Krówka bananówka. Placek bananowy na herbatnikach bez pieczenia. Krówka bananówka Ten wspaniały przepis znalazłam u mojej koleżanki na blogu Sio Smutki na słodko kiedy szukałam przepisu na Święta. Przepisu na słodkość bez pieczenia. Krówka bananówka zachwyciła mnie do tego stopnia, że w czasie Świąt zrobiłam ją cztery razy i wyniosłam na Wigilie w różne miejsca(...)więc lepiej mieć zapas ) - 6-7 ciasteczek oreo Polewa: - 150 g czekolady mlecznej lub deserowej - 150 g śmietanki 30 lub 36% - 30 g masła - herbatniki, które pozostały po złożeniu ciasta Przygotowanie: Najpierw ugotujmy budyń: w 100 ml mleka rozprowadź żółtka, mąkę, proszek budyniowy oraz obydwa cukry, a pozostałe mleko podgrzej. Do gorącego mlekawlej zawiesinę budyniową cały czas mieszając, aby krem
Z Kuchni Do Kuchniłączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam w 1 centymetrowe kawałeczki i wcisnęłam w ciasto. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie zrobiłam bezę. Białka ubiłam na sztywną pianę(...)szklanką cukru. Dodałam 1 budyń waniliowy i wymieszałam mikserem na wolnych obrotach. Wyciągnęłam ciasto po 20 minutach pieczenia i wyłożyłam bezę. Powbijałam połówki truskawek w ubitą pianę i piekłam jeszcze 35 minut. Przed końcem pieczenia ciasto przykryłam folią aluminiową, żeby beza nie przypaliła się. Łączny czas pieczenia 55 minut / 180 stopni. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjądzisiejszą pogodę poleca się ciasto bez pieczenia, bardzo proste do zrobienia - jego przygotowanie zajmuje tylko 20 min.! Niestety kilka godzin trzeba poczekać, aż stężeje, ale warto! Zapewniam, że to jedyny minus :) Spód kakaowy + obłędna masa karmelowa na bazie daktyli i nasion chia: słodkie, pyszne, uzależniające. Polecam! Składniki (na małą tortownicę o średnicy 18 cm): Spód(...)szklanka mleka, np. sojowego, migdałowego lub owsianego 4 duże łyżki nasion chia (1/3 szklanki = 80 ml) szczypta soli Do dekoracji: garść borówek amerykańskich Przygotowanie: Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki folią spożywczą. Zaczynamy od przygotowania daktyli do musu karmelowego: Daktyle zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje
Domowa Cookierenka Agiletnie upały najlepsze są ciasta bez pieczenia, bo któż ma siły stać przy piekarniku, no i chętniej wszyscy sięgają po chłodną słodycz... Odkopałam mój stary przepis na sernik na zimno, troszkę zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (kiedyś jadało się słodkości zdecydowanie słodsze, a przepis ma już ponad 25 lat...), zmniejszyłam trochę ilość masła i zamieniłam część mleka
Smaczne Zdroweciasto z węgierkami to pyszne ciasto, które upieczesz przez cały rok, także z innymi owocami, nawet mrożonymi. To zdecydowanie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez miksera, z łatwo dostępnych składników, które zawsze się udaje. Ciasto pachnące masłem, delikatne i puszyste. Zdecydowanie polecam, nawet dla początkujących kucharzy. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na smaczne ciasto ze śliwkami. Maślane ciasto(...)masła 5 średnich jaj (rozmiar L) 2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Uwagi do przepisu: Składniki mam w temp. pokojowej. Przepis jest na tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto możesz upiec także w tortownicy o średnicy 22 cm, czas pieczenia może się zmienić, a ilość śliwek będzie mniejsza. Zamiast 5 średnich jajek możesz użyć
Zasmakuj KuchniBlaszkę o wymiarach ok 36x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno schłodzonym ciastem. Dokładnie je wyrównujemy i ponownie schładzamy 30 min w lodówce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min w temp 180 stopni do zrumienienia. Kiedy jest gotowe wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Beza: 4 białka 250 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka(...)cukier stale ubijając. Kiedy uzyskamy sztywną, błyszczącą i gęstą pianę dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy ją na papier do pieczenia w wymiarach zbliżonych do upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże
Malinowe PocałunkiTo ciasto jest idealne na takie dni jak teraz. Przepis znalazłam u Ewy, za pierwszym razem troszkę zmniejszyłam składniki ponieważ nie miałam tyle bananów, co w
Kuchnia domowa AniJest to ciasto wykwintne na specjalne okazje, wiśnie w alkoholu, masa bakaliowa, mniam. Biszkopt – białka ubić na sztywną pianę, jak już piana z białek jest
Kuchnia Pokoleńjego przygotowania wykorzystałam serki smakowe Almette Fruit aby zachęcić Was do udziału w konkursie kulinarnym Taste the Summer by Almette Fruit na moim blogu. Sernik bez pieczenia z truskawkami: Składniki: 2 x po 150 g serka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit(...)osuszone truskawki bez szypułek, które przykrywamy resztą masy serowej. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta tzw. „chatkę”, Smarujemy tak ułożone ciasta resztą polewy i zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, kroimy w plastry. Smacznego! The post Sernik bez pieczenia z truskawkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrakersów przełożona słodką masą budyniową, na to kolejna warstwa słonych krakersów, następnie bardzo słodki kajmak i słony popcorn na wierzch - mega uzależniające! Plusem jest też, że to ciasto bez pieczenia, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Polecane, gdy potrzebna jest duża dawka przyjemności 😉 Składniki: 2 op. krakersów 4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego(...)wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenywybrałam galaretkę krystaliczną dzięki czemu owoce fajnie się prezentują. Do przygotowania ciasta nie użyłam dodatkowego cukru, bo galaretki jak dla mnie są wystarczająco słodkie. Jeśli ktoś chce zrobić takie ciasto w wersji badziej fit to proponuje upiec biszkopt (np. z tego przepisu link ) oraz użyć galaretek bez cukru i posłodzić wszystko ksylitolem lub erytrytolem. Składniki (tortownica(...)gorącej wody 2 galaretki krystaliczne + 700 ml gorącej wody ok. 350 owoców świeżych lub mrożonych (u mnie maliny i borówki) Wykonanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie na spodzie ułożyć biszkopty, tak żeby nie zostało żadnych wolnych przestrzeni. Galaretki jagodowe rozpuścić w 350 ml wody. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Galaretki krystaliczne rozpuścić w 700 ml gorącej wody
Healthy food explorermrożone) i kruszonką. Szybkie w przygotowaniu i przepyszne ciasto! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 1 jajko 1/5 szklanki oleju(...)pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy owoce *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka *** *** Kroimy po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA
Blog z Apetytemwyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz) *** *** Śliwki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki *** *** Pokrojone śliwki układamy na cieście, skórką do dołu *** *** Przygotowujemy kruszonkę(...)składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Kruszonkę rozprowadzamy równomiernie na cieście *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 35 minut – do suchego patyczka *** *** Kroimy po przestudzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Drożdżówka
Blog z Apetytemwilgotne i niesamowicie delikatne ciasto na jogurcie z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam! Składniki: Uwaga! Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Jeżeli jakieś składniki mamy w lodówce, należy wyjąć je minimum 2 godziny przed pieczeniem. CIASTO: 1,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru(...)wymiary 30×20 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, a na wierzch wykładamy pokrojone w ósemki śliwki *** *** Ciasto równomiernie posypujemy kruszonką *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok. 45 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto kroimy po wystudzeniu *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY
Blog z ApetytemWaniliowe ciasto drożdżowe z borówkami Puszyste, aromatyczne i wilgotne ciasto z kruszonką i borówkami. Zazwyczaj piekę je w dwóch keksówkach gdyż wówczas wychodzi wyższe niż w standardowej blaszce i bardziej wilgotne. Do przygotowania ciasta używamy samych żółtek, z pozostałych białek polecam zrobić przepyszną roladę bezową z owocami PRZEPIS TUTAJ (klik) , którą wbrew pozorom robi się bardzo łatwo i szybko(...)około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do dużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub dzielimy na pół i wkładamy do dwóch keksówek (ja wolę piec ciasto drożdżowe w keksówkach, gdyż wtedy wychodzi wyższe i bardziej wilgotne – piekę wówczas oba ciasta na raz). Na wierzchu wykładamy borówki. Całość znowu przykrywamy
Blog z Apetytem