Zapewne większość z Was nie wyobraża sobie śniadania bez świeżego, chrupiącego pieczywa. Zach ę cam Was do w ł asnego wypiekania, bo domowe pachn ą ce pieczywo to ogromna przyjemno ść. Na pewno poczujecie satysfakcj ę i frajd ę , gdy z piekarnika b ę dziecie wyjmowa ć chałk ę, bohaterkę dzisiejszego przepisu. O bsypana(...)minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 równe części. Z ciasta formujemy 3 podłużne wałki o długości ok. 40 cm. **** Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastate di nuovo e dividetelo in 3 pezzi
La grande e la piccola cuocaJak upiec kaczkę? Przepis krok po kroku na kaczkę pieczoną w całości Jak upiec kaczkę? To pytanie zadawałam sobie wielokrotnie, zanim zdecydowałam się upiec kaczkę po
Cztery FajeryChwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrzebędąc z nią w Krakowie z powodu Wielkiego Finału 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku. Tak mi zasmakowały, że nie byłabym sobą, nie popełniając ich u siebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian. Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdy zjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też(...)solą (Osobiście użyłam do tego celu miksera). Czekoladę mleczną i deserową kruszę. Miętę siekam drobno. Oba składniki wrzucam do masy, mieszam całość. Formę wyścielam papierem do pieczenia. Wykładam lepkie i ciężkie ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 30-35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO! Pozdrawiam baardzo czekoladowo! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiProsty przepis na lasagne Lazania z mięsem mielonym i beszamelem. Prosty przepis na lasagne bolognese nikomu nie sprawi trudności. Włoska lasagne z mięsa mielonego
Cztery FajeryTwaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na super szybki i nisko budżetowy
zdrowo i aktywnieTwaróg, galaretka i owoce - tylko tyle z głównych składników potrzebujesz do tego sernika. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na super szybki i nisko budżetowy
Zdrowie i pysznie na talerzumuesli idealna do podkręcania bułki tartej czy dowolnych panierek do ciast drożdżowych jako kop dla kruszonki lub dla samego ciasta do dowolnych chlebów i bułek do posypywania sałatek i surówek wymieszana z oliwą robi cudowny dressing do sałaty wymieszana z jogurtem staje się świetnym dipem cudowna do pieczonych warzyw do posypywania hummusu i innych past do posypywania zup typu krem(...)łyżki migdałów 3 łyżki solonych pistacji 1 łyżka nasion kopru włoskiego 1 łyżka kuminu (nasiona lub mielony) 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka soli. Ta wersja była robiona bez wagi, na oko. Orzechy 100 g, bo tyle było w małej paczuszce. Zrobiłam, używając tylko łyżek, nie trzymając się żadnych wag i wielkości tych łyżek i wyszło pycha
ladykitchenKeftedes to jeden z moich ulubionych greckich smaków. Te aromatyczne, pachnące ziołami, soczyste klopsiki Grecy jadają jako meze, czyli przystawkę, z chlebkiem pita i dipem tzatziki
Na-talerzu.plciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Do gotującej się wody(...)again the leftovers and roll again, and so on. The less convectional method – make a roll of a part of the dough and cut a small piece of it and roll that piece. Regardless the method of making the circles put some filling on each circle and close it. Do it precisely, so it won’t fall apart while
Martyna CooksPamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju dżemami i konfiturami, a co najważniejsze, ciasto było bardzo puszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z cukierni Zagoździńskich , którymi zajadamy się w pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam(...)zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Będzie troszkę lepkie, dlatego w kolejnych etapach niezbędna będzie mąka podsypania. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 4 części, wyłóż kolejno na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj każdy
karmelowyDomowy chleb pszenno- żytni to moja kolejna propozycja na domowe pieczywo . Ten chleb to propozycja trochę dla leniwych, bowiem nie wymaga on od nas wyrabiania. Wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowa granola to przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Jest tak pyszna i prosta w przygotowaniu, że nie wrócicie już do kupnych płatków. Domowa granola –
Na-talerzu.plTrochę to potrwa, bądźmy cierpliwi :) Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż wszystko razem się ładnie połączy. Zawijamy w folię spożywczą na 20 minut. Ciasto wewnętrzne (zdjęcie powyżej): 220 g mąki krupczatki 150 g smalcu Tak samo jak w "cieście zewnętrznym" mieszamy aż smalec się pod wpływem ciepła dłoni rozpuści i ciasto się wyrobi w zwartą masę. Nadzienie (zdjęcie powyżej(...)fasola. Zatem zostawiamy fasolę w misce, zajmiemy się nią później. I teraz przechodzimy do głównej części. Znowu posłużę się zdjęciami. Ciasto zewnętrzne dzielimy na 14 kulek. Tak samo ciasto wewnętrzne (zdj. 1). Ciasto zewnętrzne spłaszczamy dłonią i zawijamy wokół ciasta wewnętrznego (zdj. 2). Otrzymujemy 14 większych kulek. Każdą z tych kulek wałkujemy (zdj. 3) i zawijamy w rulon zaczynając
Marder&Marder ManufactureSchłodzone ciasto kroimy na jednakowej grubości plasterki (u mnie to było ok. 4-5 mm) i wylepiamy nimi blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy dość gęsto widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy na złoty kolor, czyli ok. 20 min. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie możemy przygotować krem. Pomarańcze dokładnie myjemy(...)właśnie taka polewa najbardziej pasuje do tej pysznej, leciutkiej pianki. Poza tym taka lekko ciągnąca się czekolada ma dla mnie swoisty urok i nadaje ciastu wyjątkowy charakter. Jak dla mnie, to był bez wątpienia strzał w 10! A Wy co o nim myślicie? Na sam koniec powiem już tylko, że zaraz idę do kuchni... ...po następny kawałek :))) Smacznego
Ratunku obiad