Dziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele
Domowe ciastaKasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy
Pyry na GazCiasto jest pyszne! Smakowało wszystkim, którzy mieli okazję go spróbować. A dopowiem, że na co dzień zdrowe odżywianie im nie towarzyszy, a słodkości jedzą tylko w
Zdrowie na języku :PCudowna kwaśność naszych polskich jabłek w połączeniu z chrupką na zewnątrz, a mięciutką w środku pianką. Ideał! Do tego delikatne, kruche spody, które
sama złodyczPodniebna rozkosz to wyjątkowe ciasto, które oczaruje każde podniebienie. Składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego warstwą dżemu porzeczkowego, krakersami oraz pysznym kremem śmietankowym z dodatkiem batonów
Alle Dobre!To nasza pierwsze Święta Wielkanocne na blogu i postaramy się, aby do tego czasu, pojawiło się kilka przepisów na ten szczególny czas. Zaczynamy od baby, która
Ania i Marcin gotująTaki koktajl dostarczy dziecku witamin, błonnika oraz białka, a jednocześnie będzie smaczny i orzeźwiający. Kolejnym pomysłem na nowy przepis dla dzieci może być zdrowa pizza na bazie ciasta pełnoziarnistego. Wystarczy przygotować ciasto z mąki pełnoziarnistej, dodać ulubione warzywa dziecka, takie jak papryka, pomidory czy cukinia, posypać startym serem oraz udekorować np. plasterkami kiełbasy drobiowej. Taka pizza będzie bogata w białko(...)przygotuj nuggetsy z warzyw, takich jak brokuły, kalafior czy marchew. Panieruj je w mieszance z płatków owsianych i przypraw, a następnie piecz w piekarniku. Dzieci pokochają chrupiącą panierkę i kształt nuggetsów. Kolorowe naleśniki – dodaj do ciasta na naleśniki naturalne barwniki, takie jak sok z buraka, szpinak czy kurkuma. Uzyskasz w ten sposób kolorowe naleśniki, które z pewnością zainteresują dzieci
WiszniówkaPozostając w temacie Tłustoczwartkowych wypieków, dziś przychodzę z przepisem na rogaliki. Choć rogaliki nie kojarzą się aż tak bardzo z Tłustym Czwartkiem, ale w często przygotowuje
365 dni dookoła kuchniSą takie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To
zabawa smakiemTorcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz
VioletoweKucharzenieJedno chce Brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale
Relaxtimeziołami, chrupiącymi cukinią i papryką. Jak najlepiej wykorzystać te skarby? Oto cztery letnie hity obiadowe, które musisz wypróbować jeszcze w tym sezonie. Przepisy znajdziesz na stronie Kuchni Lidla! Schab pieczony z sałatką z grillowanego bakłażana Kto powiedział, że schab musi być ciężkim, zimowym daniem? Karol Okrasa udowadnia, że to mięso świetnie sprawdza się również latem! Jego propozycja to prawdziwa uczta(...)sprawdza się jako przystawka, a także lekki obiad, gdy w upale bardziej niż jeść, chce się pić. Pamiętajcie tylko o jednym – pomidory muszą być naprawdę dojrzałe i aromatyczne. Bez tego fundamentu nawet najlepszy przepis nie uratuje zupy. Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym Cukinia to kolejny letni bohater, który w sezonie pojawia się w ogródkach w nadmiarze
Na-talerzu.plwiecie kocham drożdżowe wypieki i nie wyobrażam sobie tygodnia bez upieczenia czegoś słodkiego z ciasta drożdżowego. Dziś mam dla Was przepis na szwedzkie bułeczki Lussekatter, zwane również bułeczkami Świętej Łucji. Drożdżowe ciasto przygotowuje się z dodatkiem szafranu ( mniejszej lub większej ilości ), co nadaje bułeczkom niesamowity żółty kolor. Są bardzo delikatne i puszyste. Tradycyjnie w Szwecji przygotowuje się(...)szafranu, studzimy, dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy szczelnie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Dzielimy na 15 kawałków. Z każdego formujemy wałek i skręcamy tworząc „ślimaka” z jednej i z drugiej strony. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i ( posypujemy cukrem kryształem ). Pieczemy ok. 20 minut w 180C. Smacznego! The post LUSSEKATTER – SZWEDZKIE
Ostra na Słodkoprzepisu, pierwsze podejście do niego było niewypałem – drożdże nie urosły, z chlebka zrobił się twardy spód do pizzy. Poprzednią wersję zrobiłam z suszonymi drożdżami. Myślę, że to jednak bez znaczenia na jakich drożdżach się go zrobi. Na necie jest milion przepisów na chlebek czosnkowy z suszonymi i widziałam, że wypieki pięknie wyrosły. Obecna wersja jest ze świeżymi(...)mleko z masłem i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić (polecam użyć jednak robota kuchennego). Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na jakieś 30 minut). Poszatkowane zioła, rozdrobiony czosnek i oliwę mieszamy w osobnej misce. Po wyrośnięciu, ciasto dzielimy na średniej wielkości kulki i obtaczamy każdą w oliwie
Kardamonovy