ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1632/2671)

Kopiec Kreta 97

przy użyciu pół produktów dostępnych w marketach. Ostatni raz robiłam to ciasto dokładnie 7 lat temu. Strasznie dawno. Aż dziwne, że nikt się o nie szybciej nie upominał Kopiec Kreta wyszedł przepyszny, chociaż zapomniałam o jednej istotnej rzeczy. Nie nasączyłam biszkopta. Oczywiście i bez tego ciasto było super. Ale jednak gdy jest nasączone ma o wiele lepszą konsystencję. Zostawiłam(...)Natomiast mąż mówił, że przy mniejszych kawałkach ciasto łatwiej by się kroiło Wybór należy do was Kopiec Kreta przepis na tortownicę o średnicy 20 cm: Biszkopt: 4 jajka w temperaturze pokojowej 8 płaskich łyżek mąki 4 płaskie łyżki kakao 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawimy na 160 stopni. Jajka

Relaxtime
Puchate bułeczki śniadaniowe 76

wody i mleka. Zagniatamy dłonią ciasto w misce, około 5 minut. Powinno odchodzić od dłoni - jeśli to konieczne, można dosypać łyżkę lub dwie mąki. Wyrobioną gładką kulkę ciasta, w misce wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 stopni i zostawiamy tam przez pół godziny do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gdy tak się stanie,  wyciągamy ciasto z piekarnika i formujemy(...)czekamy, aż podwoją swe wymiary, wypełniając całą foremkę ( u mnie okrągła silikonowa o średnicy 22 cm ). Zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy na rumiano, około 25 minut. Wyciągamy i..  wróć do instruktarzu podziału powyżej. Bułeczki bez nadzienia - idealne do kanapek z serem, szynką, twarogiem. Drugą połowę - z nadzieniem jabłkowym, wystarczy posmarować masełkiem. albo zjeść bez dodatków

Kronika Piekarnika
Pomidorowo oliwkowe chlebki 111

Składniki: 450 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 50 g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju) 200 g zielonych lub czarnych oliwek (bez pestek) 3/4 szklanki wody mineralnej 2 łyżki oliwy z oliwek (+ dodatkowa ilość do natłuszczenia dłoni oraz posmarowania chlebków) 2 łyżki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki soli Sposób wykonania: Pomidory oraz oliwki siekamy na drobne kawałki. W dużej(...)letnią wodą (około 37°C). Następnie dodajemy mąkę, roztarty w dłoniach rozmaryn, pomidory, oliwki, oliwę oraz sól. Wyrabiamy dłonią jednolite ciasto. Dłonie natłuszczamy oliwą, dzielimy ciasto na dwie części. Formujemy bochenki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzch każdego chlebka nacinamy ukośnie ostrym nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia

Qchnia po prostu
Francuskie ciastka z jabłkami 98

coś co przygotujecie bez problemu w kilka minut Składniki: – 300 g gotowego ciasta francuskiego  Nadzienie – 1 duże jabłko – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1 łyżeczka cukru – 1 jajko Przygotowanie: Jabłko myjemy, obieramy i bardzo drobno kroimy. Wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i cynamonem – mieszamy. Białko oddzielamy od żółktka. Gotowe ciasto francuskie kroimy na średnie(...)kwadraty ( ok. 12 sztuk ). Z jednej strony naszych kwadratów układamy po łyżeczce nadzienia. Z drugiej strony robimy małe nacięcia. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem. Sklejamy kwadraty na pół. Wierzch smarujemy białkiem. Wkładamy na blaszkę i pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni aż ciasteczka się zarumienią.  Artykuł Francuskie ciastka z jabłkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Tarta rustykalna z wiśniami 94

momencie dodać wodę i żółtko. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na średnicę około 28-u centymetrów. Jeśli ciasto klei się do stolnicy w trakcie wałkowania podsypać je delikatnie mąką. Rozwałkowane ciasto ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w kilku miejscach nakłuć(...)łyżką cukru. Owoce rozłożyć równomiernie na rozwałkowanym cieście pozostawiając 3-y centymetrowy brzeg ciasta pusty. Puste ciasto dokładnie posmarować białkiem jajka a następnie ostrożnie założyć je na owoce. Po założeniu ciasta posmarować białkiem również jego zewnętrzną część, którą dodatkowo posypać 2-a łyżkami cukru. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza . Włożyć tartę. Piec przez 25 do 30 minut . Upieczoną tartę

MeCooks
Drożdżówka sypana z truskawkami, rabarbarem i kruszonką. 115

doskonałe dla laików ciasto drożdżowe. Nazywana drożdżówką dla leniwych, lub drożdżówką bez wyrabiania, łatwą drożdżówką taka właśnie jest. Uda się każdemu. Ja swoją upiekłam z truskawkami i rabarbarem, ale można użyć dowolnych owoców. Z samą kruszonka tez jest bardzo smaczna. Polecam :) Składniki  ( na blaszkę 35x25 ) Ciasto - 100 gram świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 4 jajka(...)letniego mleka - 4 szklanki mąki tortowej - szczypta soli Kruszonka - 1 szklanka mąki - 0,5 szklanki cukru - 100 gram masła Dodatkowo - dowolne owoce ( u mnie truskawki i rabarbar ) - papier do pieczenia Wykonanie Przed przystąpieniem do wykonywania ciasta wszystkie składniki na ciasto wyjmuję z lodówki aby były w temperaturze pokojowej. W dużej misce układam warstwami: rozkruszone drożdże, posypuję je cukrem

Kuchnia z widokiem na ogród
Podstawowe błędy początkującego kucharza – ranking najpopularniejszych 115

smak będzie odbiegał od tego jaki oczekiwaliśmy. Nie odmierzamy dokładnie produktów To główny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie odmierzamy składników na ‘’oko”, szklanki, miski itp. W każdym przepisie masz napisaną dokładną gramaturę składników i liczbę osób dla których przedstawiony jest przepis. Dane ciasto nigdy ci nie wyjdzie jeżeli jednego składniku dasz trochę więcej, a drugiego trochę mniej. Najlepiej(...)gramy a nie na szklanki, dzięki czemu zawsze będziemy mieli odpowiednią ilość danego produktu. Smażenie kilku produktów na tej samej patelni Oczywiście trzeba w swoim życiu być oszczędnym, ale bez przesady. Jeżeli smażysz rybę na patelni to przed przystąpieniem do smażenie innego produktu najpierw ją dokładnie umyj. Zapachy zostają na przedmiotach w których je przyrządzamy. Chyba nie chcesz, żeby

To Musisz Wiedzieć
Kostka kawowa 126

się w ustach. Dziś już nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba. Wystarczy kawałeczek ciasta i filiżanka kawy. Składniki: Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Kawowa pianka: 600 ml śmietanki 30% 5 łyżek cukru pudru

Fascynacje Ani
Szybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu 124

Szybkie ciasto z ananasem bez tłuszczu to ekspresowa propozycja na pyszny wypiek, który zaskakuje smakiem i nie zawiera mnóstwa kalorii.  Ciasto jest lekkie oraz puszyste, a ananas nadaje mu nietuzinkowego charakteru. Możecie też użyć Waszych ulubionych owoców, a ciasto udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Jednakże najpierw spróbujcie ananasowego połączenia, które jest obłędne w smaku, a później zachęcam do osobistych(...)eksperymentów!    Szybkie ciasto z ananasem - składniki: (Forma o wymiarach około 11 x 23 cm) 3 jajka 150g mąki pszennej/orkiszowej  50g kefiru/maślanki 50g cukru/ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 100-150g świeżego ananasa (waga po obraniu) 1 łyżeczka mąki/kaszy manny do obtaczania    Szybkie ciasto z ananasem - przygotowanie: Ananasa pokroić

Di gotuje
Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) 107

objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz delikatnie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości około 8-10mm. Nożem do pizzy pokroić na kwadraty jednakowej wielkości i przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Przygotowane w ten sposób bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30-40 minut do napuszenia. Piec w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Gotowe, delikatnie wystudzone bułeczki posmarować roztopionym masłem. Najlepiej smakują z dżemem lub serem żółtym. Smacznego Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) Artykuł Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Pierniczki I 115

sodą i przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasto wałkować na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju

królestwo garów
Ciasteczka orzechowe - zdrowe, pyszne i proste w przygotowaniu 137

zmielenia orzechów. Ucieramy cukier z masłem, dodajemy orzechy i zagniatamy dokładnie ciasto. Z tak powstałej masy formujemy niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blasze, wyłożonej pergaminem. Trzeba pamiętać o zachowaniu odległości między nimi, żeby się nie posklejały, gdyż potrafią nieco rozpłaszczyć.  Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Pod koniec, warto mieć(...)przypiec.  Z czym i jak jeść ciastka orzechowe? Po wystudzeniu, warto przełożyć nasze ciastka do szczelnej puszki lub pudełka, w której nie będą narażone na działanie wilgoci. Bez przeszkód można je przechowywać przez dłuższy czas.  Przepis jest ekstremalnie prosty, jednak jeśli chcielibyście nieco udoskonalić ciasteczka orzechowe, można dodatkowo polać je odrobiną czekolady, co znacząco wzbogaca smak wypieku

kruche babeczki
Bajgle 137

ciasto z miski i podziel na 6 równych części. Z każdej formuj kulkę, a następnie spłaszcz ją i za pomocą kieliszka lub kciuka na środku zrób dziurkę. Ułóż przygotowane bajgle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody. Posyp sezamem lub czarnuszką. Przed pieczeniem włóż w środek bułek metalowe rurki (do pieczenia rurek z kremem) lub kieliszki, żeby wyszły ładne równe dziurki (wskazówka 1: każdy kieliszek lub rurkę posmaruj lekko olejem, żeby łatwiej było je wyjąć; wskazówka 2: można piec bajgle bez użycia rurek lub kieliszków, ale trzeba przed pieczeniem zrobić większe dziurki, ponieważ zmniejszą się podczas pieczenia). Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz bajgle

Przepisy na widelcu
Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex edycja 2018 220

tygodni w chłodnym miejscu. Potem pieczemy pierniki i znów je odkładamy, by dojrzały. Tuż przed świętami przekładamy piernikowe blaty i oblewamy pierniki czekoladową polewą. A w święta? W święta delektujemy się niesamowitym smakiem i cudnym, korzennym zapachem tego nietuzinkowego ciasta. Aaaa… I jeszcze słuchamy zachwytów naszych bliskich. Moja rodzina już wczoraj pytała, czy ciasto na piernik dojrzewa. Bo odkąd zrobiłam(...)pierwszy, każdego roku przygotowuję coraz większą porcję. Po co? By podzielić się tym świątecznym przysmakiem, przygotowanym z troską i miłością. Bo ciasto spokojnie może leżakować (bez polewy) nawet kilka miesięcy. Bo jak już pozna się jego smak, to chce się do niego wracać. To co? Robicie w tym roku piernik razem ze mną

W mojej kuchni
Naleśnik żytni o smaku ogórków konserwowych 142

proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona, pieprz) – nadzienie wg smaku ( u mnie 25g łososia wędzonego i 20g sera twarogowego) Ogórki zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać jajko, jogurt, przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oleju, przelać ciasto na patelnie

Smaki Armine

Proponowane wyszukiwania