łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie. Umytą, osuszoną całą pigwę piec około 1h, aż zmięknie. Przygotować nadzienie. Wymieszać rodzynki, suszoną żurawinę z łyżeczką masła, miodu i cynamonem. Wyjąć z pieca, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Uważać, jest gorąca, używamy rękawicy lub ściereczki. Farsz nałożyć do połówek pigwy(...)buraczany i sok z cytryny. Pigwę bez gniazd pokroić w plastry i smażyć w syropie 30 minut. Odstawić, aż ostygnie. Smażyć ponownie, aż pigwa stanie się szklista. Ułożyć plastry na kratce, posypać posiekanymi pistacjami, wstawić do piekarnika i suszyć pod nawiewem przy uchylonych drzwiczkach. Pigwa jest doskonała jako słodka przegryzka, do ciast oraz przystawka z serem typu gorgonzola
Kulinarny karnet Christopheraoctu 3% lub 1 łyżka soku z cytryny, 40 g mąki ziemniaczanej, skórka otarta z jednej cytryny, sól krem : 500 g serka mascarpone, 1/2 chili, 800 ml pulpy mango bez cukru, 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego, 3 łyżki cukru, 12 g żelatyny, do nasączenia : 150 ml mocnego naparu z herbaty, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cukru, 4 łyżki(...)dodaję szczyptę soli. Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odstawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Krem : chilli zagotować z pulpą mango
królestwo garówNiedziela, większość dnia przed telewizorem i nic słodkiego. Więc naszło mnie na muffinki czekoladowe Szybkie przeszukanie googli i nowy fajny blog, szybki przepis Kuchni na obcasach
W kuchni bez szafekJakiś czas temu poproszono mnie o wykonanie szybkiego ( na ten sam dzień) tortu dla mężczyzny, który nie przepada za bardzo słodkimi kremami, za to jest
Domowe ciastaWilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania sernik bez spodu. Składniki 8 jajek całe masełko w kostce 1 szklanka cukru cukier
Wasze PrzepisyMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naMój pierwszy przepis witariański. JUPI! Co to znaczy ten witariański? To znaczy że surowy: nie pieczony, nie gotowany, ani prażony, po prostu nie przetworzony termicznie. Sernik
moj przepis naTo jest moje ulubione ciasto. Jadłam różne murzynki ale najbardziej lubię wersję z dżemem, szczególnie kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Składniki: 500 ml mąki bezglutenowej
Ze smakiem bez glutenuwygląda to w rzeczywistości, a zależało mi na pokazaniu Wam konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odstaw na godzinę pod przykryciem na fermentację wstępną. Po godzince wygląda tak: Ciasto należy teraz „złożyć”, czyli ponaciągaj do środka z czterech stron. Odstaw ponownie ciasto pod przykryciem na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat (ni trzeba go już specjalnie miętolić) podziel(...)posypanych płatkami owsianymi. Foremki przykryj ponownie szmatką i odstaw na ostatnią godzinę na wyrastanie. Jak widać, chleb wyrósł dwukrotnie. Piecz w zaparowanym piekarniku (rozgrzewając piekarnik wstaw na dolna półkę pojemnik z wodą i pozostaw go na cały czas pieczenia chleba) w temp. 210-220 C przez 35-40 minut. Smacznego To czerwone to nie keczup, a konfitura pomidorowa
greenscarfziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować ciasto na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu. Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno krojoną cebulę, pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć(...)pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu. The post Roladki
mecooksDrożdże instant: Do miski dodaj wszystkie składniki podane na liście (do ciasta dodaje się tylko żółtka, białka możesz wykorzystać do zrobienia na przykład bezy od razu lub zamrozić je w woreczku strunowym i wykorzystać za jakiś czas). Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką typu hak do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, już tylko trochę klejące ale odchodzące od ścianek(...)wyrośnięciu wyjmuj ciasto z misy. Możesz oderwać teraz trochę ciasta i zostawić je na ozdobne kształty na górę ciasta. Rozwałkuj ciasto na blacie podsypanym mąką na prostokąt, o boku odrobinę mniejszym niż duża keksówka w której upieczesz kulebiak. Na środku ułóż całość farszu a następnie zawijaj tworząc roladę. Keksówkę nasmaruj olejem i włóż do niej ciasto. Na cieście możesz przygotować
nietylkopasta.plmasła i cukru waniliowego. Całość zagniatam i władam do lodówki na 20 minut. Ciasto wyciągam z lodówki i rozwałkowuję na grubość około 3-4 mm. Foremki na tartaletki smaruję olejem i wyklejam je ciastem. Foremki z ciastem wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 10-15 minut. Krem lemon curd: 4 żółtka (z białek możecie przygotować brownie(...)długo, aż masa zgęstnieje do konsystencji kremu (trochę to trwa ?). Krem odstawiam do wystygnięcia. Upieczone korpusy tartaletek wypełniam wystygniętym kremem lemon curd. Następnie ubijam bitą śmietanę (u mnie bez cukru) i układam na kremie. Całość posypuję tartą czekoladą. Tartaletki z kremem lemon curd gotowe. Smacznego ? Artykuł Tartaletki z kremem lemon curd pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment