laskowych, kakao, daktyli i masła - bez dodatku cukru. W sam raz na imprezę do ręki albo do śniadaniówki dla dziecka. Ślimaki z ciasta francuskiego z orzechami laskowymi Składniki: kawałek ciasta francuskiego ( ok 250 g) 100 g orzechów włoskich 6 miękkich daktyli 2 łyżeczki kakao 1/3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miękkiego masła Ciasto rozmrozić. Jeżeli daktyle nie są miękkie(...)daktyle, kakao, cynamon i masło - zmiksować na gładką masę. Ciasto rozłożyć, na nim rozsmarować nadzienie (z jednej strony zostawić ok 2 cm do sklejenie). Ciasto zwinąć w rulon, skleić delikatnie bok i pokroić następnie na plastry o szerokości ok 1 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec ok 15-20 minut
Smaczny zeszytpiecze się też bez dodatku jajka - ale skoro przy wypieku korzystałam z przepisu ze strony Przepisownia więc niech na moich blogu będą pod nazwą poznańskie (wrocławskie). Bułeczki wychodzą mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne :) Aby przedziałek po upieczeniu pozostał wciąż na swoim miejscu pamiętajcie o podwójnym odciśnięciu - najpierw po napuszeniu a później tuż przed pieczeniem - kształt wtedy gwarantowany(...)rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, odstawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę, sól, jajko, wodę, dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto. Na końcu dodać miękkie masło i ponownie wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk lub misy miksera. Z ciasta uformować kulę, misę przykryć lnianą ściereczką
Kocham..lubię..gotuję..Wasze nastroje przed świętami wielkanocnymi? Specjalnie dla Was przygotowałam lekkie i ekspresowe babeczki, które możecie śmiało wcinać bez większych wyrzutów sumienia. Ograniczyłam w nich ilość cukru i tłuszczu, wzbogaciłam za to dodatkową ilością białka. Sprawdzą się idealnie w wielkanocnym koszyczku i na świątecznym stole. Składniki: 4 jajka klasy M 1/2 szklanki cukru/ksylitolu 200g twarożku grani cukier kokosowy(...)szklanka mąki ryżowej 40g budyniu waniliowego miarka izolatu białkowego o smaku białej czekolady i ananasa (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Do jednej miski przesypujemy składniki suche - mąkę, budyń waniliowy, izolat białkowy i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i cukrem (zwykłym i kokosowym) do uzyskania piany. Następnie do jajek
Kuchnia Elliekażdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka(...)powiesić je na choince. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 min., aż landrynki się rozpuszczą. Pierniczki na choinkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blaszce, aby witrażyk zastygł. Ozdabiamy lukrem. Lukier: Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek
Kuchnia MagdaLenypączki bez wyrabiania, rośnięcia i czekania. Tak to możliwe. Przy użyciu kilku składników, możemy się delektować małymi smakołykami. Te mini, pulchne kuleczki znikają z talerza raz, dwa. Na to z pewnością musicie się przygotować. Składniki: 300 g serka homogenizowanego o smaku np.waniliowym 1,5 szklanki mąki 3 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)samego początku gdyż za szybko spali pączusie. Jajka miksujemy mikserem wraz z cukrem waniliowym. Dodajemy serek ciągle miksując. Stopniowo dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być gęsta. Ciasto nakładamy łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Możemy łyżeczką najpierw umoczyć w oleju, ciasto nie będzie tak się kleiło. Smażymy z dwóch stron
Życie zaczyna się w kuchnigodzinę. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej ciepłą wodą. Do naczynia miksującego włożyć grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki czas 30 min/Varoma/obr. 1 (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami przekładamy do miski (postarajmy się(...)przestygnięcia. Wykonanie kulebiaka: Ciasto wyrabiamy krótko ręką, stolnicę jak jest potrzeba podsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy w prostokąt o wymiarach dopasowanych do blaszki. Ja piekłam kulebiaka w tradycyjnej keksówce. Kapustę z grzybami rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta, zostawiając wzdłuż szerszego boku kila centymetrów czystego ciasta. Ciasto z farszem zawijamy w rulon. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy tam nasz
Themo przepisykażdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka(...)powiesić je na choince. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 min., aż landrynki się rozpuszczą. Pierniczki na choinkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blaszce, aby witrażyk zastygł. Ozdabiamy lukrem. Lukier: Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek
Kuchnia MagdaLenyJeśli w rozpoczynający się dziś weekend najdzie Was ochota na ciasto a nie będziecie mieli ochoty "stać długo przy garach" to polecam szybką, piaskową babkę o cytrynowym aromacie. Idealna do kawy, herbaty albo ciepłego kakao :D Składniki: 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 2-3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z cytryny(...)łyżeczki proszku do pieczenia Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przestając miksować powoli dolewać olej. Odłożyć mikser. Dodać sok, skórkę z cytryny, obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę (do suchego patyczka
Simply FoodNa pewno często spotykacie się z przepisem na brownie z fasoli. Spróbowałam zrobić podobne ciasto z dodatkiem czerwonej soczewicy i udało się! Brownie zrobiłam w dwóch
Via GustoŚwietny prosty przepis na pyszne mięciutkie i wilgotne muffinki z rabarbarem, bez użycia miksera, potrzebne są tylko składniki i dwie miski, powstają w mig a jeszcze szybciej znikają, dla niespodziewanych gości a zapach rozchodzący się z piekarnika zwabi każdego! Zamiast maślanki ewentualnie można użyć zwykłego mleka ale na maślance o niebo lepsze ;) Składniki: Na 16 sztuk muffinek(...)pieczenia ¾ szklanki cukru 1 torebka cukru z wanilią Dr.Oetker 1 szklanka pokrojonego rabarbaru Sposób przygotowania: W jednej miseczce wymieszać ze sobą suche składniki czyli: mąkę, proszek, cukry. W drugiej masło rozpuścić do płynnej konsystencji, ciepłe wymieszać z zimną maślanką z lodówki , wbić jajka, ręcznie, rozgą lub łyżką wymieszać, wsypać suche składniki zamieszać do jednolitego gęstego ciasta, wylać do papierowych
Wanilia i Kardamonmąki z bezglutenowych płatków owsianych), bez laktozy oraz jajek. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu a smakują wyśmienicie. Musicie ich koniecznie spróbować! Wartości odżywcze na 100 g: 247 kcal w tym: B: 6,8 g; W: 42 g; T: 3,7 g. Składniki (ilość zależy od wielkości naszych foremek do wykrawania) Ciasto - 60 g mąki owsianej(...)mąką owsianą i kokosową. Wlewamy słodzidło oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy tak by powstała zbita masa (jeśli będzie zbyt lepka można podsypać mąką). Następnie rozwałkowujemy ciasto - najlepiej zrobić to przez papier do pieczenia - oraz wykrawamy kształt ciastek. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiamy
Health-Fit-LifeWśród nich znalazły się między innymi pyszna żurawina i białe groszki czekoladowe , które wykorzystałam do tego przepisu. Oczywiście po raz kolejny muszę podkreślić wysoką jakość tych produktów. Żurawina jest bez dodatków konserwantów, a polewa czekoladowa to nic innego jak pyszne groszki czekoladowe, które można rozpuścić lub wykorzystać w całości tak jak ja Kruche ciasteczka z żurawiną Składniki(...)jajko, sól i przesiewamy mąkę wraz z sodą. Dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy żurawinę i posiekane groszki czekoladowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczamy dłonią. Ciasteczka układamy w dość sporych odstępach ponieważ sporo urosną podczas pieczenia. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) około
PatiGotujeciastka pod każdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Sposób przygotowania: Banany i daktyle zblenduj. Powstałą masę wymieszaj z amarantusem, płatkami jaglanymi, sodą oczyszczoną, kokosem i olejem. Następnie uformuj ciastka. Piecz je 15 – 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Aby przygotować krem mus kokosowy lub twardą część mleczka kokosowego zmiksuj na gładką masę z dodatkiem mleka. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej
Via GustoPodczas robienia omleta dla siebie stwierdziłam, że przygotuję jeszcze jednego, dla rodziny. Okazało się, że wszyscy wzięli go za ciasto, kawałek słodyczy do kawy czy coś
Zdrowie na języku :PBułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać. SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju(...)wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę. Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut
Kulinarne Fantazje Marioli