najlepiej jak jeszcze są ziemniaki z wczorajszego obiadu. A więc zapraszam dzisiaj na szybkie, pyszne, jesienne "danie" odsmażane kopytka dyniowe. Dynię możecie użyć na 2 sposoby albo pieczoną, albo surową. Ja wybrałam surową, ponieważ nie miałam wcześniej upieczonej a miało to być szybkie danie do przekąszenia. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki(...)hokkaido sól do smaku dodatkowo: 1 łyżeczka soli woda do gotowania maszynka lub praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Do kopytek najlepsze są "wczorajsze " ziemniaki czyli takie ugotowane wcześniej, nie tego samego dnia, ewentualnie na kilka godzin przed przygotowaniem kopytek. Zimne ziemniaki przeciskamy przez maszynkę lub praskę
Życie zaczyna się w kuchnitemperaturze pokojowej: 150g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 150g ciemnego trzcinowego cukru dark muscovado (możemy zastąpić jasnym brązowym) 1 jajko 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 7 łyżek kakao bez cukru (około 70g) 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g posiekanej gorzkiej czekolady 100g posiekanej mlecznej czekolady 2-3 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego (niekoniecznie) Dodatkowo: około 100g grubo posiekanej białej(...)okruchy ( patrz FILM ). Odstawić mikser, dodać mleczną oraz gorzką czekoladę i rękoma zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na około 30 minut. 3. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową, ciasteczka spłaszczać. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy ponieważ rosną podczas pieczenia
Mała Cukierenkalekko chrupiącą skórkę. Zamiast piwa można użyć wody, smak paluchów będzie już jednak inny. Paluchy można wykorzystać na kanapki, serwować do dań na gorąco, np. do gulaszy lub podjadać bez dodatków jako przekąskę. Przepis ze strony Vegazone . Polecam! Paluchy piwne Składniki na 10 sztuk: 500g mąki pszennej chlebowej 7g drożdży suchych 230ml jasnego piwa(...)cukier, jajko, wlewamy piwo (w temperaturze pokojowej) i olej, dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na owal o długości około 25 cm (patrz tutaj ). Ciasto zaczynamy zwijać od dołu, pod koniec naciągając je lekko do siebie. Powstały paluch wałkujemy dłońmi
Smak mojej kuchnikukurydziane. Z takim śniadaniem dzień z pewnością będzie udany. 2 szt tortilli 150 g białego sera mielonego (może być z wiaderka) 3-4 łyżki dżemu 100% Czarny bez Łowicz 1 jajko karmelizowane płatki: ½ szklanki płatków kukurydzianych rozkruszonych na drobno 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka w proszku 4 łyżki mleka dodatkowo(...)pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut. Przygotowujemy masę do tortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy
Jadło i czytadłooleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość łączymy z bulionem mięsnym i zagotowujemy. Gdy zupa zacznie wrzeć, doprawiamy solą, pieprzem (ewentualnie przyprawą uniwersalną). Następnie dodajemy pokruszony miąższ chlebowy (bez skórki, sam środek). Przygotowujemy sobie blender. Do szklanki wbijamy jajka, dodajemy je do zupy i od razu miksujemy, by nam się nie ścięły. Możemy podawać posypane natką pietruszki. Świetnie smakuje(...)miski, dodajemy sól i wlewamy zimną wodę. Drewnianą łyżką mieszamy chwilę składniki, aż ciasto osiągnie formę kuli. Przekładamy ją na blat i wyrabiamy aż przestanie lepić się do rąk (ciasta nie jest dużo, najlepiej wyrabiać zagarniając krawędzią dłoni. W razie potrzeby delikatnie podsypać stolnicę mąką). Powstałe ciasto cienko wałkujemy. Kroimy w paseczki lub trójkąty podobnej wielkości. Wierzch smarujemy za pomocą
Smaki Na Talerzubiałej czekolady 2 łyżki liofilizowanych malin 1 łyżka niesolonych pistacji (bez łupinek) złoty pyłek Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z cukrem. Dodać mleko, wymieszać. Wbić jajko, wsypać kardamon i sól, połączyć. Wlać przestudzone masło, a na końcu partiami dodawać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Masło(...)Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Lekko podsypując mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x45 cm. Posmarować nadzieniem, a następnie ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Przeciąć na pół w poprzek, a następnie każdą część wzdłuż, nie rozcinając jednak do końca. Zapleść razem końcówki, a następnie z obu części ciasta uformować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia serce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDużą blaszkę ( 25 x 40 cm )wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest sobie zrobić dzień wcześniej(...)wsypujemy mleko i dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić, jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, wierzch smarujemy pozostałą masą. Składniki na polewę podgrzewamy ( bez gotowania) razem, a jak się ładnie połączą, odstawiamy aż lekko zacznie tężeć. Wtedy wylewamy
Dieta moja pasjaSzybkie i pyszne ciasteczka, które można bez problemu zrobić dla niezapowiedzianych gości. Są naprawdę proste. Wystarczy mieć ze sobą w domu parówkę i ciasto francuskie. U mnie zniknęły w mgnieniu oka, jak będzie u was? Sprawdźcie! Ciasteczka francuskie z parówką Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 7 parówek cienkich (mogą być drobiowe(...)plastry sera żółtego rozmącone jajko rzeżucha Aby przygotować pyszne ciasteczka najpierw należy ciasto francuskie rozłożyć i pokroić w niewielkie kwadraciki. Parówkę i ser żółty także należy pokroić w niewielkie kawałki (takie jak na zdjęciu). Zależy to też od wielkości kwadracików ciasta francuskiego. Na ciasto francuskie kładziemy kawałek parówki, trochę sera żółtego i poszatkowaną rzeżuchę. Całość zwijamy w niewielką kuleczkę
Gotuję Testujęlekko chrupiące, wyczuć można delikatną nutę lawendy. Zapewniam Was, że warto się przełamać i spróbować je upiec. Nawet nie trzeba dodawać tyle suszonej lawendy. Można zrobić te ciasteczka bez kwiatków lawendy albo kilka wrzucić do paru ciastek. Ja to z ciekawości je upiekłam, poszłam na żywioł i wszystkie z lawendą zrobiłam. Szczerze polecam ten przepis! CIASTECZKA KOKOSOWO - LAWENDOWE(...)pieczenia 1 duże jajko 90 g posiekanej białej czekolady 1 płaska łyżeczka suszonych kwiatów lawendy Sposób przyrządzania: W dużej misce utrzeć masło, cukier, cukier lawendowy i esencję waniliową na jasną, kremową masę. Dodać jajko i wymieszać. Mąkę przesiać do drugiej miski, dodać proszek do pieczenia i wiórki
Zakątek rozkoszy kulinarnychtruskawkami, niestety bez lodów, bo na lody było już za późno jak ów pudding robiłam. Jest przepyszny, lekki, doskonale łączy się z truskawkami. Od razu zniknęła cała porcja :) Ja na pewno ten przepis jeszcze powtórzę, bo smak rewelacja :). Składniki: truskawki 2 łyżki cukru brązowego 180 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g cukru(...)ułożyć truskawki (ja dawałam całe), posypać cukrem brązowym. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, ma powstać jasna maślana masa. Dodajemy po jednym jajku ucierając po każdym. Następnie dodawać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Piec w temp. 180 stopni jakieś 30-40 minut do tzw."suchego patyczka
kruche babeczkiLekkie, kolorowe mini tarty pełne warzyw. Najlepiej smakują na ciepło. Spód tart można wyłożyć kruchym ciastem, ja tym razem zrobiłam na szybko bez spodu. Składniki n a ok 12 sztuk: 5 jajek 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 mały brokuł 12 pomidorków koktajlowych 150 g pieczarek 1/2 małej cukinii 1 mała papryka czerwona kilka sztuk szerokiej zielonej fasoli szparagowej(...)kostkę. Jajka roztrzepać w misce, dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Do foremek na tarty włożyć kawałki warzyw i zalać masą jajeczną. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i piec tarty przez ok 25 minut. Po upieczeniu udekorować świeżą bazylią
Ze smakiem i z pasjąwiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny(...)wanilii 125 ml oleju rzepakowego lub z pestek winogron 4 i ½ łyżki wody dżem lub powidła do wypełnienia muffinek 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu 1 i ½ łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Przygotowujemy roztwór mąki ziemniaczanej z wodą, łączymy składniki, mieszamy
FitKotrozpuścić z mlekiem, cukrem i mlekiem w proszku. Dodać mąkę, roztrzepane jajko z żółtkiem , wymieszać na jednolitą masę.Zagniatać ciasto , dodając porcjami masło.Zagniatać,aż ciasto będzie sprężyste i sztywne.Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na części.Z każdej części uformować lekko kule i za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie(...)zwinąć je w rulon nadając kształt rogala. Ułożyć na blaszce i ponownie odstawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni Bułeczki posmarować pozostałym białkiem.Piec około 20 minut
Moje domowe kucharzeniesłodki, a bez cukru. 100% smak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników mineralnych. Keks nie zawiera jajek, prawie nie zawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam(...)laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii) 1 łyżka przyprawy do piernika łyżka skrobii ziemniaczanej Polewa sok z połowy pomarańczy 100 g kuwertury gorzkiej Przygotowanie: Marchew
pyszne zdrowościketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje do 40 minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto z poniższego przepisu jest fantastyczne, elastyczne i łatwe do formowania. Tortille robiłam już kilka razy i za każdym razem była to dla mnie ciekawa przygoda. Muszę przyznać, że sprawia mi radość przygotowywanie takiego obiadu. Ciasto jest mięciutkie, bardzo wdzięczne(...)razem postanowiłam udokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich placków. Oto przepis na 8 sztuk: 450 g. mąki pszennej - ja użyłam typ 650 łyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek smalcu ( można dodać oliwę z oliwek ) 275 ml. ciepłej wody Do miski przesiewam mąkę, wsypuję sól i proszek do pieczenia. Dodaję smalec łączę składniki ( rozcieram palcami
apetytnapieczenie