Zupełnie niezaplanowana tygodniowa cisza na blogu popsuła mi kilka planów. No ale cóż - czasem trzeba po prostu brać to, co życie przynosi, i zamiast iść pod
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnych sieci się do nich nie umywają. Zresztą nie bez powodu moim ulubionym daniem w Max-ie są właśnie frytki (z dodatkami). Krążki cebulowe – stosunek chrupiącego ciasta do cebuli wręcz idealny. Są to zdecydowanie krążki cebulowe, a nie „obwarzanki” z panierki, w której zgubił się cienki kawałek cebuli. Serki chilli – pikantne, w chrupiącej skorupce. Jeśli(...)nich są które. Konsystencja – „jak kawałek kurczaka” (wege) i „jak zmielony kurczak” (mięsny). Smak – „nie mam pojęcia”. Dopiero po zapachu poznał bez problemu który jest który. Skoro tak na prawdę nei ma większej różnicy, to dla mnie oczywistym wyborem jest opcja wege. 😉 Dodam jeszcze, że minimalnie wygrywa panierka w wege, ponieważ
SandraFrej.comJapońska zielona herbata to jeden z najzdrowszych napojów świata. Duża zawartość przeciwutleniaczy chroni nasz organizm przed chorobami, poprawia sprawność fizyczną i umysłową. Regularne picie dobrej jakości
Kuchcik gotujejednak pamiętać o kilku istotnych kwestiach. Jeśli chodzi o idealne ciasto na pierogi bez jajka : jego przygotowanie jest dość intuicyjnie, ale dla początkujących warto przyjąć, że na 500 g mąki będziemy potrzebować około 1 i 1/3 szklanki gorącej wody (ale nie wrzątku!). Większość osób zagniata ciasto tak długo, by było mięciutkie, elastyczne i nie lepiło się do rąk(...)lepienia pierogów warto zakryć ją ściereczką, by ciasto nie wysychało. Z zagniecionej kuli odrywać większe kawałki i dość cienko wałkować (ciasto nie powinno być jednak przezroczyste). Wykrawać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać pierogi brzegiem widelca (jak na filmie). Wykorzystujemy wszystkie skrawki ciasta. Jeśli zostanie trochę farszu lub ciasta, można je zamrozić. Z ciasta możemy ulepić też uszka. Ulepione pierogi
Lekcje w kuchniWypadki chodzą parami - z pewnością znacie to powiedzenie. W gorszych czasach bywa, że i trójkami czy czwórkami. Mi tym razem zdarzył się pojedynczy; do dzisiaj czekam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeobowiązkowo. U nas w domu zawsze jest na wigilijnym stole kapusta z grzybami , grzyby smażone w cieście oraz pierogi z kapustą i grzybami . Myślę, że w większości polskich domów jest podobnie. Żaden porządny barszcz czy bigos też nie obejdzie się bez suszonych grzybów. Nie wyobrażam sobie używania w kuchni grzybów suszonych kupionych w sklepie z tej prostej(...)gdzie zbierać. Na susz zbieramy grzyby raczej z pogodny dzień kiedy nie są bardzo mokre. Przyniesione grzyby od razu czyścimy dokładnie i sortujemy. Do suszenia przeznaczamy owocniki całkowicie zdrowe, bez lokatorów. Nie uznaję suszenia grzybów z robalami - jak chcę mieć tłuściejszą zupę to dodam do niej łyżeczkę masła a nie maleńkie trupki. Wiem, owady i ich larwy to wartościowe
Smaczna Pyzaabsolutnie nie można tego robić w samotności, należy obdzwonić wszystkich znajomych lub zatrudnić rodzeństwo czy dzieciaki do wspólnej pierniczkowej pracy. Po drugie gdy uzbieramy już naszą pierniczkową drużynę wszyscy bez wyjątku wyłączamy telefony! :) I to nie są żarty! :) Kiedy już zbierzemy drużynę i odłączymy się od sieci można przystąpić do właściwego dekorowania pierniczków. Potrzebne będą przede wszystkim pierniczki, przepisy(...)wszystkie pozostałe przybory :) Zadbajcie o to aby wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc
DefinicjaSmakutort musowy oblany lustrzaną polewą mirror glaze. Smak musu z mango przełamany jest czekoladowym brownie oraz chrupiącą orzechową praliną. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: ok. 24 godziny Czas pieczenia: 17 min (brownie) Składniki: (średnica tortu 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Brownie: Przepis znajdziesz pod tym linkiem . Chrupiąca pralina: 20 g orzechów laskowych uprażonych(...)mleka skondensowanego słodzonego 17 g żelatyny 300 g białej czekolady barwniki w proszku lub w żelu Przygotowanie: Brownie: Ciasto przygotuj zgodnie z przepisem podanym w linku Użyj proporcji podanych w przepisie na blaszkę 15×15 cm ale upiecz ciasto w tortownicy lub rancie o średnicy 18 cm. Chrupiąca pralina: Cukier wsyp do garnuszka i podgrzewaj do uzyskania bursztynowej barwy
Słodki Blogchrupiącymi brzegami. Musi też być dość sztywne, by dało się je zjeść bez użycie noża i widelca, bo co to za pizza, której nie można zjeść rękoma? Poniższy przepis spełnia te kryteria i sprawdził się już nie jeden raz. Dziś zapraszam na... pizzę wiejską Do ciasta będziemy potrzebować: 400 g mąki 30 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy(...)ciasta. Podwojenie swojej objętości zajmuje mu zazwyczaj ok. 1,5 godz. Jeśli jest już ładne i wyrośnięte rozwałkowujemy je na ok. 5-6 mm. (Taka ilość ciasta wystarcza na prostokąt pokrywający standardową blaszkę znajdującą się w standardowym piekarniku.) Ciasto smarujemy sosem, a następnie posypujemy żółtym serem. Na wierzch układamy cebulkę z pieczarkami, kukurydzę i kiełbasę. Pieczemy
Ratunku obiadBył nawet wywiad ze mną. Przeczytajcie jakie pytania zadała mi redakcja Edipresse. Dziś w cyklu Bloger Tygodnia gościmy Kamilę Tokarską, autorkę bloga Ugotowane Pozamiatane. Kamila to osoba, która bez opamiętania pochłania książki kulinarne. Korporacyjne – niezbyt smaczne – lunchboxy sprawiły, że pokochała gotowanie. Stała bywalczyni warsztatów, festiwali i konferencji kulinarnych. Poznajcie ją bliżej! Kamila na swoim blogu(...)zrobić w pół godziny po po powrocie z pracy. Skąd czerpiesz kulinarne inspiracje? Pierwsze smaki, które pamiętam, to smaki lat ‘90. Sałatki warstwowe z warzywami z puszki, ciasta z papierka typu kopiec kreta i karpatka. Był to wyraz buntu kulinarnego, bo w moim domu uważało się te dania za niezdrowe i niedostatecznie pracochłonne, by można je było podać
Ugotowane pozamiatanewierzchu układamy kostki serka. Całość zalewamy olejem ze snacków. Oprószamy kilkoma szczyptami suszonego czosnku i posypujemy listkami świeżego oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35 - 40 minut. Pieczone ziemniaki ze śródziemnomorskim serkiem z chili i świeżym oregano można podać jako gorącą przekąskę. Frittata z łososiem i szpinakiem 3 jajka 100 g wędzonego łososia 100 g świeżego(...)wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 25 minut. Smakuje
My Chcemy Jeśćdodany do ciasta sprawia, że pączki podczas smażenia chłoną mniej tłuszczu. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto możesz wyrabiać robotem planetarnym z hakową końcówką lub ręcznie (uważaj na ciasto klejące się do palców, możesz oprószyć ręce mąką lub natrzeć olejem). Wyrabiaj aż do momentu, gdy ciasto zacznie odrywać się od miski , powinno stać się gładkie, sprężyste, dość lekkie. Ciasto wyrabiaj(...)nadadzą ciastu gorzkiego posmaku. Po godzinie ciasto powinno ładnie urosnąć. Przygotuj stolnicę. Wysyp na nią cienką warstwę mąki. Na tak przygotowaną stolnicę przłóż wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto może być lekko lepkie. Odrobiną mąki obsyp też ciasto od góry. Rozwałkuj wałkiem na grubość 2 cm. Wykrawaczką wytnij kółka o średnicy ok. 7cm. Pączki układaj obok siebie na desce/papierze oprószonym mąką. Pączki
SmartBake.plKisiel i budyń to jedne z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem. O ile budyniu nie lubiłam no chyba, że czekoladowy, to kisiel kochałam
Mieszam w Garnku