Może być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie(...)dół. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami i przygotowujemy ciasto. Potrzebujemy: łyżkę masła ¾ szklanki mleka tabliczkę dobrej czekolady 3 łyżki dobrego kakao (ja użyłam surowego) dwa jajka pół szklanki brązowego cukru 300 ml kefiru (tak, dobrze czytacie) – najlepsze Zsiadłe Mleko z Krasnego Stawu ½ szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczyptę soli mąkę ok 2,5 szkl. solony karmel
ladykitchenTen przepis jest już u nas tradycją. Korzysta z niego i babcia, i mama a w tym roku i ja spróbowałam. Chyba nie ma nic bardziej
W kuchni bez szafekT o podwójnie kukurydziane ciasto! Nie tylko upiekłem je na mące kukurydzianej, ale także zalałem solidną porcją miodowego bourbonu, który nadał niepowtarzalnego aromatu. Dodatek whiskey ma
Food SquareCiasto z truskawkami i galaretkę w sezonie zawsze musi być. Oczywiście najlepsze i najszybsze jest to na biszkopcie. Dziś więc przepis na takie pyszne ciasto, ale
Healthy food explorerMini pączki z konfiturą Witajcie moi drodzy Dziś mam dla Was przepis na pyszny deser do kawy lub herbaty. Mini pączki z konfiturą. Proste w przygotowaniu
Słodkie okruszkiodpowiednio go ozdobić. Wbrew pozorom wcale nie musi być to trudne, o czym przekonasz się już za moment. W dzisiejszym artykule podpowiemy Ci bowiem, jak szybko i oryginalnie ozdobić ciasto za pomocą topperów na tort. Czym są toppery na tort? Toppery na tort to bardzo proste, a jednocześnie wyjątkowo efektowne ozdoby cukiernicze, które umieszcza się na szczycie lub z boku(...)deseru i gotowe! Oznacza to, że z taką dekoracją poradzi sobie absolutnie każdy – nie ma znaczenia, czy pieczesz okazjonalnie, czy trudnisz się tym zawodowo! To jednak nie wszystko – toppery na tort doceniane są także za różnorodną stylistykę. Z dostępnych na rynku opcji bez problemu dobierzesz dekorację, która uświetni każdy wypiek, zarówno ten na uroczystość rodzinną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wspólnym gotowaniem i jedzeniem, a także dzieleniem się prezentami. Grudzień jest szczególnie intensywnym miesiącem dla wielu Polaków, którzy już z wyprzedzeniem zaczynają przygotowywać się na tę wyjątkową okazję. Pieczenie ciast, dekorowanie domów i kupowanie prezentów to tylko niektóre z kluczowych czynności, na które poświęcamy dużo czasu i uwagi. Pomysłów na prezenty świąteczne jest tyle, ilu jest ludzi. Niektórzy wybierają(...)przygotowanie wielu różnych rodzajów kaw, od mocnej espresso, przez delikatne cappuccino, po aromatyczne latte. Dzięki temu, osoba obdarowana będzie mogła w pełni cieszyć się ulubionym napojem w dowolnej chwili, bez konieczności wychodzenia z domu. Na uwagę zasługują szczególnie ekspresy premium Sage Appliances. To już kultowa australijska marka, od ponad 70 lat z sukcesem inspiruje ludzi na całym świecie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSzybka zupa pomidorowa>>> Zupa koperkowa z lanym ciastem>>> Zupa dyniowa składniki Proste składniki, których potrzeba, aby zrobić tą zupę dyniową, obejmują: 1kg dyni pokrojonej na mniejsze kawałki (bez skórki i nasion) 1 marchew pokrojona w kostkę 1 jabłko bez skórki, pokrojone w kostkę 1 posiekana cebula 2 posiekane ząbki(...)przepis na zupę dyniową spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Aby uzyskać więcej pomysłów na obiady, sprawdź te przepisy: Miodowo-musztardowa ryba pieczona w folii>>> Maślany ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak>>> Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem>>> Kotlety z piersi kurczaka panierowane
Moja Książka Kucharskaskładniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaj cukry, 3 łyżki mąki oraz drożdże. Odstaw do momentu, gdy drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do nich olej oraz jajka. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa. Wlej masę do przesianej mąki i przy pomocy łyżki zacznij wyrabiać ciasto do momentu, aż mąka nie będzie widoczna. Jeśli ciasto bardzo ciężko(...)ziemniaczaną, cukier i dobrze wymieszaj. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i powyrabiaj kilka razy, aby je odpowietrzyć. Następnie podziel ciasto na 8 – 10 części. Każdą porcję rozwałkuj na nieduży placek i nałóż ok. 1 łyżki nadzienia. Sklej dobrze brzegi, delikatnie uformuj bułkę i stroną łączenia ułóż do spodu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnikowej. Powtórz z pozostałymi
Kuchnia Na Wypasietaki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko(...)zagniatamy, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż nasza forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut
Be Fit Be Strongbez wątpienia lubię te pączki jest szybki czas ich przygotowania, dosyć krótka lista składników oraz, dla tych, którzy niekoniecznie lubią się z ciastem drożdżowym- brak drożdży w składzie. Poza tym, do przygotowania tych pączków nie potrzebujesz nawet miksera. Wystarczy zwykła trzepaczka i łyżka Oczywiście nikt nie broni Ci użyć miksera, ale i bez niego pączki wyjdą świetne! Pączki(...)minut. Jeżeli widzimy, że olej jest już dosyć płynny, wrzucamy na niego malutki kawałek ciasta. Jeśli ciasto po wrzuceniu zaczyna się od razu smażyć i po 3-4 sekundach wypływa na powierzchnię znaczy że Twój olej ma już temperaturę idealną. Jeśli ciasto nie wypływa należy jeszcze chwilę podgrzać olej. Z kolei jeżeli od razu robi się brązowe, znaczy, że olej
Gotujemywdomu.plciasta, zamrozić ją i mieć ją w wersji bez laktozy. Stąd też od jakiegoś już czasu robię domowe ciasto francuskie . Udanych wypieków Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Domowe ciasto francuskie Składniki na ciasto francuskie. 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 30 dkg zimnego masła bez soli (u mnie bez(...)łącznie cztery razy. Ciasto przetrzymywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić. Domowe ciasto francuskie Warto wiedzieć robiąc ciasto francuskie. Wałkowałam ciasto w sumie cztery razy. Nie polecałabym wałkować ciasta więcej niż pięć razy dlatego, iż masło połączy się zupełnie z mąką a tego nie chcemy. Ważne aby za każdym razem rozwałkowane i złożone na trzy ciasto chłodzić przez
MeCookstaki fajny wynalazek, ponieważ idealnie sprawdzają się jako przekąska, na obiad w domu, do pracy, czy nawet jako forma śniadania. Tarty można przygotowywać na każdą okazję, czyli okazję bez okazji, ale również na uroczyste spotkanie, a nawet zwykłą domową imprezkę. Oprócz tego, że można przygotować je w wersji na słodko i na słono to możemy wykorzystać do nich wszystko(...)zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 20 minut. Ciasto rozwałkowujemy na koło nieco większe niż nasza forma z wyjmowanym dnem i umieszczamy w formie, lekko dociskając. Nakłuwamy widelcem i ponownie wstawiamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni.Spód przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. fasolą. Wstawiamy do piekarnika na 12 minut. Zdejmujemy
Be Fit Be StrongLubicie pizzę? My lubimy, ale zwyczajna pizza jest dla mnie za ciężka. Przeważnie za tłusta, zbyt dużo sera no i jak dla mnie zbyt sycąca
Szybko Tanio SmacznieWierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego(...)etapie nie używamy już miksera ), do połączenia. Należy mieszać naprawdę bardzo delikatnie, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza, biszkopt bowiem nie zawiera proszku do pieczenia i rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom. Ciasto delikatnie przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 - 40 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika
Opowieści z piekarnika