2671)

Chałka – przepis | Ksiega-Smaku.pl 1099

wsypujemy cukier oraz sól, dodajemy również mąkę i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe. W trakcie wyrabiania, po wymieszaniu wszystkich składników wlewamy roztopione i ostudzone masło i kontynuujemy zagniatanie do momentu aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Do wyrabiania ciasta najwygodniej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)każdą z dwóch chałek bierzemy po trzy zrolowane wałki ciasta które układamy równolegle do siebie i z jednego końca zlepiamy ze sobą, następnie zaplatamy w warkocz a zlepione końce podwijamy pod siebie. Tak przygotowane i zaplecione ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia W czasie, gdy ciasto wyrasta  przygotowujemy kruszonkę, w misce mieszamy i zagniatamy ze sobą

Księga-Smaku
Bułeczki zakręcone 68

dobrze wyrobionego ciasta utwórz kulę. Przykryj ją ściereczką, folią spożywczą lub folią aluminiową i odłóż w ciepłe miejsce na 70 minut. Miskę z ciastem możesz wstawić do nagrzanego do 35 st. C piekarnika podobnie jak z wcześniej przygotowanym rozczynem. Po 70 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj sporą drewnianą deskę lub stolnicę, lekko podsyp je mąką. Ciasto krótko wyrób(...)kawałkiem ciasta. Zakręcone ciasto na bułeczki ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Z mojego przepisu wyszło pięć sporych zakręconych bułeczek. Możesz przygotować ich więcej, np. z podwójnej porcji ciasta lub z otrzymanego w tym przepisie utworzyć mniejsze, cieńsze i krótsze bułeczki. Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu

Zasmakuj Kuchni
Pancakes ricotta-cytryna 68

średnim ogniu 2-2,5 min. Następnie zdjąć pokrywkę, odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia ok. 2 min. Usmażone placki układać w małe stosy i podawać z różnymi dodatkami. Do jednej miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, sól i wszystko razem wymieszać. Do drugiej miski dodać jajka, mleko, ser ricotta(...)patelnię z nieprzywierającym dnem na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcje ciasta (najwygodniej miarką 1/4 cup, lub niedużą nalewajką) po 3 placki na raz. Przykryć patelnię pokrywą i smażyć na średnim ogniu 2-2,5 min. Następnie zdjąć pokrywkę, odwrócić na drugą stronę i smażyć już bez przykrycia ok. 2 min. Usmażone placki układać w małe stosy

ememe kitchen
Ciasto czekoladowe z gruszkami 120

Ciasto czekoladowe z gruszkami szybkie ciasto bez miksera. Ciasto czekoladowe z gruszkami i kawowo-czekoladową polewą dla prawdziwych miłośników czekolady ma trzy ogromne zalety. Po pierwsze jest naprawdę pyszne, po drugie jest bardzo łatwe do wykonania, nawet jeśli nie umiesz piec. I wreszcie po trzecie nie ma takiej osoby, która go nie pokocha od pierwszego kęsa. Przepis na szybkie(...)laski cynamonu i 2 goździków, ale nie jest to konieczne. Przepisy na łatwe ciasta sernik z blendera - idealny dla początkujących kubeczkowe ciasto jogurtowe , które możesz upiec razem z dziećmi ciasto drożdżowe dla leniwych czyli kolejne ciasto łyżką mieszane szybkie ciasto na niedzielę łatwa babka majonezowa Ciasto czekoladowe z gruszkami 3 łyżki dobrej jakości kakao  1 łyżka bardzo drobno zmielonej

Cztery Fajery
Ciasto pomarańczowo – migdałowe bez jajek 139

misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu

Szybko Tanio Smacznie
Sernik na zimno z matchą 242

Już dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping(...)naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Do tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się za kolejne wersje. Polecam zaufać swojej intuicji i pobawić się składnikami – różne owoce, różne wersje smakowe – w tym serniczku prawie wszystko dozwolone. Sernik na zimno – spód

Poezja smaku
Placek serowy z masą kokosową wg siostry Anastazji 176

czekoladowej, a jakoś bardziej takie ciasto chciałam. Oczywiście możecie upiec go w oryginale, bez spodu. To już zależy tylko od Was! W obu wersjach serniczek jest bardzo pyszny! Piekłam już kilka razy, więc gorąco polecam :) Spód: 125g margaryny (1/2 kostki) ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki Masa(...)łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia Polewa (nitk i czekoladowe): 40g czekolady gorzkiej lub deserowej 40ml mleka lub wody Margarynę rozpuszczamy (by była płynna, ale nie gorąca), dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, żółtka, i proszek do pieczenia. Całość mieszamy razem łyżką lub widelcem, a następnie dodajemy stopniowo mąkę. Gotowym ciastem wylepiamy średniej wielkości blaszkę (około 23x34cm

Smakowy Raj
Ciasto Blondies 97

Blondies to kolejna propozycja z książki „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course”. Blondies to ciasto inne niż do tej pory kosztowaliśmy. Jest lekko twardawe, a przy

Moja Delicja
Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru 172

mamy grudzień! ;) Można piec pierniczki, dekorować, szukać prezentów... A ja z "okazji" pierwszego grudnia pokażę wam ciasto już w nieco świątecznym klimacie, bo z dodatkiem cynamonu. To moje trzecie podejście w ostatnim czasie do ciasta bananowego i w końcu udane (z poprzednich zadowolona nie byłam :P). Wychodzi mniej wilgotne, ładnie wyrasta i jest lżejsze, bardziej puszyste i bardzo smaczne(...)syropu, albo wzbogacić ciasto polewą. Ja swoje posypałam jedynie zmielonym na puder ksylitolem. Bezglutenowe ciasto bananowe z orzechami i karobem bez cukru 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej  2 jajka  2 dojrzałe banany  2 łyżki  2 łyżki syropu daktylowego  3 łyżki oleju kokosowego  1 łyżeczka proszku do pieczenia  szczypta

FitKot
Tarta cytrynowa z bezą 209

wyłożyć do natłuszczonej formy na tarte o średnicy 23-25 cm i ponakłuwać. Na cisto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki obciążające ciasto. Podpiec w temp. 180 stopni ok. 15 minut. Po tym czasie usunąć fasolki i papier i piec jeszcze 20-25 min. Wystudzić. . Składniki na budyń cytrynowy: • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej • 100 g cukru • skórka(...)otarta z 2 cytryn • 125 ml soku z cytryny (z 2-3 cytryn) • sok z 1 niedużej pomarańczy • 85 g masła pokrojonego na kawałki • 3 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 całe jajko W garnuszku z grubym dnem wymieszać mąkę, cukier i skórki z cytryny (zetrzeć tylko żółtą część, gdyż biała jest gorzka) Następnie wlać sok z cytryny

KUCHNIA POLSKA
Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem. 190

ciasto.  2. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut(...)dokładnie rozpuszczamy, studzimy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejące wykładamy na ananasy. Ciasto wkładamy do lodówki. 6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ciasto można pokroić na około

Izabelawkuchni
Sernik łaciaty-wspaniały, nie opada, zawsze się udaje (sernik siostry Anieli)+FILM 118

sera zmielonego -2 budynie waniliowe - 8 jajek - 2 białka z ciasta -3/4 kostki margaryny -1/5 szklanki cukru -1 cukier waniliowy Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Blaszkę smarujemy margaryną lub masłem i posypujemy bułką tartą. Następnie z pierwszej połowy ciasta  urywamy kawałki i układamy na dnie blaszki. MASA SEROWA Ser mielimy(...)śmietankowe bez cukru po 40g szuka-miksujemy. Na koniec dodajemy do masy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką.  Masę serową wykładamy na ciasto, delikatnie wyrównujemy i z drugiej połowy ciasta też urywamy kawałki i układamy na masie serowej. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ślimaki z rabarbarem 120

ciasto. Nie dodawajcie więcej mąki, inaczej bułeczki będą twarde po upieczeniu. Rabarbar oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki, posypać cukrem (40g), wymieszać i odstawić na około 5-10 minut. Następnie dodać skrobię i wymieszać dokładnie. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować formując prostokąt o grubości około 0,5mm. Nadzienie (bez płynu) wyłożyć na rozwałkowane ciasto(...)równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć. Następnie dość ciasno zawinąć w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości około 2cm. Gotowe ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem lub czekoladą. Smacznego Ślimaki z rabarbarem Ślimaki

Smaki Armine
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 183

pudru 70 g masła jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Strawberry curd 250 g truskawek szklanka cukru jajko + 3 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy      Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie szybko zagniatamy ręką. Formujemy(...)folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut.       Ogarniamy krem truskawkowy

sama złodycz
Kruchy placek morelowo budyniowy 160

kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1-2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: - 1 kg świeżych moreli - 3 budynie waniliowe bez cukru - 4 łyżki cukru - 900ml mleka   Suche składniki (mąkę, cukier(...)puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas pod ręką

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania