ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2346/2705)

Przepis na tiramisu w słoiczkach – bez pieczenia i bez śmietany. Po włosku! 69

Chcesz przenieść się myślami na wąską włoską uliczkę, gdzie popijasz espresso, patrzysz na szmaragdowe morze i zajadasz się tiramisu? Przepis, który dziś przygotowałam z pewnością przypadnie

Rozdomowiona
Ciasteczka czekoladowe 150

Zdrowe odżywianie to ostatnio bardzo gorący temat. Każdy z nas ma swoją definicję tego pojęcia. Ile osób, tyle opinii, porad, nakazów i zakazów. Każdy z nas

365 dni dookoła kuchni
Sernik na zimno z mango i jagodami 147

Pisałam już kiedyś, że blog otworzył mi wiele drzwi i nowych możliwości. Nigdy jednak nie skorzystałam z wszystkich na sto procent. Zawsze traktowałam to jako dodatkowe hobby, bez ciśnienia i parcia na statystyki. Lubię gotować, lubię pisać, lubię robić zdjęcia. Kiedyś było więcej zdjęć dzieci, prywatnych historii, ale z czasem doszłam do punktu, w którym fotografie i przepisy grają(...)Przygotowanie: Precelki miksujemy w robocie lub przesypujemy do mocniejszego worka i tłuczemy wałkiem do ciasta na malutkie kawałeczki.  Przesypujemy do miski.  Dodajemy stopione masło i cukier puder. Mieszamy i wykładamy spód tortownicy.  Masę dociskamy ręką, żeby było równo i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Masa z mango: 600 g twarogu sernikowego

bistro mama
Praga – przewodnik kulinarny 203

gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie to w porównaniu z czeską kuchnią tradycyjne chłopskie jadło(...)ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto z jabłkami), vetrnik (karmelowy ptyś), kobliha (pączek) i rakvicka (która przypomina eklerkę). Najłatwiej dostępnym słodyczą w Pradze jest trdelnik, czyli pachnące cynamonem i podawane często z lodami ciastko kominowe. Można

Ugotowane pozamiatane
Rogale marcińskie (świętomarcińskie) 219

pozostałe mleko i kogel mogel. Mieszamy łyżką, a następnie ręką wyrabiamy ciasto. Podsypałam je trochę mąką, bo początkowo bardzo się kleiło. Ciasto musi być elastyczne. Dodajemy roztopione, ostudzone masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i schładzamy ok. godziny. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę  i wałkujemy na prostokąt (ok. 45x25(...)dół. Masło kroimy w plasterki i układamy na cieście. Następnie rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni.   1/3 ciasta złożyć do góry, potem złożyć dolną część tak, by przykryła tę górną – wyjdą trzy warstwy. Dociskamy i obracamy o 90 stopni i delikatnie wałkujemy na prostokąt (nie podsypywać zbyt mocno mąką – ciasto jest plastyczne) Składamy tak jak poprzednio na trzy części

Aga w kuchni
TORT BEZOWY PAVLOVA BEZ CUKRU, GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo) 402

Wydawałoby się, że beza, którą robi się z cukru i LCHF to dwa pojęcia, które wzajemnie się wykluczają. A jednak można nie wyłamując się z diety

Ola la LCHF
Ciekawostki kulinarne: kokos 59

Kokos to pyszny egzotyczny orzech o oryginalnym smaku i wielu właściwościach prozdrowotnych znany od milionów lat. Pierwsi przekonali się o tym mieszkańcy dzisiejszej Ameryki Południowej, Indii

My Chcemy Jeść
Domowa konfitura z borówki amerykańskiej – idealna do świątecznych wypieków, idealna na co dzień 242

Uwielbiam borówki. W sezonie potrafię ich zjeść naprawdę dużo. Wybornie smakują od tak, w słodkim cieście, w formie koktajlu, jako dodatek do śniadania i innych potraw

Słodkie okruszki
Gulasz wieprzowy z ciecierzycą 152

większości poprawione, przepisy całe dwa napisane, więc by już nie odwlekać w czasie od razu je publikuję. Z obawy, że kolejny wolny czas nadejdzie nieprędko ;)  Pomysł na ciasto już jest, teraz więc czas na obiad, konkretny na dodatek, bo i pogoda się popsuła i co tu dużo mówić... trzeba dobrze zjeść i się zagrzać :)  Ja gulasze uwielbiam- choć(...)łopatki mogę jeść naprawdę często. I nawet ich jakoś specjalnie nie urozmaicam, ale tym razem było inaczej, bo po raz pierwszy dodałam ciecierzycę, a zamiast zwykłego chleba podałam pieczone chlebki naan *. Na nie przepis już znajdziecie na blogu, więc nie będę go powtarzać. Za to na gulasz prędko zerknijcie, być może przygotujesz go jeszcze dziś...? Nie wiem

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 118

metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się nie liczy :) Siedzę właśnie teraz w domu, a tu co chwilę Madzia do mnie dzwoni z pracy. No dzwoni i dzwoni i pracować mi nie daje(...)pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez moment wyrabiać, żeby je odpowietrzyć. Potem podzielić na 8 równych części (autorka Moich Wypieków podaje

Marder&Marder Manufacture
Szybkie przekąski i przystawki na imprezę 711

Szybkie przekąski i przystawki na imprezę Proste przepisy na przekąski, przystawki i sałatki na imprezę i Sylwestra Szybkie przekąski i przystawki na imprezę w domu to

Cztery Fajery
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną jak u babci 57

pierogi z mięsem i kapustą kiszoną (około 55 sztuk): Ciasto: 550 g mąki pszennej (typ 450) 350 ml gorącej wody łyżka oleju płaska łyżeczka soli   Farsz: około 1,5 golonki wieprzowej 500 g kapusty kiszonej duża cebula kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie Ciasto Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą(...)zacznie lekko brązowieć, zdejmij ją z ognia, dodaj mięso i wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Farsz odstaw do wystudzenia. Przygotowanie pierogów Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Jeśli ciasto klei się do wałka lub stolicy, podsypuj je delikatnie mąką. Szklanką (moja ma średnicę 8 cm) wycinaj krążki. Na środek każdego nakładaj po sporej

e-PrzepisyKulinarne
Drożdżówki z borówkami 172

Jeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście  nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa kilka godzin. Bez przesady ( niestety spotkałam się z takim podejście i to nie raz). Bardziej narzekam w tym momencie na brak światła pod względem zdjęć. Niestety jeśli przychodzą pochmurne dni a tych jest(...)ciepłym mleku i przelewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto aż do momentu gdy będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 do 2 godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice i rozwałkowujemy je na grubość 2 cm i wycinamy kółka o średnicy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Piernik z powidłami śliwkowymi 101

Uwielbiam piernik w takim wydaniu, a jeszcze bardziej jego korzenny zapach w czasie pieczenia, który wypełnia cały dom. Bez piernika nie ma świąt :). Polecam, żeby upiec go już teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi(...)ucieraj do połączenia składników. Przelej masę do foremki, wyrównaj szpatułką i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 180 stopni C ok 40 min. , po czym przykryj wierzch folią aluminiową (stroną matową na zewnątrz) i dopiekaj kolejnych 20 min. Patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy

noteskulinarnyfiga