Królowa serników znów wkracza do akcji! Co tym razem? Sernik z białą czekoladą i malinami. Mistrzowskie połączenie, które sprawia, że nie sposób skończyć na jednym kawałku
Ostra na SłodkoJaglane placuszki w wersji kokosowej, z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku
Zdrowie na języku :PCiasteczka owsiane uwielbiam. Są nie tylko bardzo smaczne ale również co nie każdy wie - zdrowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają prace jelit i dają uczucie
maniapieczeniapszennej tortowej 200 gram - około 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 jajka rozmiar L 50 ml oleju roślinnego 50 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta mielonych goździków ( opcjonalnie ) szczypta soli 1 słodka, soczysta gruszka Na mieszankę cynamonową: 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżki cukru Wykonanie: Proponuję zacząć od przygotowania mieszanki(...)tylko do momentu polaczenia, delikatnie - mogą pozostać grudki widocznej mąki. Ciasta muffinkowego nie ucieramy do idealnie gładkiej konsystencji! Do przygotowanych foremek muffinowych przelewamy odrobinę ciasta, posypujemy częścią mieszanki cynamonu i cukru. Ponownie wlewamy odrobinę ciasta, ponownie posypujemy mieszanką i wylewamy pozostałe ciasto - równo do każdej z foremek. Czas na gruszki. Pocięte wcześniej owoce wkładamy
Kronika Piekarnikaróże, aż do głebokiego bordo, mogłabym podziwiać bez końca. I tak, jak sok i jego surowe owoce nie do końca mi wchodzą, tak już przerobione na dżem to zupełnie inna historia, którą mogłabym wylizać z garnka do czysta! Postanowiłam więc całą tę pyszność upchnąć w kruche ramiona tarty końca lipca. Kruche ciasto, warstwa agrestowego dżemu i agrestowo-śmietanowy krem(...)składników zagnieć jednolite ciasto. 2. Uformuj w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30min. 3. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3mm i wyłóż spód i boki formy. 4. Nakłuj obficie widelcem, połóż na cieście papier do pieczenia i zasyp grochem, fasolą lub kulkami do obciążania ciasta. 5. Piecz ok. 15-17min w 180*C. Nadzienie
Kuchnia w Słońcu Skąpanasię wielką popularnością w USA, gdzie zresztą dynie w ogóle mają spore wzięcie. Amerykanie z dyni robią wszystko: od zup, przez naleśniki, ciasta, na kawie dyniowej kończąc. Miłość do dyni ma pewnie związek z Halloween, które przecież bez dyni obejść się nie może. W Polsce dynia wielkiej furory nie robi, ale nie jest też tak, że nikt z niej(...)dodaliśmy do niego soczewicę, żeby był treściwszy i jeszcze zdrowszy. Możesz jednak pominąć ten składnik jeśli masz purytańskie podejście do kwestii sosu al ragu. Na koniec dwie uwagi: przed pieczeniem dobrze posól dynię i posmaruj olejem. Potem, kiedy już się upiecze, bardzo dokładnie oddziel widelcem miąższ od skórki. Skórka będzie spieczona i twarda, dlatego odseparowanie miąższu nie powinno być
Niedzielny kucharzdelikatnym kokosowym smaku. Tak przedstawiają się pyszne bułki kokosowe. Wyśmienite na śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem kremu czekoladowego lub ulubionego dżemu. Przyznaję bez bicia, że sama zjadłam kilka bez żadnych dodatków, popijając pyszną kawą. Wasze dzieci te duże i te małe z pewnością będą zachwycone wspaniałymi bułeczkami kokosowymi:) Przygotowanie bułek jest bardzo proste i nie powinno sprawić(...)wcześniej rozczyn. W misce połączyć składniki płynne następnie dodać do nich składniki suche. Ciasto należy wyrabiać (ręcznie lub mikserem) dość długo, powinno być elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto pozostawić w misce pod przykryciem do podwojenia objętości na około 1 godzinę. Kiedy ciasto urośnie należy podzielić je na 12 części, każda po około 66 g. Następnie z każdego
SprawdzonaKuchnia.plbędzie w miarę gładkie). Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką. Dodatkowo: 5-6 ząbków czosnku świeżego ( przeciśniętego przez praskę) 6 łyżek prawdziwego masła sól, pieprz do smaku 2 żółtka(...)Czosnek i masło doprawiamy przyprawami ucierając- na gładko. Wykonanie: Ciasto dzielimy na 6 – 8 równych części. Formujemy podłużne bułki. Każdą nacinamy jak na zdjęciu: Wkładamy na kilka minut do piekarnika , aż nacięcia lekko się rozszerzą. Następnie w nacięcia nakładamy masę czosnkową. Smarujemy rozmąconym żółtkiem,posypujemy ziołami prowansalskimi Pieczemy 35 minut w temperaturze ok. 180 stopni
Domowe ciastaright .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit pizza na spodzie z kalafiora – Składniki: Składniki na ciasto: 1 większy kalafior – ok. 800g samych różyczek (bez twardych części) 2 jajka 125 g sera mozzarella pół łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki curry sól do smaku(...)dość sporo). Odciśnięty kalafior przełożyć do garnka, dodać jajka, potartą mozzarellę (tę wymienioną w składnikach na ciasto, wcześniej odsączyć z zalewy, a następnie potrzeć na tarce) oraz przyprawy, wymieszać na jednolite ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natrzeć oliwą. Na blaszce/papierze uformować z kalafiorowego ciasta okrąg. Podpiekać spód przez około 20 minut
Kulinarne Przebojemnie osłabiły, przez co kondycja spadła i nadzieje związane ze starem też gdzieś odeszły. Nie zamierzam się jednak poddawać. Wystartuję z celem – dobiec do mety. Bez spiny, bez szaleństwa. Tak po prostu dla przyjemności biegania. W sumie, pomimo tego, iż zupełnie nie jestem w formie, cieszę się na ten weekend. Do tej pory startowałam jedynie w Krakowie(...)ciasta. Gotowe ciasto odłóż na ok. 15 minut. W tym czasie w garnku zagotuj wodę. Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj z nich wałeczki o długości 3 cm, uformuj z nich koło, sklejając końce te sobą. Tak przygotowane taralli wrzucaj na wrzątek i gotuj, do czasu aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je z wody i ułóż na blasze do pieczenia
365 dni dookoła kuchniskładnik jest zawsze obecny w Twojej kuchni? Mleko. Świat może się walić, ale mleka zabraknąć nie może. 4. Bez czego nie wyobrażasz sobie uroczystej kolacji? Eleganckiego nakrycia stołu, świeżych kwiatów, świec i podniosłego nastroju zebranych. 5. Czy kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie ciasto francuskie? Owszem. Dawno temu w domu, a później w szkole robiłam je kilkanaście razy - jest to dużo zabawniejsze(...)blog pozwolił mi osiągnąć, niż z niego samego. I na koniec pytania od Pinky : 1. Co jest najlepszą rzeczą, jaką dało Ci blogowanie? Odkrycie, że moją pasją jest pieczenie, i że chcę się w tym kierunku rozwijać zawodowo. 2. Co najbardziej lubisz jeść na śniadanie? Najbardziej lubię słodkie śniadania: naleśniki, gofry i inne placuszki. 3. Czym najchętniej faszerujesz naleśniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką papierze do pieczenia (takim trochę większym żebyśmy mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze(...)wygląd). Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy chleb do garnka żeliwnego, zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło
Marder&Marder Manufacturepozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny. Czekolady drobno siekamy. Odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na mały, cienki placek. Posypujemy czekoladą(...)zetknęły się ze sobą. Wałeczek rozcinamy do połowy długości, ale po stronie gdzie nie są otwarte końce. Nasze przecięcia wywijamy i formujemy serduszko. I tak robimy z pozostałym ciastem. Pieczemy około 20min w 200C
Amatorka kuchennalekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru. Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało, we fraku i czarnym tupeciku stuka tak, że milkną nawet świerszcze(...)udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce. "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni." Schiacciate con l'uva. Winogronowe placki. Stały
KUCHARNIAMichela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich . Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne. Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast , więc... Są bez śmietany(...)uprażone na suchej patelni migdały. Zamrozić. Smacznego! Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrze