Sezon truskawkowy w pełni więc trzeba go wykorzystywać ile się da. Na moim blogu znajdziecie bardzo dużo przepisów na ciasta, ciasteczka czy przetwory z tymi jakże pysznymi owocami. Dziś jednak co nowego - pomysł przyszedł pod wpływem chwili i jak to u mnie bywa troszkę z braku czasu na wykonanie ;) Zapraszam Was na pyszne ciacho - może wykorzystacie pomysł na zbliżający się(...)kurki ;) ) - 200 g cukru - 3 łyżki wrzątku - 250 g mąki tortowej ( 450) - 70g mąki ziemniaczanej - pół łyżeczki proszku do pieczenia Poncz - 1 kieliszek słodkiego likieru wiśniowego lub truskawkowego z wodą ( możecie dodać też kompot truskawkowy jak chcecie bez alkoholu) Krem truskawkowy - 300 g masła miękkiego - 200 g truskawek - 200 g cukru pudru ( mniej jeśli macie słodkie truskawki
Kuchnia Pełna Emocjikawy.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/04\/miekkie-kokosanki.jpg","recipeCategory":["Desery i wypieki","Kuchnia W\u0142oska"],"recipeCuisine":[],"keywords":["beza","bezowe ciasteczka","bia\u0142ko","ciastka","ciastka kokosowe","ciastka z kokosem","ciatska do kawy","kokos","kokosanki","wi\u00f3rki kokosowe","w\u0142oskie ciasta"],"datePublished":"2020-04-17T13:38:10+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"40 sztuk","calories":"415 kcal(...)type":"HowToStep","text":"Jajka powinny by\u0107 w temperaturze pokojowej.Piekarnik nale\u017cy nagrza\u0107 do 170 stopni.Przygotowa\u0107 blach\u0119 i wy\u0142o\u017cy\u0107 j\u0105 papierem do pieczenia."},{"@type":"HowToStep","text":"Bia\u0142ka ze szczypt\u0105 soli ubijamy na sztywn\u0105 pian\u0119. Gdy ju\u017c zwi\u0119ksz\u0105 swoj\u0105 obj\u0119to\u015b\u0107
ProstePesto.plprzytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy. Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . [:Listonic] Składniki na formę do babki 1,5 litra: 25 g kakao(...)łyżeczka cynamonu Formę do babki wysmarować masłem, wysypać mąką. Owoce z nalewki odsączyć z nalewki na sitku. Delikatnie posypać mąką (po to żeby owoce nie pospadały na dno podczas pieczenia). W garnuszku z grubym dnem umieścić wodę, masło, czekoladę, kakao, 80 gr cukru, delikatnie podgrzać, żeby cukier się rozpuścił. Zdjąć z palnika, ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę
moj przepis nakopiasta łyżka konfitury pomarańczowej (użyłam pomarańczowej z bzem) skórka starta z całej pomarańczy dodatkowo: 2-3 łyżki mleka do posmarowania drożdżówek cukier puder do posypania Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Jajko, żółtka, maślankę i drożdże dokładnie mieszamy. Dolewamy do mąki oraz dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozwałkowujemy(...)konfiturą. Na każdy kwadrat nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy rogi, tworząc rożki. Dodatkowo możemy przycisnąć je widelcem, by się nie rozklejały. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Krucho-drożdżowe rożki z pomarańczowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogstopni pieczemy na złoty kolor ok. 30 minut. Na przestudzone ciasto wylać lekko tężejąca galaretą z malinami i wstawiamy do lodówki aby całkowicie stężało. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną delikatnie mieszamy. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy takiej jak naczynie do tarty, przekładamy masę bezową można(...)pomocą rękawa cukierniczego. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 130 stopni i pieczemy ok 45 minut. W między czasie ubijamy śmietankę z cukrem gdy zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo łyżka po łyżce serek mascarpone. Ubity krem wykładamy równomiernie na stężałą galaretkę z malinami. Na wierzch wykładamy upieczoną bezę. Wkładamy jeszcze na ok. godzinkę do lodówki. Smacznego
Andzia Pichciwyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i pierniczków, dlatego przedstawiam Wam kolejny przepis na szybki piernik, który nie wymaga dojrzewania. Ciasto można przygotować nawet rano w dzień Wigilii, jest od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Przełożone powidłami i otulone polewą czekoladową zachowuje długo świeżość i jest wilgotne. Przepis pochodzi ze strony Wędrówki po kuchni . Polecam serdecznie :) Składniki(...)Ciasto: 180 g cukru 250 g masła 125 ml mleka 150 g miodu 20 g przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 4 jajka (żółtka i białka osobno) 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: powidła (około
Kocham..lubię..gotuję..jestem wielkim smakoszem ciast i może to dobrze, ponieważ jestem uczulona na wiele składników, bez których nie da się ich upiec. Uwielbiam za to gorzką czekoladę i jest ona głównym składnikiem ciasta Tęczy, które smakuje jak czekoladowe marzenie. Jak gorzka czekolada w innym wymiarze. Ciasto jest stosunkowo łatwe w wykonaniu, najważniejszą częścią jest odpowiednie ubicie piany z białek(...)waniliowymi lodami, polanymi oliwą z oliwek i szczyptą grubej soli himalajskiej, co z kolei jest pomysłem na deser mojego Evil Twin Rafiego. Na przygotowanie ciasta musimy przeznaczyć około 45 minut z pieczeniem. Podczas pieczenia cały dom pachnie jak Fabryka Czekolady Williego Wonki :) Enjoy! Ciasto czekoladowe Tęczy Składniki: 6 jajek 125 gr cukru trzcinowego szczypta soli 2 łyżki gorzkiego
Cytryna&Co.krem z białymi michałkami. Biszkopt genueński i konfitura owocowa dopełniają całości, która zadowoli niejednego fana słodkich tortów. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni: Dzień 1: Pieczemy biszkopt i rozpuszczamy cukierki w śmietance. Dzień 2: Robimy kremy michałkowe i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami). Tynkujemy kremem i dekorujemy orzeszkami. Rozpuszczamy cukierki w śmietance (dekoracja tortu). Dzień(...)złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć! Skorzystaj z przelicznika foremek. Biszkopt genueński (forma śr 18 cm)- biszkopt genueński: 4 jajka (ok 230 g, bez skorupki) 95 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 25 g masła, roztopionego
Słodki Pomysłbardziej o przemycenie tych wartościowych ziarenek w potrawie. Poznałam jednak ich smak posypując ciasto chlebowe przed pieczeniem. Przypieczone ziarenka smakowały rewelacyjnie. Polecam, jako posypkę do pieczenia chleba jak i do wewnątrz ciasta. Można je pić dodając do wody, albo dosypywać do potraw. Między innymi(...)dosypaniu nasion po kilku minutach stawał się bardziej zwarty i gęsty. Farsz zrobiłam wcześniej przed zagniataniem ciasta. Nasionka miały czas, aby zrobić swoje. Z takiego sera łatwiej lepić pierogi. Farsz z dodatkiem trawy z owsa pozostał bez zmian, zdecydowanie luźniejszy. Pierogi z serem znane i lubiane. Można ser łączyć z różnymi dodatkami. Chciałam również zwrócić Waszą uwagę
Leśny Zakątekksiążki M. Łebkowskiego "Przysmaki polskiego stołu". Pomniejszoną ilość tłuszczu zastępuje dodatek śmietany. Morele dodałam od siebie, możesz je pominąć. Ciasto upiekłam w zdrowszej wersji, bez cukru. Zamiast cukru doskonale sprawdza się w wypiekach ksylitol. Ciasto smakuje absolutnie rewelacyjnie, rozpływa się dosłownie w ustach. Koniecznie do upieczenia! Składniki na blaszkę 23x23 cm: 100 g gorzkiej czekolady 120 g masła(...)ubijać z cukrem, aż masa zbieleje, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą i mąką dodawaną po 2 łyżki. Dodać śmietanę i szczyptę soli. Wymieszać wylać masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć wypestowane morele przecięciem do góry. Piec w temperaturze 180`C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomagaj sobie mąką - ciasto jest klejące). Na rozwałkowanym cieście rozłóż jeżyny, pozostaw około 10 cm. wolnego miejsca wzdłuż jednego dłuższego boku. Rozłożone jeżyny posyp cukrem brązowym oraz rozgniecionym w moździerzu anyżem. Zwiń jak roladę zaczynając od dłuższego boku z jeżynami i kończąc na odcinku bez jeżyn. Dużym ostrym nożem (obsypuj ostrze mąką) krój roladę w poprzek tworząc bułeczki(...)czasie weź jedną z blaszek i posmaruj drożdżówki rozmąconym małym jajkiem. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez ok. 20 minut, do zrumienienia drożdżówek. Kolejne drożdżówki smaruj jajkiem chwilę przed włożeniem do pieczenia. Drożdżówki ostudź. Jeżyny na lukier włóż na małe siteczko i naciskaj grzbietem łyżki, aż wyciśniesz z nich sok (powinno być
Delicious Placeciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok 1/3 cm. Przy pomocy np. kieliszka (troszkę większego nić standardowy) wykrawamy kółka. składniki na lukier: 2 białka 200 g cukru pudru wykonanie: Białka dokładnie mieszamy z cukrem pudrem, przy pomocy np. łyżki jak na lukier. Gotowym lukrem smarujemy przy pomocy np. pędzla każde kółeczko. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy(...)lekkie zrumienienia się lukru. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo: ulubiony dżem do przełożenia np. morelowy, malinowy… wiórka do obtoczenia wykonanie: Wystudzone ciasteczka smarujemy dżemem od strony bez lukru/bezy, łączymy dwa. Boki również smarujemy dżemem i obtaczamy w wiórkach
Domowy Smak Jedzeniawyobrażam sobie bez niego świątecznej kawy. Ten rodzaj ciasta jest bardzo prostu- klasyczne kruche i cienka warstwa czegoś słodkiego na wierzchu. Składniki: na ciasto: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki dżemu wiśniowego 3 łyżki rozpuszczonej czekolady Składniki ciasta zagnieść. Owinąć w folię(...)wstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części- mniejszą i większą. Większą rozwałkować na kształt jajka. Z mniejszej utoczyć wałeczki i zrobić z nich brzeg ciasta oraz kilka kratek na środku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut, aż będzie złote. Wyjąc i wystudzić. Kratki na wierzchu napełnić czekoladą, dżemem i masłem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamąki Teff 1 jajko 3/4 szkl. wody 2 łyżki mleka bez laktozy Szczypta soli Sos a'la bolognese: 1/2 cebuli 1/2 puszki krojonych pomidorów 200g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) Papryka słodka i ostra Sól himalajska Oregano, bazylia Mozzarella Olej/oliwa Przygotowanie: Składniki na naleśniki mieszamy, konsystencja ciasta powinna być minmalnie rzadsza jak na normalne naleśniki. Odstawiamy(...)podsmażamy. Wlewamy krojone pomidory i doprawiamy papryką, oregano, bazylią i solą. Naleśniki smarujemy sosem. Zwijamy w rulonik i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy naleśniki w naczyniu do pieczenia. Posypujemy startą mozzarellą. Pieczemy ok. 10-15 min. w 180 stopniach
Czarnawisienkamotywem bajki Frozen. Moja czteroletnia bratanica jest wielką fanką tej bajki i wszystko musi być z Frozen :). Chciałam aby babeczki nie były trudne i każdy sobie z nimi poradził, bez lepienia i bawienia się lukrem plastycznym, dlatego babeczki przygotowałam z opłatkiem. Linki do sklepów, co gdzie kupiłam, na samym końcu postu. Babeczki są delikatnie cytrynowe, wilgotne i pięknie pachną(...)Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki FROZEN delikatnie cytrynowe z konfiturą Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 150g miękkiego masła 140g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g skórka starta z 1 cytryny 2 jajka 160ml
Mała Cukierenka